Преглед на заден план – Актуализиран през 2020 г.

Backblaze преглед

Backblaze е топ онлайн доставчик на резервни копия на Cloudwards.net благодарение на звездната си лекота на използване и приятелски цени. Въпреки това му липсва персонализиране, което означава, че ако не сте от манталитета set-it-and-забрави, може да искате да потърсите другаде. Прочетете пълния преглед на Backblaze за подробности.


Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

предишен

Следващия

Backblaze има повече разпознаване на имена от която и да е друга услуга в облачния бизнес за архивиране и ако сте слушали подкаст през последните няколко години, има вероятност да сте чули името многократно. Въпреки че Backblaze предлага модернизирана услуга с неограничено място за съхранение, остава въпросът, отговаря ли на Hype? Продължете да четете този отзив Backblaze, за да разберете.

Backblaze ясно дава приоритет на опростяването на процеса на архивиране над пакетирането на услугата му, пълна с функции и настройки, за да ръчно контролирате. 

Въпреки че това води до услуга, която е лесна за настройване и стартиране, тя също оставя доста желана от гледна точка на функции и контрол. На всичкото отгоре по-разширените функции, като архивиране на изображения и мобилно архивиране, напълно липсват.

В този преглед ще ви дадем подробно описание на това какво Backblaze прави добре и къде не достига. Ако обикновената настройка, неограниченото съхранение и разумните цени са важни критерии за вас, тогава продължете да четете. 

Ако обаче сте от типа човек, който обича да се сблъсква с настройките и има голяма степен на контрол над софтуера си, това вероятно не е резервното решение за вас. В този случай се насочете към нашия списък с най-добрите онлайн резервни услуги, за да разгледате някои алтернативи.

Силни & Слабости

Алтернативи за Backblaze

Характеристика

Както споменахме в нашето въведение, Backblaze не поставя голям акцент върху функции. Вместо това, избирайки за автоматизирано и рационално изживяване, Backblaze се фокусира върху архивирането на вашия компютър с минимални усилия, необходими от ваша страна. Това може да е привлекателно за някои потребители, но въпреки това оставя клиента да се чувства забележително оскъден.

По този начин, неща като базирани на изображения, сървър и хибридни архиви, липсват, и вие не можете да архивирате мобилни устройства. Ако тези неща са важни за вас, проверете нашия преглед на IDrive, тъй като всички тези функции са включени в тази услуга.

Когато става въпрос за версията – тоест запазването на изтритите данни или предишните версии на файловете – Backblaze е подобно основно, като се съхранява архив на файлове за максимум 30 дни. Това е в пълен контраст със SpiderOak ONE, например (прочетете нашия преглед на SpiderOak), който ви позволява да възстановявате изтрити и променени файлове без дата на изтичане..

Всичко казано, има някои функции на Backblaze, които си струва да бъдат споменати. На първо място е функционалността за споделяне, която ви позволява лесно да създадете връзка, която след това можете да споделяте по избрания от вас начин. Това го изпреварва пред IDrive в това отношение, тъй като единствената му възможност е да изпратите електронната връзка по електронната поща.

Backblaze-Share-С-Link

Друго отлично включване е възможността да се наследят състояния на архивиране от предишни компютри. Ако сте превключили устройства, това означава, че можете да архивирате новия си компютър без Backblaze да губите време и ресурси да презаредите файлове, които вече сте архивирали.

Backblaze-наследят-Backup-членка

И накрая, и малко странно, уеб клиентът Backblaze ви дава възможност да локализирате компютъра си в случай на загуба или кражба. Това е необичайна функция за онлайн услуга за архивиране, но въпреки това е добре дошла. 

Backblaze-Find-Computer

За да използвате функцията, трябва да включите настройката за „картографиране“ на уеб клиента и да се надявате, че който има вашето устройство, се свързва с интернет, без първо да извърши пълно изтриване на вашите дискове.

Ценообразуване

Ценовата структура на Backblaze е толкова проста, колкото се получава, а цените са разумни в сравнение с други онлайн резервни услуги. 

Има само един план за избор – личният неограничен план – който осигурява неограничено място за съхранение за 6 долара на месец. Можете да спестите малко пари, като се регистрирате за цяла година или две години, като в този случай услугата ще ви управлява $ 60 на година или $ 110 за две.

Въпреки че планът предлага неограничено архивиране, същото не важи за устройства. Всеки план може да архивира само един компютър, така че ако имате много устройства, които бихте искали да защитите, може да бъдете по-добре обслужвани от друг доставчик на резервни копия, а не да купувате няколко лиценза за Backblaze.

Това каза, ако всичко, от което се нуждаете, е едно устройство, тогава цената на Backblaze е разумна, като само Carbonite ще може да го изравнява, като същевременно осигурява неограничено съхранение. Ако искате да видите как се подреждат един срещу друг, вижте нашето сравнение Backblaze срещу Carbonite.

Тъй като можете да плащате на месец, можете лесно да изпробвате Backblaze без да отделяте прекалено много пари. Освен това, компанията предлага и безплатна 15-дневна пробна версия, ако сте на оградата.

Лесно използване

Резултатът от липсата на функции на Backblaze е, че е невероятно лесно да настроите и да започнете работа, стига да се радвате на клиента да избере това, което се архивира. Ако всичко, от което се нуждаете, е основен архив на вашето устройство, тогава използването на Backblaze е лесно.

Въпреки че потребителският интерфейс със сигурност няма да печели награди за естетика, той е функционален и прост, което води до чисто потребителско изживяване, без много място за объркване. 

Backblaze-Майн-Panel

Повечето от действията се случват в основния панел на клиента. Тук можете да видите напредъка на архивирането си, както и бутона за започване на такъв. Всичко останало се намира в менюто с настройки, което е разделено на осем раздела: настройки, производителност, график, изключения, сигурност, файлове, планирани за архивиране, отчети и проблеми.

Backblaze-Settings

В раздела „Настройки“ можете да настроите предупреждения, когато не сте архивирали за определен период от време, да зададете временно устройство за данни – там е Backblaze съхранява файловете, които се подготвя да прехвърля – както и да настроите архивиране. наследство и преценете какви твърди дискове искате да архивирате.

Backblaze-производителност

Разделът „производителност“ ви дава оценка за това колко бързо можете да качвате файлове, както и опциите за дроселиране и многонишково четене. Не намерихме тези оценки за много полезни, тъй като изглеждаше, че те се колебаят постоянно и рядко отразяват действителната ни скорост на връзката или скоростта на качване.

Backblaze-График

В „график“ имате едно падащо меню, което ви позволява да избирате между непрекъснато, планирано (веднъж на ден) и ръчно архивиране.

Разделът „Изключения“ вероятно е този, който в крайна сметка ще използвате най-много, тъй като тук можете да упражнявате някакъв контрол върху това какво архивирате файловете в облак. 

Backblaze-Изключения

Освен избирането на папки за освобождаване – което е мъчно, защото можете да изберете само една по една – можете също да въведете имената на разширенията на файловете, които искате да игнорирате. Системните файлове и някои големи типове файлове се въвеждат тук по подразбиране.

Backblaze-сигурност

Разделът „Защита“ е сравнително баребони, като единствената му цел е да ви предостави малко информация за защитата на Backblaze и бутон за създаване на личния ви ключ.

Backblaze-Files-Планирана-за-Backup

Следващият раздел се нарича „файлове, планирани за архивиране“ и включва точно това, което пише. Това е просто текстов списък с нови или променени файлове, които ще бъдат архивирани при следващото изпълнение. За съжаление не можете да щракнете върху файловете в списъка, които да бъдат отнесени до тяхното местоположение, което изглежда като очевидна функция, която трябва да включите.

Backblaze-Reports

Последните два раздела „доклади“ и „проблеми“ не са твърде интересни. Въпреки че „отчетите“ звучат така, сякаш могат да съдържат своеобразен регистър, всичко, което прави, е да ви кажа как архивираните файлове се разграждат по категории, като видеоклипове или документи. Междувременно в раздела „Проблеми“ е мястото, където се отчитат грешки.

Backblaze-Въпроси

Най-големият проблем е липсата на информация, която Backblaze ви предоставя за архивирането ви. Въпреки че можете да видите какъв файл се качва в момента, не ви се казва скоростта на качването ви, колко далеч е текущият файл или приблизително време за завършване. 

Ако сте от типа човек, който обича да знае точно какво се случва в даден момент, тогава използването на Backblaze може да бъде донякъде смущаващо.

Backblaze-Backup в развитие

По подразбиране Backblaze сканира вашите твърди дискове, когато компютърът се стартира. За да наложите ново сканиране, без да рестартирате, трябва да задържите клавиша „alt“ и да натиснете бутона „възстановяване на опциите…“. 

Това не е точно интуитивно и въпреки че ние оценяваме, че Backblaze е проектиран така, че да е лек – което изключва непрекъснатото сканиране на вашите дискове – специален бутон за ръчно сканиране няма да бъде на мястото си.

Backblaze-Force-Scan

Backblaze уеб клиент и мобилно приложение

Онлайн клиентът Backblaze е доста основен. След като влезете в акаунта си, ви предоставят общ преглед на вашите устройства и файлове, както и меню за възстановяване на архива. Можете също така да имате достъп до списък на предишните си действия за възстановяване и до файловете, които сте споделили с други хора.

Backblaze-уеб-клиент-Restore

Тук също можете да коригирате настройките на вашия акаунт, като вашата информация за контакт и двуфакторна автентификация. И накрая, уеб клиентът ви дава достъп до функцията „намери моя компютър“, която разгледахме по-рано в тази статия.

Backblaze-сметката Настройки

Мобилното приложение Backblaze е подобно основно. Той е достъпен както за Android, така и за iPhone и по същество съществува само за осигуряване на мобилен достъп до вашите архивирани данни. Можете да прегледате резервните си устройства и да изтегляте файлове, но това е почти всичко.

Backblaze-Mobile App-

Архивиране на файлове & реставрация

Въпреки че е лесен за по-усъвършенстваните функции, ако просто търсите направо резервно копие, Backblaze свършва работата. Спазвайки общата философия на компанията, не ви се дава прекалено голям контрол върху процеса, освен да настроите изключвания и да промените опциите за дроселиране и многопоточно четене.

Backblaze-Install

Както бе споменато в секцията „лекота на използване“, Backblaze автоматично избира кои файлове на вашия компютър трябва да бъдат архивирани. По подразбиране това е основно всичко, което забранява системните файлове и определени типове файлове, които обикновено са много големи, например ISO.

Backblaze неизпълнение-Изключения

Ако искате да упражнявате някакъв контрол върху процеса на архивиране, това е доста досадно. Изключването на типове файлове е достатъчно просто – просто въведете разширението на файла в текстовото поле, разположено в раздела „Изключения“ на настройките – но изключването на папки е повече болка. Можете да го направите в същия раздел, но клиентът ви позволява да изберете само една папка наведнъж.

Backblaze-Изключи-Folder

За своя резервен план можете да избирате между непрекъснато, планирано или ръчно архивиране. Планираното архивиране може да бъде настроено да се изпълнява само веднъж на ден, което е малко ограничено. За да извършите ръчно архивиране, просто трябва да кликнете върху бутона „архивиране сега“ на главната страница на клиента.

Backblaze-график

По подразбиране Backblaze автоматично ще се справя с дроселирането и нарязването. Ако това не ви харесва, имате възможност ръчно да зададете колко нишки трябва да използва приложението за качване, както и дали скоростта трябва да бъде заглушена при бавни връзки, за да се запази честотната лента за друг софтуер и устройства. 

Backblaze-Throttle-И-Threading

Архивирането се извършва с помощта на алгоритъм на ниво блок, което означава, че няма да загубите време или ресурси за презареждане на цели файлове, а само за частите, които са се променили.

Въпреки че можете да архивирате външни дискове, трябва да го направите поне веднъж на 30 дни, за да избегнете изтриването на Backblaze от файловете. 

За да не се случи това случайно, Backblaze ви изпраща предупреждение след 14, 21 и 28 дни, за да ви напомни да свържете отново устройството и да стартирате архивиране. По подобен начин можете също да получите Backblaze да ви уведоми, когато са минали седем дни без резервно копие.

Други форми на архивиране – включително NAS устройства, мобилни устройства и сървъри – не са включени в Backblaze и няма начин да се извърши хибридно архивиране, което е смесица между архивирането на вашите данни локално и в облака. 

Клониране на заден ход

Освен това не можете да създадете клонинг на вашия диск, което би ви позволило да копирате системата си на ново устройство. Ако тези функции са важни за вас, препоръчваме да проверите IDrive, тъй като включва всичко, което току-що изброихме и още.

Вместо да се възстановява чрез настолния клиент, Backblaze изисква да влезете в неговата онлайн платформа, за да извлечете данните си. Това представя някои сериозни последици за сигурността и поверителността, които ще разгледаме по-нататък в тази статия, а също така изглежда малко тромаво.

Backblaze-уеб-клиент-Restore

Ако изтеглянето на вашите данни директно през браузъра не ви харесва, можете също да инсталирате „Backblaze downloader“, което е самостоятелно приложение, което ви позволява да изтеглите възстановените файлове, подготвени от уеб клиента.

Backblaze-Downloader

Опцията за възстановяване по подразбиране е да изтеглите папка с цип, съдържаща вашите данни. Ако резервното ви копиране е голямо, можете да изберете да го изпратите физически до вас. Това може да бъде под формата на USB флаш устройство – ако резервното ви копиране не надвишава 256 GB – или на външен твърд диск с капацитет до 8TB.

Backblaze възстановяване-Options

И двете опции обаче носят допълнителни такси, като флаш устройството струва $ 99 за възстановяване, а външният твърд диск идва от $ 189.

скорост

Скоростта е невероятно важен критерий при избора на облачна услуга за архивиране, особено при качване на голямо количество данни, което е често срещано, поне за първоначалното архивиране.

За да тестваме скоростта му, качихме папка 3.61GB през връзка за изтегляне от 20Mbps и 10Mbps. 

На теория, ако връзката беше напълно стабилна и нямаше почти никакъв друг трафик към сървърите на Backblaze, тогава това ще означава, че изтеглянето ни ще отнеме около половин час, а качването – около час. Реално, бихме искали да ги видим съответно в рамките на един час и половина и три часа. Както винаги, изпълнихме както качването, така и изтеглянето два пъти и осреднихме резултатите.

Първи опит: Втори опит: Средно:
Време за качване:06:24:0003:17:0004:50:30
Време за изтегляне:01:23:0001:46:0001:34:30

Както можете да видите, времето за изтегляне почти съответства на нашите очаквания, но за съжаление качването в облачно съхранение отне повече време, отколкото се надявахме. За първоначалното архивиране оставяме Backblaze да се справя с дроселирането и многопоточността, докато при втория опит ръчно го настроихме на максимална производителност и четири нишки, което, изглежда, помогна.

Обърнете внимание, че този тест е извършен в Азия, приблизително толкова далеч, колкото можете да получите от американския център за данни, който използвахме. Когато извършвате облачно архивиране от Северна Америка или Европа, трябва да получите по-добри резултати. Ако се интересувате каква ще бъде скоростта на връзката ви, можете да използвате тестовия инструмент на Backblaze, за да го разберете.

Backblaze опити Tool

Сигурност

Backblaze се отличава с доста добра сигурност както по отношение на своята мрежа, така и по отношение на физическите центрове за данни. Криптирането обаче не е толкова добро, колкото би могло да бъде, особено като се има предвид, че прилагането на частни ключове е сериозно недостатъчно.

Когато архивирате вашите данни с Backblaze, вашите файлове са защитени с помощта на AES 128-битово криптиране, както в покой, така и по време на транзит. Когато вашите файлове се прехвърлят в облака, SSL се използва, за да се гарантира, че остават частни. 

Въпреки че 256-битовото криптиране би било идеално, 128-битовият AES все още би бил достатъчен за огромното мнозинство потребители. Ако искате да научите повече за разликата, разгледайте нашето описание на криптирането.

Backblaze-Осигурете-частно Key

Частното криптиране не е активирано по подразбиране, което изисква от потребителите да го настройват ръчно. Независимо от това, има основен недостатък – поне от гледна точка на сигурността – в това как Backblaze го прилага. Единственият начин да възстановите вашите файлове е чрез уеб клиента. Това означава, че трябва да предоставите Backblaze с вашия личен ключ за криптиране, за да възстановите данните си.

Backblaze-Осигурете-частно Key

Въпреки че Backblaze твърди, че ключът е изтрит от системите му в момента, когато е бил използван, това все още оставя вратата широко отворена за неща като атаки от човек в средата, ако вашата мрежа или сървърите на Backblaze са били компрометирани..

Освен това важно предупреждение, сигурността на Backblaze е най-добрата. Можете да разрешите двуфакторно удостоверяване, за да затрудните достъпът до киберпрестъпниците до вашия акаунт. Освен това самите центрове за физически данни са обезопасени срещу неоторизиран достъп чрез използване на биометрична сигурност и срещу природни бедствия, като пожар или земетресения.

поверителност

Подобно на сигурността, Backblaze предлага прилична поверителност, възпрепятствана от дефектното им прилагане на частно криптиране, както и местоположението на своите центрове за данни.

Както бе споменато в предишния раздел, начинът, по който Backblaze обработва процеса на възстановяване, означава, че трябва да се откажете от личния си ключ, ако искате да възстановите данните си. 

Няма да си губим времето, като повтаряме защо това може да има катастрофални резултати, но достатъчно е да кажем, че това е също толкова вредно за неприкосновеността на личния живот, колкото и за сигурността. Това също означава, че Backblaze не е услуга с нулеви знания.

Освен това повечето центрове за данни на Backblaze се намират в САЩ, страна, известна с лошите си закони за поверителност в интернет и готовността да заобикалят какви защити има под формата на програми като ПРИЗМА или закони като Закона за патриотите.. 

Освен това съществуването на шпионската мрежа Five Eyes означава, че ако американските власти прихващат вашите данни, тя може да бъде споделена и с други държави..

Това каза, че имате възможност да обвържете акаунта си с центъра за данни на Backblaze в Амстердам. Това обаче не е точно идеално, като се има предвид, че Холандия е най-подслушваната страна в Европа (за което можете да прочетете повече в нашето ръководство за най-доброто VPN за Холандия). 

Изборът да промените региона си е невероятно лесен за пропускане, тъй като това е незадължително поле в най-долния ъгъл на формата за регистрация при първото създаване на акаунта ви. Ако не изберете регион, той ще бъде по подразбиране до американското западно крайбрежие и няма начин да промените това по-късно, без да създадете нов акаунт.

Backblaze-регистрация по-област

Декларация за поверителност на Backblaze

Всичко казано, че Backblaze наистина се грижи за поверителността на своите потребители. Политиката за поверителност е ясна и сбита и гласи, че Backblaze никога няма да споделя или продава метаданните, които събира, на никого, освен ако не е надежден партньор, участващ в предоставянето на услугата, или да спазва закон или регламент. 

Тези предупреждения са стандартни в облачната индустрия за съхранение на данни и онлайн архивиране, така че Backblaze не е по-странно в това отношение. Когато става въпрос за тези метаданни, той се състои от вашия имейл адрес и парола, както и от вашата платежна информация. 

Събират се и някои подробности за вашето устройство, като вашата операционна система и статистика за използване, но те са лишени от лични идентификатори. Тези данни се използват вътрешно за разработка и анализ, което отново е доста стандартно в облачната индустрия за архивиране.

Backblaze-Декларация за политика-

Що се отнася до вашите действителни файлове, съхранявани на сървърите на Backblaze, те са напълно поверителни, а условията и условията посочват съвсем окончателно, че до тях ще се стига само с вашето съгласие и да се осигури основната функционалност на услугата. 

Въпреки това Backblaze си запазва правото да премахва вашите файлове по някаква причина, макар че вероятно ще го направи само за премахване на незаконни материали.

Backblaze-според Общите условия

Backblaze е съвместим с GDPR и се придържа към EU / Swiss Privacy Shield за международен трансфер на данни, но не е съвместим с HIPAA. По този начин, ако трябва да архивирате някакви поверителни медицински записи, ще трябва да използвате различна услуга, като IDrive или SpiderOak ONE.

Bacbkblaze-Privacy Shield-

поддържа

Backblaze предоставя няколко опции, за да ви помогне да решите всички проблеми, които имате с услугата. С полезен и отзивчив отдел за поддръжка на клиенти, както и с богати ресурси за самопомощ, няма какво да се оплакваме от тази категория.

Въпреки че няма поддръжка по телефона, можете да се свържете с Backblaze за помощ, като изпратите заявка по имейл или използвате функцията за чат на живо. Чатът е отворен от понеделник до петък, от 9:00 до 12:00 и от 13:00. до 17 ч. PST. 

Backblaze-Support-Page

За да проверим отзивчивостта на неговата поддръжка, изпратихме имейл заявка и получихме отговор в рамките на един ден, което е наистина толкова, колкото можете да поискате, тъй като има опция за чат, ако се нуждаете от по-незабавна поддръжка.

Backblaze-FAQ-Page

Страницата с често задавани въпроси за Backblaze също е отлична, като ви предлага решения на цял набор от най-често срещани проблеми с услугата, всички добре организирани в категории, които могат да се търсят..

Присъдата

С това завършва нашия преглед на Backblaze. Без съмнение, той е силен облачен състезател за архивиране, въпреки че Backblaze жертва функции за по-рационално изживяване. Това го прави отличен избор за тези, които просто искат да използват Backblaze за стартиране на редовни архиви на своята система, без да се притесняват прекалено много за подробностите.

Въпреки това, фокусът му върху предоставянето на просто преживяване вреди на Backblaze по отношение на функциите, тъй като не са включени много общи опции за архивиране.. 

По подобен начин Backblaze може да е разочароващ понякога поради ниското ниво на контрол върху процеса на архивиране и колко малко информация сте дали за неговия напредък. Ако тези неща ви притесняват, прочетете нашите други онлайн резервни отзиви, за да намерите алтернатива.

Какво мислите за нашия Backblaze преглед? Съгласни ли сте, че това е добра онлайн резервна услуга за тези, които търсят прост и рационализиран, но неограничен план за архивиране? Или предпочитате услуга, която предлага повече контрол, архивиране за повече от един компютър и по-добро частно криптиране? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me