Най-добър софтуер за редактиране на снимки 2020

Камерите винаги стават по-евтини, което позволява дори на най-любителите на фотографите да постигнат страхотни резултати. С увеличаването на търсенето на висококачествени устройства за заснемане, нараства и търсенето на висококачествено решение за редактиране. Тук сме, за да ви дадем изчерпателно ръководство за най-добрия софтуер за редактиране на снимки.


Ще класираме най-добрия избор за професионалисти и най-добрия избор за дизайнери и ще дадем алтернативи във всяка категория.

Adobe е собственик на пазара за редактиране на снимки, а нашето тестване на популярни приложения за редактиране на снимки съвпада с това. Победителите ни в двете категории идват от Adobe, но не позволявайте това да ви възпира да опитате нашите алтернативи на Adobe.

Редактиране на снимки срещу графичен дизайн

Преди да определим критериите си и да се потопим в списъка, искаме да направим разлика между софтуера за редактиране на снимки и софтуера за графичен дизайн. Въпреки че някои приложения ви позволяват също да импортирате и редактирате снимки върху основната им функция, ние разглеждаме софтуер, проектиран, който прави само това.

Например, можете да импортирате RAW файл в Adobe Premiere, първият ни избор за най-добър софтуер за редактиране на видео. Той е предназначен за редактиране на видеоклипове, но не снимки. Можете да направите някои основни корекции, но не много други.

Това е важно разграничение, тъй като много софтуер прегражда линията между фотография и графичен дизайн. Photoshop например може да се използва за редактиране на снимки и създаване на графика. Въпреки това има достатъчно уникални функции във Photoshop за редактиране на снимки, за да се гарантира място в нашия списък.

Adobe Illustrator, от друга страна, е по-подходящ за дигитални дизайни. Можете да импортирате снимки и да правите корекции, но софтуерът е в най-добрия случай, когато се използва за проектиране на графика. Ако търсите графичен дизайн, не забравяйте да разгледате нашето ръководство за най-добрия 3D графичен софтуер.

Избор на най-добрият софтуер за редактиране на снимки

Сега, след като определихме какво няма да бъде в това ръководство, ще изложим критериите, които използвахме при вземането на нашите избори. Повечето от критериите ще бъдат широки, като добра използваемост, но ще се опитаме да дадем няколко конкретни области, които търсим.

Поддръжка на файлове и функции

Първият ни критерий обаче не е широк. Всяка програма трябва да поддържа RAW файлове. RAW файл съдържа цялата информация, която сензорът на камерата е заснел, когато изображението е записано на картата с памет. За разлика от .jpg, няма компресия, което означава, че имате много повече данни за работа.

Непреработена-Raw-File-1
© Cloudwards.net

Преработен-Raw-File-1
© Cloudwards.net

предишен

Следващия

Това е особено важно в царството след производството. С RAW файлове можете да натиснете редакция по-далеч, отколкото бихте могли да използвате с .jpg. Цветовете на суровите файлове също са плоски, така че можете да ощипвате изображението по ваш вкус.

Почти всеки производител на камери използва различно разширение на файлове за RAW изображения. В идеалния случай софтуерът има протокол за изпращане на пачове, когато се въведе ново разширение. Ако не, ние търсим .arw, .nef и .cr2, които са разширения за камери Sony, Nikon и Canon, съответно.

Добре дошли са и функции като разделяне на тониране, панорамно шиене и високо динамична обработка. Разделянето на тониране се появява по-често от панорамно шиене и HDR, но ако iPhone може да го направи, вашето специално приложение за редактиране на снимки също трябва да може да.

Извън обработката, ние търсим инструменти за възстановяване, като корекция на червените очи, заздравяване на място и намаляване на шума.

ползваемост

cloudwards-главен редактор-всеки ден

След това разглеждаме използваемостта. Работещият фотограф може да зареже хиляди снимки наведнъж, така че наличието на софтуер, който може да осмисли всичко това е задължително. Adobe Photoshop, който изисква да отворите всеки файл ръчно, е изключение от това правило, тъй като осигурява повече контрол върху изображението.

Също така търсим функции за пакетна обработка. Всичко, което ви позволява да приложите предварително зададен файл към няколко файла наведнъж или да експортирате с определена резолюция, е името на играта тук. Тук също разглеждаме възможността за запазване и използване на предварително зададени настройки в приложението.

Лесното използване обаче не трябва да жертва силата. Търсим най-добрия софтуер за редактиране на снимки, не най-лесният за използване. Поради това е приемлив компромис с използваемостта за по-високо ниво на мощност. Софтуерът, който ще продължим, има крива на обучение, но ще ви позволи да създадете правилни, професионални снимки, след като го овладеете.

Най-добрият софтуер за редактиране на снимки

Сега, когато сме задали критериите си, нека да стигнем до най-добрия софтуер за редактиране на снимки. Ще обявим победител за най-добрия професионален софтуер за редактиране на снимки и най-добрия софтуер за редактиране на снимки за дизайн, както и ще дадем няколко подгласници за всеки.

Най-добър професионален софтуер за редактиране на снимки: Adobe Lightroom CC

Lightroom е най-премиерният избор за професионални фотографи. Интерфейсът е оптимизиран за работния процес, което ви позволява да прескачате хиляди снимки, да ги редактирате и експортирате с постоянно качество.

Въпреки че е чудесен в тази роля, Lightroom не е перфектен. Инструментите, които Adobe включва са предназначени за редактиране на снимки, коригиране на баланса на бялото, експозицията и цветовете. Композитното редактиране и слоеве са без съмнение. Ще засегнем това по-късно.

Той свети, когато работещ фотограф включи картата им памет и зарежда база данни със снимки в софтуера. Lightroom винаги се актуализира и с най-новите разширения на файлове, така че се поддържат RAW файлове от почти всеки производител на камери.

Фокусът е върху ефективното редактиране, но последните версии на Lightroom са добавили повече конски сили. Нека разгледаме функциите в най-новото издание на Adobe Creative Cloud.

Функции на Adobe Lightroom

Lightroom се актуализира с нови функции на всеки няколко месеца. Поради това ще разгледаме основните функции на софтуера и новите допълнения, добавени през 2018 г., вместо да се гмурнем във всички специфики.

Започвайки с функциите, които са били около време, Lightroom ви позволява да коригирате перспективата на вашето изображение по време на редактиране. Той разтяга и свива части от вашето изображение и го изрязва, така че можете да получите перспективата, която сте възнамерявали. Например, можете да редактирате изображение на сграда, за да изглежда, че сте я заснели от стълба, вместо от земята.

Lightroom перспектива-Settings

Lightroom ще потърси хоризонтални или вертикални линии в снимката и ще изравнява изображението ви, за да пасне на тях. Автоматичните режими работят добре за малки корекции, но може да се наложи ръчно да изкривите изображението, ако се нуждаете от нещо по-драстично.

Извън вашата тонова крива, сурови настройки и цветен баланс, Lightroom включва разделено тониране, което е усъвършенствана техника за редактиране, която ви позволява да прилагате различни тонове към акцентите и сенките.

Lightroom-Сплит-тонови-Settings

Lightroom също има възможност да коригира проблеми, които могат да дойдат от вашата камера или обектив. Той има вграден обозначаващ инструмент, който е добър, когато се използва консервативно, както и инструмент за намаляване на хроматичните аберации.

Докато използвате лесно достъпни лещи, Lightroom включва корекция на профила на обектива. Цилиндричното стъкло вътре в лещата не е перфектно, така че, колкото и да похарчите, ще има изкривяване и винетки. Включването на един от тези профили автоматично ще коригира тези проблеми, за да ви даде по-точно изображение.

Както е дефинирано в нашите критерии, Lightroom има поддръжка за обработка на HDR, панорамни шевове и инструменти за възстановяване, като корекция на червените очи,.

Повечето от въведените през 2018 г. функции бяха насочени към подобряване на производителността и мобилната версия, но имаше няколко допълнения за настолното приложение.

Сега Lightroom поддържа импортиране от прикачено към мрежата място за съхранение и можете да прилагате профили на камерата към RAW файловете си, за да видите вашето изображение, както е показано на гърба на камерата. Новото ни любимо допълнение е Creative Profiles.

Creative Profiles са подобни на предварително зададени, но те не коригират предишните ви настройки. Те са като филтри в Instagram с повече контрол. Повечето опитни фотографи няма да се нуждаят от тях, но те са добра отправна точка за тези, които влизат в света на редактирането на снимки на работния плот.

Adobe Lightroom Photo Editing

Както при всеки софтуер, оптимизиран за редактиране на снимки, има много опции на всяка стъпка от процеса. Можете да импортирате от всеки източник за съхранение и да зададете къде ще се съхраняват файловете. Ако импортирате от карта с памет, Lightroom ще създаде папка на вашия твърд диск и ще копира там RAW файловете.

След това създава каталог. Каталозите съдържат данните за вашите изображения, но не и самите изображения. Визуализациите, местоположението на диска и метаданните се съхраняват там. Дори ако изтриете папката със снимките в нея, все пак можете да видите каталог, въпреки че изображенията ще бъдат неприложими.

Lightroom-каталог

Има много настройки за импортиране, най-важната от които е пакетната обработка. Можете да приложите предварително зададен файл към всички ваши изображения, докато те импортират, като разширите раздела „прилага по време на импортиране“ в дясното меню и кликнете върху „разработване на настройки“. Това е добро време да приложите основен предварително зададен контраст, за да ускорите работния процес.

Можете също да добавите ключови думи, да приложите метаданни и да зададете как Lightroom изгражда интелигентни прегледи в тази област.

Lightroom-внос-Settings

Импортирането може да отнеме известно време, особено ако имате много файлове. Ако използвате сензор с висок мегапиксел, като тези, намиращи се в камерите от серията Sony A7R, може да се наложи да импортирате да стартира през нощта.

Преди да кликнете върху раздела „разработване“, можете да сортирате изображения в каталога си, като им зададете цвят, класирайте ги по пет звезди или използвайте ключови думи. Това е една от основните функции на Workflow за Lightroom, която ви позволява да преминавате в редактирането само с изображения, които възнамерявате да запазите.

Ще прекарате по-голямата част от времето си в раздела „разработване“. Той е мястото, където можете да редактирате снимките си, като използвате основен баланс на бялото, подрязване, цветен баланс и заздравяване на място. Всички тези контроли се намират в лентата с инструменти от дясната страна.

Lightroom-Разработване-Settings

Отгоре има ред от шест икони за изрязване, заздравяване на място, корекция на червените очи, градиентни филтри, елиптични филтри и сензорни прозорци. Въпреки че не винаги е необходимо, те ви дават най-ръчния контрол върху вашето изображение и размиват линията между Lightroom и Photoshop.

Дори след като коригирате цветовете си и коригирате експозицията, може да се наложи да направите ръчни редакции на изображението. Използването на инструмента за докосване например ви позволява да изцапате ръцете си и да омекотите грубата кожа или избелите зъбите.

Lightroom-ръчно Корекции

Всичко под тази лента с инструменти се занимава с широките щрихи на изображението. Горната част е основни корекции в суров режим, при които можете да коригирате експозицията, да зададете контраст и да приложите основно заточване. Ако сте приложили предварително зададени настройки по време на импортиране, не бива да се забърквате с тази област много извън регулирането на баланса на бялото.

Инструменти за светли помещения

По-долу е списък на сгъваеми инструменти. Точно там свети силата на Lightroom. Има контроли за управление на цветовия баланс на изображение, коригиране на перспектива, фиксиране на винетки и много други.  

Lightroom е специален, защото можете да направите тези промени бързо. Дъното показва всички изображения във вашия каталог и можете да филтрирате тези, които са ви необходими със същата система за маркиране, която сте използвали по време на импортирането. Ако искате да ускорите работния процес още повече, можете да използвате предварително зададения раздел в лявата част на екрана.

Lightroom се предлага с вградени пресети, които, както повечето пресети на Adobe, са най-добре класифицирани като „прилични“. Най-ефективният начин да преминете през снимка е да импортирате няколко снимки, да направите редакциите, да запазите предварително зададени настройки и да ги приложите към останалата част от каталога..  

Пресетите също могат да се настройват. Ако например не искате да включите една и съща корекция на перспективата във всичките си изображения, можете да премахнете отметката от това поле, докато запазвате предварително зададена настройка.

Останалите пет раздела в горната част на интерфейса са до голяма степен ненужни, поне ако доставяте снимки в мрежата. „Картата“ ви позволява да географирате изображенията си, „книга“ е инструмент за форматиране на фото книги, „слайдшоу“ експортира вашите изображения като .mp4 с придружаваща музика, „печат“ е инструмент за форматиране за широкомащабни разпечатки и „уеб“ ви позволява да публикувате галерия на каталога си онлайн.

Lightroom-Slideshow-Tab

Всички тези раздели имат своето място и за някои фотографи ще ускорят работния процес. Разделът обаче не е от значение за много потребители, особено ако използват външна печатница за копия на своите снимки.

От петте, любимите ни са „слайдшоу“ и „уеб“. Има много приложения за слайдшоу онлайн, много в комплект със злонамерен софтуер (прочетете най-добрия ни антивирусен софтуер, за да научите кои видове), така че наличието на вградено в Lightroom е полезно, ако искате бърз начин да покажете вашите изображения.

„Web“ е лесен начин да се свържете с вашия уебсайт през FTP, създавайки предварително форматирана HTML страница. Въпреки че CMS софтуер, като WordPress, може да работи с галерии като тази с плъгин, Lightroom е едно гише за публикуване. Ако никога не сте използвали FTP, можете да научите за него в нашите три ръководства за използването на WordPress.

  • Ръководство за начинаещи за използване на WordPress
  • Междинно ръководство за използване на WordPress
  • Разширено ръководство за използване на WordPress

Цени на Adobe Lightroom

Както при всички продукти на Adobe, ценообразуването е ключов момент за продажба. Creative Cloud ви дава достъп до всички продукти на Adobe за 50 долара на месец, кражба, като се има предвид, че много от приложенията биха стрували 1000 или повече долара самостоятелно. Студентите и учителите също получават обилна отстъпка, получавайки всички приложения само за 20 долара на месец.

План:ФотографияЕдинично приложениеВсички приложенияВсички приложения + Adobe Stock
Цена:$ 9.99$ 20.99$ 52.99$ 82.98
Детайли:Lightroom & Photoshop CC,
20 GB съхранение в облак
Единствено приложение на Adobe,
100 GB съхранение в облак
Всички продукти на Adobe за настолни компютри,
100 GB съхранение в облак,
До 10TB допълнително място за съхранение
Всички продукти на Adobe за настолни компютри,
10 Adobe Stock изображения на месец

Можете да получите едно приложение за 20 долара на месец със 100 GB облачно съхранение. Ако използвате друг продукт на Adobe, например Illustrator, препоръчваме този план. Съхранението в облак е приятно допълнение, но можете да получите повече място за по-малко пари. Прочетете нашето сравнение на най-добрите доставчици на съхранение в облак за препоръки.

Фотографите обаче имат предимство. Adobe предлага три плана за фотография. Можете да получите Lightroom и Photoshop, плюс 20 GB място за съхранение, за 10 долара на месец или да надстроите до 1 TB за съхранение за два пъти цената. Докато фокусът ви е върху фотографията, това е отлична стойност и планът, който препоръчваме като цяло.

В горния край можете да получите всички приложения, плюс Adobe Stock, за около 80 долара. Adobe Stock е отлична, но скъпа библиотека със стокови снимки и видеоклипове. За работещите фотографи обаче не е излишно.

Най-добрите Adobe Lightroom CC алтернативи

Както можете да видите по-горе, ние обичаме Lightroom. В същото време обаче можем да видим как не би работил за всички или как някои хора биха могли да се изкажат на цената. По-долу следвайте някои от най-добрите алтернативи за Adobe, когато става въпрос за редактиране на снимки.

DxO PhotoLab

DxO PhotoLab е подобен на Lightroom, но има по-добри инструменти за автоматична обработка. Функции като DxO Smart Lighting и Prime denoising работят по-добре от сравними инструменти в Lightroom, но той се предлага с мощен ценови маркер от $ 200 и няма толкова възможности за форматиране и експортиране.

Предварителните настройки са това, което разделя PhotoLab. Пейзажите, особено, се отнесоха към високия динамичен диапазон и обозначаващите филтри, които DxO прилага. Въпреки това, липсва ръчен контрол в сравнение с Lightroom.

DxO-фотолаборатория за редактиране на изображения

PhotoLab има основна настройка за суров баланс за баланса на бялото, но контролът върху експозицията и контраста ви е ограничен. Вместо да ви предоставя плъзгачи за черно, бяло, сенки и акценти, PhotoLab предлага само плъзгач за експониране и плъзгач за контраст.

Има ръчни контроли, като например крива на тона, но залагате на DxO задкулисната обработка, за да работи. Настройките за експозиция, контраст и цветен баланс силно липсват.

DxO го компенсира отчасти с локални настройки. Можете да изберете области на вашето изображение в елипсовидна форма, за да регулирате експозицията, контраста, баланса на цветовете и остротата за тези области. Подобно е на маскиращия инструмент на Lightroom, но има по-малко контроли.

Като цяло PhotoLab е най-подходящ за тези, които искат бързо редактиране. Можете лесно да намерите вашите изображения и да приложите една от отличните предварителни настройки. ClearView и намаляване на шума на DxO са особено впечатляващи, но ръчният контрол върху изображението ви не е такъв.

Можете обаче да получите най-доброто от двата свята. PhotoLab инсталира плъгин Lightroom, когато го закупите, така че можете да прехвърляте файл от едно приложение към друго, за да получите достъп до големите алгоритми за обработка на DxO, без да губите ръчното управление на Lightroom.

LightZone

LightZone е безплатна, с отворен код алтернатива на Lightroom. Той има подобен интерфейс, но не толкова настройки за пакетна обработка и по-лош общ работен процес. Все пак е безплатно и малката общност около него е активна.

Странно е да наречем LightZone алтернатива на Lightroom, тъй като излезе преди дигиталната тъмна стая на Adobe. Оригиналният LightZone беше издаден през 2005 г. и промени начина, по който работят цифровите фоторедактори. Вместо да използва слоеве, той осигурява неразрушителен работен процес.

LightZone-редактиране на изображения

Редактирате чрез серия модули, всеки предлага различен аспект на обработка. Можете да добавите седем криви тона или да регулирате цвета в 13 модула. Интерфейсът и инструментите, които използвате, са адаптивни, което означава, че можете да изградите потребителския интерфейс, за да включва само съответните контроли.

Тази система обаче не идва без недостатъци. Можете да редактирате изображения само поотделно, като раздела напред и назад между вашата библиотека и страницата за редактиране. LightZone също не импортира вашите файлове, така че няма настройки, които да прилагат предварително, преди да редактирате.

Интерфейсът също е бъги. По време на нашето тестване модулите ще влязат в безкраен поток от дублиране или изобщо няма да се заредят. Изглежда, тези бъгове са до голяма степен графични, тъй като приложението все още реагира, имаше просто визуално блъскане.

Все пак е безплатно. LightZone е мощна, но тромава алтернатива на Lightroom, която трябва да опитате. Има много опции, стига да отделите време, за да научите интерфейса.

Най-добрият софтуер за редактиране на снимки за дизайн: Adobe Photoshop CC

Photoshop премахва фокуса на пакетната обработка и оптимизирания работен процес и го поставя върху функции и инструменти. Въпреки че няма да използвате Photoshop за редактиране на хиляди снимки, можете да го използвате, за да направите няколко специални.

Тя използва система за наслояване, което означава, че можете да изградите изображението си по всякакъв начин. Например, можете да намерите стоково изображение на мъгла и да го слоите върху изображение, което сте направили, за да създадете атмосфера.

Въпреки че го маркираме най-добре за дизайн, той работи и за професионални фотографи. Photoshop е мощно приложение за редактиране на снимки, което професионалистите могат да използват за коригиране или увеличаване на снимки с практически подход.

Photoshop може да се справи с възстановяването на снимки по начини, които Lightroom не може. Той може да възстанови стари фотографии, които са били оправени чрез точково заздравяване, маскиране и лепенки. Въпреки че в Lightroom има паралелни инструменти, няма същото ниво на контрол.

Както при Lightroom, Adobe постоянно актуализира Photoshop CC. Нека разгледаме някои от най-новите функции, както и отличителните белези на програмата.

Функции на Adobe Photoshop

Photoshop използва подход за редактиране въз основа на слой. Вие изграждате окончателното си изображение, като добавяте нови слоеве и ги смесвате. Слоят може да бъде отделен елемент, като подмяна на небето или коригиращ слой за контрол на цялостния вид на вашето изображение.

Photoshop-Слоеве

Той работи по начин отгоре надолу, което означава, че всеки слой, поставен над друг слой, ще засегне тези под него. Например, ако искате да добавите слой мъгла към изображение, трябва да го поставите отгоре, така че да бъде над текущата ви снимка.

Photoshop се отличава с редактирането на снимки със своите средства за маскиране. Можете да създавате прости маски с помощта на вградените инструменти, но по-впечатляващото маскиране на Photoshop е по-впечатляващо. Използвайки например инструмента за магнитно ласо, можете да очертаете обект от изображението си, а Photoshop ще се опита да определи прави линии, за да създаде перфектния избор.

Photoshop-Select-и-маска

Между наслояването и маскирането процесът на редактиране на снимки е съвсем различен. Photoshop ви принуждава да мислите за изображение извън нормалните настройки, като използвате елементи за увеличаване или коригиране на изображение.

Има обаче основни контроли за редактиране. Photoshop автоматично ще създаде нов слой за всяка корекция, която добавите към изображение и, подобно на други слоеве, те влияят само на това, което е под тях. Експериментирането с режимите на смесване и непрозрачността за тях може да доведе до уникални резултати.

Има нови функции, насочени към по-добро използване на Photoshop с Adobe Creative Cloud. Любимото ни е интегриране в Lightroom. Можете да търсите и отваряте изображения от Lightroom във Photoshop, без първо да ги експортирате на вашия работен плот.

Adobe също така въведе функцията Select Subject през януари. Тя ви позволява да изберете видни обекти в изображението си, за да създадете маска. Можете да прецизирате избора, като използвате работното пространство Select and Mask.

Има много други функции във Photoshop, включително надценка, филтър Smart Sharpen и условни действия. Това е гъста програма с инструменти за почти всяка задача за редактиране на снимки, стига да отделите време, за да намерите къде се намират.

кирпич Photoshop Редактиране на снимки

Редактирането на изображение във Photoshop не е толкова просто, колкото при Lightroom. Отваряте изображения поотделно и често отделяте много време за всяко.

Ако отворите RAW файл, Adobe ще отвори Camera Raw. Той отразява инструментите в Lightroom, като позволява сурови корекции преди импортирането на файла в Photoshop. Не изглежда обаче толкова хубаво, колкото Lightroom.

Adobe камера сурова

Процесът след импортирането е сложен. В Photoshop има толкова много инструменти, че нито един проект няма да ги използва всички. Ще се запознаем с основни неща, които можете да направите с RAW файл във Photoshop, но научаването на програмата изисква да отделите дълго време, за да я използвате.

Една техника за подобряване на изображението е да добавите градиент на противоположни цветове от двете страни, след което да настроите режима на смесване. Както можете да видите в нашето примерно изображение, използвахме зелено и оранжево, за да добавим слой дълбочина към иначе скучния кадър.

Photoshop-Gradient-Edit-завършен

За целта добавете два нови слоя. И от двете изберете градиентния инструмент от лентата с инструменти и се уверете, че цветът на предния план е настроен на желания оттенък. Плъзнете плъзгача на градиента през изображението, като държите клавиша Shift, за да създадете прав градиент. След като и двете са готови, едва ли ще можете да видите оригиналното си изображение.

Photoshop-Gradient-Edit1

След това експериментирайте с режимите на смесване на двата слоя и регулирайте непрозрачността, докато получите желания вид. За това изображение използвахме Lighter Color като режим на смесване и зададохме непрозрачност около 20 процента.

Photoshop също има дълъг списък от инструменти за възстановяване на изображения. По-долу в Wikimedia Commons намерихме изображението на момче, което кара колелото си. Има неравна бяла рамка и много мръсотия, която, за щастие, Photoshop разполага с инструменти за отстраняване.

Photoshop-Възстановяване-Преди

Изрязахме изображението, за да премахнем белите рамки и го коригирахме с третината наслагване за по-добра композиция. След това полудяхме с точковата лечебна четка за премахване на мръсотията, косата и несъвършенствата от изображението. Накрая, с корекции на нивото и кривата, получаваме възстановеното си изображение.

Photoshop-Възстановяване-След

Можете да добавите цифрово изкуство към изображение във Photoshop. Има пълна поддръжка на четки, нещо, което Lightroom не прави, което означава, че можете да използвате рисувателен таблет или свободна ръка с мишката, за да създавате илюстрации.

Именно там Photoshop размива линиите между редактирането на снимки и графичния дизайн. Той има пълен набор от инструменти за дизайн, включително четки, шарки, текст и др. Можете да изкопаете изцяло фотографията и просто да използвате Photoshop като инструмент за дизайн.

Има проблеми с това обаче. Photoshop е базиран на пиксели, което означава всички графики, които създава изобразяват в пиксели, без значение колко висока е разделителната способност. Може да работи за малък флаер или онлайн графика, но използването на Photoshop за проектиране на лого, предназначено за билборд, ще доведе до проблеми.

Ако сте фокусирани върху графичния дизайн, препоръчваме ви да използвате Adobe Illustrator. Тя е базирана на вектор, което означава, че може да се попълва информация между два пиксела. Вместо диагонална линия, която прилича на стълбище, вектор може да предвиди какво трябва да има в празнините и цветните секции на пиксела, за да изглежда като гладка линия.

Можете да научите повече за разликите между пикселни и векторни приложения тук.

Photoshop може да се справи с много различни задачи. Ако редактирането на снимки е във фокуса ви, както е дефинирано чрез извършване на основни корекции на цвета, експозицията и т.н., тогава Lightroom е за вас. По-сложните задачи за редактиране на снимки са най-подходящи за Photoshop.

Цени на Adobe Photoshop

Тук няма какво да се прекарва. Photoshop и Lightroom имат една и съща схема на ценообразуване. Все пак има неща, които трябва да помислите, когато избирате план.

Photoshop и Lightroom са две приложения с една и съща цел. Ако сте строго фотограф, струва си да притежавате и двете, дори ако използвате едно повече от другото. В много случаи Lightroom е софтуер за редактиране на хляб и масло, докато Photoshop се използва за по-интензивни задачи.

Ако правите повече от фотография, струва си да надстроите пълния Creative Cloud. Докато 50 долара на месец не трябва да се вземат леко, нивото на стойността е ненадминато от конкуренцията.

Най-добрите алтернативи на Adobe Photoshop CC

Както при Lightroom, ние обичаме Photoshop, но можем да разберем защо хобистите могат да станат блед при цената. Ето няколко добри алтернативи.

Снимка за афинитет

Affinity Photo е евтина алтернатива на Photoshop, която някои професионалисти предпочитат пред основния продукт на Adobe. Той има всички основни функции, включително обработка на сурови изображения, ретуширане и многопластови композиции, както и поддръжка за професионални разширения на файлове като PSD.

Това е като Lightroom и Photoshop комбинирани. Има отделна зона за необработени корекции, която можете да използвате, преди да влезете в основния интерфейс. Получавате подобен инструмент, зададен на Lightroom, без избор на слой.

афинитетна редакция на снимки

Affinity нарича тези области „personas“ и има пет за избор. Персонажът с „снимка“ огледало Photoshop, с настройка на основата на слоя, инструменти за маскиране и ефекти. “Разработване” се занимава с всички сурови корекции, които трябва да бъдат направени, преди да преминете към друго лице.

Лицето „ликвидирайте“ показва решетка, където можете да натискате, усуквате и манипулирате изображението си. В най-консервативния случай може да се използва за отглеждане или свиване на участъци от вашето изображение, за да изпъкне обект.

Affinity-Photo-Liquify

Персонажът за „картографиране на тона“ се използва за управление на контраста и цветовия баланс на вашето изображение. Можете да направите повечето от тези корекции в персонала „разработване“, но „картографирането на тона“ ви дава повече контрол. Персоналните сделки за експортиране ще изнасят всички подробности за експортиране, включително пикселния формат и метаданните.

Само с $ 50, Affinity Photo е голяма стойност. Разполага с цялостни контроли за редактиране на снимки, които обхващат Lightroom и Photoshop. Това е алтернатива, поради работния процес, установен между двата продукта на Adobe.

Corel PaintShop Pro

Corel рекламира PaintShop Pro като „най-добрата алтернатива на Photoshop“. Лесно е да разберете защо също. Има пълен набор от инструменти за редактиране на снимки, включително поддръжка на RAW, обработка на HDR, корекция на обектива и пакетна обработка.

Можете ръчно да коригирате изображения, като използвате набор от инструменти за преобразуване. Corel има контроли, които ви позволяват да премахнете петна, да изгладите бръчките, да възстановите опетнените изображения и да премахнете зачервените очи. Има и инструменти за редактиране, които са запознати със съдържанието, за да преместите или изтриете избор от изображение или Corel интелигентно да попълни областта.

Corel PaintShop--Pro-редактиране на снимки

PaintShop Pro също има инструменти за графичен дизайн, включително слоеве, маскиране и текст. Начинът на работа с рисуването обаче е различен от Photoshop. Можете да рисувате с вектори, като правите плавни и разширяващи се цифрови илюстрации.

Можете да скриптирате повтарящи се задачи в PaintShop Pro, което е нашата любима функция. Corel ще записва вашите екранни действия и ще ги присвои на макрос. Използвайте го в интерфейса и Corel ще се погрижи за задачата автоматично.

Два пъти е цената на Affinity, но има повече функции. Една единична ставка също не е лоша, като се има предвид, че ще похарчите около Photoshop за няколко месеца. Той няма оптимизирания работен процес на Lightroom, но PaintShop Pro все още е отлична алтернатива на Photoshop.

Защо препоръчваме Adobe

Тъй като Adobe се фокусира повече върху решения, базирани на абонамента, конкурентите прокарват единния си курс в маркетинга си. Има заслуга да плащаме повече за софтуера и да го притежаваме завинаги, но все пак смятаме, че абонаментът Creative Cloud е по-добра стойност.

Проблемът с едностепенния софтуер са актуализации. Година на използване на Photoshop може да струва същата сума като PaintShop Pro, например, но след като бъде издадена версията на софтуера на Corel през 2020 г., ще трябва да надстроите.

Предимството на Creative Cloud е синергията. Получавате плавен преход между продуктите на Adobe и постоянни актуализации. Ще плащате една и съща ставка, независимо колко нови функции също са въведени.

Има неща, които ни харесват повече от алтернативите, отколкото нашите препоръки, от нивото на мощност до използваемостта, но като се има предвид натиска на актуализациите и сравнително ниската месечна норма, Adobe все още държи здраво този раздел на пазара на съдържание..

Най-добрият безплатен софтуер за редактиране на снимки

За тези, които наистина са извън джоба, да разгледаме някои безплатни алтернативи на Adobe. Макар че някои от тях може да липсват в ключови характеристики, те много добре биха могли да се окажат идеално подходящи за вашата конкретна ситуация.

Microsoft или Apple Photos

Microsoft и Apple Photos са изненадващо мощни приложения за снимки за съответните им операционни системи. Получавате инструменти за експониране, контраст, баланс на бялото и други, за да направите лесен процес за редактиране на снимки за изображения от вашия телефон или насочване и снимане.

Apple-снимки

Microsoft Photos може да редактира снимки и видеоклипове. Можете да създавате слайдшоу, преплитащи се видеоклипове и снимки, да добавяте 3D ефекти, като светкавица, и да настройвате музика и скорост за експортирания си клип. Това е малък пакет за редактиране, който се използва най-добре, когато правите снимки за себе си.

Apple Photos няма видеоподдръжка, тъй като iMovie е наличен за това, но има по-голям набор от инструменти за редактиране. Можете да използвате вградените филтри за бързо редактиране или да се потопите, за да коригирате акцентите, сенките и контраста.

Apple също включва триканална крива на тона, което е полезна функция за онези, които искат да си изцапат ръцете с редактиране на снимки. Той има приблизително толкова мощност, колкото и Lightroom mobile и е приятен начин да се представите в света на редактирането на снимки, без да получавате пълноцветен пакет.

GIMP

GIMP е безплатен инструмент за редактиране, подобен на Photoshop, наличен за macOS, Windows и Linux (той е стандартен за повечето дистрибутори). Той също е с отворен код, така че можете да изтеглите плъгини или да напишете свои собствени, ако владеете C ++, Scheme, Python или Perl.

GIMP

Той има силна общност от професионалисти и любители. Въпреки че сте безплатни, можете да използвате GIMP, за да печелите пари, независимо дали е чрез създаване на цифрови произведения на изкуството или докосване на сканирания с опетнени снимки.

Най-голямото възпиращо средство е интерфейсът. GIMP е мощен, но не и интуитивен, което е опасна комбинация за професионален софтуер. Ако отделите време да го научите, ще получите отлични резултати. Ако идвате от Photoshop или искате рационализиран работен процес, GIMP не е най-добрият избор.

Същото може да се каже и ако преминавате от GIMP към Photoshop, така че се свежда до това, което сте запознати. Това някак изглежда идеално подходящо за Team Penguin, но благодарение на тайнствения интерфейс. Вижте нашите най-добри VPN за Linux за повече примери на индивидуално изработени продукти за Geek.

Fotor

Fotor е безплатен онлайн инструмент за редактиране на снимки, насочен към хора, които не знаят много за редактирането на снимки. Той е достатъчно мощен, но интерфейсът и именуването приличат повече на Instagram, отколкото на Lightroom.

Fotor

Все пак то има своето място. За бързо редактиране Fotor е отличен. Можете да редактирате изображения от вашия твърд диск или да ги импортирате от Dropbox (прочетете нашия Dropbox преглед). Изображенията могат да се използват в колажи или като част от дизайн, използвайки един от многото шаблони на Fotor.

Безплатната версия обаче е ограничена. Имате ограничено количество място за съхранение на редактираните си изображения и водни знаци и има случайни реклами. Това е около $ 3 на месец, ако закупите годишен план или $ 9, ако плащате месец на месец. За тази цена обаче е най-добре просто да използвате фотографския пакет на Adobe.

Заключителни мисли

Редактирането на снимки е сложен и разнообразен процес, но последните версии на основния софтуер го правят по-достъпен от всякога. Смятаме, че продуктите на Adobe, които отдавна са индустриален стандарт, все още са трудни за победа, особено за редактиране на снимки.

С увеличаването на броя на мегапикселите сензорите на камерата, така се правят и размерите на файловете. Съхранението и надеждното архивиране са ключови точки за всеки работещ фотограф. Не забравяйте да проверите нашите най-добри услуги за архивиране онлайн и правилото за архивиране 3-2-1, за да защитите данните си. Имаме и статия за най-добрия софтуер за управление на снимки, за да поддържате колекцията си от манипулирани щрапки в ред.

Какво приложение за редактиране на снимки използвате? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me