Avira срещу Bitdefender: Близка антивирусна битка през 2020 година

Bitdefender и Avira са нашите два най-добрите антивирусни решения, и доколкото нашите отзиви отиват, те са сред най-добрите решения за антивирусен софтуер в момента на пазара. Те постигат топ оценки в почти всяка категория, което затруднява потребителите да избират между тях. За да ви помогнем, тестваме Bitdefender и Avira, за да видим кой излиза отгоре.


Преди да прочетете нататък, може би си струва да разгледате нашия отделен преглед на Bitdefender и преглед на Avira. Това ще ви даде по-ясна представа за всеки антивирус, ще ви позволи да проучите техните плюсове и минуси, преди да преминете през този Bitdefender срещу Avira главата до главата.

Настройване на битка: Bitdefender срещу Avira

Нашите тестове за сравнение ще бъдат малко по-различни от нашите индивидуални антивирусни прегледи. Ще сравним и двата антивируса в същите пет категории като нашите отделни прегледи, като започнем с функциите, преди да преминем към ценообразуване, удобство за потребителя, защита и поддръжка на клиенти..

Ако имате нужда от бърз отговор, ние ще предоставим кратка обща информация и ще вземем решение за победител в края на всяка категория. Всяка категория получава точка, а първият, който спечели три или повече точки, е общият шампион.

1

Характеристика

Изборът на антивирус, който ще защитава само от вируси, е добре, но вирусите не са единствените кибер заплахи. Антивирусът с голи кости няма да ви предпази от фишинг, нито ще защити цялата ви мрежа от опити за хакване.

Ето защо е важно да разгледаме функциите, които Bitdefender и Avira предлагат на клиентите, което ще направим в този кръг.

Антивирус на Bitdefender

Bitdefender е един от любимите ни антивируси и в момента е нашата основна препоръка. Това е една от най-сигурните опции за антивирусен софтуер за потребителите там, отчасти благодарение на набор от функции, които предлага.

BitDefender Функции

Bitdefender в основата си е топ антивирус с широка защита от злонамерен софтуер и защита от софтуер. Той ще ви защити от най-новия, най-сложен злонамерен софтуер, благодарение на своята „напреднала защита срещу заплахи“, която следи и блокира подозрителната активност.

Защитата от злонамерен софтуер обаче не е единственият трик на ръкавите на Bitdefender. Предлага се като широк пакет за сигурност с защита от микрофон и уеб камера, заедно със защита срещу проследяване и цялостни разширения за уеб филтриране.

Можете също да се възползвате от WiFi скенер, за да търсите в мрежата си за всякакви очевидни уязвимости, които можете да коригирате. Има и скенер за вашия компютър, който търси несигурен софтуер.

Ако се притеснявате за кражба на самоличност, Bitdefender включва браузър с пясъчни файлове, за да можете спокойно да сърфирате в мрежата. Bitdefender Safepay работи напълно изолиран: Това е отделен браузър с виртуална клавиатура, за да заобиколи всички потенциални кейлоггери, съхраняващи вашите пароли. 

Safepay е идеален, ако искате да сте влезли в банката си или ако пазарувате онлайн. Bitdefender комбинира Safepay с безплатна VPN услуга, въпреки че има ограничение от 200MB. Тъй като не е пълен VPN – и VPN не са фокусът на Bitdefender – няма да се сравняват добре с най-добрите VPN доставчици.

Вместо това, ограничението на данните го прави добро съответствие с безплатни VPN услуги. Ако имате нужда от по-добра VPN защита, ExpressVPN би била силна алтернатива (вижте нашия преглед на ExpressVPN). 

Включеният в Bitdefender мениджър на пароли се комбинира добре с Safepay. Отново, подобно на VPN на Bitdefender, това е добра опция за включване, но няма да отговаря на мениджър на пароли от най-висок клас като Dashlane (вижте нашия преглед на Dashlane).

Bitdefender се опитва да бъде единственият пакет за сигурност, от който се нуждаете. Допълнителни функции, като криптиране на файлове и защита срещу кражба, са добри екстри. Като един от най-добрите възможности за избор на нашия най-добър антивирусен списък за Android, Bitdefender е добра опция за потребителите на Android, но също така поддържа и Mac и iOS.

Avira

Подобно на Bitdefender, Avira не е просто основен антивирус. Той използва пълния избор от предлагани продукти за сигурност и в много случаи ги обединява заедно с някои от своите безплатни или премиум продукти.

Avira Функции

Avira Prime, решението „всичко в едно“, е на върха на купчината за потенциални клиенти на Avira, като предоставя пълен достъп до своите първокласни продукти. Антивирус Pro и други продукти на Avira също предлагат достъп до инструменти на Avira, но някои от тях може да са по-ограничените версии.

Avira Prime комбинира различни други продукти на Avira, но Antivirus Pro е основното й предложение. Antivirus Pro е защитата на Avira в реално време срещу зловреден софтуер, като се класира добре срещу собствената защита на Bitdefender. 

Avira предлага също инструмент за пречистване на системата за намаляване на неефективността на системата и софтуерен скенер за идентифициране на остарял (и следователно рисков) софтуер и актуализиране на тях.

Avira предлага и защита на сигурността за вашето пазаруване онлайн. Палата за поверителност на Avira ще ограничи стотиците различни скрити настройки за поверителност, за да ограничи проследяването ви онлайн. Можете също да опитате Phantom VPN, който абонатите на Avira Prime имат неограничена употреба.

Phantom VPN Pro е по-добър от ограничената оферта на Bitdefender, но все още не е в същата лига като топ VPN алтернативи, като NordVPN (вижте нашия NordVPN преглед).

Има и мениджър на пароли, подобен на собственото предлагане на Bitdefender, както и сигурност за мобилни устройства с Android и iOS за блокиране на някои злонамерени уебсайтове и обаждащи се.

Avira може да очаква да платите малко повече за някои от по-модерните функции, но много от “премиум” функции, като Phantom VPN, се предлагат безплатно, но с ограничения. Това означава, че можете да изпробвате стартирането на много от функциите на Avira, за които се интересувате, без да е необходимо да плащате предварително.

Кръгла първа мисъл

Винаги щеше да бъде трудно сравнение между Bitdefender и Avira. Те са изпълнени с разширени функции, които ги правят и двете конкурентни пакети за сигурност, с най-добра антивирусна защита в центъра. Тук няма много да се разделят двете, което прави този кръг равен.

Кръг: Характеристики Няма ясен победител, точки и за двете

Лого на Авира
Антивирусно лого на Bitdefender

2

Цена

Ако сте решили да плащате за антивирус, трябва да сте сигурни, че получавате справедлива цена за неговите функции и качество.

И Bitdefender и Avira предлагат безплатни продукти, но интересните ни пакети са „първокласните“ пакети, така че най-вече прескочихме безплатния дебат за Bitdefender срещу Avira. Имайки това предвид, нека сравним ценовите пакети, които предлагат тези компании.

Bitdefender

Новите клиенти ще се възползват максимално от ценовите планове на Bitdefender. Има големи отстъпки – до около 50 процента – за планове, обхващащи три устройства.

Има четири плана за клиентите и цената, която плащате, ще зависи от броя устройства, които искате да покриете, както и продължителността на покритието ви до три години.

В долния край е Bitdefender Antivirus Plus. Липсват някои от най-премиумните функции, предлагани в пакетите от по-висок клас, като уеб камера и защита срещу кражба. Освен това не е наличен на Mac, тъй като е само за Windows.

За новите членове Antivirus Plus се предлага за около 40 долара годишно за три устройства или 59,99 щ.д. годишно, ако нямате приложена нова отстъпка за клиенти.

Близо пълният избор от премиум функции също е наличен в Bitdefender Internet Security, следващото ниво от Antivirus Plus. Това има страхотна отстъпка за нови клиенти, струваща $ 44,99 на година за покритие на три устройства, което стига до $ 79,99 на година без отстъпката.

Потребителите на Mac, Android и iOS ще трябва да надстроят до абонамента Bitdefender Total Security. Bitdefender е един от нашите решения като най-добрият антивирус за Mac, така че ако сте потребител на Mac, определено си струва да обмислите да плащате допълнителните 5 долара на година за Total Security vs. Internet Security, ако сте нов клиент.

Повечето пакети предлагат покритие от едно до 10 устройства, но Total Security е по-ограничен, вместо това планове, които обхващат пет или 10 устройства. Ако защитавате голямо семейство с голям брой устройства, ще ви е необходим пакетът за семейство Bitdefender.

Семейният пакет обхваща 15 устройства и се предлага с голяма отстъпка за нови клиенти: $ 59,99 на година за първата година, след това 119,99 долара на година след това.

Avira

Avira има подобен метод на ценообразуване като Bitdefender, като клиентите могат да избират броя на устройствата, които да покриват, от едно до пет, или неограничено покритие на устройства с абонамент за Avira Prime.

Можете да плащате месечно или да спестявате пари, като плащате за покритие от една до три години. Няма щедри отстъпки за нови клиенти, но цените са подобни на недисконтираните цени на Bitdefender, с известни колебания.

Bitdefender не предоставя месечен абонамент, така че е добре да видите Avira, който предлага това. Avira Antivirus Pro, най-евтиният план на Avira, е 57,99 долара годишно, като обхваща три устройства. 

Най-евтиният план на Avira струва 20 долара повече от Bitdefender Antivirus Pro, ако имате промоционален курс за нов клиент Bitdefender. Планът на Avira Antivirus Pro обаче е с 2 долара по-евтин от непромоционалната цена на Bitdefender.

Avira Internet Security Suite е наравно с Bitdefender Internet Security. Той се предлага с още няколко допълнителни премиум функции – включително Avira Password Manager Pro и Software Updater Pro – и струва около 70 долара годишно. 

Това е с около 10 долара по-евтино от интернет сигурността на Bitdefender, ако нямате нова отстъпка от потребители, или с около 26 долара по-скъпо, ако имате такава.

Avira Prime е най-добрият пакет Avira, с включени всички премиум функции и съвпада добре с Bitdefender Total Security и Bitdefender Family Pack.

Опцията Avira Prime, която обхваща пет устройства срещу 99,99 долара годишно, е с 10 долара повече от недисконтираната Total Security на Bitdefender или с 55 долара по-скъпа от намалената Total Security. 

По-добрата стойност е Avira Prime с неограничено покритие на устройството от $ 129,99 годишно. Това е $ 10 на година повече от недисконирания пакет за Bitdefender Family, но Avira предлага неограничени устройства, а не 15-те устройства на Bitdefender.

Avira се цени изключително добре за покритие и функции, а месечните пакети го правят по-достъпна опция за клиентите. Само AVG предлага месечен план с подобен набор от функции и репутация (вижте нашия AVG преглед).

Кръгли две мисли

Отново, с добри набори от функции и конкурентни цени, и Avira, и Bitdefender имат по нещо за всеки. Месечните планове на Avira го правят по-достъпен вариант, но Bitdefender го постига със значителни отстъпки за нови клиенти. С плановете за намаление на цените, Bitdefender побеждава Avira до цялостна печалба от ценообразуването.

Кръг: Ценова точка за антивирус на Bitdefender

Лого на Авира
Антивирусно лого на Bitdefender

3

Удобство за потребителя

Клиентите на антивирус се нуждаят от голяма защита, но трябва да могат да разберат и използват софтуера, който са закупили. Удобството за потребителя е важно; ако не можете да навигирате антивируса си в криза, имате проблеми.

Ще видим дали Bitdefender или Avira са по-удобни за потребителите в този кръг за сравнение. Ще започнем с процеса на инсталиране, преди да изследваме клиентите и на двата софтуера.

Bitdefender

Процесът на инсталиране на Bitdefender е доста прост и бърз, макар и не най-бързият, както ще покаже ревюто ни в Webroot SecureAnywhere.

С добра интернет връзка можете да изтеглите и инсталирате Bitdefender за около 10 до 15 минути. Той има голям инсталационен файл (приблизително 500 MB), но голяма част от инсталацията е автоматизирана и изисква малко взаимодействие с потребителя.

Bitdefender-Client

Клиентът Bitdefender започва с централна зона на таблото. Именно тук могат да бъдат достъпни често срещаните функции на Bitdefender, като бързо антивирусно сканиране. Можете да персонализирате таблото си с общи функции, като Safepay, ако предпочитате.

Достъпът до други области, като функциите ви за поверителност, е лесен от менюто отляво. Bitdefender се опитва да автоматизира максимално нещата, но в лентата на задачите от време на време ще видите напомняния или предупреждения. Например може да ви насърчи да използвате премиум функции като Safepay, когато посещавате уебсайта си за онлайн банкиране.

Всички предупреждения или предупреждения могат да бъдат заглушени от зоната за настройки на Bitdefender, до която също можете лесно да влезете от менюто отляво. Ако трябва да заглушите или промените настройките си за определени среди (например, когато работите или играете), можете да използвате персонализирани профили.

Областта с настройки е полезна с включени полезни съвети. Ако не сте сигурни в нищо, щракнете върху иконата на въпросителен знак, намерена над всяка област.

Клиентът Bitdefender предлага добър баланс между това да даде на клиента много възможности за избор, за да персонализира инсталацията си на Bitdefender, като същевременно се увери, че начинаещите не са претоварени.

Avira

Инсталационният файл за Avira е по-малък от Bitdefender (177MB срещу 500MB). Инсталаторът е течен и добре проектиран, но ще трябва да потвърдите няколко допълнителни избора, в сравнение с инсталацията на Bitdefender.

Avira ще персонализира и конфигурира себе си, в зависимост от абонамента на продукта, който имате. Ако сте абонирани за по-скъп пакет Avira, като Internet Security или Prime, ще имате отделна област на таблото, която ще ви осигури лесен достъп до всичките ви други продукти на Avira.

Avira преглед интерфейс

Например, потребителите на Avira Prime ще видят Antivirus Pro като част от абонамента си, заедно със списък на други продукти като Phantom VPN Pro. Ако сте абонирани за Avira Antivirus Pro, ще имате достъп само до антивирусния клиент.

Avira-Client

Клиентът Antivirus Pro е лесен за разбиране с ясното си странично меню. Областта „статус“ показва текущото състояние на вашата защита, включително защита от компютър и уеб защита, с възможност за бързо сканиране на вашия компютър.

Допълнителни функции, като вашата мрежова защитна стена, могат да бъдат достъпни от второто меню в „модули“. Тези раздели идват с полезни съвети, за да обяснят целта на всяка функция.

Avira не ви претоварва с ненужни функции или настройки. Подобно на Bitdefender, простият интерфейс има приоритет, но можете да персонализирате антивируса си, като щракнете върху иконата на зъбно колело в долния ляв ъгъл.

Зоната за настройки не е най-лесна за разбиране, но е обширна. Има връзки към информационни справочници за определени настройки, като „Какво е защитен облак?“. Можете също да задържите курсора на мишката върху настройките и да видите обяснение в полето „описание“ в долната част.

Изчистеният външен вид на Avira крие мощен антивирусен отдолу и, подобно на Bitdefender, зависи как ще използвате клиента. Повечето потребители няма да се налага да се движат далеч от режим „бързо сканиране“, но ако трябва, можете да персонализирате защитата си с лекота.

Кръгли три мисли

Както бихте очаквали от тези най-добри антивируси, удобството за ползване е изключително важно и няма много място между тях. Както Bitdefender, така и Avira предлагат лесни за използване клиенти, но с множество опции за конфигуриране на настройките по начина, по който искате.

Кръг: Удобство за потребителя Няма ясен победител, точки и за двете

Лого на Авира
Антивирусно лого на Bitdefender

4

защита

Не купувате антивируси за това колко добре изглеждат. Защитата е всичко и ако антивирусният ви софтуер не отговаря на задачата, рискувате.

В този кръг ще използваме независимите отчети от три лаборатории за тестване за сигурност, за да сравним предлаганата защита както от Bitdefender, така и от Avira..

Bitdefender

Bitdefender се справи добре в тестовете за защита на AV-Test от май-юни 2019 г. Въпреки че оценките спаднаха малко от предишните си тестове, той все пак се справи добре, като общият резултат беше 5,5 от максимум 6. 

Bitdefender-AVTest-June19

Имаше подобен спад в процентните резултати на Bitdefender, но общият резултат остана 6 от 6. 

При оценката за февруари-май 2019 г. на AV Comparatives, Bitdefender се справи изключително добре. От 752 проби 751 са открити и блокирани, с обща успеваемост 99,9%. Тестването на производителността на AV Comparatives също премина добре за Bitdefender, спечелвайки най-високата награда Advanced + за AV Comparatives.

Това поставя Bitdefender в същата категория като ESET NOD32 (вижте нашето сравнение на Bitdefender срещу ESET NOD32 и нашия ESET NOD32 преглед).

В MRG Effitas, Bitdefender постигна отлични резултати в своите тестове за пълен спектър за Q2 2019. От размер на извадката от 398, Bitdefender има 100-процентова успеваемост, спечелвайки го MRG Effitas, най-високото ниво „сертифициран“ от ниво 1, съответстващо на Kaspersky (вижте нашия преглед на антивируса на Kaspersky).

Avira

В теста на AV-Test за май-юни 2019 г. за Avira, защитните резултати ефективно съвпадат с Bitdefender, като общата оценка на защитата е 5,5 от 10. Резултатите за ефективност също бяха 5,5 от 6, което е малко по-ниско от резултата на Bitdefender от 6.

Avira-AVTest-June19

Тестването на AV-Comparatives за Avira от февруари-май 2019 г. обаче беше по-добро от Bitdefender. От 752 проби всички 752 бяха блокирани, резултат, който само Антивирусът Касперски успя да съвпадне.

Резултатите на производителността бяха малко по-лоши за Avira при тестването на AV-Comparatives през април 2019 г. От 14 антивирусни лекарства, Авира отбеляза 13 от 14 за цялостно въздействие. Само Windows на Microsoft Defender се справи по-лошо (вижте нашето сравнение за Bitdefender срещу Windows Defender). Той беше награден като цяло за напреднала награда в средната степен.

Пълният спектър на теста на MRG Effitas от Q2 2019 показа почти перфектен резултат за Avira. От 398 проби 397 бяха блокирани, което дава обща успеваемост от 99,74 процента. Това все още беше достатъчно добро за MRG Effitas да присъди на Avira своя „сертифициран“ резултат от ниво 1, за да съответства на Bitdefender.

Кръг четири мисли

Резултатите за защита на Bitdefender и Avira бяха изключително високи и много сходни. Всеки имаше само един или два пропуснати резултата, което затруднява поставянето на победител от двете страни. Този кръг е като жребий, като цяло.

Рунд: Защита Няма ясен победител, точки и за двете

Лого на Авира
Антивирусно лого на Bitdefender

5

поддържа

Ако плащате за антивирусна защита, трябва да очаквате висококачествена поддръжка на клиенти. Ще се уверим, че Bitdefender и Avira ще ви предложат правилното ниво на поддръжка на клиенти в този кръг.

Bitdefender

Както можете да очаквате от международен бизнес като Bitdefender, има много възможности за поддръжка на клиенти в световен мащаб. Като начало, има 16 регионални телефонни линии на разположение на клиентите на почти всеки континент.

Bitdefender-Site-Support

Ако поддръжката по телефона не е за вас, можете да говорите с обслужващия персонал по време на чат на живо или можете да изпращате заявки за поддръжка чрез имейл. Поддръжката е на разположение 24/7 за клиентите.

На често срещаните въпроси на клиентите може да се отговори с ръководства от базата знания. Ръководствата са прости, но идват с полезни инструкции, изображения и видеоклипове, за да помогнат на клиентите да изпробват проблемите им.

Можете също да се възползвате от безплатната поддръжка, предлагана чрез форума за поддръжка, където други клиенти и персонал ще отговорят на вашите въпроси.

Avira

Както обяснява оригиналният ни преглед на Avira, истинският спад на Avira беше несъответствието в поддръжката на клиентите. 

Avira-Site-Support

Той прави много неща правилно, с богата база знания и полезен YouTube канал, с ръководства и съвети за практически инструкции на няколко езика. Базата знания включва често задавани въпроси и ръководства, обясняващи как да се справим с определени грешки или проблеми.

Проучването както на базата знания, така и на канала в YouTube е трудно и ще трябва внимателно да търсите, за да намерите съдържанието, което искате. Подобно на Bitdefender, също така има форум на общността, в който клиентите могат да публикуват всякакви въпроси, като служителите на Avira и другите клиенти отговарят.

Ако имате нужда от директна поддръжка, можете да се възползвате от поддръжка по телефона и имейла на няколко езика. Това е достъпно само за „първокласни“ клиенти и първо трябва да влезете, за да потвърдите това.

Кръг пет мисли

Avira има добра поддръжка на клиенти, с обширни ръководства и разнообразни методи за поддръжка. Въпреки че Avira е добър, обаче, Bitdefender е по-добър, с ясни ръководства, по-активен форум и по-широк спектър от възможности за поддръжка по телефона за клиенти.

Кръг: Точка за поддръжка на антивирус на Bitdefender

Лого на Авира
Антивирусно лого на Bitdefender

6

Заключителни мисли

Ние сме големи фенове както на Bitdefender, така и на Avira в Cloudwards.net, и това сравнение винаги ще бъде трудно да се обади. Има почти нищо между тези антивирусни компании, когато гледаме на удобството за ползване и общото качество на защитата.

Avira и Bitdefender са чудесни за използване и ще имате страхотен опит, независимо кой антивирусен софтуер изберете. Големите отстъпки на Bitdefender обаче за нови клиенти и по-добрата поддръжка на клиентите тласкат Bitdefender леко напред. 

Ето защо Bitdefender остава най-добрият ни избор и нашият общ победител в това сравнение.

Победител: Bitdefender

Avira и Bitdefender са продукти от най-високо ниво, но ако търсите друга опция, можете да разгледате нашите антивирусни статии за други сравнения, рецензии и обобщения. Кажете ни вашите мисли по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me