Преглед на Apple Time Machine – актуализирано 2020 г.

Преглед на Apple Time Machine

Time Machine е решението за архивиране за повечето фенове на Apple, но облакът предлага твърде много предимства, за да препоръча тази предварително опакована, базирана на хардуер програма.


Най-добрите онлайн резервни коментари

За много потребители на macOS родният софтуер за архивиране на Apple, Time Machine, е първият и последният ред на защита на провал на твърдия диск. И защо не? Използва се лесно, бързо и старателно защитава вашите файлове, всичко това безплатно.

Въпреки това, въпреки че Time Machine може да свърши работата, нейното разчитане на локално съхранение означава, че няма да се възползвате от облака. Това означава, че пропускате нивото на защита, което получавате, като вашите данни се съхраняват RAID сървъри в втвърден център за данни.

За опции в облака, помислете за любимите на Cloudwards.net, Backblaze и IDrive, или разгледайте нашата най-добра Mac архива срещу статия. Имаме и по-пълно онлайн ръководство за архивиране за потребители на Mac с повече опции за облак. В противен случай се насладете на нашия преглед, докато подробно разгледаме плюсовете и минусите на Apple Time Machine.

Силни & Слабости

Алтернативи за Apple Time Machine

Характеристика

Time Machine е почти толкова безсмислен, колкото може да се получи инструмент за архивиране. За много потребители това ще е наред; за други ще бъде причина да помислите за преминаване към по-пълнофункционален инструмент за архивиране като CloudBerry Backup или дори Duplicati (вижте нашия преглед на CloudBerry Backup или Duplicati за повече информация за тези две услуги).

Може би най-голямата липсваща функция е, че Time Machine не се архивира в облака. Той е само за локално съхранение. Освен това, това не ви позволява да създавате собствен график за архивиране. Можете да преминете с автоматично или ръчно архивиране и това е всичко.

Една област, в която Time Machine преодолява повечето опции за архивиране е, че архивира всички файлове, включително системните файлове. Въпреки че това е чудесно, опция за архивиране само на определени типове файлове би била добре дошла, тъй като изключването на файлове е ръчен и досаден процес.

Освен дестинация и автоматично или ръчно архивиране, единствената друга реална опция, която получавате с Time Machine, е дали да шифровате файлове, които се архивират или не..

Ценообразуване

Apple Time Machine е безплатна с macOS. Все пак трябва да закупите локално хранилище. Една от популярните мотиви за това е собствената марка на Apple за поддържане на WiFi, Time Capsule.

Някои марки прикачени към мрежата съхранение (NAS) също са съвместими с Time Machine или можете да използвате външен твърд диск, който използва USB връзка.

Лесно използване

Time Machine идва предварително инсталиран на macOS и, както ще обсъдим в раздела File Backup, по-долу, е предимно автоматизиран. Единственото нещо, което наистина трябва да направите, за да започнете да архивирате твърдия си диск, е да изберете място за архивиране.

Time Machine създава резервно копие на всички файлове, включително системните файлове, по подразбиране. Поради тази причина има много малко поддръжка, освен ако не искате да ограничите това, което обектите са защитени.

Ако имате локално устройство без много място, може да откриете, че трябва да го направите, в този случай ще трябва да се прекъсне работата ви, защото трябва да изключите всеки отделен обект, който не искате да архивирате. Би било по-добре, ако Time Machine ви даде възможността да изключвате обекти по тип на файла.

Самите инструменти са доста обикновени, но всъщност не изискват сложност, като се има предвид какво малко може да направи.  

Архивиране на файлове & реставрация

Кликнете върху Time Machine, за да започнете да създавате своя резервен план. Първото нещо, което ще ви помоли да направите е да изберете резервна дестинация.

Приложението Time Machine ще стартира.

Уверете се, че имате локален диск (форматиран за Mac), включен в компютъра, или, ако искате да се представите, сте се свързали с Apple Time Capsule. Time Capsule е собствената марка за локално съхранение на Apple. Те се предлагат в 2TB и 3TB размери и се свързват с WiFi. Също така работят с iOS устройства, Apple TV и компютър с Windows.

Time Machine не ви дава възможност да запишете в облака. Това е доста голям недостатък в сравнение с услуги като CloudBerry Backup, който ви позволява да изберете от около петдесет различни интеграции за съхранение в облак, включително Dropbox, Google Drive, Amazon S3 и Backblaze B2.

След като изберете място за архивиране, Time Machine ще започне да архивира вашите данни.

Това първо архивиране ще отнеме доста време, въпреки че ще бъде по-бързо от архивиране в облака. След като завършите, Time Machine ще работи във фонов режим и ще извършва автоматично архивиране.

Time Machine запазва резерви за архивиране на час за предходните 24 часа, ежедневно архивиране за предходните 30 дни и седмично архивиране за всички предишни месеци. Резервните копия са инкрементални, така че само файловете се архивират отново само ако са променени.

Ако устройството ви се запълни, Time Machine автоматично ще изтрие най-старите архиви. По тази причина трябва да помислите да отидете с външно устройство, което е значително по-голямо от вашия твърд диск.

Можете също да направите архивиране ръчно по всяко време и автоматично да изключите автоматичното архивиране.

Когато възстановявате файлове, можете да изберете най-новата версия или предишните версии, ако има такива. Time Machine може да включва и снимки, съхранени на твърдия диск на устройството ви. Можете да ги използвате, за да ги възстановите, ако нямате незабавен достъп до твърдия си диск.

Преди да възстановите файл, можете да натиснете интервала, за да го прегледате и да се уверите, че това, което искате.

Освен това можете да възстановите всичко, което сте архивирали наведнъж от macOS Recovery.

Можете също да копирате файлове на друг Mac с помощта на „помощника за миграция“.

Сигурност

Наистина не може да се каже много за сигурността на Time Machine, тъй като това е толкова безопасно, колкото запазвате местния си диск. В този смисъл можем да кажем, че като правило местните дискове не са най-доброто средство за осигуряване на вашите данни.

Те са лесни за кражба и повреда. Междувременно облачните услуги за съхранение като Backblaze съхраняват вашите данни в защитени центрове за данни, проектирани да предотвратяват физическа и виртуална кражба.

Освен това облачните сървъри обикновено предлагат RAID инфраструктура, което означава, че вашите файлове се съхраняват на множество сървъри за излишък. По този начин, ако диск се срине, вие не губите данните си. Единственият начин да получите това ниво на защита на Time Machine е да закупите RAID устройство за съхранение.

Единствената функция за сигурност, която получавате с Time Machine, е превключвател за криптиране, който можете да включите или изключите. Това ще кодира вашите файлове, преди да ги изпратите до вашия местен диск.

поддържа

Apple поддържа портал за поддръжка само за Time Machine. Там ще намерите ръководства за започване и отстраняване на проблеми. Няма начин да търсите статии, но всъщност не е нужно: няма толкова много за разглеждане. Това, което се предлага, е поне добре написано.

Ако не можете да намерите отговорите на вашите въпроси, можете да се свържете с поддръжката на Apple, което всъщност е доста добро. Помощните канали включват телефон и чат на живо. Единственият истински проблем е, че трябва да преминете през съветника за разклоняване, за да стигнете всъщност до този канал и няма ясен път за Time Machine.

След като стигнете до страница, която ви позволява да изберете поддръжка на живо, времената на изчакване изобщо не са дълги. Извършихме тестовете си в събота следобед, а чакането на чат на живо беше пет минути. Чаканията за телефонна поддръжка бяха две.

Apple също има потребителски форум и, разбира се, винаги можете да посетите местното място за поклонение на Apple.  

Присъдата

Ако имате нулев интерес да създавате резервно копие на облака и се чувствате като разплитане на Apple Time Capsule, има сравнително малко причини да не използвате Time Machine. Той е безплатен и сравнително лесен за използване.

Резервните копия се извършват автоматично и постепенно на всеки час по подразбиране, а повечето компютри от Apple опаковат достатъчно конски сили, че процесът не трябва да възпрепятства потока ви в YouTube.

Ако обаче сте приели стойността на онлайн архивирането, може да искате да помислите за по-богат на функции инструмент като CloudBerry Backup, който поддържа локално и облачно архивиране..

Ако искате да използвате както Time Machine, така и архивиране в облака, препоръчваме ви да видите Backblaze. Той струва само 5 долара на месец, дава ви неограничено пространство за архивиране и архивира по тип файл. Неговата простота го прави чудесно сдвояване с Time Machine.

Това е всичко, което трябва да кажем по темата на Apple Time Machine. Ние не сме огромни фенове, но това свършва работата. Приветстваме вашите собствени мисли по темата в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me