Облачен хостинг срещу споделен хостинг срещу посветен хостинг срещу VPS

В нашето най-добро ръководство за уеб хостинг ще намерите дълъг списък от доставчици, всеки от които има различен набор от планове. Някои уеб хостове, като JustHost, кондензират своя състав, за да го направят достъпен за новодошлите, докато други, като WestHost, предоставят услуги на много нива и ценови точки (прочетете нашия преглед на JustHost и прегледа WestHost).


Тук сме, за да помогнем да изясним разликата между услугите, предлагани от уеб хостове, като предоставим преглед на типовете хостинг. В допълнение към обяснението как работи всеки тип хостинг, ще предложим доставчици, които ни харесват най-добре за всеки тип хостинг, както и кой вид уебсайтове трябва да използват кой тип хостинг.

Какво представляват видовете хостинг?

какво е уеб хостинг

Уеб хостингът е лесна за разбиране концепция. Това е процесът на съхранение и обслужване на уебсайта ви на всеки посетител, който влезе във вашия домейн. Въпреки че процесът зад уеб хостинга е сложен – прочетете нашето ръководство за записи на DNS за кратък преглед – идеята за уеб хостинг е проста.

Това каза, че не всички уеб хостинг са равни. Въпреки че концепцията за съхраняване на файловете на уебсайта ви на сървър и обслужването им на потребителите е една и съща, начинът, по който уебсайтът ви събира изчислителни ресурси, се различава в зависимост от типа на вашия хостинг.

Уеб хостовете използват различни методи за хостинг за настаняване на уебсайтове с различни нужди.

Например, лично портфолио не се нуждае от много компютърни мощности, тъй като има ограничено съдържание и малко посетители, така че няма смисъл да купувате скъп, посветен хостинг. Като алтернатива големите компании с ИТ персонал може да искат да конфигурират хостинг по определен начин, така че пълните ресурси и персонализация са предпочитани.

Това ръководство има за цел да обясни какви са най-популярните типове хостинг, да разбере какво предлага всеки и кой е най-подходящият. Въпреки това, ако сте нов в света на уеб хостинга и сте затрупани от броя на опциите, не бива да се притеснявате твърде много за хостинг типовете. Преминаването към план за „уеб хостинг“ или „споделен хостинг“ на уеб хост обикновено е най-добрият залог за начинаещи.

Преглед на типове хостинг

След като разбрах какво е тип хостинг, ще преминем през четирите най-популярни версии. В допълнение към обяснението как работи всеки тип хостинг, ще дадем препоръки за това кой трябва да използва кой тип хостинг.

Ако искате да прескочите детайлите на Gory, ето кратък преглед на различните видове хостинг:

Споделен хостинг

 • Позволява на множество потребители да хостват евтино уебсайтове, като се възползват от икономия от мащаба.
 • Подходящ за малки фирми, портфейли, информационни уебсайтове и лични уебсайтове.

VPS хостинг

 • Предлага конфигурируемост и последователност на посветен хостинг без ценовата марка чрез виртуализиране на частен сървър на споделен сървър.
 • Подходящ за среден бизнес, разработчици и средни по големина новини.

Специализиран хостинг

 • Предоставя сървър и всичките му компютърни ресурси на един потребител.
 • Подходящ за многосайтови мрежи, голям бизнес, големи търговски обекти за електронна търговия и големи медии.

Облачен хостинг

 • Комбинира аспекти на споделен, VPS и посветен хостинг, като позволява на уебсайта ви да изтегля ресурси от облака, като ефективно прави невъзможно да преминете офлайн.
 • Подходящ за всеки уебсайт, който се нуждае от висок трафик и ниски експлоатационни разходи, особено средни до големи медии и блогове.
 • Може да се използва от големи корпорации или многосайтови мрежи с персонализирана конфигурация.

Споделен хостинг

споделен хостинг

Споделеният хостинг е и трябва да бъде избор по подразбиране за повечето уебсайтове. Това е основният тип хостинг, с който трябва да се сравняват всички останали типове, защото почти всички уеб хостове предлагат някаква форма от него. iPage, например, почти изключително предлага споделен хостинг (прочетете нашия преглед на iPage).

Вместо да позволи на всеки потребител да има свой собствен сървър, споделеният хостинг поставя множество потребители на един и същ сървър. Сървърът има ограничен обем ресурси, така че тези уебсайтове споделят какво има. Ако хостингът представлява жилище, споделеният хостинг ще живее в апартамент.

Подобно на споделеното живеене, има плюсове и минуси за споделения хостинг. Акцента е, че е евтин. Чрез групиране на потребители на един и същ сървър, уеб хостът може да спести пари на сървърите и да прехвърли тези спестявания на вас. Въпреки че има много скъпи споделени хостове – прочетете нашия преглед на Arvixe за пример – има и евтини опции, като например Namecheap (прочетете нашия ревю за Namecheap).

Всичко обаче идва на цена и в случай на споделен хостинг това са вашите съседи. Всеки уебсайт се дърпа от един и същ набор от ресурси, така че ако уеб хостът е алчен и хостира твърде много уебсайтове на един и същ сървър, може да липсват ресурси за настаняване на неговите потребители (прочетете нашия преглед на GreenGeeks за пример за това).

Поради това споделеният хостинг трябва да се обмисли за уебсайтове с малки количества трафик. Всеки уебсайт с внезапни скокове на потребителите, като уебсайт за новини, ще се бори да бъде в крак с текущите заявки, което води до грешки при зареждане на страници или по-ниска скорост.

Повечето уеб хостове предлагат някаква форма на споделен хостинг, но ние намерихме Hostinger и Hosting24 за най-добрите. Те са едно и също, което, за щастие, Хостингер не се опитва да скрие. И двете предлагат конкурентни цени и страхотни функции, но по-важното е, че те не претоварват сървърите си с потребители. Прочетете нашия преглед на Hostinger и хостинг24, за да научите повече.

Споделен хостинг обслужва конкретна аудитория. Всеки уебсайт, който има малък трафик или е онлайн само за информационни цели, ще се възползва от него. Това включва уебсайтове за малък бизнес, лични портфейли и информационни страници. Тези уебсайтове обикновено привличат малко трафик, така че изпадането в недостиг на ресурси не би трябвало да е проблем.

Кой трябва да използва споделен хостинг:

 • Малък бизнес
 • Сценаристи, художници и т.н..
 • Лични уебсайтове
 • Информационни страници

VPS хостинг

VPS хостинг

VPS хостингът е стъпка над споделения хостинг по отношение на цена и производителност. Подобно на споделения хостинг, много уебсайтове се съхраняват на един и същ сървър, но вместо произволно споделяне на ресурси, получавате набор, посветен на вас.

Това се постига чрез настройка на виртуални сървъри на физическия сървър (VPS означава в крайна сметка виртуален частен сървър). Вместо да позволяват на ресурсите да заливат и текат според нуждите, уеб хостът сегментира набори от ресурси към конкретни уебсайтове, като практически ги оставя да имат собствена специална хостинг среда.

Например, ако един сървър има осем процесорни ядра, 16 GB RAM и 2TB SSD, може да има четири виртуални сървъра, всеки с две ядра на процесора, 4 GB RAM и 500 GB на SSD съхранение.

Въпреки че в началото може да не изглежда така, разликата между VPS и споделен хостинг е огромна. Най-очевидното объркване е, че получавате всеотдайни ресурси, вместо да ги споделяте с други. Това означава, че вашият уебсайт може да побере трафика за толкова ресурси, колкото има, независимо от това какво правят другите уебсайтове на сървъра..

Това каза, по-важният аспект е, че можете да персонализирате вашия сървър. Тъй като уеб хостът предлага специална среда за хостинг, можете да направите промени в сървъра си и как е конфигуриран, което в повечето случаи не можете да направите със споделен хостинг.

За съжаление не всички планове на VPS са еднакви. Детайлите на Gory ще бъдат на страницата с продукти за уеб хоста, който ви интересува, така че бъдете внимателни, ако искате да закупите VPS план. Можете обаче просто да използвате A2 хостинг. Както можете да прочетете в нашия преглед на A2 хостинг, той е един от най-бързите хостове, които сме тествали, и предлага високо ниво на конфигурируемост, за да стартира.

Основната причина, която препоръчваме A2 хостинг за VPS хостинг е, че получавате избор между Linux или Windows на вашия сървър, както и управлявани или неуправляеми планове. Ще поговорим за последния в по-късен раздел, но краткото е, че A2 хостингът предлага максимална гъвкавост за разработчиците.

DreamHost също е чудесен вариант за VPS хостинг. Нейните планове за DreamPress, които използват VPS за WordPress, са защо той направи най-добрия ни уеб хостинг за ръководство за WordPress. Съществуват и планове за VPS, различни от WordPress, които варират от основни до корпоративни приложения, за които можете да прочетете в нашия преглед на DreamHost.

VPS хостингът е по-скъп от споделения хостинг, но по-евтин от посветен хостинг. Това е средно ниво, което е идеално за среден бизнес, разрастващи се новини и блогове със среден размер. Те също са чудесни за разработчиците, които трябва да конфигурират сървърите по определен начин.

Кой трябва да използва VPS хостинг:

 • Среден бизнес
 • Малки и средни новини
 • разработчиците

Специализиран хостинг

посветен хостинг

Специализиран хостинг е най-простият тип уеб хостинг за разбиране, но може да бъде и най-скъпият. За разлика от споделения и VPS хостинг, посветен хостинг ви дава сървър за себе си. Вместо да разделяте ресурсите, можете да използвате колкото искате или колкото искате, което отваря много възможности.

В най-вероятния случай, посветен хостинг ще се използва за големи уебсайтове или многосайтови мрежи, които се нуждаят от много ресурси. Това обикновено са големи информационни бюлетини, голям бизнес и уебсайтове за електронна търговия.

Това каза, като VPS хостинг, посветен хостинг идва с увеличаване на гъвкавостта. Някои доставчици ви позволяват не само да имате сървър за себе си, но и да го изграждате от основата въз основа на вашите нужди (прочетете нашия преглед на SiteGround за пример). Плюс това, посветен хостинг обикновено ви предоставя пълен достъп до сървъра.

Въпреки това има много различия в цената между специализирани сървъри, защото спецификациите на сървъра до голяма степен диктуват колко ще струва. Например, WebHostingBuzz има сървъри за клиринг, които са под 50 долара на месец, докато LunarPages има сървъри, които достигат доста над 500 долара на месец (прочетете нашия преглед WebHostingBuzz и преглед на LunarPages).

Където закупите посветен хостинг ще зависи до голяма степен от вашите нужди, но ни харесва 1&1 IONOS много. Както можете да прочетете в нашия 1&1 преглед на IONOS предлага конкурентни специализирани цени и впечатляващи характеристики, включително тонове NVMe за съхранение и Cloudflare Railgun (за които можете да научите в нашето ръководство за Cloudflare).

Специализираният хостинг също не е само за отделни уебсайтове. Въпреки че е чудесен за големи медийни обекти и уебсайтове за електронна търговия, посветен хостинг е чудесен и за многосайтови мрежи. Например, голяма корпорация може да закупи специален хостинг пакет, който да хоства уебсайтове за всички нейни марки, вместо индивидуален хостинг за всеки от тях.

Кой трябва да използва посветен хостинг:

 • Големи медии
 • Многостранни мрежи
 • Големи търговски обекти за електронна търговия
 • Големи корпорации

Облачен хостинг

облачен хостинг

Линия може да бъде изтеглена чрез споделен хостинг, VPS хостинг и посветен хостинг. Споделеното е чудесно за малките уебсайтове, VPS е идеален за отглеждане на уебсайтове и посветен е необходим за големи уебсайтове. Облачният хостинг хвърля гаечен ключ в тази линия, предефинирайки как са хоствани уебсайтовете и цената, която ще трябва да платите за услугата.

Облачният хостинг не е опция за VPS, споделен или посветен. По-скоро това е вариант на един от тези видове хостинг. Можете да имате облачен план, който също е VPS, споделен или предназначен план, но начинът, по който сървърът може да получи достъп до ресурси, се променя.

Всъщност облачният хостинг е малко от всички предишни типове хостинг. Той работи, като хоства вашия уебсайт във виртуализирана среда, която дърпа ресурси от споделен пул. Тези ресурси могат да се мащабират според нуждите на вашия уебсайт. “Облачната” част от него идва от факта, че уебсайтът ви може да изтегля ресурси от облака, така че винаги ще имате достъп до това, което сте купили.

С други думи, споделянето на хостинг в тази икономия на мащаба намалява цената, като множество потребители се изтеглят от един и същ пул. Това е също така VPS хостинг, тъй като се случва във виртуализирана среда и посветен хостинг, тъй като пулът от ресурси е толкова голям, че винаги ще имате достъп до това, което ви трябва.

Това означава, че получавате най-добрите аспекти на всички предишни видове хостинг, както и повишена сигурност. Обслужвайки уебсайта си в излишна мрежа – което означава, че може да изтегля ресурси отвсякъде – много по-малко вероятно е, ако не и невъзможно, уебсайтът ви да бъде взет офлайн от масивен скок на трафика или разпространена атака за отказ на услуга.

Много уеб хостове, като HostGator, започнаха да включват основна форма на облачен хостинг в своя състав (прочетете нашия преглед на HostGator). Това каза, че облачният хостинг е достатъчно мощен, че има хостове, посветени на него, включително MDDHosting, Kinsta и Pagely (прочетете нашия MDDHosting преглед, Kinsta преглед и Pagely преглед).

Всеки уебсайт може да се възползва от облачен хостинг, но той е особено полезен за уебсайтове, които трябва да имат висок трафик и ниски оперативни разходи, като големи блогове или медийни издания. Не е толкова полезно за корпоративни приложения, освен ако доставчикът не желае да конфигурира облака, за да отговаря на конкретни нужди, което някои уеб хостове, като Pagely, ще направят.

Кой трябва да използва облачен хостинг:

 • Големи блогове
 • Големи медии
 • Всеки, който се нуждае от постоянен и излишен достъп до ресурси

Избор на най-добрия тип хостинг

избор на хостинг доставчик

Избраният от вас хостинг се свежда до целта на вашия уебсайт. Както разказахме в това ръководство, има плюсове и минуси за всеки тип хостинг, така че няма единен отговор кой е най-добрият за вас. По-долу бърз списък, за пълната версия вижте нашето ръководство за това как да изберете доставчик на уеб хостинг.

Обикновено искате да започнете с трафик. Попитайте себе си колко едновременни потребители ще трябва да се настанят, колко често ще трябва да го направите и колко ресурси ще се нуждаят от всеки потребител. Например, ако уебсайтът ви се състои от компресирани изображения и текст, няма да ви трябват толкова ресурси, колкото уебсайт, който има същия брой потребители, докато се опитвате да предавате 4K видео.

След като определите нуждите си от трафик, помислете за конкретни функции, които вашият уебсайт може да се нуждае. Може да искате да промените сървърния софтуер за хостинг на определени типове файлове или да имате нужда от конкретен начин за обслужване на съдържание на потребителите. Ако използвате съдържание чрез WordPress или подобна платформа, можете да игнорирате тази стъпка.

И накрая, помислете дали дори трябва да закупите хостинг. В много случаи има малка полза от закупуването на хостинг и изграждането на вашия сайт от нулата в сравнение с използването на конструктор на уебсайтове, ако създавате малък уебсайт. Личните портфейли, малкия бизнес и дори малките търговски обекти за електронна търговия могат да се получат отлично с създателя на уебсайт.

Тук няма да се справим с всички различия – прочетете нашето най-доброто ръководство за създаване на уебсайтове за това – но създателите на уебсайтове позволяват на малкия бизнес бързо и лесно да стартира уебсайтове за малко пари и с малко опит. Все още хоствате уебсайта си, когато купувате конструктор на уебсайтове, но можете да заобиколите избора между различни видове хостинг.

Що се отнася до създателите на уебсайтове, има много възможности, но Wix последователно заема първо място. Както можете да видите в нашия преглед на Wix, той съчетава мощност и лекота на използване по начин, който никой друг създател на уебсайт не прави.

Управляван срещу Неуправляван хостинг

Ако сте пъхнали главата си около уеб хостинг сайтове, вероятно сте виждали термина „управляван“. Хостингът може да бъде неуправляван, полу-управляван или напълно управляван и разбирането на разликата може да бъде основен фактор в избрания от вас план.

Това каза, че не е толкова голям фактор, колкото получавате хостинг тип. Много от споделените планове, например, са полу-управлявани, въпреки че уеб хостът може да не казва изрично така. В повечето случаи трябва да обърнете внимание на този аспект само ако говорите за специфични за WordPress планове или VPS или специализиран хостинг.

Управляваният хостинг е мястото, където уеб хостът се занимава с много от техническите аспекти на услугата. Например, ако имате управляван план за WordPress от, да речем, хостинг на InMotion, той ще се справи с актуализирането на софтуера, инсталирането на WordPress за вас и гарантирането на актуалността на вашите теми и плъгини (прочетете нашия преглед на хостинга InMotion).

Неуправлявания хостинг е точно обратното. Уеб хостът е хвърлен в ръце, което ви позволява да размърдате и ощипвате, докато сърцето ви не е доволно. В повечето случаи ще намерите неуправляем хостинг за VPS и специализирани сървъри на по-ниска цена. Това позволява на разработчиците да персонализират сървъра за техните нужди, което намалява работната сила, от която се нуждае уеб хостът.

Ако идеята за управляван срещу неуправляван хостинг е прекалена за вас, не се притеснявайте. В почти всички случаи се предлага полу-управляван или управляван хостинг и това е, с което трябва да отидете. Тези, които искат неуправляем хостинг, обикновено знаят, че го искат.

Заключителни мисли

В света на уеб хостинга се случва много и често объркването започва преди дори да посетите страницата за проверка. Надяваме се, че ръководството ви помогна да определите какви са разликите между хостинг типовете и кой тип хостинг е най-подходящ за вас.

Какъв тип хостинг използвате за вашия сайт? Защо го избрахте? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map