Memopal Online Backup Review – актуализиран 2020 г.

Memopal Online Backup Review

Въпреки че намеренията зад него очевидно са добри, Memopal Online Backup страда от неприятен интерфейс, както и от всички грешни функции на всички грешни места.


Най-добрите онлайн резервни коментари

Базиран извън Италия, Memopal Online Backup предлага услуги както за домашни, така и за бизнес потребители. Въпреки че в този преглед на Memopal ще се съсредоточим върху неговия личен абонамент от 500 GB, повечето от нашите открития се отнасят и за бизнес плановете му. За съжаление, това е лоша новина за всички.

Въпреки че има прилична поддръжка на платформа и не се цени, че е много повече от онлайн базирани инструменти за архивиране като Carbonite, Backblaze и IDrive, изненадващата липса на гъвкавост на Memopal го кара да се чувства надценена. Създаването на резервен план е възпрепятствано от клиент, който се чувства твърде опакован, въпреки че липсващите му ключови функции като изключване на тип файл и възстановяване на файловете до първоначалното им местоположение.

Сигурността е друга грижа. Файловете са шифровани, но частното криптиране не се предлага така, както е с по-добри онлайн резервни решения. На всичкото отгоре Memopal просто не е много бърз.

Нито един от недостатъците му не се намалява и от функциите за синхронизиране и споделяне на файлове на Memopal. Въпреки че можете да опитате услугата, ако желаете с безплатен акаунт от 3 GB, може би ще бъде по-добре да започнете с някои от предложенията, споменати в нашата най-добра обща резервна резервна онлайн версия. Ако търсите решение за работа, имаме и ръководство за най-добро онлайн резервно копие за бизнеса.

Ако търсите резервно копие с функции за съхранение в облак като Memopal, нашият инструмент за сравнение също може да ви помогне. Вижте ревюто ни SpiderOak ONE за един от любимите ни.

Алтернативи за Memopal Online Backup

Силни & Слабости

Характеристика

Memopal е онлайн резервно решение с някои функции за съхранение в облак. Това е малко необичайно днес, тъй като повечето услуги са склонни да се придържат към едни или други. Имаме статия за разликите между архивиране и съхранение, ако не сте сигурни какви са те.

Функциите за съхранение в облак, които получавате с Memopal, включват споделяне на файлове и синхронизиране. Въпреки това, като решение за съхранение в облак, той не се доближава до основанието за споменаване като една от най-добрите опции за съхранение в облак.

След това отново не се справя много по-добре като онлайн инструмент за архивиране, чиято цел е възстановяване след бедствия в случай на срив на твърдия диск или загубен компютър. Нашата най-добра онлайн резервна резервация за домашна помощ за по-полезни решения.  

Memopal има добра поддръжка на платформа, способна да архивира Windows, MacOS и Linux компютри. Няма ограничение за това колко компютри можете да архивирате и с един абонамент. Въпреки това, със само 500 GB за работа, може да се наложи да закупите допълнителни лицензи така или иначе.

Memopal HD Backup

Memopal може да се използва и за архивиране на външни твърди дискове и има клиент за архивиране на Windows Server. И в двата случая обаче не го класираме като едно от най-добрите резервни копия на външни устройства или най-добрите налични решения за архивиране на Windows сървър.  

Резервното копиране на смартфони не е функция, но има приложения за Android и iOS, които можете да използвате за достъп до вашите файлове.

Основният ни проблем с Memopal, освен ограниченото пространство за архивиране, е, че той не е наистина толкова гъвкав, въпреки приличната си поддръжка на платформата.

Ще засегнем някои от неговите недостатъци по-подробно в целия този преглед, но някои от най-забележителните са, че можете да архивирате само по папка, но не и по файл, не можете да изключите конкретни типове файлове от архивиране, не можете възстановете файловете до първоначалното им местоположение и няма опция за частно криптиране или двуфакторно удостоверяване.

Memopal също не е в състояние да архивира дисково изображение. Вижте нашата най-добра статия за архивиране въз основа на изображение за някои решения.

Поне получавате неограничена версия с Memopal, която ви позволява да се върнете към предишни състояния на файлове в случай на случайна промяна или повреда на файла. Файловете, изтрити от вашия компютър, също не се изтриват от облака, освен ако не ги изтриете отделно.

Цена

Memopal има безплатен план, който можете да използвате, за да го изпробвате. Само 3 GB, това е всичко, което ще бъде добре, тъй като повечето хора имат далеч повече данни на твърдия си диск, отколкото тези за архивиране.

След това можете да скочите до Memopal Pro, което ви дава 500 GB резервно пространство за работа. Въпреки това имаме няколко проблема с тази оферта.

От една страна, 500GB не е много резервно пространство за работа. Въпреки че тези с малки SSD дискове вероятно ще бъдат добре, потребителите с по-големи твърди дискове и външни дискове за архивиране може да са принудени да оставят някои файлове от резервното си копие.

Другият проблем, който имаме е, че при около $ 97 на година (79 евро), това също не е много добра сделка. Това работи с докосване над осем долара на месец.  

Можете да направите по-добре за архивиране вкъщи. Backblaze например ви дава неограничено пространство за архивиране на вашия компютър и външни дискове и струва само 5 долара на месец. Прочетете нашия пълен рецензент Backblaze, ако това също ви звучи много добре.

Разбира се, Backblaze няма поддръжка на Linux, както и Memopal. Така че вместо това ще ви насочим към най-доброто онлайн резервно копие за Linux ръководство, ако това е необходимо. Въпросът е, че там трябва да се намери по-добра сделка.

Лесно използване

Регистрацията и инсталирането на Memopal отнема само няколко минути. Ако първо се регистрирате за безплатен акаунт, можете да се регистрирате чрез настолния клиент, след като го инсталирате.

Самият настолен интерфейс, открихме, беше малко малък за ефективно използване. Това е особено вярно, когато преглеждате папки, включени във вашия резервен план. Можете да видите какво имаме предвид от екранните снимки в следващия сегмент за преглед.  

По-голям проблем е, че когато създавате персонализиран резервен план, можете да изберете само една папка наведнъж, която да добавите към нея. Това прави създаването на цялостни планове за защита на вашия твърд диск много по-дълъг и много по-податлив на грешки процес, отколкото трябва да бъде.

Други услуги като IDrive и Carbonite са много по-лесни за използване благодарение на големите интерфейси, които ви позволяват да управлявате няколко добавки на папки и файлове наведнъж. Въпреки че можете просто да добавите много папки от най-високо ниво към плана си за архивиране, фактът, че Memopal ви ограничава до само 500 GB архивиране, може да направи тази трудна задача за управление.

Можете да получите достъп до вашите файлове и чрез уеб GUI, който макар и да не е толкова приятен, колкото някои, които сме виждали, е много по-добре проектиран от Memopal desktop клиента.  

Навигационните връзки надолу от лявата страна ви позволяват да прескачате между резервните и синхронизиращите папки. Можете също така бързо да получите достъп до наскоро качени файлове, предпочитани файлове и споделени файлове.

Изживяването на смартфони Memopal, както за приложенията за Android, така и за iOS, също е добре направено, със сходни възможности с уеб GUI.

резервно копие & Възстанови

Клиентът на работния плот на Memopal автоматично маркира вашата „папка с моите документи“ за архивиране (ако сте потребител на Windows). Можете обаче да персонализирате резервното копие, ако искате.

Ако искате да промените резервния си план, просто кликнете там, където пише „персонализиран“.

След това щракнете върху „добавяне“.

Ще можете да преглеждате вашата файлова система и да избирате папки за архивиране. Обърнете внимание, че файловете не могат да бъдат избрани или изключени за архивиране; можете да добавяте само папки, което е малко необичайно и ограничаващо.

Резервното копиране работи непрекъснато по подразбиране. Ако не искате непрекъснато архивиране, можете да създадете дневен или дори седмичен план за архивиране, като щракнете върху бутона „разширени“ и след това използвате падащото меню „Настройки за график“.

Опциите за планиране на архивиране на Memopal не са толкова широки, колкото повечето от нашите любими решения за архивиране. Въпреки това, непрекъснатото архивиране осигурява най-добрата защита за вашия компютър, така че като цяло най-добре е да не се докосвате до това така или иначе.

По-въздействащ от недостатъците му в планирането е, че не можете да изключите определени типове файлове за архивиране. Например с Backblaze можете да въвеждате разширения за типове файлове, които не искате да бъдат включени във вашата резервна копие.

Можете обаче да настроите максималния размер на файла, качен от Memopal. Всъщност по подразбиране той е зададен само на 500 MB по някаква причина, така че вероятно ще искате (10 GB е горната граница).   

Можете също да настроите скоростта на архивиране. По подразбиране е зададено автоматично, което означава, че клиентът ще регулира скоростта на архивиране въз основа на наличните компютърни ресурси.

След като разполагате с всичките си настройки, както искате, щракнете върху „Приложи“, за да стартирате първо резервно копие.

Клиентът ще ви информира за напредъка му. Също така ви показва колко бързо се изпълнява резервното копие и колко време ви остава преди да завърши. Покриваме скоростта на архивиране в следващата част на този преглед.

След като вашите файлове се архивират в облака, можете да получите достъп до тях чрез клиента, като кликнете там, където пише „достъп“. Това ще отвори уеб GUI.

Можете да прегледате определени типове файлове в уеб GUI (макар че това е само защото Memopal не използва частно криптиране) и да изтеглите отделни файлове. Можете също да качвате файлове, ако искате.

Ако искате да извършите пълно възстановяване, кликнете върху „възстановяване“ в настолния клиент вместо „достъп“. Това ще ви позволи да възстановите няколко файла наведнъж. Можете също да се върнете към предишни файлови версии.

Не можете обаче да възстановите файловете до първоначалното им местоположение. Можете да ги изтеглите само в избраната от вас папка, като папката за изтегляне или външно устройство. Предпочитаме избора, както вие получавате с Acronis True Image, много по-универсално онлайн резервно решение (прочетете нашия преглед на Acronis True Image).   

скорост

Предоставяме Memopal чрез някои тестове за скорост, за да усетим колко време могат да отнемат процесите на архивиране и възстановяване. Тези тестове са проведени през WiFi мрежа със скорост на изтегляне 25 Mbps и скорост на качване 12 Mbps.

Резултатите не бяха чудесни:

Тест първи: Тест втори: Средно:
Качване на:02:30:0002:20:0002:25:00
Изтегли:00:40:0000:25:0000:32:00

Средно два часа и половина за архивиране на един гигабайт означава, че можете да чакате дни или седмици, за да завършите първоначалното си архивиране.

Макар че това е за това, което можете да очаквате от IDrive за времето за архивиране, поне IDrive ви предоставя безплатна резервна куриера, за да се съобразите с неговата мудност, за която можете да прочетете в нашия преглед на IDrive.

Част от въпроса за скоростта е, че Memopal изглежда има доста ограничена инфраструктура, като единственият му център за данни се намира в Италия. Вероятно ще получите по-добри скорости, ако сте базирани в Европа.

Ако не сте, да се свържете с доставчик на облак с по-глобално присъствие е най-добрият ви залог за бързи пъти за архивиране. Cloudberry Backup в съчетание с Amazon Web Services или Acronis True Image са добър избор за нетърпеливите (прочетете нашия преглед на CloudBerry Backup за повече информация за тази услуга).

Сигурност

Файловете, архивирани в Memopal, са кодирани преди да напуснат компютъра ви и остават криптирани, докато сте в покой в ​​облака. Използваният криптографски протокол е 256-битов AES, който е същият, използван от повечето други онлайн резервни решения, в допълнение към банките и военните институции.

Прехвърлянето на файлове между вашия компютър и облака на Memopal също е защитено с помощта на TSL, което ще предпази електронните подслушватели от дешифриране на всички файлове, които биха могли да прехващат през публичния WiFi (въпреки че трябва да използвате и VPN, за да осигурите личната си конфиденциалност; вижте нашето най-добро VPN ръководство за препоръки).  

Въпреки че това е добре, Memopal не ви дава възможност за частно криптиране. Това означава, че самата компания винаги управлява вашите ключове за криптиране, които се съхраняват на сървър в нейния център за данни.

Всяко онлайн решение за архивиране, силно препоръчано от Cloudwards.net, най-малкото ви дава възможност за частно криптиране. Наричано също криптиране с нулево знание, с частно криптиране знаете само вашия ключ за криптиране, така че само вие винаги можете да дешифрирате вашите файлове.

Друга погрешна стъпка от Memopal е липсата на двуфакторна автентификация, средство за запазване на профила ви сигурен, дори ако паролата ви е открадната. Въпреки че не е толкова често като частното криптиране, това все още е функция, която обичаме да виждаме в облачната сигурност.

Данните, съхранявани в облака на Memopal, се разпределят на парчета и се съхраняват излишно на множество сървъри. Методът, използван от Memopal, е RAID 5, което е доста стандартен за повечето облачни услуги.

Като цяло Memopal би могъл да свърши много по-добра работа със сигурността. Дори и да сте добре с другите му недостатъци, това е добра причина да отидете с друга услуга.  

поддържа

Memopal има имейл адреси както за продажби, така и за техническа поддръжка. Изпратихме тестов имейл до техническа поддръжка за измерване на времето за реакция. Отговорите бяха получени само за един работен ден.  

Предлага се и телефонна поддръжка, макар и в много ограничени часове. Можете да стигнете до Memopal от 10:00 до 16:00, централноевропейско време, от понеделник до петък.

На уебсайта на Memopal има и опция за онлайн чат. Изглежда обаче, че не е добре екипиран. Пуснахме въпрос и изчакахме час, без да получим отговор.

Ако предпочитате да разберете нещата, без да чакате отговор от Memopal, можете да използвате уебсайта за поддръжка на компанията. Сайтът може да се търси или можете да разглеждате по категории.

Извършихме няколко търсения по теми като „криптиране“ и „версия“ и не намерихме статии, занимаващи се с тях. Така че изглежда самият сайт е доста плитък. Обаче тези статии, които са на разположение, са поне разумно написани.

Сайтът за поддръжка има и основни видео уроци, ако сте по-скоро визуален ученик, въпреки че темата е основна.

Окончателна присъда

Трудно е да избягаш от усещането, че Мемопал се чувства полупечен. Вместо да включва функции за съхранение в облак като синхронизиране, екипът за разработка трябваше да похарчи повече усилия за създаването на способна услуга за архивиране.

По-просторен клиент за настолни компютри, по-добри функции за планиране, възможност за архивиране на конкретни файлове, а не само папки, изключване от тип файл и възстановяване на файловете на оригиналното им местоположение са всички функции, които бихме искали да видим. Може би по-важното е, така са частното криптиране и двуфакторната автентификация.

Дотогава не можем да оправдаем препоръчването на Memopal, освен да посочим, че има поне по-лоши опции, включени в нашата онлайн резервна библиотека за прегледи. Norton Online Backup, всеки?

Разбира се, ние сме отворени за други мнения. Оставете ни вашите мисли за Memopal в коментарите по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map