IDrive срещу Backblaze: два различни подхода към онлайн архивиране

IDrive и Backblaze. Може ли да има още два различни подхода към онлайн архивиране? IDrive ви дава терабайт за архивиране на неограничени устройства. Backblaze ви позволява да архивирате неограничени данни за едно устройство. Единият е пълен с потребителски опции, другият ви освобождава от това, че изобщо трябва да мислите много.


В това, което е сигурно, че е съблекал глава, в този преглед ще ви преведа основните положения на двете услуги, докато проучвам как всеки се справя със задачата за защита на вашите данни от 21 век. Разглеждани: резервни функции, цени, бързина, сигурност и поддръжка на клиенти.

Просто нямам търпение да разбера кой излиза отгоре? Възхищавам се на липсата ви на търпение, така че ето кратката версия:

Това е Backblaze. Вероятно; е, зависи, наистина.

Знайте твоите … Данни

Добре, това е нещото. Намирането на правилното онлайн решение за архивиране не е толкова просто, колкото да изберете това с най-петзвездни оценки. Става въпрос за намиране на решение, което най-добре отговаря на вашите собствени специфични нужди от данни.

Повечето резервни услуги не ви затварят дългосрочно. Но всъщност не трябва. Първоначалният процес на архивиране е толкова болезнено бавна афера, че никой всъщност не иска да премине през нея повече от веднъж, ако не трябва.

Така че има смисъл да се оправиш първия път и да го направиш, трябва да разгледаш колко данни съхраняваш сега и да прецениш колко ще ти трябват през следващите няколко години.

От моя страна, не ми трябва тон място. Съхранявам предимно файлове от различни проекти, над които съм работил, няколко филма и колекция от снимки от пътуванията ми. Говорим за 100GB, върхове.

Други потребители обаче, особено тези от вас, които са в HD видео или управляват малък бизнес, ще искат да мислят за по-големи. Може би много по-голям.

Ето кратък преглед на това как сравняват четири от най-добрите онлайн резервни решения.

ОбслужванеМесечна ценасъхранение
Carbonite$ 5неограничен
Backblaze$ 5неограничен
CrashPlan$ 6неограничен
Аз карам$ 4,341TB

Едно от тези неща не е като другото. Но както ще открием, разпределението на паметта и поддръжката на много устройства не са единствените съображения.

Бойните кръгове

IDrive или Backblaze. Backblaze или IDrive. Коя онлайн услуга е подходящото за вас?

През четирите кръга от точка и контрапункт ще обсъдя различни аспекти и елементи, свързани с някои от контекста, изложен по-горе, за да ви помогна да направите избор, с който не само можете да живеете, но и да живеете щастливо. По-долу можете също да намерите видео отзиви за двете услуги.

Backblaze преглед

IDrive Review

1

Планове, цени и платформи

Нека започнем с очевидното: кой ви дава този неуловим взрив за вашия долар?

Аз карам

Вероятно най-убедителният аспект на структурата на ценовия план на IDrive е, че един акаунт може да се използва на неограничени устройства, което е рядкост за онлайн резервна услуга.

Това е особено чудесно, когато смятате, че IDrive работи с PC и Mac, но и iPhone, iPad и Android устройства. IDrive също може да бъде настроен за архивиране на вашите акаунти в социалните медии, включително Facebook, Twitter и Instagram.

Бизнес потребителите получават още повече платформи, до които ще стигна след малко.

Абонатите на потенциални IDrive могат да се запознаят с услугата, като проверят безплатната им версия. Безплатната версия наистина не е чудесна за архивиране, тъй като е ограничена до 5 GB и повечето потребители се нуждаят от много повече място от това, за да представят своя твърд диск.

Вие обаче получавате допълнителни 5 GB отделно съхранение за синхронизиране; това е вярно за всички планове на IDrive всъщност (т.е. резервният план от 1 ТБ също ви дава 1 ТБ от синхронизирано съхранение). Това е нещо, което наистина му помага да се открои от конкуренцията.

За тези, които решат да продължат с абонамент, IDrive предлага два лични плана, както и няколко такива, насочени към бизнеса.

Можете да удължите отстъпката за първата година, като се регистрирате за две години предварително.

Backblaze

Backblaze няма безплатна версия, но предлага 15-дневна безплатна пробна версия.

По отношение на абонамента Backblaze предлага потребителски планове, предназначени както за лична, така и за бизнес употреба, но като цяло са насочени към архивиране на едно устройство.

Може да се създаде и отделен план за съхранение в облак B2. Тази услуга е на цена от гигабайт (в момента $ .005 / GB / месец), за да бъде мащабируема. Въпреки че всеки може да го използва за съхраняване на данни в облака, изглежда, че е по-насочен към разработчиците, които търсят евтина облачна платформа, върху която да изграждат приложения. API уроците са включени.

Последна забележка: докато Backblaze понастоящем не поддържа мобилно архивиране, можете да получите достъп (и да споделяте) съдържанието, което сте запазили в облака Backblaze от вашия iOS или Android телефон, използвайки мобилното си приложение.

Кръгла първа мисъл

Предлагането на структурата на ценообразуването на IDrive, ако е по-добро от Backblaze, или обратното, е трудно. От една страна, Backblaze ви дава неограничено пространство за архивиране само за 5 долара на месец, докато IDrive ви дава 1 ТБ или 5,79 долара на месец.

Но не е толкова просто, тъй като акаунтът Backblaze е ограничен до едно устройство, докато IDrive може да се използва с неограничени устройства и поддържа повече платформи, включително мобилни устройства и акаунти в социални медии.

От своя страна 1TB ми подхожда добре и ми харесва да мога да архивирам няколко устройства, без да се налага да плащам за допълнителни лицензи, така че избирам IDrive. Ако обаче бях фотожурналист или YouTube сензация, вероятно бих искал Backblaze и неограниченото му съхранение.

Междувременно, ако сте бизнес потребител, който иска да архивира вашите сървъри или бази данни, вероятно ще искате да изберете бизнес план IDrive, скъп, какъвто може да бъде. Ако сте разработчик, който иска да изгради приложение, интегрирано с облака, тогава Backblaze е по-добрият вариант.

Кръг: Планове, цени и платформи Няма ясен победител, точки и за двете

Backblaze лого
IDrive лого

2

Функции за архивиране

Какви опции са достъпни за потребителите на двете услуги и как те се подреждат?

Аз карам

След като първоначално инсталира IDrive, настолното приложение ще даде някои препоръки какво да архивирате. Но в по-голямата си част трябва да преминете през и да изберете папките и файловете, които искате да запазите.

След като стартирате процеса на архивиране, IDrive поддържа както непрекъснато, така и планирано архивиране.

Непрекъснатото архивиране не е по подразбиране, така че ще трябва да го включите, като навигирате до настройките на интерфейса на работния плот. Оттам можете да зададете непрекъснато архивиране на:

  • Реално време
  • 10 минути
  • 30 минути
  • 60 минути

IDrive автоматично ще архивира само файлове с размер до 500 MB, така че ако работите върху голям, важен файл (като видео), ще искате да се справите ръчно с това.

Междувременно се изпълнява пълно сканиране и архивиране по време на планирания период за архивиране. Можете да зададете начално и крайно време, когато това е, като посетите раздела „планировчик“.

Един от най-добрите аспекти на инструмента IDrive е, че можете да го използвате, за да управлявате едновременно резервни копия към вашия външен диск. Това помага, тъй като използвайки един и същ инструмент както за онлайн, така и за локално съхранение, не е нужно да прекарвате време за препратка към това, за какво папките и файловете се маркират за архивиране.

Заедно с вашето редовно резервно пространство, IDrive включва отделна кофа за „синхронизиране“. Синхронизирането винаги е в реално време (или колкото е възможно по-близо до реално време) и ви позволява да гарантирате, че едно и също съдържание е достъпно на цялото ви устройство (например изследователска хартия или бизнес презентация).

Всички файлове, съхранявани в архивиране или синхронизиране, също могат да бъдат споделени или в социални медии, или по имейл.

Що се отнася до версията, IDrive запазва 10-те най-нови версии на всеки файл, съхраняван в архивиране или синхронизиране. Междувременно изтритите елементи се съхраняват за 30 дни.

Backblaze

Архивирането с Backblaze е толкова лесно, колкото се получава – всъщност услугата отнема по-голямата част от работата за вас, като автоматично намира и архивира онези файлове, които смята, че ще искате. Това включва снимки, видеоклипове, музика, документи и данни.

Това е предимство, защото като цяло с резервните услуги трябва сами да управлявате този процес, като избирате файловете и папките, които искате да запазите. Това може да излезе от употреба доста бързо, което улеснява пропускането на важно съдържание.

Въпреки че получавате неограничено място за съхранение с Backblaze, за да ограничите пропускането на честотна лента, някои типове файлове не се архивират автоматично. Това включва OS файлове, временни интернет файлове и други подобни.

Ако обаче искате, можете да промените какви типове файлове са изключени от процеса на архивиране, като щракнете върху бутона Настройки и отидете на раздела „Изключения“ на прозореца, който се отваря.

Доколкото се архивират данни, можете или да изберете непрекъснато архивиране, да зададете дневен график или да архивирате само когато искате да кажете на услугата (като щракнете върху „архивиране сега“).

В това отношение Backblaze е нещо странно, тъй като повечето онлайн резервни услуги ви позволяват да включите непрекъснато архивиране и да настроите едновременно планирано архивиране. Повечето услуги обаче също ограничават размера на файловете, които могат да се актуализират непрекъснато (IDrive е ограничен до 500 MB, например).

Резервният планировчик е толкова лесен за използване, колкото се получава. Просто щракнете върху бутона „настройки“ и отидете на раздела „график“ на прозореца, който се появява.

В допълнение към архивирането на вашия компютър, можете да архивирате и външни устройства, свързани чрез USB или firewire. Важно да се отбележи тук е, че ако не свържете тези устройства поне веднъж на 30 дни, съхранените данни се изтриват автоматично.

Много други услуги също ви позволяват да използвате интерфейса за управление на вашето външно хранилище; Backblaze не прави.

Backblaze поддържа версията на файловете, но само до 30 дни (други неограничени услуги за архивиране, като CrashPlan, ви позволяват да поддържате неограничени версии за неопределено време). Изтритите файлове също могат да бъдат възстановени за 30 дни.

Кръгли две мисли

Като цяло процесът на архивиране Backblaze е много по-прост за управление, отколкото с IDrive и най-вече благодарение на неограниченото съхранение. Тъй като не е нужно да се притеснявате дали няма да остане място с Backblaze, можете да архивирате каквото искате и това означава, че можете да оставите приложението да се диви, автоматично архивиране на файлове въз основа на тип.

От друга страна, с по-ограничителното пространство от 1 ТБ на IDrive, има много по-голям смисъл потребителят да избира и избира кои папки иска да се съхранява.

Въпреки това, аз харесвам, че IDrive ви позволява да управлявате вашия външен, локален архивен диск от същото приложение. Когато обаче се замислите, фактът, че не можете да направите това с Backblaze, има смисъл. Локалните дискове са ограничени в пространството и така прилагането на същата философия „вземете всичко“, която Backblaze използва, би довело до проблеми доста бързо.

IDrive може да има синхронизация, но мисля, че като цяло Backblaze върши доста невероятна работа, като се възползва от неограниченото си разпределение, за да създаде увлекателно просто резервно копие.

Кръг: Функции за резервно копие Точка за Backblaze

Backblaze лого
IDrive лого

3

Скорост на архивиране

Кой от нашите двама претенденти е най-бързият при архивиране на данни?

Аз карам

В рамките на общността за архивиране, IDrive е уважаван за бързите си пъти за качване и изтегляне и моят собствен опит потвърждава неговата репутация.

Въпреки това, тъй като първоначалните резервни копия и възстановяването на цялата система са болка, независимо колко бързи са скоростите за качване и изтегляне, IDrive прави нещо уникално: предлагат услуга, наречена IDrive Express.

Използвайки тази услуга, IDrive ви изпраща по твърдия диск до 3TB в пространството. Качвате данните си и ги изпращате обратно. След това IDrive се прехвърля в сървърите им за съхранение под вашия акаунт. Те също ще ви изпратят поща за възстановяване на диск. Това спестява тонове време (потенциално седмици). Като бонус IDrive Express е напълно безплатен.

IDrive също така изпълнява постепенно качване на файлове, качва само части от файлове, които са променени, за да ускори нещата.

Освен това чрез интерфейса IDrive можете лесно да ограничите скоростта на качване и изтегляне, ако установите, че системните ви ресурси са свързани или ако искате да ускорите процеса на архивиране.

Дроселът работи като плъзгач и ви позволява да задавате скоростите на вашия пренос на данни от всяка точка между един и 100 процента.

Backblaze

Както всеки процес на архивиране, първоначалният процес с Backblaze ще отнеме известно време. Всъщност, тъй като Backblaze събира всички файлове въз основа на типа, за разлика от избраните от потребителя файлове, вероятно ще отнеме повече от средното (защото съхранявате повече).

Backblaze не предоставя услуга за резервно копие по пощата, за да ускори процеса, но те ви позволяват да възстановите по пощата. Начинът на работа е да закупите USB флаш устройство (99 долара) или USB твърд диск (до 4 ТБ за 189 долара) от тях и те ще ви го изпратят с вашите данни. След това, ако го изпратите обратно в рамките на 30 дни, те възстановяват разходите.

След първоначалното архивиране, следващите архиви ще се изпълняват доста гладко, благодарение на постепенния процес на архивиране. Backblaze разбива файлове над 30MB в 10MB парчета, които трябва да бъдат качени. Ако промяната на файла е направена в средата, след това парчето, съдържащо този фрагмент, и всяко парче след него се качват отново.

За да помогне за управлението на системните ресурси, Backblaze ви позволява да дроселирате скоростта на качване и изтегляне.

След като изберете „ръчно“, можете да използвате плъзгача, за да се приспособите към „по-бързи мрежи“ или „по-бързи резервни копия“. Придвижвайки се надясно, успях да увелича скоростта на архивиране до 40 GB на ден в домашната ми wifi мрежа (това ще варира според скоростта на вашия интернет, разбира се).

Кръгли три мисли

И двете услуги вършат доста приятна работа със скорост, което е голям компонент защо и двете са толкова популярни.

Най-голямата разлика в ежедневните процеси на архивиране са постепенното архивиране и способността да се дроселират. И двете услуги са обхванати. Всъщност мисля, че Backblaze е малко по-бърз, въпреки че се чудя дали това не е така, защото използва 128-битово криптиране, докато IDrive използва 256-битово (вижте четвърти кръг, следващ).

Така или иначе, не е достатъчно да поставите Backblaze огромен ръб, защото просто не е забележимо за въздействие.

По-впечатляващо, според мен, IDrive помага да се ускори както първоначалното архивиране, така и пълното възстановяване с безплатната си услуга IDrive Express. IDrive Express буквално може да ви спести седмици време за обработка на данни и това е огромна печалба.

Кръгла: Точка за резервна скорост за IDrive

Backblaze лого
IDrive лого

4

Сигурност

Не на последно място, колко сигурни са тези две услуги?

Аз карам

IDrive използва 256-битово AES криптиране на данни, за да защити вашите данни, докато сте в покой на своите RAID-защитени сървъри. Всички прехвърлени данни, включително идентификационни данни за вход, са допълнително със SSL криптиране, докато са в режим на транзит.

Когато настройвате акаунта си, IDrive предоставя 2048-битов RSA ключ за криптиране за вас, който те запазват. Ако обаче предпочитате локално / нулево криптиране на знания, можете да зададете свой собствен ключ, който само вие ще знаете.

Предупреждение, единственият начин да промените ключа за шифроване на нулевите знания е да нулирате акаунта си, който трайно изтрива всичките ви файлове и папки, което означава, че ще трябва да преминете през първоначалния процес на архивиране.

Също така само потребители, които използват криптиране по подразбиране, могат да използват функциите за споделяне на IDrive.

Независимо дали отивате с ключ по подразбиране или зададете свой собствен, цялото криптиране се извършва на вашия компютър преди прехвърлянето.

Не можах да намеря информация за това дали съдържанието, което се възстановява, е дешифрирано, преди да бъде изпратено обратно. Предполагам, че е за потребители, които използват ключа по подразбиране, а вероятно не и за потребители, които са задали свой собствен ключ.

От време на време IDrive изисква двуфакторна автентификация от своите потребители, но няма начин да наложите тази услуга, което е пропуск.

Backblaze

Най-общо казано, данните се криптират с помощта на 2048-битов RSA ключ, който Backblaze запазва за вас. Всичко, което трябва да направите е да предоставите своя имейл адрес и парола.

Но тъй като паролите могат да се познаят или откраднат, за тези, които предпочитат двуфакторна автентификация, Backblaze предлага и двуфакторна идентификация под формата на шестцифрен код, изпратен на телефона ви по време на влизане.

Един от най-добрите атрибути на Backblaze обаче е, че той ви позволява да добавите допълнителен слой сигурност, като направите ключа за криптиране наистина частен. Само вие знаете ключа в този случай, което означава, че никой, дори служител на Backblaze, не може да чете вашите данни, различни от вас.

Във всички случаи данните, които се изпращат към Backblaze, първо се кодират на вашия компютър с помощта на 128-битово AES криптиране, преди да бъдат изпратени през SSL връзка до центъра за данни Backblaze, където остават криптирани..

За възстановяване данните се дешифрират на защитените сървъри на Backblaze, ципират се и след това се изпращат на вашия компютър през SSL. Извършвайки дешифрирането на Backblaze сървърите, имате достъп до съдържанието си през браузър, без да се налага да инсталирате приложение.

В случай на възстановяване с помощта на нулев знание, данните все още се възстановяват в облака, преди да бъдат изпратени до вас. Ще трябва да въведете вашата парола на защитния сайт на Backblaze, така че да може да се използва за декриптиране на личния ви ключ, който след това се използва за декриптиране на вашите данни. Backblaze казва, че тази парола не се съхранява, но е нещо, което трябва да се знае.

Страничен бонус, Backblaze помага на потребителите да защитят своя личен компютър с опция „намери моя компютър“. Функциите включват:

  • проверка за съдържание, качено през последните 24 часа
  • проверка кой ISP се използва
  • възможност за картографиране на местоположението на компютъра

Картирането на местоположението беше доста място.

Преглед на четвърти кръг

И двете услуги вършат приятна работа за защита на потребителските данни и най-вече поради факта, че и двете предлагат избор на настройка на вашия собствен ключ за криптиране. Повечето онлайн резервни услуги не предлагат този избор.

Вероятно най-непосредствената забележима разлика между двете е, че IDrive криптира данните си с 256-битов AES, докато Backblaze използва 128-битов AES. Въпреки това, струва си да се отбележи, че ще отнеме няколко милиарда години, за да може най-бързият суперкомпютър в света да пробие 128-битово криптиране, така че … вашите данни вероятно ще се оправят и в двата случая.

За мен истинският прекъсвач е, че потребителите на Backblaze могат да се включат в двуфакторна автентификация, докато IDrive изисква това само в определени случаи.

Кръгла: Точка за сигурност за заден фон

Backblaze лого
IDrive лого

5

Присъдата

Използвам IDrive като моя резервна услуга. Това е най-вече, защото веднага ме привлече фактът, че предлага архивиране за толкова устройства, колкото ми се иска. Също така, аз използвам външно архивно устройство в допълнение към онлайн архивиране и възможността за управление както в тандем от интерфейса на IDrive е приятна функция. Но ако животът предлага версия, много добре бих се върнал назад и избрах Backblaze.

Простотата, която Backblaze внася в процеса, е практически произведение на изкуството. За да не се притеснявате кои папки и файлове са маркирани за архивиране – или изобщо да мислите за управление на пространството. За мен си струва да плащате за два или три абонамента за 5 долара месечно.

Със сигурност можете да видите главоблъсканица. Но след като много мисля за това, чувствам, че повечето потребители ще намерят Backblaze по-подходящ за спокойствието им. Кое предпочиташ? Уведомете ни в коментарите по-долу, благодаря за четенето.

Победител: Backblaze. обикновено.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me