Най-добри практики за възстановяване при бедствия при бизнес 2020

С средната цена на престой в рамките на един час, варираща от 8 000 долара за малки предприятия, 74 000 долара за средни фирми и 700 000 долара за големи предприятия, възстановяването при бедствия постепенно се превръща в неразделна част от много бизнес стратегии. За съжаление, въпреки че признават важността на стратегията за възстановяване при бедствия, 36% от предприятията не могат да си позволят да покрият свързаните с нея разходи.


[Видео] Възстановяване при бедствия & Управление на бедствия: Как да използвате облачно архивиране за възстановяване на критични файлове на мисията 

А за бизнеса, който вече е въвел рамки за възстановяване, 40% от техните CIO нямат увереност в способността си да се върнат назад от бедствие. Като цяло около 75% от предприятията, както големи, така и малки, нямат цялостна и надеждна система за възстановяване при бедствия.

Това означава, че много предприятия са изложени на голям риск за скъпа загуба на данни. Ransomware например е нарастваща и всеобхватна заплаха. През последните 12 месеца, според проучване, проведено от Osterman Research, повече от 50% от компаниите са претърпели атаки за износ. Тези атаки на злонамерен софтуер могат да заключват системи и файлове, докато жертвите не платят откуп на анонимните киберпрестъпници, които го разпространяват. Без възможност за възстановяване на чисти копия на бизнес данни, много предприятия са принудени да платят искания откуп, за да се върнат към бизнеса.

И така, как оцеляват бизнесите в този все по-враждебен климат?

Истината на въпроса е, че много не са. Изследванията показват, че 80% от компаниите напускат бизнеса си в рамките на 36 месеца след значителна загуба на данни. Всъщност 40% от тях дори не са успели през първата година.

Изпълнение на план за възстановяване при бедствия

Противно на общоприетото схващане, цялостен план за управление на бедствия всъщност не е толкова скъп. Предлагат се различни опции за внедряване, като някои струват само няколко долара всеки месец.

Компаниите от всякакъв размер са разчитали на облачно архивиране като на достъпен и надежден начин за архивиране на данни, без да харчат допълнителни долари за ИТ ресурси, като персонал и центрове за данни.

Карбонитът, например, има гъвкав план за ценообразуване, който удобно приспособява физически лица и фирми с различни бюджети. Аз лично го използвам от няколко години, за да архивирам критично важни за операцията файлове и съответно да се защитя в случай на атака с износ на софтуер или друг вид бедствие на данни.


Карбонитът предлага гъвкави възможности за възстановяване. Можете да възстановите отделни файлове или цялата операционна система.

Архивирането на критични файлове обаче е само част от планирането за възстановяване при бедствия. Вашата конкретна структура зависи не само от бюджета ви, но и от цялостната ви настройка на данни. За да планирате ефективно, се нуждаете от цялостен анализ на цялата мрежа и центъра за данни, които защитавате

Направете списък на всички компоненти на вашия център за данни и определете данните, които са най-важни за вашия бизнес. Ако вашият бизнес разчита на сравнително малък център за данни, бихте могли да помислите да архивирате цялата си система в облака, като подредите всички файлове според тяхната уместност и значение. Това ви помага да определите какво да възстановите първо, за да поддържате бизнеса си, докато възстановявате други по-малко критични файлове на заден план.

Планирането и качването на вашите файлове в облака е само първата стъпка в прилагането на цялостен план за възстановяване при бедствия. Втората стъпка изисква постоянен мониторинг и оценка на архивните файлове. Това означава актуализиране на вашите регистрационни файлове, за да се гарантира, че всички файлове са актуални и подходящи за вашата система във всеки конкретен момент.

Въпреки че можете да правите архивирането ръчно, облачните услуги за архивиране като Carbonite идват с автоматични възможности за архивиране, които могат да бъдат планирани според вашите промени в системата.

Дори и с облачна услуга за архивиране, която редовно актуализира архивирането на вашите файлове, все пак трябва да сте сигурни в плана си за възстановяване при бедствия. А това означава провеждане на тестове за възстановяване на данни. Един стандартен тест не само трябва да оцени способността на облачното архивиране да възстанови всичките ви файлове, но и скоростта на възстановяване и възобновяване на услугата. Въпреки че скоростта на изтегляне на облака играе роля в това, вашето средно време за възстановяване е по-зависимо от цялостната ви стратегия за управление на бедствия.

И това ни довежда до реалния процес на възстановяване. И така, как можете ефективно да възстановите данни от облака в случай на бедствие?

Възстановяване на данни от облачно архивиране

След като претърпите бедствие, първата стъпка, разбира се, е да прецените потенциалните щети, преди да определите следващите стъпки за възстановяване. В случай на извличане на софтуер, целият ви компютър може да бъде кодиран, ако злонамереният софтуер е бил в състояние да проникне през всеки акаунт с административни привилегии. Най-добрият начин да се възстановите от това е форматирането на целия ви компютър, за да започнете възстановяване на файловете, от най-критичните до по-малко важните.

След като реинсталирате операционна система, продължете към уеб акаунта си за архивиране в облак. Както споменах по-рано, използвах карбонит и е честно да ви преведа през същия процес.

Етап 1

Влезте, щракнете върху компютъра, който искате да възстановите, и преминете към „Вземете файлове обратно“

предишен

Следващия

Стъпка 2

В изскачащия прозорец, който се показва, отидете на „Пълно възстановяване“, след това щракнете върху „Напред“ и „Инсталиране“, за да изтеглите и настроите Carbonite на вашия компютър. При приемане на условията, клиентът автоматично ще се свърже към резервните сървъри и ще стартира мениджъра за възстановяване.

предишен

Следващия

Стъпка 3

Ако мениджърът за възстановяване не се стартира, можете да получите достъп до него отдясно от секцията с раздели отляво на Инфоцентъра на Carbonite.

Стъпка 4

В прозореца на Restore Manager щракнете върху „Възстановяване на всички ваши файлове“ следващото, за да посочите потребителския акаунт за възстановяване. Ако името на потребителския ви акаунт съответства на архивирания потребител, не е нужно да се притеснявате за избора на местоположение, тъй като Carbonite автоматично ще направи съответствието за вас.

Стъпка 5 

Кликнете върху „Напред“, за да посочите конкретната папка за архивиране, от която искате да възстановите.

Стъпка 6

Щракнете върху „Напред“, за да изберете реда на файла за възстановяване. За да сведете до минимум загубите след бедствие, препоръчително е да възстановите в определен ред, като давате приоритет на най-важните файлове.

Стъпка 7

Щракнете върху „Напред“, за да прегледате всичките си опции, след което отидете на „Стартиране на възстановяване сега“, за да изтеглите всички файлове, както е посочено.

За да съкратите процеса на възстановяване, дръжте компютъра и следете процеса на възстановяване на файлове, докато възстановявате цялата си бизнес рамка от най-критичните файлове.

След като процесът приключи, можете да се обявите за напълно възстановен и извън опасност. Това е толкова просто и ясно.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me