Стратегии за архивиране за Mac OSX – Шаблон за стъпка по стъпка от моя текущ резервен план

Ако сте нещо като мен, сте параноични за загубата на данни, защото сте чули ужасните истории на приятели и членове на семейството, които буквално са загубили всичко. И има много неща, които могат да се случат с нечии данни: 


Стратегия за архивиране за Mac OSX

 • Неизправности на твърдия диск
 • кражба
 • Вируси
 • Ransomware атаки
 • бедствия

И списъкът продължава …

Ако обаче не сте като мен и архивирането на данни е нещо, за което имахте съвестна вина от много дълго време, тогава тази статия е за вас, защото ви показвам в няколко лесни стъпки как да настроя резервното си копие стратегия на моя компютър Macintosh.

Можете да копирате тази стратегия и с Windows машина, но инструментите може да имат различни имена.

Contents

Как да архивирате файлове на Mac

Тази стратегия се състои от две части. Честите читатели на нашия уебсайт и абонатите на нашия канал в YouTube вече ще знаят това, но това е толкова важно, просто не мога да го повторя достатъчно:

Преди да направите нещо друго, вземете местните си резервни копия в ред Кликнете, за да туитвате

Всяка добра стратегия за архивиране трябва да започне с подходящ локален архив.

Защо местни архиви? Е, прехвърлянето на файлове локално на външен твърд диск, устройство с палец или NAS устройство все още е най-бързият начин да получите цялостно архивиране на изображението на системата и да работи, така че сте подготвени в случай на бедствие.

Преместете вашите файлове извън сайта с облачно решение за архивиране Кликнете, за да туитвате

Втората стъпка в моята стратегия е преместването на файлове извън сайта. Това по същество означава, че трябва да съхранявате поне едно копие от всяко създадено от вас резервно копие на отделно място от това, в което работи вашата основна машина. Това е особено важно за защита на данните от кражба или природни бедствия..

Облачните резервни копия могат да се изпълняват на заден план, дори когато вашият локален архив все още не е приключил. Така че не е нужно да чакате, за да започнете да се регистрирате за облачна услуга за архивиране. В тази статия ще ви покажа доставчик, който лично използвам, обаден Carbonite (и виждате защо само за няколко секунди).

Две основни инструменти за локално архивиране

1. Резервни твърди дискове (вътрешни или външни)


Имате нужда от резервен външен твърд диск с достатъчно свободно място, което можете да свържете чрез USB адаптер или устройство, свързано с мрежа. Имам и двете, но използвам NAS за повечето си резервни задачи.

Всъщност моят NAS има два твърди диска в него. Те са свързани в RAID, което по същество означава, че ако един твърд диск се повреди вътре в моя NAS, другият все още има пълно копие на тези данни, така че мога просто да заменя счупения твърд диск.

Използването на NAS има няколко други предимства, които не се вписват в обхвата на тази статия. Достатъчно е да се каже, че това е интелигентен твърд диск, който можете да използвате и за достъп до данни, ако не сте в офиса или в същата мрежа като устройството за съхранение.

2. Машина на времето (безплатно) или Carbon Copy Cloner (заплаща се)

Най-лесният и евтин начин е да използвате вградения инструмент за архивиране на Apple, наречен Time Machine. Нужни са ви само няколко кликвания, за да го настроите:

Първо, отворете предпочитанията на Time Machine. Предпочитания → Машина на времето.

Изберете диск с достатъчно място на твърдия диск. В моя случай това е споделена папка в моя NAS.


Сега, Time Machine ще се архивира автоматично, след като види дестинацията налична.

3. Carbon Copy Cloner

Carbon Copy Cloner е по същество машина за време на стероиди. Можете да създадете индивидуални задачи за всяка задача назад. Например файлове, до които нямате достъп или не променяте често, могат да бъдат преместени в задача за архивиране, която се изпълнява само веднъж седмично.

В моя случай създадох ежедневна задача за архивиране на цялостно изображение на системата, която мога да използвам, за да възстановя цялата си система с предпочитания, ако нещо се случи с основния ми компютър.

Бих казал, CCC е нещо за хората, които се интересуват от детайлите и наистина искат върховен контрол върху своите архиви. Time Machine е подобно на Apple решение за ръце, което работи повече или по-малко тихо във фонов режим.

Ace Up My Sleeve: Облачно архивиране с карбонит

Сега трябва да се справим с най-важната стъпка в нашата стратегия за архивиране: преместване на файлове извън сайта. В този случай не говоря за пренасяне на твърд диск от офиса до дома ви или до сигурен трезор, а по-скоро удобно през облака.

Общ резервен архив на облак за инфоцентър на карбонит

Илюстрирам облачни резервни копия с Carbonite, защото случайно сам използвам тази услуга и мога да я препоръчам на хора, които търсят решение за свободни ръце.

Карбонитът е една от услугите, които предлагат неограничени резервни копия в облака за $ 59 на година. Това, което прави Carbonite, е да сканира системата ви за архивиране и да ги качи на сървърите си. В зависимост от вашата интернет връзка това може да бъде бавно или бързо, но средно можете да очаквате да прехвърляте няколко гигабайта на ден.

Ако искате, можете да гледате моя задълбочен преглед на карбонита тук:

ЕТАП 1

Изберете файлове или папки, които искате да архивирате в приложението Carbonite. Имайте предвид, че когато сте абонирани за основния план, файлове над 4 GB не се архивират автоматично. Трябва да изберете ръчно по-големи файлове от контекстното меню.


Забележка: първоначалното архивиране може да отнеме известно време, докато завърши. Можете обаче да имате достъп до файлове, преди първоначалното архивиране да е готово. 

СТЪПКА 2

Изчакайте първоначалното архивиране да приключи, след което Carbonite се грижи за последващите архивирания всеки път, когато запазите файл или нещо ново в папката, която архивирате. Харесва ми факта, че не е нужно да помните да натискате бутони, за да архивирате вашите файлове. Карбонитът работи на заден план в очакване на промени.


Забележка: не можете да използвате Carbonite като твърд диск в облака. Тя се нуждае от локално копие на всеки файл на компютър. Не можете да „освободите“ място на твърдия диск, като качите файлове в Carbonite и след това ги изтриете от вашия компютър. Карбонитът обаче ще запази изтритите файлове общо 30 дни, в случай че промените решението си. 

СТЪПКА 3 – Възстановяване на файлове

Файловете могат лесно да бъдат възстановени от раздела „Възстановяване“, където можете да търсите отделни файлове или да направите пълно възстановяване. Безброй пъти използвах търсенето на отделни файлове в мобилния си телефон, за да получа достъп до презентация, която съм забравил у дома.


Забележка: Можете да изберете нова папка, за да възстановите файловете или да ги възстановите в същото местоназначение.

Дума за сигурността

Сега има още едно предимство на облачните архиви и в частност на карбонита.

Можете да персонализирате Carbonite по начин, който криптира файлове, преди те да бъдат изпратени в облака. Това предпазва файловете от любопитни очи или хакери, защото само вие притежавате частния ключ.

В това има един недостатък: загубата на ключа означава загуба на достъп до вашите файлове – това е целта на криптирането от край до край. Затова не забравяйте да съхраните ключа някъде освен.

Когато използвате локално архивиране без облака, трябва сами да се грижите за криптирането. Какво става, ако някой получи достъп до резервния ви твърд диск и сте запазили чувствителна информация като договори или банкови данни?

Солидното решение за архивиране в облак прави това вместо вас.

Надявам се, че мога да покажа защо да имате добра стратегия за архивиране не е трудно.

Ако бихте могли да направите само едно нещо, бих предложил да опитате с Carbonite, защото това е най-много ръце от двете решения, описани в тази статия.

Все пак смятам за най-добра защита, използвайте локални архиви и облачни архиви винаги във връзка.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map