Най-добър софтуер за управление на проекти за фрилансери през 2020 г.

Животът на свободна практика е много за него, но това не са всички праскови и сметана. Да останеш пред конкуренцията е трудно. Най-добрият софтуер за управление на проекти за фрийлансъри може да ви даде предимство и да ви помогне да се насочите към успеха на соло.


Много фрийлансъри пренебрегват организацията, което може да бъде грешка. Всяка грешка представлява възможност за подобряване, но и по-доброто самоуправление може да ви даде повече време за работа и отпиване на лате, а не да се занимавате с администратор.

В тази статия ще разгледаме някои от наличните инструменти за управление на проекти, за да видим как могат да ви помогнат да работите по-добре.

Най-добър софтуер за управление на проекти за фрилансери 2020

Какво прави инструмент за управление на проекти подходящ за фрилансери?

Според нашия опит, фрилансерите варират от търкаляне в брой до бъркалки, за да плащат сметките всеки месец. Цената ще бъде голям фактор, така че ще потърсим инструменти, които имат безплатна или евтина опция. Фрилансерите с по-малко резервни пари също биха искали да разгледат нашата статия за най-добрите безплатни инструменти за управление на проекти.

Обичайните неща, които ни интересуват, като функции и лекота на използване, са от значение и за фрийлансърите. Също така обмисляме сигурността и поддръжката, но тъй като на свободна практика може просто да управлява собствените си данни, те може да не са толкова притеснени от сигурността, както, да речем, бизнес мениджър. 

Размерът на екипа и комуникацията са по-малко важни. Много фрийлансъри работят самостоятелно или в малки екипи, така че ще разгледаме повече начина на организиране на проектите, отколкото функциите на екипа. Това каза, че фрилансерите често имат много неща в движение, така че ние предпочитаме платформи, които да го приспособят и да ви позволят лесно да създавате множество проекти.

Тъй като фрийлансърите са склонни да се самозапускат, те могат да се оправят с опции за поддръжка, които се накланят и за отстраняване на собствените си проблеми. 

Най-добър софтуер за управление на проекти за фрилансери: Wrike

Ако се настанявате в ежедневните си панталони и гледате Netflix, когато трябва да работите, опитайте Wrike. Добре върши работата ви, като ви постави в бизнес план. Той има крива на обучение, но след като го опознаете, това е чудесен начин да помогнете за управлението на вашите проекти. Той също има безплатен план, така че не е нужно да ви струва нещо.

Когато приключите с работата си и искате да се върнете към стрийминга, нашата най-добрата статия за хакове в Netflix също си струва да проверите..

Wrike ви позволява да създавате задачи, да ги разбивате на подзадачи и да добавяте зависимости между тях. Това ви позволява да разберете в кой ред трябва да се правят нещата. Можете също така да правите формуляри, които позволяват на други хора да създават задачи, като ги попълват. Това може да бъде добър начин за улавяне на изискванията на клиента, ако се използва правилно.

wrike зависимости

Той има няколко изгледа, включително списък, основен борд на канбан, диаграма на Гант и поток. Можете да го използвате, за да съхранявате файлове и да оставяте коментари за тях чрез функцията за проверка. Интерфейсът е препълнен и навигацията има няколко странности, но има много.

Интеграциите на Wrike му позволяват да се свърже с няколко платформи, които вероятно ще използват freelancers, като Dropbox, Google Drive и Adobe Creative Cloud.

Шаблони на Wrike

Wrike включва асортимент от шаблони, така че можете да го настроите бързо. Има и подбор от теми, които ви позволяват да изберете поглед, който ви подхожда.

Има висококачествена сигурност, с двуфакторно удостоверяване, достъпно чрез приложение на Google. Освен това има много възможности за поддръжка, с отлична база от знания, допълнена от бърз, отзивчив помощен персонал, който ще ви помогне, ако се забиете.

Можете да споделяте проектите си с петима екип безплатно. Ако решите да надстроите, платените планове започват от 9,80 долара на потребител на месец, което не е много, като се има предвид какво прави за вас.

С приложения за Windows, macOS, Android и iOS, в допълнение към версията си за браузър, фрилансерите могат да имат достъп до Wrike, където и да са.

Wrike е силен избор за фрийлансъри и всички останали. Научете повече за това в нашия преглед на Wrike.

Airtable

Airtable е универсален инструмент, който има необичайни функции. Тя ви позволява да добавяте данни към „бази“. „Базите“ представляват проекти и можете да задавате шаблони за различни видове от тях. Разработчиците на свободна практика ще оценят примерния проект за проследяване на грешки, но има и продажби, управление на персонала и системи за проследяване.

Основният екран на електронната таблица на Airtable се допълва от изгледи на канбан, календар, форма и галерия. Интерфейсът е ясен и отзивчив, а правенето на неща обикновено е просто, но настройването от нулата без шаблон е сложно.

Тя няма много възможности за комуникация, но фрилансерите може да не открият това проблем, ако само се организират.

Той се интегрира с няколко платформи, като Dropbox и WordPress, както и с други инструменти за управление на проекти Asana, Basecamp и Trello. Подобно на няколко свои конкуренти, той използва Zapier за споделяне на данни с много приложения.

airtable блокове

Нашата любима функция са нейните „блокове“. Те ви дават всякакви допълнителни функции. Някои от тях са сравнително прости. Има блокове с диаграми и един, който се интегрира например с Google Hangouts. Други ви предоставят разширени функции, като автоматичен превод и разпознаване на изображения. Ако трябва да правите тези неща редовно, Airtable ще ви бъде от голяма полза.

Безплатен въздушен план

Airtable има безплатен план, така че не е нужно да плащате, за да започнете. Можете да имате колкото се може повече „основи“, така че можете да зададете такава на всеки свой клиентски проект, ако по този начин правите нещата. Платените му планове ви дават повече хранилище и функции. Блокирането се отключва например в Pro Pro план.

Няма за какво да се притеснявате за сигурността. Airtable има няколко сертификата и използва силно 256-битово криптиране. Прочетете нашето описание на криптирането за повече по темата. Освен това получавате двуфакторна автентификация и можете да видите IP адресите, които са получили достъп до вашия акаунт. Това е полезно, ако се притеснявате, че някой друг е влязъл с паролата си.

Той има прилична секция за помощ, с видеоклипове и уебинари на разположение, за да научите повече за платформата. Има и активна общност. „Airtable Universe“ ви позволява да видите какво са направили другите потребители, което е чудесен начин да получите идеи.

Там има имейл адрес и съветник за контакти, ако трябва да се свържете с поддръжката, но полученият тридневен отговор не е най-бързият, който сме виждали. Прочетете нашия преглед на ProWorkflow, за да научите за услуга, която ни се върна след шест минути.

Като цяло Airtable е приятна платформа с отлични функции. Той има какво да предложи на свободна практика. Прочетете повече за това в нашия преглед на Airtable.

Асана

Асана е много забавно да се използва заради своите тържества. Той ви възнаграждава, за да свършите нещата, като изпращате цветни животни, летящи през екрана ви. Не сме сигурни, че фрилансерите, които се борят за работа, въпреки изкушенията в интернет, се нуждаят от допълнителна лекомислие в живота си, въпреки че.

асана-празник

И все пак, свободният ред на Асана няма да ви похапне. С него можете да използвате неговия списък и изгледи на борда, както и неговия календар. Можете да използвате неговия съвет за разговори и за екипи от до 15 души, без да е необходимо да надграждате. 

Той има добър дизайн, който постига баланса между използваемостта и правилната визуална привлекателност. Би било хубаво да видите още няколко опции за персонализиране, като потребителски фонове и цветове, но не можете да имате всичко.

Ако получите платен план, можете да използвате неговата времева линия, формуляри и други функции. В допълнение към създаването на задачи, можете да ги разбиете на подзадачи и да добавите зависимости. Ако работите с екип, можете да зададете неща на други членове на екипа.

Можете да споделяте файлове, но има ограничение за размер от 100 MB. Ако имате нужда от повече от това, разгледайте статията ни за най-добро облачно съхранение за големи файлове.

Интеграциите на Asana включват Zapier, който ви позволява да използвате данни от много източници. Подобно на Wrike, той се интегрира с други услуги, като Dropbox, Adobe Create Cloud и Microsoft Office 365.

Асана Сигурност

Ако използвате Асана в кафене, нейното шифроване на TLS v1.1 ще затрудни подслушвателните машини да стискат работата ви. Прочетете нашата статия за киберпрестъпления за повече информация относно триковете, с които се доближават грешниците.

Поддръжката на Асана отне няколко часа, за да отговори на нашите запитвания, което е прилично, ако не и най-бързото, което видяхме. Тази чест отива на Basecamp, който ни се върна след три минути. Прочетете за това в нашия преглед на Basecamp.

Асана работи в браузъра и има приложения за Android и iOS. В допълнение към нашия преглед на Асана, ние съставихме ръководство за начинаещи за Асана, за да ви помогнем да започнете с него. 

Като цяло Асана е отличен избор за фрийлансъри, с безплатния си план ви дава изобилие, а евтините платени планове предлагат още повече. Той е лесен за използване и прави правенето на неща приятни и приятни.

Ако искате да го сравните с Wrike, вижте нашите Wrike срещу Asana.

Freedcamp

Ако гледате струнните портмонета, няма как да сбъркате с Freecamp. Той има не само безплатен план, но и платените му предложения са добра стойност, вариращи от малко 1,49 долара на месец до 16,99 долара за неговия Enterprise план. Това е една от най-добрите платформи на стойност.

freedcamp-добре дошъл

Freedcamp има атрактивен интерфейс и е лесен за използване. Тук и там има странна грешка, но нищо, което разрушава земята, и като цяло потребителите вероятно ще се радват да работят с нея.

Можете да създавате задачи, да ги разбивате на подзадачи и да добавяте зависимости, показвайки ви връзките между тях. Можете да зададете хора и дати на задачи, както и да правите коментари и да прикачвате файлове.

Неограниченото съхранение на Freedcamp го прави чудесен избор за споделяне на файлове на проекти с колеги или клиенти. Ограничението за размер на файла от едва 10 MB за безплатни потребители обаче е ограничително. Той се увеличава до 250MB при по-скъпи планове. Разгледайте нашите статии за съхранение в облак, ако искате да създадете специална услуга за това.

Налични са няколко изгледа. В допълнение към изгледа със задачата за ванилия, има календар, дъска за канбан и Гант. Има и система от отметки, която да ви помогне да навигирате в програмата.

Ако искате да споделяте данни с други платформи, можете да го направите чрез популярния Zapier, който работи с много приложения. Freedcamp също има API, ако искате кодиране.

Поверителност на Freedcamp

Freedcamp спазва Общия регламент за защита на данните, както е описано в статията ни за GDPR. Също така е в съответствие с ЕС-САЩ. и Швейцария-САЩ. щитове за поверителност. Корпоративни потребители могат да се възползват от двуфакторна автентификация.

Подкрепата му е бърза и ефективна. Лесно беше да изпратим заявка за поддръжка и получихме отговор 30 минути по-късно. Освен това има база знания и няколко видеоклипа в YouTube, които да ви помогнат, ако се забиете.

Има мобилни приложения за Android и iOS. Клиентските му настолни клиенти за Windows и macOS са погребани в дълбините на уебсайта му, така че може да са остарели.

Като цяло Freedcamp е отличен избор, ако имате бюджет. Той има няколко грешки, но има много добри функции, за да го компенсирате. За повече подробности вижте нашия преглед на Freedcamp.

Trello

Ако искате нещо, което е безплатно, лесно и просто, не търсете повече от Trello. Това е инструмент на базата на канбан, който ви позволява да създавате задачи и да ги премествате между колоните. Графите могат да бъдат обозначени „да се прави“, „прави“ и „свърши“ или да има имена, представляващи всеки етап от вашия процес. 

Можете да ги използвате, за да съхранявате клиентски записи, информация за проекта или всичко друго, за което се сетите. Можете да създадете съвет за всеки проект и може би съвет за управление на клиенти. Макар и прост, това е универсален и мощен инструмент.

На страницата на „вдъхновението“ на Trello има много примери за това как творческите хора са го използвали. В допълнение към управление на проекти, можете да го използвате, за да представите информация на вашите клиенти. Има хора, които го използват, за да представят менюта на ресторантите и дори планове за сядане за събития.

Trello-сватба

Струва си да разгледате примерите, за да получите няколко идеи как можете да използвате Trello за представяне на информация на клиентите си и да им позволите да работят и с вас.

Макар и прости, неговите „захранвания“ ви позволяват да добавите допълнителни функции. Те са много и разнообразни. Използвани разумно, можете да превърнете Trello в много по-усъвършенствана платформа и можете да изберете и изберете функционалността, от която се нуждаете.

Трело Бътлър

Захранването на “butler” е забележимо, тъй като ви позволява да автоматизирате задачи и да създавате бутони за изпълнение на последователности от действия. Това може да ви спести много време. Използването на „Butler“ е ограничено в безплатния план на Trello, но това може да не създаде проблеми на фрилансерите, които искат да го използват няколко пъти седмично, тъй като проектите се движат между етапите.

Ако искате да го използвате повече от това, вероятно времето, което спестите от премахването на лимитите за използване, ще бъде повече от оправдаване на разходите за платен план.

Въпреки че основните функции на Trello са на свободния си план, има ползи за надграждането. Получавате персонализирани стикери, фонове и емоджи. Можете също така да използвате повече захранвания едновременно и да използвате „butler“ без ограничения за използване.

Това е една от най-простите платформи наоколо, но това го прави чудесен начин да започнете. Прочетете нашия преглед на Trello за повече. Ръководството за начинаещи на Trello има съвети как да започнете и с него.

Други възможности

Има няколко други избора, които си струва да проучим, които не попаднаха в топ петте. Нека да ги разгледаме.

Podio

Podio-изчисление

Podio е полезна платформа, която има безплатен план и няколко интересни функции. Можете да персонализирате работните си пространства и да използвате полето му за изчисление, за да извършвате сложни операции върху вашите данни. Ако искате инструмент, който ви позволява автоматично да комбинирате и обединявате данни за вас, не търсете повече от Podio.

Освен това, той прави повечето от това, което очаквате от инструмент за управление на проекти. Можете да зададете задачи и да използвате различни изгледи, за да сортирате вашата информация. Освен това разполага с неограничено място за съхранение. Той обаче няма подзадачи или управление на зависимостите.

За повече информация за това, прочетете нашия ревю за Podio.

Taskworld

taskworld-анализ

Taskworld няма безплатен план, но ви позволява лесно да създавате задачи, като изпращате имейл до конкретен адрес. Тези, които искат да свършат работа във влака, ще намерят това полезно. Освен това има приложения за Android и iOS.

Той има бърз, лесен за използване интерфейс и отлично ръководство за потребителя, което ви показва своите входове и изходи. Има също така шаблони и проста канбанова дъска за управление на задачите.

Taskworld няма безплатен план, но има безплатна 15-дневна пробна версия, след която струва $ 10,99 на месец. За по-отблизо прочетете нашия преглед на Taskworld.

monday.com

понеделник-шаблон

monday.com влезе на първо място в нашия списък с най-добрият софтуер за управление на проекти. Интерфейсът му е изключителен и ви помага да извлечете максимума от мощната си, адаптируема структура.

Ако е толкова добре, може би ще мислите, че ще бъде по-високо в този списък. Неговата система за ценообразуване обаче не се грижи за отделните потребители. Трябва да се регистрирате за екип от поне пет. 

Тъй като това струва 25 долара на месец и няма свободен план, не сме мислили, че това е най-добрият вариант за фрийлансъри. Ако обаче можете да си позволите това, това е платформа за разглеждане и има безплатна пробна версия, ако искате да проверите.

Прочетете повече за това в нашия преглед monday.com. Можете също да видите как се оформя спрямо друга платформа, която разгледахме в тази статия в нашето сравнение monday.com срещу Wrike.

Заключителни мисли

Фрилансерите често са твърде заети да работят и да преследват клиентите, за да правят много други неща, така че може и да не мислят как да се организират. Това означава, че софтуерът за управление на проекти може да им помогне много. Ако нямате време да се организирате, оставете софтуера да го направи вместо вас.

Дори една обикновена платформа, базирана на канбан като Trello, може да доведе до промяна на фрийлансър, а по-модерните инструменти предлагат повече. Има и много други опции освен това, което разгледахме. Ако сте на свободна практика, бихме искали да знаем какво мислите за нашия избор или дали имате други препоръки. Моля, уведомете ни в коментарите. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me