Avast SecureLine VPN срещу NordVPN: Кой победи кого през 2020 г.?

Avast е име, с което някои читатели може би вече са запознати. Avast стартира в края на 80-те като софтуерна компания за киберсигурност и сега защитава повече от 435 милиона компютри по целия свят, което прави своя антивирус най-плодотворното анти-зловредно приложение, съществуващо днес.


За тези, които се интересуват от тази страна на продуктовата линия на Avast, можете да разгледате нашия преглед на Avast Pro, но в тази статия разглеждаме Avast SecureLine VPN, който е част от Avast за VPN софтуер. В нашия преглед на Avast SecureLine VPN открихме, че той предлага солидна скорост и сигурност, като същевременно е лесен за използване.

Решихме, че би било подходящо да се свърже този титан на антивирусната индустрия с титан на VPN индустрията, NordVPN. Ако погледнете нашия преглед NordVPN, ще разберете, че той е един от нашите любими за всички времена и се отличава в почти всяка категория, но с бързина.

Настройване на битка: NordVPN срещу Avast SecureLine VPN

За да сравним нашите два конкурентни доставчици на VPN, ние разработихме проста структура за тези статии. Разбиваме нещата на пет кръга, подчертавайки по един ключов елемент от VPN представянето във всеки. В първия кръг ние разглеждаме функции, последвани от ценообразуване във втория, след това лекота на използване, скорост и накрая сигурност. 

Започваме всеки кръг, като накратко отбелязваме какво търсим и какви предупредителни знаци не искаме да виждаме. След това обсъждаме как се представя всеки VPN в дадената категория. Накрая завършваме всеки кръг, като гледаме кой VPN се справи по-добре и присвояваме точка на победителя в категорията.

Възможно е равенство и ако това е така, ние ще присъдим точка на всеки доставчик за този кръг. VPN с най-много точки в края се обявява за общ победител.

1

Характеристика

Както правим с нашите пълни VPN прегледи, ние започваме тези съвпадения, като оценяваме функциите, които предлага всеки доставчик. Има двойка ключови функции, които търсим: ключ за убийство и някакъв начин за автоматично свързване към VPN. 

И двете характеристики имат значително влияние върху сигурността и всеки VPN без една или и двете от тях е почти неизползваем. Освен тях, хубаво е да се видят функции, включително рекламни блокери или разделени тунели, но те ще спечелят само VPN допълнителни точки и не се считат за задължителни. 

Avast SecureLine VPN

Дори на пръв поглед интерфейсът на Avast SecureLine VPN изглежда безплоден. Насочването към настройките само засилва това усещане за празнота. 

Настройките се състоят от три раздела, всеки със само няколко ограничени квадратчета. Започвайки с общия раздел, има опция за включване или изключване на известия от софтуера, квадратче за отметка дали клиентът работи при стартиране и опция за включване или изключване на бета актуализации.

Avast-SecureLineVPN-клиент-Network-профил

Тази бета функция може да застраши стабилността на вашия VPN, което е нещо, което Avast посочва и самият. Вторият раздел е озаглавен „мрежова сигурност“ и ви дава някои опции, свързани с автоматично свързване на VPN.

Страницата за мрежова сигурност е също мястото, където е ключът kill, което за нас беше изключено по подразбиране. За тези, които използват SecureLine VPN, препоръчваме да се уверите, че това е включено, за да увеличите максимално сигурността, защото без него вашата VPN може да се прекъсне, без да забележите, и вие можете да продължите да правите онлайн покупки или да търсите лична информация без никаква защита. 

В крайния раздел няма отметки, но вместо това дава на потребителите начин с едно кликване да инсталират разширенията на браузъра Avast SecureLine. Въпреки че Avast покрива най-ниските функции, които споменахме, това е всичко. Няма допълнителни функции извън тези, които са задължителни. 

NordVPN

NordVPN не е непременно най-добрият, що се отнася до функциите, както видяхме в нашата статия NordVPN срещу TorGuard, но все пак има доста трикове в ръкава си. Започвайки с най-важното, NordVPN има здрав и изрязан превключвател за убийство, който е повече от просто отметка.

Има превключвател за интернет убийство, който работи същото като превключвателя за убиване на Avast SecureLine и други, блокирайки интернет трафика при изключване на VPN. Освен това има и превключвател за убиване на приложения. Това ви позволява да определите списък с програми, които NordVPN ще затвори, ако връзката с VPN се загуби (прочетете нашия преглед на Astrill за друга услуга с убиване на приложението). 

nordvpn преглед-Killswitch

Има и опции за автоматично свързване, които ви позволяват да се свържете, когато стартира приложението, или когато бъде открита ненадеждна мрежа, което е чудесна защита срещу опасностите от публичния WiFi. 

За разлика от Avast SecureLine VPN, NordVPN ви позволява също да изберете къде се свързва VPN, когато се свързва автоматично. Ако нямате предвид конкретно местоположение, можете също да изберете регион, към който да се свържете и NordVPN автоматично ще избере бърз сървър.

Що се отнася до екстрите, наскоро NordVPN добави функция, наречена CyberSec, която ви помага да сте в безопасност онлайн, като блокирате сайтове със злонамерен софтуер или опити за фишинг. CyberSec също работи като рекламен блокер. 

Въпреки че не е толкова ефективен като специализиран блокер за реклами, като тези в нашите 99 безплатни инструмента, за да защитим кръга си за поверителност, това е хубава функция. NordVPN също има възможност да използва обсебени сървъри, което позволява на хората на места, където използването на VPN е ограничено, все още да се свързват към мрежата NordVPN.

Кръгла първа мисъл

Avast SecureLine VPN покрива най-основните функции и спира до там. NordVPN отива отвъд и след това, като основите включват превключвател за убиване на приложения и няколко опции, за да персонализирате как се държи автоматичното свързване. 

На всичкото отгоре NordVPN предлага редица допълнителни екстри, като блокиращи реклами и злонамерен софтуер и объркани сървъри. Този първи кръг е победа нарязана и суха за NordVPN. 

Кръг: Характеристики Точка за NordVPN

Avast SecureLine VPN лого
NordVPN лого

2

Ценообразуване

Когато пазарувате нещо, едно от първите неща – ако не и първото нещо – хората искат да знаят, е цената. Ето защо посветихме втория раздел на разследването на това, но не спираме само да разгледаме цената.

Ние също така разглеждаме какъв вид политика за възстановяване е наличен и дали има някакъв вид безплатен пробен период. Освен това ние определяме какви опции за плащане се приемат и какво включва планът, например колко едновременни връзки са разрешени. 

Avast SecureLine VPN

Avast SecureLine VPN има ненужен брой планове и опции за ценообразуване. Има възможност да получите само лиценз за едно устройство за Android или за един iPhone или iPad, който идва само с няколко долара на месец.

Има и опция за получаване на лиценз за едно устройство за десктоп или лаптоп, който работи или Windows, или macOS. Тези планове не са налични в месечна рамка и трябва да бъдат закупени в една, две или три години.

И трите от тези времеви рамки обаче имат почти еднакъв месечен разход, който идва около пет долара. И накрая, има и възможност за закупуване на план, който обхваща до пет устройства от всякакъв вид, включително мобилни, Windows и macOS.

Този план е наличен във всичките четири времеви рамки, вариращи от месец до три години. Месечното ценообразуване е прилично, идва с няколко долара на месец по-малко от конкурентите от най-високо ниво. Годишният план намалява това на няколко долара, докато двугодишните и тригодишните опции не намаляват цената на месец повече от няколко десетки. 

Когато дойде време за проверка, Avast SecureLine VPN приема или кредитни карти, или PayPal, но без форми на криптовалута. Преди да купите, Avast предлага на потенциалните потребители едноседмична безплатна пробна версия, която е лесна за настройване. Освен това покрива покупката ви с 30-дневна политика за възстановяване. 

NordVPN

Редът на плановете на NordVPN е много по-опростен от Avast SecureLine VPN. Има само един план, който се предлага в четири времеви рамки. Месечното ценообразуване е това, което очакваме да видим от VPN-ите с най-високо ниво и със сигурност не е впечатляваща сделка за никого. 

Годишният план обаче намалява тази цена наполовина, като привежда месечните разходи почти в съответствие с годишните цени на Avast SecureLine VPN. Двугодишните и тригодишните планове на NordVPN намаляват още повече тази цена, което я прави по-удобна за бюджета, отколкото дори планът на Windows или Mac за едно устройство на Avast за едно устройство. 

Не само това, но всички планове на NordVPN включват до шест едновременни връзки. Въпреки че NordVPN не предлага никакъв вид безплатна пробна версия, тя съответства на 30-дневната политика за възстановяване на Avast SecureLine VPN. Това означава, че ако услугата не работи както очаквахте, все още има начин да си върнете инвестицията. 

NordVPN също приема повече видове плащания от Avast SecureLineVPN, включително кредитна карта, PayPal, UnionPay, Alipay и дори биткойн. Въпреки че NordVPN не е непобедим, що се отнася до ценообразуването – както видяхме в статията ни за NordVPN спрямо PureVPN – тригодишното й ценообразуване е сред най-добрите. 

Кръгли две мисли

Въпреки че Avast SecureLine VPN предлага безплатна пробна версия, това не е най-доброто, което сме виждали (това вероятно ще отиде в ProtonVPN, за което можете да прочетете в нашия преглед на ProtonVPN). Безплатният пробен период на Avast е единственият крак над NordVPN. 

NordVPN предлага модел на ценообразуване, който е по-лесен за разбиране и повече връзки на акаунт, приема повече форми на плащане и дори има по-добри цени, ако отидете с тригодишната опция. Въпреки че ценообразуването на единния план за мобилни устройства на Avast SecureLine е трудно да се преодолее, този план е нишова опция, от която много хора не биха се интересували от.

Кръг: Ценова точка за NordVPN

Avast SecureLine VPN лого
NordVPN лого

3

Лесно използване

Лесността на употреба е нещо, което е трудно да се определи по обективен начин, но все пак е нещо, което е безспорно важно. Добре конструираният софтуерен инструмент може да направи сложните задачи лесни, докато лошо проектираният може да направи прости задачи разочароващи и отнемащи време. 

В този кръг описваме оформлението на всяка VPN и какво иска да се използва. Изглеждаме високо и ниско за проблеми и дори се опитваме да предизвикаме малко хаос със софтуера, като причиняваме случайни прекъсвания и отваряме други взискателни софтуерни програми, докато стартирате VPN, за да се опитаме да предизвикаме сривове и нестабилност. 

Avast SecureLine VPN

Както вече видяхме в раздела с функции, Avast SecureLine VPN предприема много минималистичен подход към своя потребителски интерфейс. Прозорецът е малко по-голям от повечето VPN, но има много малко за попълване на това пространство.

Почти горните две трети от прозореца са заети от превключвател за свързване и изключване на VPN. По-долу това показва вашия IP, когато не е защитен, както и защитен IP и време за връзка, след като включите VPN.

Avast-SecureLineVPN-клиент-Disconnected

Долната трета на прозореца показва знамето на държавата, която сте избрали в момента, и името на местоположението в текст. Има бутон с надпис „Промяна на местоположението“, който разширява пълния списък на сървърите, който заема целия прозорец при отваряне и е добре организиран.

Можете да прегледате всички налични местоположения в азбучен списък или да изберете един от разделите вляво, който съдържа местоположенията, групирани по континент, както и няколко допълнителни раздела за неща като специализирани поточни сървъри. 

Настройките – тъй като има толкова малко – са лесни за намиране. Всички опции също са обяснени в ред или два, за да помогнат на потребителите на VPN за първи път да намерят път. Клиентът е стабилен и не преживяхме сривове, но имаше една особеност със софтуера.

Когато щракнете и плъзнете прозореца, за да го преместите, той предизвиква странен ефект с ниска скорост на кадъра. Прозорецът се движи по-бавно от мишката и се измества заекващо, а не плавно. Той също така продължава да се движи за секунда или две, след като пуснете мишката или ако промените посоките, което прави почти невъзможно да поставите прозореца, където искате.

Като цяло клиентът на Avast SecureLine VPN изглежда като решение за пожар и забрава за онези, които не искат да се забъркват с каквито и да е настройки, но също така има яркият недостатък да забави целия компютър в момента, когато се влачи наоколо. 

NordVPN

Дори на пръв поглед интерфейсът на NordVPN се чувства по-плътно от този на Avast SecureLine VPN. Вместо да има голям и най-вече празен прозорец, дясните две трети от клиента се заемат от карта, която показва всички налични места със сини маркери. 

Можете да кликнете върху маркера в желаното от вас място за връзка или да използвате списъка със сървъри в лявата част на прозореца. NordVPN няма опции за групиране като Avast SecureLine VPN, но има лента за търсене, която да ви помогне да намерите местоположения. 

nordvpn преглед-сървър-навигация

Влизайки в настройките, NordVPN може да предложи много повече от Avast SecureLine VPN, но върши добра работа, като ги поддържа управляеми. Има само три раздела с настройки и един за информация за акаунта.

Трите раздела за настройки са „общи“, „автоматично свързване“ и „разширени“. Страницата „обща“ е домакин на повечето функции, от които повечето потребители някога ще се нуждаят, а страницата „автоматично свързване“ е точно назована, съдържаща всички подходящи настройки за това как и кога VPN се свързва автоматично. 

Разделът „разширени“ има опции за протокол и DNS, с които повечето потребители няма да се притесняват. Клиентът на NordVPN е добре оптимизиран и се нуждае само от малки глътки системни ресурси. Не успяхме да предизвикаме сривове или проблеми със софтуера и всичко работи безпроблемно с отворен клиент, независимо дали е свързан, вече свързан или просто работи на празен ход. 

Кръгли три мисли

Клиентът на Avast SecureLine VPN е опростен и лесен за използване. Изглежда, че с горните функции Avast се стреми да направи VPN, който всеки може да използва с лекота и в много отношения постигна това.

Ние обаче имахме проблем с влаченето на прозореца, който не присъстваше с NordVPN. Освен това по-малката, но все още по-здрава подредба на базирания на карта дизайн на NordVPN се поддава на удобство за потребителя по свои собствени начини. NordVPN заема този кръг, главно поради проблема на Avast SecureLine VPN с препозиционирането на прозореца.

Кръг: Точка за лесна употреба за NordVPN

Avast SecureLine VPN лого
NordVPN лого

4

скорост

В четвърти кръг се отдалечаваме от сферата на субективното и навлизаме в света на твърдите данни. За да тестваме скоростта на всеки VPN, измерваме времето за ping, скоростта на изтегляне и скоростта на качване на всеки VPN на пет различни места, вариращи от практически съседна врата до целия свят. 

Сравняваме това с нашето контролно измерване без VPN, за да видим колко добре се представя всеки доставчик. Ние също така тестваме в реалния свят, за да потвърдим резултатите си на хартия, като заредим някои поточни видеоклипове и изтеглим някои по-големи файлове, за да видим как вървят нещата. 

Avast SecureLine VPN

Avast SecureLine VPN отнема малко време, за да създаде връзка, варираща от около пет секунди до 10 секунди. Веднъж свързан, производителността варира значително в различните страни.

Местоположение: Ping (ms) Изтегляне (Mbps) Качване (Mbps)
Незащитен (Великобритания)13194,3012.24
Германия49191,789.74
Русия11439.396.03
Бразилия22841.301.12
нас.8575.042.62
Южна Кореа47218.943.07

В САЩ и Великобритания видяхме много уважавано представяне с ниски пинг пъти и трицифрени скорости на изтегляне. В Япония и Бразилия обаче производителността намалява значително. Времето за пинг все още беше в рамките на причината, предвид огромните разстояния, но скоростите на изтегляне спаднаха до обслужващи – макар и не впечатляващи – нива.

Когато дойде време действително да тестваме работата на Avast SecureLineVPN, открихме, че нещата са малко бавни, за да започнем. Уебсайтовете и видеоклиповете ще отнемат допълнителни две или три секунди, за да започнат да се зареждат, но след като нещата започнат да се зареждат, изглежда, че всичко функционира нормално. След първоначалното време за зареждане видеоклиповете са по подразбиране до 1080p и не е необходимо да буферират.

NordVPN

Както сме обсъждали много пъти преди, например в нашата статия за NordVPN срещу IPVanish, NordVPN имаше някои проблеми, когато става въпрос за осигуряване на постоянни скорости. Всъщност той дори получи непочтително споменаване в най-бързия ни кръг от VPN услуги по тази причина.

Местоположение: Ping (ms) Изтегляне (Mbps) Качване (Mbps)
беззащитен9165,510.57
САЩ # 247923133,538.87
Великобритания # 20115334.786.06
Холандия # 6614566.915.39
Япония # 69159132,833.31
Двойна VPN (САЩ до Канада № 4)7920.488.64

От един сървър до друг, дори на едно и също място, скоростите могат да варират от отлични до практически неизползваеми. Изглежда, че се стига до късмета на тегленето и през повечето време просто прекъсването на връзката и свързването отново може да поправи това, като ви свърже към различен сървър. 

Това каза, че всъщност през цялото време не сме срещали този проблем, което означава, че NordVPN може да работи по този въпрос. В нашето тестване за тази статия, скоростите бяха солидни по целия борд, като всяко отделно местоположение връщаше трицифрени скорости за изтегляне и качване. 

Когато стана дума за реална употреба, представянето е също толкова добро, колкото цифрите биха предположили. Дори и най-отдалеченият сървър, Япония, се почувства много отзивчив и имаше много малко забележимо забавяне, преди нещата да започнат да се зареждат. Ние бяхме в състояние лесно да гледаме 1080p видеоклипове, дори при 60 кадъра в секунда, без проблеми с буферирането. Единственото оплакване, което можем да повдигнем е, че подобно на Avast SecureLine VPN, NordVPN може да отнеме момент, за да установи връзката. 

Не е необичайно да се налага да чакате 10 или около секунди, за да се свържете NordVPN, и след като е свързан, нещата могат да бъдат малко бавни за допълнителни 10 или повече секунди. Вижте как се сравнява с най-бързата ви VPN в нашата ExpressVPN срещу NordVPN парче.

Кръг четири мисли

Въпреки че NordVPN се оказа проблемно в миналото, представянето му в нашето тестване за тази статия показва признаци на подобрение. Всеки един сървър, който тествахме, имаше отлична скорост на хартия и изпълняваше точно толкова, колкото цифрите биха предположили в нашето тестване в реалния свят. 

Avast SecureLine VPN беше използваем на борда, но имаше много повече вариации от сървър до сървър от NordVPN. Avast SecureLine VPN също се почувства по-малко отзивчив от NordVPN и взе момент преди уебсайтовете да започнат да се зареждат, докато NordVPN се почувства мигновено за сравнение. 

Кръг: Точка за скорост за NordVPN

Avast SecureLine VPN лого
NordVPN лого

5

Сигурност & поверителност

NordVPN печели всеки кръг досега, правейки резултата четири на нито един, което означава, че Avast SecureLine VPN не може да спечели като цяло, въпреки този последен рунд. Това каза, че запазихме най-важния раздел за сигурност: сигурност и поверителност. 

В този кръг разглеждаме какви протоколи и криптирания използва всеки VPN и тестваме за неща, като течове на DNS. Освен това поглеждаме назад към историята на всеки VPN, за да видим дали има проследяване на сигурността или фона на нарушенията. 

Освен това ние задълбочаваме политиките за поверителност на всеки доставчик, за да видим какъв вид информация се събира и как се използва. 

Avast SecureLine VPN

Както вече споменахме, Avast SecureLine VPN не дава на потребителите много по пътя на опциите, така че както протоколът, така и криптирането са заключени и зависят от устройството, което използвате. 

За тези, които са на Windows и Android устройства, Avast SecureLine VPN използва протокола OpenVPN. Ако проверите разбивката на нашия VPN протокол, ще видите, че това е високо доверен и отворен код. 

Тези на iOS и macOS устройства обаче ще използват IKEv2, който е по-малко защитен от OpenVPN, но все пак предлага респектиращо ниво на защита. За криптиране Avast SecureLine VPN сдвоява и двата протокола с AES-256, което е горната част на криптирането на реда. 

Вместо да има политика за поверителност, която се отнася конкретно до SecureLine VPN, Avast има единна политика за поверителност, която обхваща всичките й продукти и услуги. Поради това политиката е експанзивна и продължава за изумителните 39 страници. 

Към самото дъно на този 39-странен епос е информацията, която се отнася конкретно към VPN. В този раздел се посочва, че Avast SecureLine VPN събира информация, включително операционната система, която използвате, част от вашия IP адрес (макар че не е достатъчна за идентифицирането му) и кой сървър използвате.

Освен това, в други раздели на политиката за поверителност, неща като „информация за вашите интереси“ се споменават като неща, които Avast може да събере за вас. В тази политика също е показано, че информацията, която Avast събира, се споделя с много трети страни. 

Продължителността на тази политика за поверителност и някои от формулировките в нея са малко загрижени и не предлагат ясна картина колко точно Avast цели да научи за вас чрез използването на своите продукти. 

NordVPN

Подобно на Avast SecureLine VPN, NordVPN не предоставя никакъв реален избор за потребителите, що се отнася до протокол и криптиране. Вместо това той заключва потребителите в комбинацията от OpenVPN и AES-256, което, точно така се случва, е точно това, което предлагаме да използват повечето хора. Този комбо предлага солидна производителност и отлична сигурност.

Както може би вече знаят онези от вас, които обръщат внимание на технологичните новини, наскоро NordVPN наруши сигурността. Накратко, хакерите успяха да откраднат TLS ключ, което им позволи да стартират така наречената атака „човек в средата“.

Това означава, че хакерите могат да настроят сървър да изглежда така, сякаш това е един от сървърите в действителната мрежа на NordVPN. Потребителите можеха несъзнателно да се свързват с този фалшив сървър, давайки на хакерите достъп до тяхната информация. 

Същата тази уязвимост оттогава е открита в други VPN мрежи и NordVPN е кръпкала този проблем и продължава да работи, за да гарантира, че подобно нещо никога повече няма да се повтори, но независимо от това, това е трайно оцветяване на записа на NordVPN.

Преминавайки към политиката за поверителност, NordVPN поддържа нещата сбити и върши сравнително добра работа за избягване на прекомерния правен жаргон. Единствената информация, която NordVPN се нуждае от вас, за да създаде акаунт, е имейл адрес и няма нищо, което не ви спира да използвате фалшив имейл за изхвърляне за това.

Самият VPN не събира никаква идентифицираща информация. Събраните данни, свързани с използването на VPN, са ограничени до неща като натоварване на сървъра, което се използва за поддържане на мрежата.

Кръг пет мисли

Както NordVPN, така и Avast SecureLine VPN предлагат това, което считаме за златен стандарт за VPN сигурност: OpenVPN и AES-256. Въпреки това Avast SecureLine VPN предлага това само на определени платформи, докато NordVPN наскоро имаше сериозно нарушение на сигурността.. 

NordVPN е написал солидна политика за поверителност, която е сравнително кратка и написана по начин, който почти всеки може да разбере. Avast, от друга страна, има нелепо дълга политика за поверителност, която често може да ви остави с повече въпроси, отколкото отговори. 

Между нарушението на NordVPN и политиката за поверителност на Avast SecureLine VPN изглежда, че и двамата трябва да изчистят своите действия. Този кръг завършва с вратовръзка.

Кръг: Сигурност & Поверителност Няма ясен победител, точки и за двете

Avast SecureLine VPN лого
NordVPN лого

6

Заключителни мисли

В победа пет към един, NordVPN доказа защо е един от най-плодотворните VPN мрежи на пазара днес. Той изпревари Avast SecureLine VPN от началото до края с по-високи скорости, повече функции и по-удобен интерфейс. 

Победител: NordVPN

По някаква причина антивирусните компании се борят да се конкурират на пазара на VPN, както видяхме в други случаи, например в нашия преглед на Bitdefender VPN. Изглежда видът специализация, необходим за конкуренцията на пазара на VPN, а необходимите мрежови инвестиции създават пречка за навлизане на фирми в други части на света на киберсигурността.. 

Ако сте използвали някое от тези VPN преди, винаги обичаме да чуваме вашите мисли за тях в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря за четенето. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map