Трело срещу Асана: Управление на задачи и проекти през 2020 г.

Ако искате да работите в облака, никога не е имало по-голямо разнообразие от софтуер, който да ви помогне да го направите. Екипи от всички размери процъфтяват онлайн. С нарастването им, задачата за организиране на нещата расте с тях. Ако се чудите с кой софтуер да управлявате вашите проекти, в тази статия разглеждаме два от нашите любими: Асана и Трело.


Услугите са гиганти в софтуера за управление на задачи. Ще сравним Trello с Асана, за да видим какво могат да предложат и кой излиза отгоре.

Trello е цифрова дъска за канбани, която ви позволява лесно да проследявате задачи (прочетете нашия преглед на Trello). Асана също предлага управление на задачите, но отива по-нататък с функции за управление на проекти. Дали пълнофункционалният подход на Асана работи по-добре от модерния дизайн на Trello е въпросът, на който ще отговорим.

Критериите

Ще разгледаме няколко области, за да сравним платформите. Първо ще бъдат функции, където ще видим колко добре се справят с управлението на задачите и какво друго предоставят. Също така ще обмислим доколко те улесняват споделянето и работата в екип.

Независимо дали харесвате използването на софтуера е важно. Ако е приятно за използване, тогава екипът ще бъде по-щастлив, като работи с него. За щастие и двете приложения са лесни за взаимодействие. Те имат добре проектирани потребителски интерфейси, които представят информация ясно.

Trello има по-простото оформление, но Асана също има приятни потребителски интерфейси.

Тъй като вероятно работите с няколко онлайн приложения, ще разгледаме как те се интегрират с данни от други платформи. Ще проверим и цената, въпреки че нито едното не е особено скъпо.

Как се сравняват Асана и Трело

Трело и Асана имат много общо. Те ви позволяват да създавате задачи и да ги подреждате в списъци. Можете също да категоризирате задачите, като по-лесно ги управлявате. Те ви позволяват да следите кой е назначен за какво и да създавате подзадачи. Можете да каните потребители в екипа си и всеки автоматично да се актуализира с промени, свързани с тях.

Trello е система за управление на задачи, която ви позволява да проследявате потока на работата, докато се движи отляво надясно. Той е лесен и лесен за влизане, като по-голямата част от интерфейса му е самостоятелен.

Асана е сред най-добрия софтуер за управление на проекти и ви позволява да проверявате зависимостите. Работи по-добре с по-големи проекти, в които отношенията между задачите са по-сложни.

Trello е по-лесен и лесен за начало, но Асана има повече функции. Ако Trello направи всичко необходимо, неговата достъпност го прави добър избор, но ако започнете да удряте ограниченията му, Асана става по-привлекателен.

Дори и да не намерите Trello ограничителен, може би си струва да проверите Асана, за да видите дали функциите му могат да улеснят работния ви ден.

Характеристика

Основният работен процес на Trello влачи и премества задачи от колона в колона, за да покаже на кой етап е всеки. По същество е дъска на канбан и е добре в това, което прави. Можете да го персонализирате със собствените си колони и етикети и да получавате известия, когато се случват неща, свързани с вас.

И двете платформи ви позволяват да коментирате конкретни задачи, така че разговорите да се водят на едно място. Това ви позволява да следите лесно и означава, че можете да се потопите в или да излезете от различни дискусии, когато се включите във всяка задача. Можете също да видите какво са казали всички за него, ако се присъедините към част от пътя.

Асана ви позволява да подреждате задачи и да ги групирате по много, както прави Trello. Една от разликите е начинът, по който се групират секциите, улеснява проследяването на това къде се намират в големи проекти. С Trello, ако имате много колони на дъската, може да е по-трудно да филтрирате това, което не е от значение за вас.

Асана също ви позволява да преглеждате всичко в календари и времеви формати. Всеки е полезен по свой начин, за да получите преглед на това, което се случва. Календарът ви позволява да планирате времето си и да видите какво трябва да се направи кога. Времевата линия ви дава по-добър поглед върху последователността от задачи, останали във вашия проект и как всичко се вписва заедно.

Победител: Асана

Управление на зависимостта

Една област, в която Асана се справя по-добре от Трело, е управлението на зависимостта. Това означава, че можете да определите кои задачи трябва да се правят, преди другите да започнат. Това ви позволява да откриете потенциални затруднения и да избегнете ситуации, в които хората чакат други да свършат, преди да могат да направят нещо.

Асана ви позволява да манипулирате тези взаимоотношения по времевата линия и да видите как се вписват заедно.

асана зависимости

Версията на Trello за управление на зависимостите идва чрез засилване на връзките с карти „Hello Epics“. Тя ви позволява да добавяте връзки родител-дете към задачи и да преглеждате колко от задачите на детето са изпълнени, когато гледате родителя.

Trello зависимости

Подходът на Асана е по-мощен, както и по подразбиране, така че е победител в тази категория.

Победител: Асана

Споделяне и работа в екип

Безплатната версия на Trello ви позволява да имате толкова хора, колкото искате в своя екип. Асана ви ограничава до 15 членове на екипа в безплатната му версия, въпреки че клиентите, които плащат, нямат такива ограничения.

Trello ви позволява да споделяте прикачени файлове с други хора с ограничения от 10MB или 250MB в зависимост от плана, който имате. Ограничението на Асана е 100MB, така че Trello получава точките тук.

И двете услуги ви позволяват да прикачите колкото искате файлове, което ги прави чудесни начини за споделяне на файлове онлайн.

Победител: Trello

Лесно използване

И двете приложения са проектирани добре, с потребителския интерфейс става ясно как да направите повечето неща. Намираме, че изисканият подход на Асана е по-привлекателен от големите цветни блокове на Trello, но може да се почувствате различно. Погледнете екраните и преценете сами.

Празненствата на Асана винаги носят усмивка на лицето и, кой знае, могат да дадат на членовете на екипа допълнителна мотивация да свършат нещата. Никога не боли да направим по-забавния бизнес на организацията.

асана-празник

Дизайнът на Trello е интуитивен. Голяма част от това, което има в интерфейса, се обяснява само с ясно обозначени бутони, както очаквате. Плъзгането и пускането на задачи работи добре. Както бе споменато в ръководството за начинаещи на Trello, ние го използваме тук на Cloudwards.net и повечето от нас не се нуждаят от справка с ръководството.

Trello колони

С увеличаването на размера на проекта, простото оформление на Trello може да стане по-трудно за работа. Може да се наложи да превъртите наоколо, за да намерите колоната, от която се нуждаете, и трябва да влачите задачи през няколко несвързани колони до мястото, което искате.

Подходът, базиран на секцията на Асана, е по-добър в това отношение, като ви позволява лесно да намерите областта, която ви интересува, дори ако проектът е разделен на много етапи.

асана-програма-шаблон

Ние даваме на Trello кимване за лесна употреба, въпреки че нито една платформа не е трудна за намиране. Асана е любимият ни дизайн. Освен че изглежда по-тънък, той представя множество ясно обозначени бутони и контроли, които ви дават много възможности, без да е трудно да се движите.

И двете платформи са лесни за използване, но ако имате нужда от поддръжка, се грижите за добре. Trello има стотици статии в своята помощна система и форум, пълен с други потребители, които да ви помогнат. Има и формуляр за контакт, ако имате нужда от допълнителна помощ.

Асана ви дава отлична обиколка на функциите си, когато за пръв път го използвате, което бързо ви повишава скоростта. Помощното меню предлага много добри уроци по текст и видео. Има и удобно ръководство за клавишните комбинации. Подобно на Trello, Асана има активен форум, където на въпросите се отговаря бързо.

асана-помощ

Въпреки че и в двата случая подкрепата е добра, ние даваме на гласа Асана, тъй като нейният бутон за помощ е по-лесен за намиране, а разширените му съвети са по-лесно достъпни. Открихме и неговите страници за помощ по-бързо и по-бързо за преглед.

Победител: Асана

Цена

Всяка платформа ви позволява да започнете безплатно и има много да предложи на неплащащите потребители. Асана ви моли да предоставите данни за кредитна карта при регистрация, но има опция да пропуснете тази стъпка, ако внимателно погледнете.

Ако все пак се регистрирате за платен пакет, и двете предлагат много допълнителни функции.

Златният пакет на Trello е 45 долара годишно, което е разумно. За това получавате увеличен лимит на закрепване от 250MB. Можете също така да използвате пълния набор от електрически прозорци на Trello, които са от съществено значение, ако искате да използвате данните си с други платформи.

Има и козметични бонуси за вашите дъски, като допълнителни стикери и персонализирани фонове. Те ви позволяват да персонализирате Trello със собствената си марка, което може да помогне на вашия екип да се почувства като у дома си и да осигури усещане за идентичност.

Trello стикери

Предоставянето на премии на Асана е по-скъпо от 9,99 долара на месец, но няма да наруши банката. Той ви дава допълнителни функции, включително неговата зависимост от времевата линия и задачите.

Освен това премахва ограничението за размер на екипа от 15 потребители, което ви позволява да каните колкото се може повече хора за вашите проекти. Тези, които управляват големи екипи, също ще оценят приоритетната поддръжка на клиенти, предоставена с плана.

Предоставянето на премии на Асана е по-скъпо от 9,99 долара на месец, но няма да наруши банката. Той ви дава допълнителни функции, включително неговата зависимост от времевата линия и задачите.

Освен това премахва ограничението за размер на екипа от 15 потребители, което ви позволява да каните колкото се може повече хора за вашите проекти. Тези, които управляват големи екипи, също ще оценят приоритетната поддръжка на клиенти, предоставена с плана.

Победител: Асана

Интеграции на приложения на трети страни

Асана и Трело предлагат много възможности, ако искате да работите с други услуги и приложения. Те ви позволяват да споделяте данни, както и да правите различни неща със софтуера. Възможността да работите със съществуващи данни като това може да ви спести много време, когато започнете с която и да е от услугите.

Освен това ви позволява да се възползвате от функции от много облачни услуги и да се наслаждавате на силните страни на всяка от тях.

Подходът на Trello към интеграцията е нейните мощни прозорци. Има повече от 30 налични и те ви позволяват да работите директно с данни, които сте запазили в услуги, вариращи от Twitter до Jira. Ако искате да ги използвате напълно, ще трябва да се абонирате. Те са достъпни за неплащащи потребители, но само един може да се използва наведнъж, което е доста ограничително.

Асана също предлага изобилие от възможности. Интеграциите му ви позволяват да се свържете с много приложения. Някои от тях включват използване на услуги като Zapier и Dossier като посредници. Други са вградени в Асана, като поддръжка за Dropbox и Google Drive. Има и разширение за Chrome, което ви позволява да добавяте URL адреси като задачи.

Ако ви е трудно да изберете между Асана и Трело, бившата интеграция на Zapier ви позволява да работите с двамата и да получите най-доброто от двата свята. Ако настройвате Асана за първи път, прочетете нашето ръководство за начинаещи за Асана за съвети как да започнете.

Тук няма ясен победител И двата инструмента поддържат много приложения на трети страни, така че предпочитаното от вас вероятно ще зависи от услугите, които искате да използвате с него. В повечето случаи ще откриете, че са налични.

Носител: Tie

Присъдата

Трело и Асана са чудесни инструменти. Ако търсите да използвате някой от тях, нито един от тях не е лош избор. Можете дори да ги използвате заедно, ако искате (въпреки че може да искате да използвате Zapier или IFTTT, когато го направите). За лекота на използване, Trello е предпочитаният от нас вариант. Препоръчваме го, ако ви трябват само основите.

Ако имате нужда от повече функции обаче, Асана е пътят. Има няколко неща, които Trello не прави. Ако имате нужда от един от тях, Асана е ясният избор. Смятаме, че е по-добре и за по-големи проекти.

Асана е общият ни победител, защото ние предпочитаме нейната естетика и се радваме да работим с нея повече. Неговите допълнителни функции също го правят по-универсален.

Въпреки това и двата инструмента си струва да опитате, ако организирате проект онлайн. Ако създавате виртуален екип или вече имате такъв и искате да го подобрите, разгледайте нашите най-добри софтуерни инструменти за виртуален екип. Приложенията, за които говорим, може да ви помогнат.

Надяваме се, че сме ви дали добра представа коя платформа отговаря най-добре на вашите нужди. Ако сте използвали едно от двете, ще се радваме да чуем за вашите преживявания. Ако сте опитвали и двете, кажете ни кои предпочитате и защо. Ако те са повлияли положително на работния ви процес или смятате, че има неща, които биха могли да направят по-добре, кажете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me