Колко дълго ще продължи вашия твърд диск?

Смъртта, данъците и сривовете на твърдия диск: нищо друго не е сигурно. Поне така би казал Бенджамин Франклин, ако беше живял и като ИТ човек. Все още не можем да ви помогнем с първото. Съхранението в облака за съзнанието все още е на разстояние от няколко години. За данъците, нашите прегледи на счетоводен софтуер могат да помогнат за намаляване на болките от добавяне и изваждане. Тази статия обаче се отнася до разпръскването на твърди дискове.


Нещастната реалност е, че предсказването на срив на твърдия диск е глупост. Най-истинското, което можем да ви кажем е, че всички твърди дискове в крайна сметка отиват kerplooey. Колкото и да си мислите, че новият SSD е нечуплив, реалността е, че времето не е на ваша страна (нито пък някога, както можете да прочетете в нашата история на твърдия диск).

Очаквайки, ще ви дадем статистически данни, след което ще ви предложим няколко полезни съвета как да разпознаете предстоящото изригване на твърдия ви диск в пламъци (хиперболично казано, надяваме се). Също така ще изведем някои от важността на архивирането на вашите данни, преди нещата да стигнат дотам.

Можете да преминете към нашата най-добра обща онлайн резервна снимка, ако вече сте решили, че късметът не е най-добрият модел за архивиране за вас. Ако сте човек за хазарт, ще говорим и за възстановяване на данни, ако твърдия ви диск не успее, черпейки се от вдъхновението от най-доброто ръководство за софтуер за възстановяване на данни.

Цени на неуспех на твърдия диск

Няма много начин в наличните данни за степента на отказ на твърдия диск. Най-изчерпателните данни, които всички обичат да споменават, се събират от Backblaze. Резултатите от проучването, макар и чисти, дават много ограничен отговор на въпроса колко дълго ще продължи вашия твърд диск.

Проучването Backblaze започна през 2013 г., а най-новите резултати бяха отчетени през февруари 2018 г. Анализаторите проследяват степента на отказ на няколко различни марки и модели, общо над 90 000 диска във всички.

В хода на изследването, от април 2013 г. до края на 2017 г., средният годишен коефициент на отказ на твърдите дискове достига до два процента. Коефициентите на отказ бяха непоследователни в различните модели, като HGST, филиал на Western Digital, представяше най-добрите номера с 4TB задвижване: 130 откази за 8,7 милиона дни на шофиране за минимални 0,54 процента отказ.

Най-лошите проценти бяха отчетени от два модела на Seagate – 15.34% и 29.08% (други модели на Seagate се представиха много по-добре).

Има няколко проблема с изследването, когато става въпрос за прогнозиране на потенциала за отказ на вашия собствен твърд диск. От една страна, устройствата Backblaze се въртят в защитени центрове за данни с повдигнати подове, сигурни стелажи, HVAC системи и климатичен контрол. Това е малко по-различно от работния плот, натъпкан под бюрото ви, абсорбиращ ритниците и дишането на люспи от мъртвата ви кожа.

Другият проблем е, че Backblaze използва само твърди дискове в своите центрове за данни, докато днешните лаптопи и смартфони, заедно с все повече настолни компютри, използват SSD. SSD дисковете използват чипове за съхранение на данни, което ги прави далеч по-надеждни от HDD, които използват въртящи се плочи и механични рамена, които са предразположени към счупване.

Има няколко проучвания за SSD дискове, но за съжаление повечето от тях са базирани и на тестове на центрове за данни. Едно от най-известните е проведено от Университета в Торонто и Google, в което изследователите установяват, че SSD дисковете трябва да бъдат заменени с около 25 процента по-рядко от HDD. Въпреки това, докато продължи по-дълго, проучването установи, че SSD страда от по-високи скорости на грешки в данните.

Това най-вече е в съответствие с това, което Network World казва по въпроса, а именно, че потребителските SSD дискове имат годишен процент на отказ от под един процент. Ако вашият потребител на домашен компютър вероятно има повече от 99 процента вероятност SSD да не се провали.

Ако сте ИТ професионалист, натоварен със защитата на ценни бизнес данни, вероятно целта ви е пет девет (99,999 процента) време на работа. В такъв случай част от процента на процента на отказ вероятно изглежда като края на света.

Краткият отговор е, че не знаем колко дълго ще продължи вашия твърд диск. Обикновено се забелязва, че ако твърдият ви диск ще се провали, този отказ ще възникне или в първите дни от живота на твърдия диск, или след около четири години. Ранните повреди се дължат на дефекти на производителя, които понякога го правят минали QA тестове. Късните повреди се дължат на нормалното износване.

За повечето потребители на домашни компютри е много по-вероятно да замените целия си компютър, преди устройството ви да се срине. Тогава отново бихте могли да бъдете един от нещастните.

За да сте сигурни, че не сте, трябва да направите няколко стъпки, включително да разпознаете знаците, че вашият твърд диск е в края на пътя.

Признаци и причини повреда на твърдия диск

Stellar Phoenix, създателите на Stellar Phoenix Data Recovery, съставиха удобна таблица от седем ранни признака на повреда на твърдия диск, която ще ви помогне да избегнете проблемни води.

Симптом: Възможна причина: Стъпки за защита на данните:
Сривове в системата (често или при тежка употреба)Прегряване на процесора или паметта.
Лоши сектори на твърдия диск.
Резервно копие на вашите данни незабавно.
Пуснете компютър, памет или твърд диск за диагностика.
Проверете натрупването на прах върху вентилационните зони на компютъра.
Системата отнема повече време от очакваното за зарежданеСбой на хардуера.
Неизправност на твърдия диск.
Неуспешни секции на твърдия диск.
Архивирайте устройството си на външно устройство.
Изпълнете системната диагностика.
Липсват файловеКорупция на файловата система.
Вирусна атака.
Неизправност на твърдия диск.
Резервни данни.
File explorer отнема много време за показване на съдържанието на папкатаКорупция на файловата система.Резервни данни.
SMART грешки, посочени чрез диагностика на твърд дискЛогически, както и физически грешки.Архивирайте данните си.
Копирайте данни на устройството.
Син екран на смърттаПроблеми със софтуера или хардуера.Използвайте инструмента за ремонт на операционна система Windows.
Премахнете лошия драйвер на устройството.
BIOS не успява да открие твърдия дискИзползване на ненадежден източник на енергия.
Прекалено високо или твърде ниско захранване за UPS.
Използвайте маркови UPS.
Изключете системата, когато не се използва.

Въпреки че много от изброените по-горе симптоми могат да означават други неща, всички те показват, че с компютъра ви нещо не е наред. Ако не сте създали резервно копие на компютъра си, в този момент може да искате да се захванете с него.

Резервно копие на твърдия диск: Превенцията е най-доброто лекарство

Създаването на резервно копие на твърдия ви диск е интелигентно нещо, дори и малкият процент на шанс, че твърдият диск може да се провали, не ви плаши. Има много други начини да загубите данни, различни от срив на дискове, включително човешка грешка, природни бедствия, зловреден софтуер и повреди в софтуера.

Резервните инструменти копират не само вашите файлове, но и вашата файлова система. По този начин, ако трябва да преминете към друг твърд диск, можете да възстановите всичко такова, каквото е било само с няколко кликвания на мишката.

Когато архивирате вашия твърд диск, можете да изберете да използвате локална опция за архивиране, като външен твърд диск или свързано с мрежата устройство за съхранение (NAS). Ако запазването на данни на местно ниво изглежда като лоша идея, има и опции за онлайн архивиране, което означава, че вашите файлове ще се съхраняват на сървъри в защитени центрове за данни.

Подходът, който повечето гурута за архивиране на данни предполагат обаче, е да се спазва правилото за архивиране 3-2-1, което призовава за съхраняване на архивни данни както на местно ниво, така и в облака, за да се получат предимствата на двете.

Ако търсите достъпно онлайн решение за архивиране, което изисква малко усилия за внедряване, Backblaze е добър избор. Не само, че компанията разполага с най-лесния инструмент за архивиране, който използваме, който прегледахме, получавате неограничено архивиране само за 5 долара на месец, което е най-добрата сделка за архивиране, за която знаем.

Сривове на твърдия диск и възстановяване на данни

Ако не успеете да архивирате твърдия си диск и той се срине, все още има шанс да възстановите файловете си. Можете да вземете своя шофьор при специалист по ремонт на компютър, въпреки че възстановяването в този случай може да ви струва стотици или повече.

По-добра първа стъпка е да опитате да я възстановите сами, което можете да опитате с много от инструментите, споменати в ръководството на нашия купувач за най-добрия софтуер за възстановяване на данни. След като поставихме всички най-добри опции чрез повече тестове, отколкото се стараем да помним, ние лично препоръчваме Stellar Phoenix Recovery Data Recovery.

За да възстановите данни от срив диск със Stellar Phoenix, трябва да прикачите това устройство като подчинен към работещ компютър с инсталиран софтуер за възстановяване, след което да стартирате сканиране. Ако се справяте с повреждане на файлове на диск на излизане, можете да стартирате програмата за възстановяване на отказалия компютър, въпреки че ще искате да имате готов друг диск, за да го прехвърлите на веднъж възстановен.

Имаме пълен преглед на Stellar Phoenix Data Recovery, който можете да проверите, но ето бърз поглед към процеса във видеоклип, създаден от самата компания.

Като цяло Stellar Phoenix е доста прост инструмент за използване. Въпреки че е проектиран за ИТ специалисти, той е подходящ и за по-малко опитни потребители. Компанията прави и специален инструмент за възстановяване на изтрити или повредени изображения, който се нарежда като наш избор за най-добър софтуер за възстановяване на снимки.

Заключителни мисли

Няма прост начин да се изчисли продължителността на вашия твърд диск. Зависи от това дали използвате SSD или HDD, колко злоупотреба с компютъра ви издържа и късмет. Като правило, след като ударите четиригодишната марка, считайте се за опасна територия, макар че наистина винаги трябва да сте в търсене на признаците на предстояща смърт.

Ако усетите загуба на данни поради срив на диск или повреда, Stellar Phoenix Data Recovery често работи, за да ви спаси. Това обаче не е глупаво и нито завеждате компютъра си при скъп експерт за възстановяване на данни.

Най-добрият ви залог е да сте подготвени така, че никога няма да ви се налага да хвърляте зарове при възстановяване на данни, а това означава да внедрите план за архивиране, използвайки комбинация от локален софтуер за архивиране и облак, като един от тези в нашата онлайн резервна библиотека с отзиви.

Имаме отделни препоръки за най-доброто архивиране в мрежата за домашни компютри и най-доброто онлайн архивиране за бизнеса, така че можете да изберете опция, която най-добре отговаря на вашите нужди. Имаме дори най-добро онлайн резервно копие за мобилен обзор.

Това е всичко, което трябва да кажем по отношение на сривовете на твърдия диск. Ако знаете за някакви други интересни проучвания за процента на неуспех, трябва да споделите история или да зададете въпрос, уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map