Xero срещу Wave: Отчитане на най-доброто за 2020 г.

Xero и Wave са добре известни, работещи в облака счетоводни софтуерни програми. И двете включват основни функции за счетоводство, като фактуриране и плащане на сметки, банкови съгласувания и отчитане. В тази Xero срещу Wave вълна, ще видим коя излиза отгоре.


Разликите се появяват, когато сравнявате допълнителни опции като дълготрайни активи и проекти или месечни такси и разглеждането им ще ви помогне да изберете по-добрата услуга за вашия бизнес.  

За по-задълбочен анализ на всяка програма, прочетете нашия преглед на Xero и преглед на Wave. Можете също така да разгледате най-добрия ни счетоводен софтуер за акценти върху тях и техните конкуренти.

1

фактуриране

Много фирми започват да изследват счетоводния софтуер, базиран на облаци, след като осъзнават, че се нуждаят от по-добър метод за фактуриране и проследяване на плащанията от онлайн банкова сметка. Въпреки че всички счетоводни програми, базирани на облак, ви позволяват да фактурите клиенти, техните функции не са еднакви. По-долу е дадена диаграма, сравняваща Xero и Wave, която показва, какво включват.

Услуги: XeroWave
Изпращайте повтарящи се фактури
Автоматично добавяне на закъснели такси
Изпращане на напомняния за плащане
Интегриране с инвентара (Включен)
Бил за отработени часове (на най-висок план)
Персонализирайте фактури (чрез качване на шаблони)

Нито една от услугите няма стандартен фактурен формуляр с поле за термини, като например 1 процент или нетна 30. За разлика от Wave’s, Xero също няма къде да добавя бележки за клиентите си, така че не можете да посочите ръчно условията .. За някои фирми това няма да е голяма работа, но за други е необходима тази възможност.

Много фирми предпочитат да имат стандартен външен вид пред клиентите във всички комуникации, включително фактури.

С Wave можете да добавяте лого, да избирате цветове и да добавяте или премахвате колони.

Xero ви позволява да персонализирате фактури, като качвате шаблон на Excel, но редовете във вашия шаблон трябва да бъдат картографирани към съществуващите фактури на услугата. Това е по-малко универсален и по-тромав начин да го направите от метода на Wave.

Ако вашият бизнес сметки за едни и същи продукти или услуги всеки месец, повтарящото се таксуване е приятна функция за спестяване на време. Xero и Wave го имат и те улесняват настройването.

Ще намерите „повтаряща се фактура“ в падащото меню „Продажби“ на основното табло на Xero. След въвеждане на фактура можете да изберете колко често се повтаря и крайна дата.

Reapeating фактури

В Wave повтарящите се таксувания се намират и в главното меню под „Продажби“. Клиентите могат да изберат да запазят кредитната си карта и също така автоматично да плащат периодични фактури. Ако го направят, Wave просто им изпраща разписка.

Xero предлага проследяване на инвентара за до 4000 артикула с присвоени артикули и неограничен брой непроследени артикули. Ако продавате нещо от инвентара си, можете да го изберете от падащо меню на фактурата. Услугата ще актуализира количеството на ръка и ще следи за вас.

Wave няма вградени опции за инвентара. Ако искате да сравните Xero с друга счетоводна програма с инвентара, предлагаме да прочетете нашия преглед FreshBooks или, още по-добре, нашия преглед OneUp.

Фирмите, които се таксуват по час или трябва да прехвърлят разходите на клиентите, ще оценят, че и двете могат да се правят с Xero. Дори ви позволява да поискате депозити по проекти. Великобританските читатели може да искат да проверят нашето ревю за FreeAgent.

Wave няма функции на проекти, така че фактурите му не ви позволяват да таксувате за почасова работа или разходи. Не включва и проследяване на времето.

След като изпратите фактура, важно е да останете в началото на колекцията. Автоматичните напомняния за плащане са безценни и Xero и Wave ги имат.

Xero ви дава четири варианта за това кога да изпратите напомняне: седем, 14, 21 или потребителски брой изминали дни. Изборът ви трябва да се извърши чрез менюто „настройки“ и ще важи за всички клиенти.

Wave има седем варианта за напомняне за плащане. Напомнянията могат да бъдат зададени в раздела с фактура и след като фактура е запазена, което е по-интуитивно, отколкото при Xero.

За съжаление не можете да настроите фактурата да добавя закъснели такси в нито една програма.

Дори и с напомняния за плащане, ще трябва да наблюдавате просрочените си вземания.

Таблото за управление на Wave ви показва неизплатени и дължими фактури в горния ляв ъгъл, като ви напомня всеки път, когато влезете, за да се свържете с клиенти. Освен това той има отчет за остаряването на вземанията, разбити по клиент и продължителност на дължимостта на фактурите.

Dashboard-на-Wave

Таблото за управление на Xero представя същата информация от дясната страна на екрана за вход.

Xero-Dashboard

Като цяло предпочитаме по-простия процес на фактуриране в Wave, така че, освен ако не се нуждаете от проследяване на инвентара, той печели този кръг.

Кръг: Фактурна точка за счетоводно отчитане на вълни

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

2

банкноти

В Xero поръчките за покупка могат да бъдат конвертирани в сметки. Услугата изчислява и добавя данък върху данъка върху продажбите според тарифата, която въвеждате при създаването на вашата компания.

Завършени-Bill-с-продажби-Tax

Простият формуляр за плащане на сметката на Wave има стандартните полета и ви позволява да зададете разходна сметка, за да насочите сметката. Тя обаче няма договорена покупка за данък върху продажбите.

Ако вашият бизнес плаща едни и същи сметки месечно, Xero ви дава възможност да поставите отметка в квадратче, за да направите сметката повтаряща се, след като я създадете. Wave няма повтарящи се опции за плащане на сметки, което означава, че ще въвеждате повтарящи се сметки отново и отново.

Сметките се разпределят на основния екран на Xero „сметки“ по статус. Те могат да бъдат теглени, чакащи одобрение, чакащи плащане или просрочени. По-долу те са представени в лентова диаграма.

Сметки-Майн-Screen

Xero има и два отчета за задължения на възраст. Единият е съкратен доклад, групиран в общи групи от минали срокове, а другият е подробен доклад от доставчик. Отчетът за остатъчни задължения на Wave е с подобен вид и предоставя отчети за покупки от доставчици, за да проследявате най-добрите си сметки.

Класни-Задължения-Доклад

Тъй като има повтаряща се функция и данък върху продажбите, Xero е победителят в категорията на сметките. Xero също победи претендента в тази категория в нашата статия FreshBooks срещу Xero, тъй като тя е една от най-добрите в индустрията.

Кръг: Сметки за Xero Счетоводство

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

3

Доклади

Отчетите и финансовите отчети ви насочват при вземане на бизнес решения на високо ниво. Без тях ще трябва да експортирате много данни в Excel, ако искате да осмислите това. И Xero, и Wave предоставят отчети, но Xero ви дава повече.

Xero изтегля данните, които въвеждате в персонализиращи отчети, които ви дават по-задълбочен поглед върху различни аспекти на вашия бизнес. В допълнение към пробен баланс и главна книга, тя проследява информацията за дълготрайните активи в пет отчета, ведомостта за заплащане в 12 отчета и основната информация за продажбите и задълженията. Отчетите за заплатите също обслужват някои функции на човешките ресурси.

Доклади-Майн-Screen

Опциите за персонализиране включват добавяне или премахване на колони от отчет, промяна на начина на показване или групиране на информация и прилагане на филтри.

Освен избора на период от време, отчетите на Wave не могат да бъдат персонализирани. Нейните 12 доклада обхващат необходимостите, от остаряването на вземанията до доходите на клиента, но не дават задълбочена представа. Малък бизнес ще бъде добре обслужван от тях, но един разрастващ се или голям бизнес ще се нуждае от повече.

Доклади-Screen-Shot

Често исканите от банки или кредитори финансови отчети представят високо ниво на вашия бизнес. Отчет за печалбите и загубите изчислява нетния ви доход, балансът обобщава вашите активи и пасиви, а отчет за паричните потоци показва вашите пари в и за период. Xero и Wave ви дават и трите, но първата също има отчет за собствения си капитал.

Отчетът за собствения капитал не се използва често за анализ, но може да бъде полезен, ако искате да видите вноските и оттеглянията на собствениците от бизнеса. Ако споделяте собствеността, плюс е, че отчетът е включен.

Когато става дума за доклади, Xero печели. Има повече отчети от Wave, включително отчет за собствения капитал и те са персонализируеми.

Кръг: Отчетен пункт за Xero Accounting

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

4

Ценообразуване

Xero следва отрасловата конвенция за предлагане на три плана за ценообразуване, за да се приведе в съответствие с нуждите на потребителите. За основните функции Wave е безплатна. Според уебсайта си компанията прави достатъчно от таксите за обработка на заплати и търговеца, за да може да предостави на потребителите безплатен достъп до всичко останало. Поради тази причина няма да обсъждаме Wave, докато не преминем във функциите, за които се зарежда.

Месечните ценови планове на Xero започват от Early. Тя струва 9 долара на месец, но ограничава потребителите до изпращане на пет фактури и котировки, въвеждане на пет сметки и съгласуване на 20 банкови транзакции. Xero ви дава проследяване на инвентара, независимо от плана, който използвате, но освен ако не се нуждаете от това, Wave е по-добрият вариант на това ниво.

Планът за ценообразуване в средната степен за Xero, Growing струва $ 30 на месец и премахва лимитите за транзакции. Можете също така да обработите доплащане за до пет служители.  

При $ 60 на месец, премиерният план на Xero, създаден, просто не струва увеличението на цената. Той добавя само обработка на заплати за допълнителни петима служители, мулти валута и проекти.

Ограничената обработка на заплати в Xero ще обслужва добре нуждите на малкия бизнес.

Във Wave потребителите в държавите от данъчната служба плащат 35 долара месечна такса плюс 4 долара на служител за обработка на заплати. Основната такса в тези щати включва събиране и внасяне на държавни и федерални данъци. Потребителите в държави, в които тази услуга не е налична, плащат основна такса от 20 долара на месец.

Позволяването на клиентите да кликнат върху връзка и да платят сметката си онлайн често помага на компаниите да получават по-бързи плащания. Wave таксува 2,9 процента от общата транзакция с кредитна карта плюс 30 цента за транзакция. Услугата таксува 1 процент от транзакцията за плащания, направени директно от банкова сметка. QuickBooks Online не таксува за обработката им (прочетете нашия онлайн преглед QuickBooks).

Xero не предлага интегрирана обработка на търговци. Вместо това ще трябва да използвате доставчик на плащания, като PayPal или Stripe. Това означава, че ще трябва да преминете през труда да създадете отделен акаунт и ще бъдете на милостта на техните такси.

Победителят в ценовата категория е Wave. Тя е безплатна в по-голямата си част и услугите, които заплаща за интегриране с нея.

Кръг: Точка за ценообразуване за вълново счетоводство

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

5

Удобство за потребителя

Малко е да се разграничи Xero и Wave в удобството за ползване. И двете се отличават с ясно обозначени менюта, лесна навигация и проста настройка на акаунта. Нито има телефонна поддръжка, но и двете имат онлайн библиотеки с помощни статии.

Статиите на Wave не включват видеоклипове или скрийншоти, което затруднява визуалните учащи да научат нови процеси. Xero има видеоклипове в секцията „Xero 101“ на своите уебсайтове и предлага чести уебинари. И двете предлагат поддръжка за чат и имейл.

Нищо не отличава нито една програма от другата в тази категория, въпреки че проверете как Xero и QuickBooks Online се сравняват, за да добиете представа за мястото на земята.

Кръг: Удобство за потребителя Няма ясен победител, точки и за двете

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

6

Разширени функции

Xero изгради своя софтуер за фирми, които носят инвентар и дълготрайни активи. Ако сте проследявали дълготрайните си активи в електронна таблица, е необходима една стъпка, за да ги качите в софтуера. Веднъж добавен, Xero изчислява амортизацията и проследява продажбите за вас. Wave няма възможности за дълготрайни активи.

Фиксиран Активи-Dashboard

Wave също няма функция за проекти. Xero включва проследяване на времето, възможност за отбелязване на разход, който сте платили като платима на клиента и ви позволява да събирате депозити по проекти. Това каза, FreshBooks ви дава много повече в своя модул за проекти.

Проекти-Dashboard

Xero побеждава Wave в разширени функции, но си струва да се отбележи, че не всеки бизнес ще има нужда от тези опции. Докато един творчески бизнес, който произвежда проекти и сметки на час, може да иска Xero, бизнес, който работи по различен начин, може да предпочете безплатната опция на Wave.

Кръг: Разширени функции Няма ясен победител, точки и за двете

Xero Счетоводно лого
Wave Лого счетоводство

7

Присъдата

Най-убедителната причина да изберете Xero over Wave е, ако вашият бизнес носи и продава инвентар и се нуждае от проследяване на дълготрайни активи. Отчетите за инвентара на Xero ще ви държат на върха по обем и пренареждане на количествата. Интегрираните дълготрайни активи премахват необходимостта от резервиране на отделни записи в журнала за амортизация.

Xero ви позволява да таксувате за отработени часове, инвентаризацията се синхронизира с фактури и включва проекти. Тъй като Wave не разполага с тези функции, ще трябва да отидете с Xero, ако те са в списъка ви с „must-haves“.

Има предвид, че ако вашият бизнес не ги изисква, има само малки разлики между двете услуги. Цената на вълната – безплатна – не може да бъде победена. Дори ако плащате допълнително за обработка на заплати, тя все пак може да бъде по-евтина от Xero.

Опитвали ли сте Xero, Wave или и двете? Кое предпочетохте? Кажете ни за вашите преживявания в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me