одирен ревю – актуализирано 2020 г.

odrive рецензия

Въпреки че официално все още се работи, odrive е забележителен мощен мулти-облачен инструмент за управление, който предлага най-доброто подобно синхронизиране. В някои други области тя не достига, но за пълната картина е най-добре да прочетете нашето подробно одирично ревю.


За тези, които искат да управляват по-добре дигиталните активи, разпределени в различни облачни услуги, odrive осигурява управление в много облаци, за да ви помогне да направите точно това. Той поддържа много от имената на големи облачни хранилища днес, като Google Drive и Dropbox, в допълнение към протоколи като WebDAV и FTP за подобряване на вашите възможности за интеграция.

В този неприятен преглед ще изведем някои от най-големите хитове на инструмента, включително частно, криптиране от край до край, както и уникален и мощен подход за синхронизиране.

Също така ще обсъдим някои функционални неуспехи, които би трябвало да ви направят пауза, въпреки че одрив все още се нарежда сред най-добрите инструменти за управление на много облаци днес (полето остава незавършено).

Имайте предвид, че odrive не предоставя никакво хранилище. Ако търсите самостоятелно облачно хранилище, а не инструмент за управление, най-доброто ръководство за съхранение в облак е мястото, където да започнете.

Алтернативи за odrive

Силни & Слабости

Характеристика

С odrive ще намерите много от функциите, които искате от многообластна система за управление. Има и няколко неочаквани изненади, но има и някои нещастни пропуски.

Основната цел на софтуера и всеки инструмент за управление на много облаци е да събере всичките си услуги за съхранение в облак на едно място, сякаш всичко е само един голям, щастлив облак.

За да унифицира облачните си услуги, odrive използва комбинация от уеб интерфейс и клиент за синхронизиране на работния плот. Настолният клиент е достъпен за Windows и Mac, като бета версия е за Linux. Одрив уж има приложения за Android и iOS от няколко години, но засега нищо.

Можете да създадете неограничени облачни връзки, дори ако сте на безплатен план. Otixo, конкурентна услуга, позволява само десет връзки на безплатни акаунти.

Ще разгледаме какви облачни услуги се поддържат по-късно в този преглед. odrive също така поддържа WebDAV, FTP и SFTP протоколите. Има и интерфейс на командния ред също за работа със сървъри.

резервно копие и трансфер

Otixo не предлага синхронизиране в облак или резервно копие от облак, което е една от злощастните пропуски, които споменахме.

Всъщност няма дори лесен начин да извършите еднократно прехвърляне от един облак в друг. Ще трябва да използвате настолния клиент и да премествате съдържание там. За по-добри връзки между облак и облак, проверете MultCloud (прочетете нашия преглед MultCloud).

От плюс, клиентът за синхронизиране на odrive ви позволява да виждате облачно съдържание от файловата система на работния плот, без да се налага да съхранявате това съдържание на вашия компютър. Ще говорим за този въпрос повече, когато обсъждаме потребителското изживяване. Това е доста полезна функция и не много често.

Друга такава функция е капацитетът на Odrive да криптира файлове частно, нещо, което няма да получите първоначално с повечето облачни услуги за съхранение. Ще разгледаме тази функция повече, когато говорим за сигурност по-късно в този преглед. Ще обсъдим и тревожната липса на odrive за липса на двуфакторна автентификация.

odrive също ви позволява да споделяте файлове, като генерирате връзки и създавате съвместни работни пространства. Можете да използвате работни пространства, за да обедините множество файлове от множество облачни платформи за работа по проекта.

Въпреки че все още не е наличен, уебсайтът на odrive показва, че скоро ще предлага възможности за архивиране, което ви позволява да архивирате локално съдържание в облачната си услуга. Въпреки че не можем да си представим, че тя пробива редиците на най-добрите налични онлайн резервни инструменти, ще резервираме преценка.

Като цяло наборът от функции е смесена чанта, но изглежда, че това е случаят с повечето налични инструменти за управление на облака. Тепърва ще открием такъв, който наистина впечатлява всички наоколо. Да се ​​надяваме, odrive ще поправи грешките си, защото със сигурност има потенциал да бъде тази услуга.

Ценообразуване

Можете да получите ограничена функция безплатна версия на odrive или да се абонирате за услугата ежегодно.

Ако решите да се абонирате, трябва да платите за една година напред, няма опция за месец на месец. Цената, при 99 долара годишно, достига до малко над 8 долара на месец. Това е около 20 процента повече от това, което ще платите за услугата с Otixo (прочетете нашия преглед на Otixo), услуга, която също има опция за месец на месец.

Безплатната версия на odrive изглежда щедра, като се има предвид, че можете да настроите неограничени връзки и да използвате много от наличните функции. Функциите, които не можете да използвате, за съжаление наистина изритат краката от преживяването.

Единият, който ще обсъдим по-късно, включва невъзможност за синхронизиране на файлове в настолния клиент, след като бъдат изтеглени на вашия твърд диск. По-разумно е, че само потребителите на Premium получават достъп до функцията за криптиране.

Ако смятате, че искате да се абонирате, можете първо да изпробвате Premium плана със седемдневна пробна версия, която всички потребители получават, когато се регистрират за безплатен план. Освен това, ако се абонирате и решите, че сте направили ужасна грешка, можете да се откажете за възстановяване в рамките на 30 дни.

Поддържани облаци & протоколи

Можете да използвате odrive за свързване на различни услуги за съхранение в облак, но има няколко, които не се поддържат. Опциите включват големи имена като Dropbox, Google Drive, OneDrive и Amazon Drive, както и по-малко известни записи като Yandex Disk и HiDrive.

Голяма липса е Egnyte Connect, най-добрата корпоративна услуга за синхронизиране и споделяне, която тепърва ще преглеждаме.

DropboxOneDriveGoogle DriveКутия
Amazon DriveYandex DiskHiDriveAmazon S3
Backblaze B2Google Cloud4sharedAdrive
FacebookInstagramHipChatзастой
GmailWebDAVFTPSFTP

Три интегрални облачни услуги са включени за интеграция: Amazon S3, Google Cloud и Backblaze B2. Това обаче оставя Rackspace Cloud Files, Azure, Wasabi и още няколко прилични варианта на студа.

Добрата новина е, че odrive поддържа WebDAV, което ще ви позволи да внедрявате облачни хранилища, които не са в списъка, стига те сами да поддържат WebDAV. Това включва pCloud (прочетете нашето ревю за pCloud), дългогодишен фаворит тук в Cloudwards.net.

odrive също така поддържа FTP и SFTP протоколи за свързване на вашите лични сървъри за облачно съхранение.

И накрая, услугата поддържа няколко приложения. Те включват Facebook, Gmail, HipChat, Instagram и Slack. Включването им ви позволява да правите неща като автоматично изтегляне на снимки и видеоклипове в социалните медии, да запазвате прикачени файлове по имейл (Gmail) и да споделяте файлове (Slack).

Потребителски опит

След като се регистрирате за odrive и влезете, ще намерите интерфейс, в който можете да започнете да добавяте акаунти за съхранение в облак.

Кликнете върху „свързване на хранилището“, за да започнете да правите това. Ще можете да изберете желаното от вас място от списък с популярни доставчици. Ако не виждате това, което търсите, кликнете там, където пише „каталог за съхранение“, за да откриете още опции.

Ако свързвате акаунт за съхранение в облак, ще трябва да разрешите odrive за достъп до този акаунт, който изисква вашите потребителски идентификационни данни. Процесът отнема около десет секунди, след което ще можете да го видите изброен в раздела за съхранение на отривия уеб потребителски интерфейс.

Можете да кликнете върху всяко изброено там устройство, за да получите достъп до съдържанието му директно от odrive.

Можете да изтеглите, изтриете, преименувате и споделяте от потребителския интерфейс на браузъра. Функцията за споделяне на файлове генерира връзка към папка или файл, който може да бъде защитен с парола и да му бъде дадена дата на изтичане, повече сигурност, отколкото ще получите съдържание за споделяне директно от Google Drive и няколко други услуги.

Файловете с изображения могат да бъдат визуализирани, но други типове файлове не могат, дори .pdfs. Можете също да създавате папки и да качвате файлове. Удобно е, че odrive потребителският интерфейс поддържа плъзгане и пускане, като ви позволява да качвате няколко файла наведнъж.

Странно е, че няма опция за търсене на файлове. Това означава, че ако не си спомняте с коя услуга сте съхранявали файл, ще трябва да потърсите. Също така не намерихме опция за отваряне на файлове, като стартираме услугата за съхранение в облак, в която се съхраняват, което изглежда като функция без мозък за многообластен инструмент за управление.

Харесваме функцията „пространства“ на odrive, която ви позволява да създавате споделени работни среди, които могат да интегрират съдържание от множество различни услуги за съхранение в облак. Това улеснява сътрудничеството по проекти, които включват файлове, съхранявани с множество доставчици.

Въпреки това няма работа чат или дори функция за коментиране за интервали, така че всичко се чувства малко по-слабо. Otixo има подобна функция, наречена „работни пространства“, която е много по-полирана.

Това е почти всичко, което има в уеб интерфейса, освен раздела за криптиране, който ще обсъдим по-късно. Той е лесен за използване и има няколко приятни функции, но бихме искали да видим още.

odrive клиент за синхронизиране на работния плот

Можете да изтеглите клиента за синхронизиране на odrive от уеб браузъра. Инсталацията отнема само минута и след като клиентът ще отвори браузъра ви, за да ви преведе през бърз урок. Същността на него е, че всяка облачна услуга или приложение, с което се свързвате с odrive, ще се появи в папката на работния плот на odrive.

Папката работи като главна папка за синхронизиране за всички ваши услуги за съхранение в облак, но с улов: по подразбиране папките и файловете в папката всъщност не са синхронизирани. По-скоро това, което виждате, са заместители, което осигурява огромно предимство.

Това предимство е, че все още можете да видите какво съдържание се съхранява в облака от файловия мениджър на компютъра ви, но това съдържание не заема място на твърдия ви диск. Тя работи като чистата функция „интелигентна синхронизация“ на Dropbox (достъпът до която изисква доста скъпата Dropbox Pro, както можете да прочетете в нашия преглед на Dropbox).

Можете да включите синхронизацията за всяка папка или файл, като щракнете с десния бутон върху нея и изберете „синхронизиране“, което ще я изтегли на вашия твърд диск. За да изключите отново синхронизирането, просто щракнете с десния бутон на мишката и изберете „синхронизиране“. Имайте предвид обаче, че поради причини, които не можем да разберем, синхронизирането е достъпно само за Premium потребители.

Безплатни потребители, които преобразуват задържащите места в действителни файлове, просто ще трябва да ги поддържат такива.

Ще имате достъп до някои настройки и други опции чрез иконата на лентата със задачи отрив. Те включват ограничаване на честотната лента, разделяне на големи файлове и задаване на интервали за синхронизация (също всички функции на Premium).

Бихме искали да видим опция за криптиране на папки директно от настолния клиент, вместо да се налага да използваме уеб интерфейса, но като цяло, трябва да кажем, че настолния клиент е нашето любимо нещо за odrive.

Това се дължи най-вече на използването на файлове със запазени места, отколкото на действително изтегляне на съдържание, за да го видите. Повече доставчици на облачно хранилище трябва да внедрят тази функция.

Сигурност

Опцията за криптиране, налична в уеб интерфейса (функция Premium), трябва да се хареса на тези, които се притесняват от поверителността в облака. Освен ако не изберете доставчик на облачно хранилище с нулево познание, компаниите за облачно съхранение управляват вашите ключове за криптиране за вас.

Това означава, че тези компании могат да дешифрират вашите файлове, за да ги сканират за неща като пиратско съдържание или да захранват правителствени програми за наблюдение като PRISM. Ако използвате Google Drive, Google може също да сканира вашите данни, за да ги използва за маркетинг, за които можете да разберете повече в нашия преглед на Google Drive.

Функцията за криптиране на odrive отнема тази сила. Тя ви позволява да създавате криптирани папки на вашите облачни дискове. Файловете, съхранявани в тези папки, имат своите имена на файлове и съдържание, кодирани по начин, който е частен и от край до край, което означава, че никой, но можете да ги дешифрирате.

Ще бъдете помолени да създадете парола, използвана за генериране на ключовете за криптиране. Не губете тази парола, защото odrive не я запазва, тъй като това най-вече би попречило на целта на функцията. Ако го загубите, ще загубите достъп до всички файлове във вашата криптирана папка.

Между другото, нивото на криптиране е AES-256, същият протокол, използван от услугата за криптиране на нулевите знания Boxcryptor, който изпълнява подобна цел (прочетете нашия преглед на Boxcryptor).

Въпреки че обичаме опцията за криптиране, изобщо не сме развълнувани от факта, че odrive не предлага двуфакторно криптиране. Без тази функция, ако паролата ви за отровен акаунт бъде открадната или разрушена, който и да я има, ще може лесно да получи достъп до всички ваши облачни файлове (добре, освен тези в криптирани папки, поради допълнителната парола за криптиране).

При двуфакторно удостоверяване се изисква секретен код, който обикновено се изпраща на телефона ви, когато влизате от непозната машина. Повечето облачни услуги за съхранение днес предлагат двуфакторна автентификация. Фактът, че odrive не подценява тази полза и вероятно е най-голямата причина да стоите настрана от тази услуга.

Ако отидете отрив, не забравяйте да предприемете стъпки, за да създадете силна парола, която трудно да се напука.

поддържа

odrive има ръководство за потребителя, до което можете да получите достъп чрез уеб интерфейса. Може да се търси и ще ви преведе през някои основни стъпки. В ръководството има и категория за отстраняване на неизправности, но странно тази категория има само една статия и не е за отстраняване на проблеми („как да проверите версията на приложението за синхронизиране“).

Има и потребителски форум, който изглежда доста активен, където можете да задавате въпроси и да проучвате предишни отговори. odrive поддържа блог и има и кратка страница с често задавани въпроси.

Ако не можете да намерите отговори на въпросите си там, има страница „свържете се с клиентите“. Единствените опции за директни контакти обаче са имейл адресите на екипа за продажби и фактуриране (разбира се). odrive пренасочва технически въпроси към потребителския форум.

С две думи, ние не сме впечатлени от подхода на odrive към поддръжката на клиентите.

Заключителни мисли

В началото на процеса на преглед бяхме доста развълнувани за odrive, защото решихме, че най-накрая намерихме перфектната мулти-облачна система за управление. Основавахме се на това, че преди всичко върху откриването на използването на задържани места, а не на изтеглените файлове и че odrive може да се използва за криптиране на облачно съдържание.

И двете са страхотни характеристики. Те обаче са единствените наистина убеждаващи причини за използване на услугата и не сме сигурни, че са достатъчно убеждаващи за някои от нашите читатели.

Въпреки че цената е малко по-висока, отколкото бихме искали, нашите истински притеснения са липсата на двуфакторна автентификация и възможности за синхронизиране от облак към облак. Също така бихме искали да видим отровно добавяне на интеграция за още няколко облачни услуги, в допълнение към по-добрата поддръжка на клиенти.

Крайният резултат е, че подобно на голяма част от състезанието, отривите едновременно успяват блестящо и се провалят мизерно. За съжаление, този първи бит е достатъчен, че все още е един от най-добрите инструменти за управление на много облаци днес.

Кажете ни вашите мисли за odrive в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map