Съвети за архивиране с помощта на Synology NAS

Някои от нашите по-редовни читатели знаят, че сме запалени потребители на Synology DiskStations тук в нашия офис. Не, ние не сме свързани с тази марка, нито получаваме обезщетение за споменаването им (с изключение на партньорските комисионни на Amazon, ако купувате чрез някоя от нашите връзки).


Ние просто обичаме как работи Synology и как улеснява живота ни.

Със сигурност Synology не е единственият NAS, много други реномирани марки също произвеждат висококачествени продукти. Просто се случва да използваме Synology и сме направили добър опит досега с техните продукти. Ето защо искахме да излезем със статия за някои от нашите лични съвети за архивиране, използвайки Synology NAS. 

Използвайте вашия NAS за архивиране на вашите компютри

NAS е много практично устройство за архивиране и съхранение на данни. Ето защо трябва да използвате неговите възможности за архивиране на вашите компютри във вашата мрежа.

Това може да изглежда очевидно, но много хора използват единствено NAS си като по-добър външен твърд диск за съхранение на данни, което би било жалко. Ключът към успеха тук е автоматизацията: ако правите архивирането си ръчно, затруднявате живота си, отколкото трябва да бъде.

Настройка на машина на времето със Synology DiskStation

Ако използвате Mac, можете да настроите Time Machine да архивира до вашето NAS местоположение в мрежата. Просто изберете папката, в която искате да се съхранява вашата резервна копия, и стартирайте Time Machine. Можете да прочетете нашия задълбочен урок за това как да архивирате компютъра си Macintosh. 

Използвайте CloudStation за синхронизиране на вашите файлове

Специално за бизнеса може да се наложи да запазите всички данни под свой контрол и да не разчитате на доставчици на трети страни като Dropbox (Оценка на редактора:, 2 GB за 0 $ / година) за синхронизиране на файлове. Ако използвате Synology DiskStation, той предлага функция, наречена CloudStation, която инсталира папка на вашия компютър, която работи като централизирана кофа за вашите файлове.

Ако запишете нещо в тази папка, тя ще се синхронизира на всички други устройства, които имат тази папка, инсталирана на техните машини. Можете да синхронизирате дори по-големи файлове с до 10 GB, CloudStation също така синхронизира LAN, което означава, че вашите файлове се прехвърлят бързо, ако сте в една и съща мрежа и имате достъп до вашите файлове на мобилен телефон. 

Архивирайте вашия NAS

Въпреки че може да сте настроили вашия NAS с RAID, който гарантира излишък от някакъв вид, ако някой от вашите твърди дискове не успее, трябва да помислите как да архивирате вашите NAS файлове. Това е стъпка, която много хора не смятат за необходима.

Въпреки това, резервното копие на вашето архивиране е изключително важно да сте подготвени за бедствие. Тя се свежда до въпроса: „ами ако“. Какво става, ако някой открадне вашия инвентар, включително вашия NAS и нямате резервно копие на тези файлове? Какво става, ако има някаква авария, която унищожава вашия NAS и прави данни невъзстановими? 

Повече какво може да бъде поискано, в крайна сметка се свежда до това колко риск сте готови да поемете и колко защитен слой са ви необходими за вашите лични или бизнес данни. Ако използвате Synology и CrashPlan, можете да инсталирате CrashPlan в този NAS и да го архивирате всичките си файлове в CrashPlan Central.

Инсталацията обаче не е лесна, тъй като личният CrashPlan Pro обикновено не поддържа архивиране на NAS. Ето едно добро ръководство за това как да направите това. Ако не искате да си хаквате около него, може просто да искате да се абонирате за тяхната бизнес версия. 

магазин & Излъчвайте своя медия с DiskStation 

За собствениците на дома мрежовото устройство за съхранение може да бъде идеалният начин за управление на медийни файлове. Можете да съхранявате вашите филми, аудио файлове и снимки във вашия Synology NAS и автоматично да ги архивирате. За щастие, Synology току-що пусна своя DSM 4.2 (DiskStation Manager), който има много подобрения.

Облачен данък

Например, можете да предавате своите филмови файлове директно към вашия AppleTV. Можете да възпроизвеждате видеоклипове навсякъде и ако сте активирали конвертиране на видео за мобилни устройства, дори и на мобилния си телефон. Той е чудесен за създаването на резервни копия на всички видеоклипове на вашето малко дете и показването им на приятели и семейство. 

Архивирайте данните си в Amazo Glacier

Ако не сте потребител на Crashplan или просто не се чувствате удобно да се справяте с командния ред, но все пак искате да се насладите на ума си, можете да инсталирате поддръжката на Amazon Glacier с едно щракване в DiskStation. Amazon Glacier е услуга за съхранение, предлагана от Amazon специално за съхранение на данни, така че да може да бъде възстановена в случай на бедствия.

Архивирайте данните си в Amazo Glacier

Това е много по-евтино от съхранението в Amazon S3, защото данните се съхраняват на касета (да, това все още е жизнеспособна алтернатива на твърдите дискове). Но тъй като се съхранява на касета, отнема повече време за възстановяване на вашите файлове, поради което не трябва да се използва като активно средство за съхранение на данни. Точно като резервно копие на вашия архив.

заключение

Възможностите на Synology DiskStation са безкрайни. Просто проучете някои от нещата, които можете да направите с DiskStation на техния уебсайт. Дори и да не сте човек с много компютърни умения, можете да започнете веднага. Ние имаме нашето в Amazon и имайте предвид, че и вие имате нужда от твърди дискове. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me