1Password vs LastPass: One Password Manager за 2020 г.

LastPass е лесно един от най-популярните мениджъри на пароли там, и то с добра причина. С щедър безплатен план, множество функции и достъпен потребителски интерфейс, това е мениджърът на паролите за много потребители. Това обаче не означава, че е най-добрият мениджър на пароли. 


1Password дава на LastPass пари за парите си по повече от един начин. В това сравнение LastPass vs 1Password ще хвърлим двете в ринга, за да видим кой от тях излиза отгоре. По време на поредица от кръгове нашите конкуренти ще търгуват удари, докато оценяваме функции, сигурност, цени и други. 

Не забравяйте да прочетете нашия LastPass преглед и 1Password преглед, ако искате повече подробности за всеки инструмент. Ако искате да пропуснете Hoopla, 1Password е по-добрият вариант, въпреки че има причини да вземете под внимание LastPass, особено ако сте на бюджет. 

Настройване на битка: 1Password срещу LastPass

Ето как става надолу: имаме девет кръга, всеки от които си струва точка. По време на всеки кръг ще сравняваме и сравняваме LastPass и 1Password, за да видим кой е по-добрият инструмент за този кръг. В края ще наградим точка. След цялото сравнение ще съберем точките, за да обявим победител. 

Както правим с всички свои сравнения обаче, искаме да издадем нота на предпазливост. Ще заемем категорична позиция при избора на победители – това е, което сме тук, за да направим, – но някои секции имат малко помещение. Например, победителят в кръга „лекота на използване“ до голяма степен се основава на личните предпочитания. 

Предговорим сравнението си само защото LastPass и 1Password са два отлични инструмента за управление на пароли. Бихте могли да тръгнете по всякакъв начин и да имате страхотен опит. Това каза, че ние намерихме един като най-добрият вариант като цяло, когато ги сравняваме главата до главата.

1

Сигурност

LastPass и 1Password са равномерно съпоставени по отношение на сигурността, като предлагат отлично криптиране и модел с нулево познание. Това каза, че има причини да използвате 1Password срещу LastPass. Той има по-уникален подход към сигурността, който би могъл да защити вашите данни за регистрация в случай на нарушение. 

1Password използва модел за защита с два секретни ключа, което означава, че за отключване на паролите ви са необходими два ключа за криптиране. Една от тях е вашата главна парола, която 1Password никога не вижда и съхранява. Другото е ключ на устройството, който се генерира въз основа на хардуерни и софтуерни спецификации, когато добавите ново устройство към профила си. 

1Password преглед-наблюдателна кула

LastPass не стига дотам, предлагайки само един-единствен AES-256 ключ за защита (прочетете нашето описание на криптирането за повече информация). И все пак, този единствен ключ преминава дълъг път. Отново LastPass не вижда и не съхранява основната ви парола, което означава, че дори и данните на акаунта ви да бъдат откраднати, нападателят няма да има необходимия ключ за дешифриране на шифрования ви трезор. 

LastPass преглед със сигурността предизвикателство

Това видяхме в действие през 2015 г., когато LastPass претърпя нарушение на данните. Нападателят започна с база данни с пароли, но тъй като всички те бяха шифровани, не можаха да компрометират никакви данни от потребителския акаунт. Това е така, защото LastPass не знае основната си парола, когато създавате акаунта си. 

Възстановяване на акаунт

Както споменахме, 1Password и LastPass използват модел с нулеви знания, което означава, че вашата главна парола никога не се съхранява никъде на сървърите им. Следователно това означава, че не можете да възстановите основната си парола в случай, че я забравите. Без основната си парола, LastPass и 1Password нямат средствата, които да докажат, че сте това, което казвате, че сте. 

Това е чудесно за сигурността, въпреки че може да причини някои проблеми, ако забравите основната си парола. За щастие, 1Password предлага малка форма за възстановяване на акаунта. Въпреки че не е толкова течен като системата за възстановяване на акаунта на Keeper – прочетете нашия преглед на Keeper за повече информация – това е повече от това, което предлага LastPass. 

Когато се регистрирате за акаунт в 1Password, ще бъдете помолени да изтеглите комплект за спешни случаи. Този лист хартия има втория си секретен ключ, имейл адреса ви и слот, който да напишете в основната си парола. Препоръчва се да отпечатате тази хартия и да я съхранявате на сигурно място, като например сейф. 

1Password преглед-аварийно-комплект

Освен това, листът за спешни случаи включва QR код, който можете да сканирате с приложения на 1Password, за да удостоверите автоматично вашия акаунт. Това е отличен начин за извършване на възстановяване на акаунта, но от вас е да се уверите, че съхранявате аварийния си комплект на безопасно място. 

Двуфакторна автентификация

И двамата ни конкуренти поддържат множество двуфакторни опции за удостоверяване, като LastPass всъщност предоставя инструмент, достоен за най-доброто ни ръководство за приложения на 2FA (повече за това в кръга „функции“). LastPass обаче върви крачка напред, предлагайки поддръжка за хардуер 2FA и контекстуално многофакторно удостоверяване или MFA. 

Ще поговорим повече за това в кръга „бизнес планове“ по-долу, но накратко, MFA на LastPass използва контекстуален анализ, за ​​да одобри влизанията, почти по същия начин като OneLogin (прочетете нашия преглед на OneLogin). Тази функция не е достъпна за отделни потребители, но за повечето хора това не е проблем. 

1Password предлага софтуер 2FA, или чрез кодове, базирани на времето, или някакво приложение за удостоверяване. LastPass поддържа същите тези форми на 2FA, с поддръжка на U2F ключове, като YubiKey. 1Password също наскоро разгърна поддръжка за хардуер 2FA. 

Взети заедно, LastPass предлага много по пътя на сигурността и отива още повече за бизнес абонатите. Основната структура за сигурност на 1Password обаче е технически по-сигурна, дори и двамата конкуренти да запазят вашите силни пароли на практика. Поради това ние даваме 1Password победата в този кръг. 

Кръг: Точка за сигурност за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

2

Ценообразуване

Има много да се говори с цените, когато става дума за LastPass и 1Password. LastPass е най-добрият мениджър на безплатни пароли наоколо, докато 1Password се класира в горната част на списъка в нашия мениджър на пароли за семейства. И двамата ще имат своето време да блестят в бъдещите кръгове. За този, ние се фокусираме върху индивидуалните цени. 

Нашите двама конкуренти са равномерно съпоставени по отношение на цените, като предлагат лични абонаменти за около $ 3 на месец. С 1Password тази цена ви осигурява пълния набор от функции и 1 GB съхранение на криптирани файлове. Приятното съхранение на документи е хубаво да се види, но без възможност за закупуване на повече, това е най-добре само за най-критичните документи. 

LastPass надгражда своя безплатен план с споделяне на парола от един към много и LastPass за приложения. Последната функция е чудесна за разглеждане, като ви позволява да използвате автоматично попълване на браузъра LastPass в локални приложения. Много малко мениджъри на пароли предлагат тази функция – прочетете нашия преглед на RoboForm за един пример – така че е хубаво, че LastPass го предоставя на разположение. 

Без значение коя опция сте избрали, ще имате 30 дни, за да опитате услугата, преди да решите. За 1Password, това е 30-дневен пробен период на Premium, без да се изисква кредитна карта. LastPass също предлага месец платени функции, но след като изпитателният период приключи, ще бъдете стартирани до безплатен акаунт. 

Никой обаче не предлага политика за възстановяване. Това не боли много, като се има предвид, че LastPass има своя свободен план да се върне. С 1Password все още ще имате достъп до акаунта си след безплатния пробен период, но той ще бъде „замразен“. Това означава, че не можете да добавяте, редактирате или премахвате записи и автоматичното попълване е деактивирано. 

Въпреки че са равни по отношение на цената, ние ще дадем печалбата на LastPass. Тя има по-течна система за работа с безплатни опити, докато 1Password не трябва много да се връща обратно. Въпреки това, този кръг може да бъде и в двете посоки.

Кръг: Ценова точка за LastPass

1 лого на парола
LastPass лого

3

Семейни планове

LastPass и 1Password предлагат отлични семейни планове, които могат да защитят множество потребители за ниска месечна цена. 1Password иска $ 5 за семейния си план, предлагайки пет потребителски акаунта и пет акаунта за гости за ограничено споделяне на парола. Вие обаче не сте ограничени до петима потребители. Можете да добавите допълнителни членове към акаунта си за $ 1 всеки. 

За съжаление LastPass не предоставя тази гъвкавост, въпреки че го компенсира с по-щедър и по-евтин семеен вариант. Само за $ 4 на месец LastPass предлага шест Premium лиценза за вашето семейство. В допълнение към това, което получавате с нормалния Premium план, планът за семейства се предлага и с централно табло и неограничен брой споделени папки. 

Подобно на предишния кръг, и този лесно можеше да тръгне по всякакъв начин. LastPass е по-евтин и ще защити повечето семейства. Въпреки това, не може да се отрече, че 1Password предлага по-голяма гъвкавост за потребители с големи семейства. Освен това 1Password предлага възстановяване на акаунта чрез други членове на семейството, докато LastPass не. 

Това е малка печалба, но въпреки това печалба. За този кръг даваме точка на 1Password. 

Кръг: Семейни планове Точка за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

4

Безплатен план

LastPass се класира на първо място в най-доброто ни ръководство за управление на пароли с опции като Bitwarden и KeePass, които следват отблизо (прочетете нашия преглед на Bitwarden и прегледа на KeePass). Това е така, защото LastPass предлага синхронизиране на много устройства и неограничено съхранение на безплатния си план, което е рядкост да се види. 

1Password, от друга страна, не предлага безплатен план, което е огромна пропусната възможност. Както можете да прочетете в нашето сравнение Dashlane vs 1Password, дори ограниченият безплатен план е по-добър, отколкото без никакъв безплатен план. 1Password просто предлага 30-дневен пробен период, и въпреки че това е хубаво да се види, ограничен безплатен план би бил по-добър. 

Тук няма състезание, като LastPass предлага безплатен план, а 1Password прескача миналия. Въпреки това е важно да подчертаем колко добър е безплатният план на LastPass. Получавате почти всички функции на повечето платени мениджъри на пароли, без да харчите нито стотинка, което го прави лесна продажба за всеки, който се намира на оградата относно използването на инструмент за управление на парола. 

Кръг: Безплатна точка за план за LastPass

1 лого на парола
LastPass лого

5

Лесно използване

LastPass и 1Password са далеч от услуги като LogMeOnce (прочетете нашия преглед на LogMeOnce). И двете са много лесни за използване с модерни интерфейси, които се фокусират върху лесното обикаляне. За щастие, нито един не жертва функции в полза на лесна употреба, много за разлика от RememBear (прочетете нашия преглед на RememBear). 

Започвайки с LastPass, той е базиран изцяло във вашия браузър, което е добро нещо. За разлика от Dashlane, който предлага локално приложение, можете да използвате LastPass на всяко устройство, което поддържа Chrome, Firefox, Microsoft Edge и други. Не е и чрез разширение за браузър; LastPass предлага пълния инструмент във вашия браузър. 

LastPass преглед скок

Интерфейсът на браузъра също е отличен. В него можете да организирате своите записи или в списък или във вид на плочки. LastPass автоматично ще изтегля изображения за повечето уебсайтове и можете да организирате своите записи в папки. Освен това има инструменти за сортиране и филтриране на вашите записи, което улеснява обиколката. 

LastPass също не се грижи за типовете влизания. Стандартите се отчитат, като LastPass поддържа бележки, пароли, адреси и кредитни карти. Можете обаче да съхранявате информация за здравно осигуряване, SSH ключове, вход в сървъра и базата данни, лицензи за софтуер и други. LastPass също така поддържа персонализирани шаблони, което ви позволява да създавате свои собствени елементи. 

LastPass-преглед-категории

Въпреки че LastPass е впечатляващ, 1Password му дава възможност за пари за повече от един начин. Има локално приложение, но не е необходимо да го използвате. С 1Password X можете да използвате 1Password изключително чрез разширение на браузъра. Има пълен интерфейс на браузъра, ако и вие искате да го използвате. 

1Password преглед стартер кит

Отвъд това, 1Password използва система с много сводове, което ви позволява да сегментирате паролите си по какъвто и да е начин. Няма папка система, каквато има с LastPass, но със способността да се разделят записи на отделни трезори, това едва ли има значение. 1Password също има система за маркиране в трезорите, ако искате допълнително да организирате своите записи. 

Не липсват и типовете влизания. Подобно на LastPass, има множество предварително зададени записи, но можете да създадете свои собствени с персонализирани полета. Въпреки че е предимно същата като системата на LastPass, 1Password има по-елегантно решение, като ви показва полетата в стандартен формуляр за въвеждане, а не в таблица на Excel.

1Password преглед-добавка влизане

Подобно на предишните кръгове, и този е труден за набиране, тъй като и двамата състезатели предлагат отлично изживяване при използване с много функционалност. Въпреки това, 1Password има ниво на лак в определени области, които LastPass липсват. 

Въпреки че LastPass е чудесно да разгледате ежедневната си работа, има някои области на потребителския интерфейс, които се чувстват няколко години отживелица. Малка разлика е, но достатъчно, за да натиснете 1Password отпред за този кръг. 

Кръг: Точка за лесна употреба за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

6

Характеристика

LastPass и 1Password са снабдени с функции, въпреки че не достигат нивото на Dashlane (прочетете нашия ревю за Dashlane). 1Password е по-подходящ за онези, които удобно плащат за абонамент, което има смисъл, тъй като няма безплатен план. Това каза, LastPass предлага много за много малко. 

Започвайки с 1Password, има много ползи, включени в абонамента ви, но нищо, което коренно променя опита. Подобно на други инструменти, 1Password включва табло за сигурност, наречено Watchtower, където можете да видите слаби, повторно използвани и стари пароли. Той също така включва раздел за потенциално опасни уебсайтове. 

Авариен комплект за преглед на 1 дума

1Password включва и „режим на пътуване“, което е нашата любима функция. С него можете автоматично да съхранявате лични данни на мобилното си устройство във вашия 1Password акаунт. Ако трябваше да загубите телефона си, докато пътувате, вашата лична информация ще бъде в безопасност. За щастие, можете да възстановите данните на акаунта си с едно докосване. 

LastPass има някои свои уникални функции, най-впечатляващите от които е автозапълването на приложения, което отразява опита на автоматично попълване във вашия браузър. Други инструменти имат тази функционалност, като RoboForm, но никой не го прави безпроблемно като LastPass. Това каза, че е достъпно само за плащане на абонати. 

LastPass преглед-автоматично попълване

За щастие, LastPass Authenticator е достъпен за всички абонати. Този инструмент е приложение 2FA във вената на Google Authenticator. С него можете лесно да настроите 2FA на повечето основни уебсайтове, с изключение на вашия LastPass акаунт. Подобно на повечето функции на LastPass, тя е достъпна безплатно за всички. 

Предлага се безплатно и автоматичната смяна на пароли на LastPass, въпреки че не бива да разчитате на нея. Инструментът докосва възможността да променяте паролата си в няколко уебсайта с едно щракване. За съжаление, ние никога не успяхме да го накараме да работи правилно, докато тестваме. 

Въпреки че като цяло харесваме функциите на 1Password, LastPass има предимството, като се има предвид безплатният му план. Основната функционалност като синхронизиране на много устройства и възможността за споделяне на пароли присъстват в безплатния план на LastPass, което го прави като напълно функционален инструмент. 1Password има повече звънци и свирки, но ви кара да плащате за тях. 

Кръг: Характеристики Точка за LastPass

1 лого на парола
LastPass лого

7

Мобилни приложения

LastPass и 1Password предлагат отлични мобилни приложения, достойни за място в нашите топ мениджъри на пароли за ръководството за iOS. За 1Password опитът на работния плот не е огледален, но това не е лошо нещо. Можете бързо да щракнете между различните сводове и записи с лесно разбираемо долно меню. 

1Password-ЗИ

Вместо да се чувства като копие на версията на браузъра, 1Password за iOS, Android и други смартфонни платформи се чувства така, сякаш е построен от самото начало. В iOS, например, той се интегрира с Apple Watch, което ви позволява да одобрите 2FA кодове и бързо да получите достъп до определени записи. 

LastPass също има отлично мобилно приложение, въпреки че се чувства като тесен вариант на браузъра. И все пак всичко работи както трябва, като LastPass автоматично попълва полета за вход в iOS и Android. Ще трябва да влизате всеки път, когато искате да попълните поле, но за щастие, процесът е прост с биометрично удостоверяване. 

LastPass-IOS

Още веднъж това е близко. Мобилното изживяване за LastPass и 1Password е безпроблемно, без значение дали сте на iOS или Android. В по-голямата си част се свежда до това, кое приложение предпочитате повече. За нас 1Password е победителят, предлагайки по-изискано мобилно изживяване. Това каза, LastPass на мобилни също е отличен. 

Кръг: Точка за мобилни приложения за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

8

Бизнес планове

LastPass и 1Password се нареждат сред най-добрите инструменти за пароли за малкия бизнес и по добра причина. И двете предлагат изчерпателни инструменти за големи и малки предприятия, надхвърлящи стандартното управление на паролите. Въпреки това има разлики между двете, като LastPass предлага повече стабилност за по-големи тоалети. 

От там, LastPass предлага два бизнес плана: Екипи и Предприятие. Първият се препоръчва за по-малко от 50 потребители, предлагащи основни бизнес функции, но пропускане на предишни интеграции на директории, SSO възможности и MFA. Enterprise планът е по-добър за по-големи търговски обекти, предлагащи адаптивни политики за сигурност, SSO и специализиран мениджър на акаунти. 

LastPass-бизнес

Освен това LastPass предлага MFA самостоятелно, както и пакет от MFA и Enterprise услуга. За големи фирми функциите са отлични, особено с лекотата на използване на LastPass. Това каза, че бизнес абонаментите са скъпи, като най-скъпият план е 8 долара на потребител на месец. 

1Password не разполага с толкова много опции за големи бизнеси, освен ако не изберете опцията за Enterprise само за контакт. В противен случай имате два нива: Екипи и Бизнес. Планът на екипите е основно личен абонамент за 1Password за всеки потребител във вашия бизнес. Премия от 1 долар за личен абонамент сметки за интеграция в Duo.

1Password-бизнес

Абонаментът за бизнес, струващ $ 8 на потребител на месец, е много по-впечатляващ. Макар и скъп, той е пълен до краищата с функции, демонстрираща VIP поддръжка, 5 GB криптирано съхранение на документи на потребител и задълбочен потребителски контрол. Всеки потребител също получава безплатен акаунт за 1Password Families, който сам по себе си струва $ 5 на месец. 

И двата варианта са скъпи, с високи месечни цени и без степени на отстъпки. Имайки предвид цената обаче, 1Password има по-голям смисъл за малкия бизнес. Макар и скъп, той предлага функции, достойни за цена от 8 долара на месец, което е чудесно за по-малките екипи. 

Кръг: Бизнес планове Точка за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

9

поддържа

Поддръжката на мениджър на пароли обикновено е слаба и за съжаление един от нашите конкуренти отговаря на това описание. Въпреки че видяхме по-лошо, системата за поддръжка на LastPass се чувства датирана, което е още по-обидно, като се има предвид, че ще трябва да разровите ресурсите за самопомощ, за да намерите формуляр за контакт. 1Password е точно обратното, с някои от най-добрата подкрепа, която сме виждали. 

LastPass няма лоша подкрепа, но със сигурност може да бъде по-добре. В базата знания има няколко полезни статии, но нищо, което отива твърде дълбоко и има форум на общността за всякакви въпроси за преливане. За съжаление, трябва да използвате тези ресурси, за да се свържете с поддръжката; LastPass не предлага отделна линия за запитвания по имейл. 

LastPass преглед-база от знания

1Password предлага не само бърза поддръжка по имейл, но и помощ чрез своята страница в Twitter и форумите на общността. Най-впечатляващи обаче са ресурсите за самопомощ. Статиите са чисто подредени и запълнени с детайли. Има дори някои видео уроци и преводи за статии за поддръжка. 

1Password-знания

Въпреки че базата от знания е най-впечатляваща, форумите вероятно ще бъдат най-полезни за вас. По време на него ние наблюдавахме различни теми, за да преценим вниманието на общността и с радост съобщаваме, че общността на 1Password е жива и активна. Повечето теми получават отговор в рамките на минути, без значение дали е ден или нощ.

Много от предишните ни кръгове бяха близо, но за съжаление приключваме с антиклиматична бележка. LastPass е проходим по отношение на поддръжката и в сравнение с някои други инструменти, това е всичко, което се изисква. Въпреки това, в сравнение с 1Password, той отпада по почти всеки начин.  

Кръг: Точка за поддръжка за 1Password

1 лого на парола
LastPass лого

10

Заключителни мисли

От девет кръга 1Password се размина с шест победи, а LastPass с три. Въпреки че това е окончателно в показването кой от тях спечели битката LastPass срещу 1Password, това сравнение беше много по-близо, отколкото очаквахме. LastPass все още е де факто опцията за безплатни инструменти. Когато става въпрос за плащането, 1Password е ясният победител. 

Победител: 1Password

Като се имат предвид нещата, 1Password предлага страхотна стойност, дори и да прескача безплатния план. Въпреки че дадехме кръг „функции“ на LastPass, това не означава да дискредитираме уникалните предложения на 1Password. Това е по-добрият вариант. Това каза, LastPass все още е жизнеспособна опция за тези, които са на бюджет. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map