SpiderOak ONE ревю – актуализирано 2020 г.

SpiderOak ONE Преглед

SpiderOak ONE е супер сигурен онлайн доставчик на архивиране с множество функции, по-общи за облачното съхранение, включително синхронизиране на файлове и споделяне. Цените обаче са малко високи и има някои липсващи функции, както можете да прочетете в пълния ни преглед на SpiderOak.


SliderGallery1

SliderGallery2

SliderGallery3

SliderGallery4

SliderGallery5

SliderGallery6

предишен

Следващия

SpiderOak ONE е резервно решение, фокусирано особено върху сигурността и неприкосновеността на личния живот, включващо голямо криптиране, политика на нулево знание и ясно изявление за декларация за поверителност, което включва няколко неясни твърдения и предупреждения. 

Той също така предлага някои необичайни функции, като например синхронизиране на файлове и споделяне. Въпреки това липсват и някои неща, така че продължете да четете този преглед на SpiderOak, за да научите всичко за неговите плюсове и минуси.

Сред липсващите функции са базирани на изображения, мобилни архиви и хибридни архиви, както и мулти-резба и услуга за възстановяване на куриера. Ценообразуването също може да бъде много по-добро, тъй като SpiderOak е сравнително скъп в сравнение с други услуги, като Backblaze. 

Това каза, че възможността за синхронизиране и споделяне на файлове на устройства и с други хора е чудесно включване, по-често срещано със софтуера за облачно съхранение. 

Ако всичко това ви звучи интересно, продължете да четете, за да получите пълната разбивка на услугата SpiderOak и не забравяйте да разгледате нашия списък с най-добрите онлайн резервни услуги. Също така идва с 21-дневно изпитание, така че няма риск, ако искате да го изпробвате сами.

Силни & Слабости

Алтернативи за SpiderOak ONE

Характеристика

Въпреки че липсва някои функции, като клониране на твърд диск и услуга за възстановяване на куриер, SpiderOak ONE все още е услуга, богата на функции. Вие имате голяма степен на контрол върху процеса на архивиране, както по отношение на планирането и дроселирането, така и върху способността да синхронизирате файлове на устройства и да ги споделяте с други хора.

Когато става въпрос за самата онлайн архивиране, SpiderOak ONE поддържа архивиране на външно устройство, което означава, че можете да архивирате външен твърд диск или други подвижни устройства, а SpiderOak няма да премества тези файлове в категорията на изтритите елементи, въпреки че не присъстват..

Интерфейс на командния ред SpiderOak

Има и контрол на командния ред на процеса на архивиране, който позволява на напредналите потребители изцяло да заобиколят потребителския интерфейс и да изпълняват директни команди като иницииране на архивиране, промяна на графика и извличане на информация за вашето пространство за съхранение. Командният ред е достъпен на всичките три десктоп платформи, включително macOS и Linux.

Можете да настроите резервното копие да бъде непрекъснато – което е по подразбиране – или планирано, и можете да ограничите честотната лента до определен брой байтове в секунда, което е чудесно, ако се притеснявате, че ще изяде прекалено голяма част от връзката ви.

SpiderOak-Backup график-Options

Резервните копия се извършват с алгоритъм за прехвърляне на блоково ниво, което означава, че ако файл е променен на вашия диск, програмата не губи ресурси, като презарежда цялата работа. По-скоро открива каква част се е променила и качва тази.

Както споменахме, няма начин да клонирате твърдия си диск, така че ако това е функция, която търсите, по-добре е да обмислите услуга като IDrive, която включва тази функционалност. Липсва и услуга за възстановяване на куриер – означава доставка на физически диск, съдържащ вашите данни – това е нещо, което получавате с Backblaze.

Също така няма поддръжка за хибридно архивиране – което означава комбинация от локално и облачно архивиране – което може да бъде полезно, тъй като предоставя начин за бързо осигуряване на вашите данни локално, като същевременно съхранява части от тях в облака. Ако това е функция, от която се нуждаете, помислете дали да проверите CrashPlan.

SpiderOak Споделете стаи

SpiderOak ONE се предлага с отлична функционалност за споделяне на файлове, тъй като можете да създадете множество „стаи за споделяне“, на които можете да каните други, предоставяйки им достъп до определени файлове. Имайте предвид обаче, че за разлика от редовните ви архивирани данни, всичко, поставено в стая за споделяне, не е защитено чрез криптиране.

SpiderOak-Споделяне-Rooms

Предоставяте ви връзка за изтегляне за всяка създадена от вас стая за споделяне и всяка стая може да съдържа една или няколко папки от архивираните ви данни. Това обаче означава, че ще можете да споделяте само папки, които вече сте архивирали с SpiderOak.

И накрая, SpiderOak ONE също поддържа свързване чрез HTTP прокси сървър, което го прави добър избор, ако това е функционалност, която ви е необходима.

SpiderOak-HTTPProxy

Версия на SpiderOak One

Една от най-големите силни страни на SpiderOak ONE, що се отнася до функциите, е отличната версия на файла. Когато даден файл бъде променен или премахнат, SpiderOak поддържа постоянен запис на файла, което ви позволява да възстановите предишни версии по всяко време. Въпреки че не можете автоматично да ограничите броя на миналите версии, можете ръчно да изтриете миналите, като ги преместите в кошчето.

SpiderOak = версии

SpiderOak One Sync

Въпреки че функционалността за синхронизация е интересно допълнение за облачен доставчик на резервни копия, тя е малко по-кратка, когато в съвпадение на SpiderOak срещу Tresorit или в сравнение с други специализирани решения за съхранение в облак. 

За съжаление, можете да синхронизирате само файлове и папки, които са включени в обичайния процес на архивиране, което е малко ограничение. Освен това, след като настроите папката на кошера, няма начин да промените местоположението й, което бихме искали да видим от този вид функция.

SpiderOak-Hive-Folder

Ако услугата за синхронизиране е нещо, което търсите, но не се нуждаете от основната функция за архивиране на SpiderOak ONE, тогава pCloud и Dropbox са добри опции и можете да проверите безплатната пробна версия на Dropbox, за да видите дали е за вас. Можете също да се насочите към нашия инструмент за сравняване на облаци, за да сравните всички налични услуги за съхранение в облак.

SpiderOak ONE Преглед на функции

SpiderOak ONE Логоwww.spideroak.com

Започва от $ 575 на месец за 150 GBAll планове

резервно копие

Backup Scheduler

Непрекъснато архивиране

Постепенно архивиране

Резервно копие на базата на изображения

Резервно копие на външен диск

NAS архивиране

Резервно копие на сървъра

Хибридно архивиране

Резервно копие на мобилни устройства

Неограничен архив

Неограничени устройства

Скорост на дросела

Копиране на файл на ниво блок

Многопоточно архивиране

Възстанови

Куриерска служба за възстановяване

Достъп до браузър

Достъп за мобилни приложения

Версиите

Забранено запазване на файлове

Сигурност

Частно криптиране

Шифроване при почивка

Шифроване в транзит

Протокол за шифроване
256-битов AES

Двуфакторна автентификация

Втвърдени центрове за данни

Настройки на прокси сървъра

Съвместим с HIPPA

поддържа

24/7 Поддръжка

Поддръжка на чат на живо

Поддръжка по телефона

Поддръжка по имейл

Потребителски форум

Знание

Разни

Споделяне на файлове

Синхронизация на устройството

Безплатен пробен период
21

Ценообразуване

SpiderOak ONE е от скъпата страна на нещата, като различните планове са доста по-скъпи за това, което получавате в сравнение с конкуренти като Backblaze, който предлага неограничено архивиране за по-ниска цена от основния план на SpiderOak. Получавате това, което плащате по отношение на сигурността, въпреки че, когато сравнявате SpiderOak срещу Backblaze, бившият печели.

За щастие, SpiderOak ONE предлага 21-дневна безплатна пробна версия с 250 GB капацитет за съхранение, което ви позволява да тествате старателно услугата, преди да харчите пари.

Ако просто искате да архивирате няколко папки или типове файлове, които не изискват много място, например текстови документи, основният план от 150 GB за 6 долара на месец вероятно ще бъде повече от достатъчен. 

Въпреки че няма план, който да предлага неограничено архивиране, плановете за 2 ТБ и 5 ТБ (с цена съответно 14 долара на месец и 29 долара на месец) са толкова големи, че е малко вероятно някога да ви остане място, освен ако не се случи да имате цяла партида от устройства, които искате да архивирате.

Независимо какъв резервен план изберете, получавате неограничен брой устройства и достъп до всички функции, включително споделяне на файлове и система за синхронизиране на кошера SpiderOak.. 

Лесно използване

Въпреки че не е ужасно, само по себе си SpiderOak определено оставя да се желае по отношение на удобството за ползване. С датиран вид и усещане, а понякога и объркващо оформление, SpiderOak би се възползвал от редизайн на своя клиент за десктоп или най-малкото задълбочен урок, за да го направи по-малко объркващ за новите потребители.

Настолният клиент на SpiderOak ONE работи на Windows, Mac и Linux, а освен това има мобилни приложения, налични както за iOS, така и за Android. Всъщност SpiderOak ONE оглавява списъка ни с най-добрите онлайн резервни копия за Linux. 

Въпреки че мобилните приложения не ви позволяват да архивирате вашия смартфон или таблет, можете да получите достъп до файловете си в движение и да управлявате настройките си за архивиране в рамките на приложенията.

Въпреки че онлайн резервните услуги не са известни с красивите си дизайни, интерфейсът на SpiderOak се чувства доста остарял. За новите потребители може да е трудно да разберат какво точно отива къде, което води до малко объркващо потребителско изживяване. Клиентът е разделен на пет основни раздела: „табло за управление“, „архивиране“, „управление“, „синхронизиране“ и „споделяне“.

SpiderOak-Dashboard-Tab

В раздела „табло за управление“ ви е предоставен общ преглед на архивирането, синхронизирането и споделянето ви, както и списък на всичките ви устройства. Можете също да поставите на пауза своите качвания и да изчистите опашката, ако трябва да спрете процеса на архивиране или да го анулирате изцяло след началото му.

SpiderOak-Backup-Tab2

Следващият раздел надпис, обозначен като „архивиране“, е мястото, където сте задали самия процес на архивиране и изберете какви файлове и папки искате да качите. Тук можете да видите дървовидна структура на цялото ви устройство, а също така има и удобен бутон за скриване на системни файлове, което е хубаво, тъй като тези типове файлове могат да доведат до много претрупвания, което затруднява намирането на това, което търсите..

SpiderOak-Manage-Tab

В раздела „управление“ имате преглед на всички файлове, които вече сте архивирали, както и бутони за изтегляне на файловете на текущото устройство и премахването им от сървъра. Можете също така да изберете да скриете или да покажете пълните файлови пътища за по-лесен преглед от къде точно са дошли файловете на оригиналното устройство.

SpiderOak-SyncTab

В раздела „синхронизиране“ можете да управлявате папката на кошера SpiderOak, която е отговорна за функцията за синхронизиране. Както споменахме по-рано, това е нещо, което не виждате твърде често при облачно архивиране.

SpiderOak-Share-Tab

И накрая, разделът „споделяне“ ви дава достъп до вашите стаи за споделяне, където можете да поставите файлове или папки, които искате лесно да споделяте с други хора. Това пространство е защитено с парола, която ще трябва да дадете на всеки, който искате да споделите.

SpiderOak Mobile Apps и уеб клиент

Въпреки че SpiderOak ONE разполага с мобилни приложения, тяхната функционалност е малко ограничена. Не можете да архивирате мобилното си устройство, но можете да получите достъп до архивирани данни от работния плот и да изтеглите всичко, което сте поставили в папката си с кошер.

SpiderOak-ЗИ-App

Уеб клиентът функционира по подобен начин като мобилните приложения, като ви позволява само да управлявате вашите устройства и данни, както и да изтеглите резервното си съдържание. 

Клиентът е лесен за използване, но подобно на настолното приложение се чувства донякъде, сякаш не са вложени много усилия в дизайна на интерфейса и потребителското изживяване. Това каза, че прави това, което трябва да направи, така че не можем да се оплакваме твърде много.

SpiderOak-WebClient

Архивиране на файлове & реставрация

Архивирането и възстановяването на вашите файлове е основната цел на SpiderOak ONE и това прави добре, въпреки някои липсващи функции като архивиране на изображения и мобилни устройства. Има много опции за това как искате да стартира архивирането ви и след като свикнете с оформлението, е лесно да управлявате качванията си.

За да настроите своя резервен план със SpiderOak ONE, първо трябва да преминете към раздела „архивиране“ (шокиращо, знаем). Тук ще видите преглед на всички файлове на вашето устройство и можете да изберете или премахнете отметката от каквото и да било, за да го добавите или премахнете от резервната си библиотека.

SpiderOak-Backup-Tab2

От лявата страна на екрана ще видите някои от най-често срещаните категории файлове, включително филми, снимки и музика. Избирайки тези, вие основно избирате стандартните библиотеки на Windows, така че ако вече не използвате тази структура за вашите файлове, те няма да направят много.

По подразбиране SpiderOak ONE изпълнява непрекъснато архивиране, което означава, че ще започне да качва в момента, в който изберете нещо и натиснете бутона „запазване“ в горната част. 

Ако обаче устройството ви има ограничени ресурси или връзката ви има ограничение за данни, вероятно ще искате да промените това на планирано архивиране. В противен случай SpiderOak ONE може да погълне всичките ви данни много бързо.

SpiderOak-Backup-Settings

Планирането ви дава няколко различни възможности. Можете да изберете един от предварително зададените интервали – от всеки пет минути до всеки 48 часа – или да зададете конкретно време от деня или деня от седмицата, в който искате да се изпълняват резервните копия.

Можете също да зададете ограничения за това, което SpiderOak ONE архивира в избраните от вас папки. Тези ограничения приемат формата на размер на файла, възрастта на файла и типа на файла, като ви дават много контрол върху това, което искате да поемете за съхранение. Например, може да искате да избегнете архивиране на огромни папки или файлове, които са много стари, за да спестите честотна лента и място за съхранение.

SpiderOak-BackupLimits

Ако непрекъснатото архивиране е изключено, можете да използвате бутона „Изпълни сега“ в долния десен ъгъл, за да започнете качването, или просто да изчакате определеното време. До този бутон ще видите сортове „лента за прогрес“, която ви показва каква част от вашето онлайн пространство за съхранение се използва, както и опция за изчистване на всичките ви архивирани данни.

Проследяване на SpiderOak

За да видите напредъка на текущите си качвания, можете да преминете към раздела „табло за управление“, където ще видите раздел с надпис „резервно копие“. Ако в момента се качва, тук ще се каже. Той също така ще ви каже колко от вашите данни тепърва ще се качват и колко често ще го правят. 

Ако преминете през подраздела „дейност“, ще видите подробна разбивка на всички файлове, които се качват, техния размер и колко далеч са.

SpiderOak-ActivitySubtab

За да възстановите или управлявате резервните си данни, ще трябва да отворите раздела „управление“. Тук ще видите пълен списък на всичко, което сте създали резервно копие, и можете да превключвате между устройства, като използвате менюто отляво на прозореца.

Просто изберете елемента, който искате да възстановите, и кликнете върху бутона „изтегляне“ в горната част на прозореца, а SpiderOak ONE впоследствие ще ви подкани да изберете място за изтегляне. По подразбиране това ще бъде папката ви за изтегляне, но можете да промените тази във всяка папка, която желаете или трябва SpiderOak ONE да възстанови файловете до първоначалното им местоположение на вашето устройство.

SpiderOak-изтегляне

Ако искате да изтриете всичко, което сте архивирали, просто изберете елемента и кликнете върху бутона „премахване“. Има и функция за промяна на промените, която ще ви даде преглед на всички промени, направени във файла или папката, както и кога е направена промяната и размера на всеки файл.

SpiderOak-Change-Log

скорост

Скоростта е една от най-важните характеристики на услугата за архивиране, защото може да направи разлика между солидно потребителско изживяване и ужасно. SpiderOak тук се справя доста добре, особено що се отнася до изтеглянето на вашите данни, но скоростта на качване може да бъде по-добра.

За да проверим това, ние качихме и изтеглихме 3,51 GB папка, пълна с различни типове файлове, включително текст и видео на 25 мегабита / 1,5 мегабитна връзка. Това означава, че в перфектен свят изтеглянето трябва да отнеме около 15 минути (без да се отчита компресията от страна на сървъра), а качването ще отнеме около пет часа и половина. 

Това обаче е само на теория, тъй като е рядко скоростите да достигнат максимален капацитет по този начин, особено защото реалните скорости на връзката могат да варират в зависимост от натоварването на мрежата. За да гарантираме най-точните резултати, проведохме както качването, така и изтеглянето два пъти и включихме средното време на всяко от тях в нашите резултати по-долу.

Първи опит: Втори опит: Средно:
Време за качване:06:22:0006:46:0006:34:00
Време за изтегляне:03:2201:3002:26

Предвид скоростта на свързване на нашия тест, тези резултати изобщо не са лоши. Изтеглянето на SpiderOak, особено при светкавична скорост, което приписваме на файловете, които са компресирани от сървъра, което прави действителното изтегляне доста по-малко, отколкото би изглеждало първо.

Въпреки че бихме искали да видим, че първоначалното качване се случва малко по-бързо, тестът ни беше извършен от другата страна на планетата от центровете за данни на SpiderOak ONE, така че това забавяне не е напълно изненадващо. За връзки с произход от Северна Америка можете да очаквате по-добри резултати.

Независимо, след като първоначалното ви архивиране приключи, нещата ще се ускорят значително. Това се дължи на резервното архивиране на ниво блок, предлагано от SpiderOak ONE, който анализира променените файлове и качва само променените части.

Сигурност

Сигурността е една от областите, в които SpiderOak ONE наистина грее. Услугата използва солидно криптиране, за да защити вашите файлове както в покой, така и в транзит, и се предприемат значителни мерки, за да се гарантира, че вашите данни са безопасни в случай на външна атака.

Вашите данни са защитени с 256-битов AES 256-битов с частен ключ за криптиране, което означава, че дори SpiderOak да иска да декриптира вашите данни самостоятелно, той няма да може. 

SSL се използва за защита на вашите данни, докато те са в транзит (вижте нашето ръководство за SSL срещу TLS, за да научите какво означава това), предотвратявайки възможността всякакви потенциални атаки от човек в средата да събират данните ви по време на процеса на архивиране..

Струва си да се отбележи, че файловете, които сте поставили в една от вашите „стаи за споделяне“, не се радват на това ниво на криптиране, тъй като те не са защитени от вашия ключ за криптиране. Ако се интересувате да научите повече за това, как вашите данни са защитени, не забравяйте да прочетете нашето описание на криптирането, което осигурява чудесен достъп до различни стандарти.

SpiderOak Пароли

Когато влизате в уеб клиента или мобилното приложение, вашата парола не се съхранява никъде на сървърите на компанията, а временно се съхранява в нейната памет. 

SpiderOak-парола Отказ от отговорност

Въпреки че това е отлично за гарантиране, че нарушаването на данни на сървъра не компрометира вашия акаунт, това също означава, че няма начин да нулирате паролата си в случай, че я забравите.

Това означава, че трябва сериозно да помислите да използвате един от най-добрите мениджъри на пароли, за да сте сигурни, че това не се случва. За да научите повече за нашия най-добър избор, разгледайте нашия преглед на Dashlane или можете да изпробвате собствения мениджър на пароли на Encryptr на SpiderOak.

Центровете за данни на SpiderOak също предлагат най-добрата сигурност, като персоналът присъства 24/7 и спазва както HIPAA, така и GDPR, въпреки че понастоящем няма служители, отговарящи за спазването на изискванията за само сертифициране на тези стандарти. Центърът за данни е класиран на ниво 3 от Института за Uptime и е съвместим със SAS 70 Тип II и е втвърден срещу природни бедствия.

SpiderOak-Data-Център-декларация

Най-големият недостатък в сигурността на SpiderOak ONE е пълната липса на двуфакторна автентификация. Предвид иначе обширните мерки за сигурност обаче, това е незначително оплакване в голямата схема на нещата.

поверителност

Подобно на сигурността, ние практически нямаме оплаквания, когато става въпрос за поверителността на SpiderOak. Въпреки че хоства своите центрове за данни в САЩ, SpiderOak предприе значителни мерки – включително частно криптиране, отлична политика за поверителност и ограничено събиране на метаданни – за да гарантира, че вашите данни остават поверителни.

SpiderOak ONE получи страхотно парче PR, когато беше препоръчано от Едуард Сноудън през 2018 г. като една от най-добрите алтернативи на Dropbox (вижте нашето сравнение SpiderOak vs. Dropbox) и има основателни причини за това. Сайтът предлага отлична политика за поверителност, която е ясна и лесна за разбиране, без всякакви предубеждения, които компаниите често промъкват.

Няма централизирана база данни с метаданни, тъй като това се съхранява локално на устройството ви, а на сървърите на компанията. Той обаче събира някои лични метаданни, свързани с вашия акаунт и данни за плащане, предимно за целите на фактурирането и контрола на качеството, както и да помогне на компанията за по-нататъшно развитие на услугата.

Местоположение на сървъра SpiderOak

SpiderOak ONE е отворен за факта, че центровете му за данни са разположени в САЩ, което обикновено би представлявало проблем, предвид лошата позиция на страната по отношение на дигиталната поверителност и различните й закони и правителствени програми, като Закона за патриотите и ПРИЗЪМ. 

Тъй като САЩ е основен бенефициент на скандалната шпионска мрежа Five Eyes, лесно е да разберем защо това може да е проблем за поверителността.

За щастие, изпълнението на SpiderOak ONE на частно криптиране от край до край означава, че услугата е „нулево знание“, което означава, че дори ако властите на САЩ разгъват мускулите си и решат да принудят компанията да разкрие информация, SpiderOak е физически неспособен да дешифрира вашия архивирайте данни.

SpiderOak-Декларация за политика-

Връщайки се към политиката за поверителност, тя заявява направо, че никаква лична информация за потребителите не се продава на трети страни или не се споделя с рекламодатели. 

Информацията обаче може да бъде споделена при определени специфични обстоятелства, например с органите за спазване на закон, с надеждни партньори на трети страни, с друга компания в случай на сливане и с администраторите на други продукти на SpiderOak, като Semaphor. 

Вашето потребителско име, идентификационен номер и / или име и фамилия също се споделят с други потребители, а обобщената информация, лишена от лични идентификатори, се използва за анализ на продуктите на SpiderOak.

В случай на някое от тези обстоятелства, SpiderOak ще уведоми потребителите за споделянето на тяхната информация, освен ако компанията не вярва, че разкриването може да доведе до телесна повреда на друго лице.

Обслужване на клиенти

Въпреки че поддръжката на клиентите на SpiderOak е прилична, оставя малко желание, тъй като няма форум за поддръжка или начин за бърз контакт с отдела за поддръжка. 

Няма поддръжка за чат или телефон, така че ви остава да изпратите заявка за имейл и да чакате отговор. Службата за поддръжка има само от 9:00 до 17:00, от понеделник до петък, така че това означава, че можете да чакате отгоре цял ден за отговор.

SpiderOak-SupportPage

За да проверим неговата отзивчивост, изпратихме заявка по имейл относно проблеми с връзката ни със сървърите SpiderOak ONE. Получихме отговор след 10 часа, което изобщо не е лошо, тъй като молбата ни беше изпратена извън работното време и на него беше отговорено само в рамките на 10 минути след отварянето на отдела за поддръжка за сутринта.

Съществува и страница за поддръжка, която може да се търси, пълна с често срещани проблеми и поправки, които могат да ви помогнат за малко, ако не желаете да изчакате вашата електронна поща да бъде обработена. Въпреки че бихме искали да видим или разговор, или опция за телефон, бързият и полезен характер на отговора на нашата имейл заявка по някакъв начин да компенсира това.

Присъдата

Това завършва нашето ревю на SpiderOak ONE. Въпреки че SpiderOak ONE е несъмнено страхотна услуга, сравнително стръмното й ценообразуване и липсата на определени функции, като изображения на твърдия диск и възстановяване на куриера, означава, че той изостава малко от някои от конкурентите си.

Въпреки това, сигурността и поверителността му са на първо място, въпреки липсата на двуфакторна автентификация. По този начин, ако сте особено загрижени за сигурността и анонимността на вашите данни, тогава SpiderOak ONE е отличен избор за услуга за архивно съхранение.

Какво мислите за нашия преглед на SpiderOak ONE? Съгласни ли сте, че това е чудесен избор, ако търсите безопасно и сигурно резервно решение с достъп до необичайни функции, като синхронизиране и споделяне? В противен случай, смятате ли, че той изостава от други опции на пазара? Уведомете ни в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map