Как да стартирате подкаст през 2020 г.: Излъчете своя глас

Подкастите нараснаха драстично в популярността през последното десетилетие и понякога може да изглежда, че всички и майка им имат собствен подкаст.


Вероятно сте мислили да започнете сами по тема, която ви интересува, но да знаете откъде да започнете не винаги е лесно, затова сме съставили това ръководство за това как да стартирате подкаст, за да ви помогнем.

Какво е подкаст?

Ако не сте в цикъла и никога не сте чували за подкасти, най-простият начин да ги обясните ще бъде като радио по поръчка в интернет. Подкастите съществуват на всякакви теми, включително текущи събития, история, видео игри, комедии и почти всичко друго, за което можете да се сетите. Ако има тема, вероятно има поне един подкаст, който я обхваща в дълбочина.

качи-Подкаст поджанрове

Подкаст форматите могат да бъдат толкова разнообразни, колкото темите, които обхващат. Независимо дали става въпрос за един монолог на домакин, който интервюира история, интервюиращ с нов гост всяка седмица или двама приятели, разменящи бантер, наистина няма грешен начин да направите подкаст.

качи-популярни-Подкастове

Как да започнете подкаст

И така, откъде да започнете? Първо, ще ви трябва тема и ако тя е популярна, вероятно ще искате някои идеи как да направите шоуто си да се откроява от онова, което лесно може да бъде доста претъпкано поле. Въпреки че не можем наистина да ви помогнем с тази част, можем да хвърлим малко светлина върху следващото: практическите реалности за създаване и запис на подкаст.

Подкастинг оборудване

Преди да започнете да пишете скриптове и да настройвате акаунти в социалните медии, ще искате да разгледате каква екипировка ще ви е необходима. Записвате аудио, така че очевидно ще ви трябва някакъв микрофон или записващо устройство, както и софтуер за редактиране на звука в по-строг и по-съгласуван пакет.

Подкаст микрофон

Подкаст микрофоните варират по качество и бюджет – от много основни устройства, които ще ви осигурят под 50 долара, до професионално оборудване, което струва стотици долари. 

Ако тепърва започвате, има вероятност да не искате да изпуснете няколко седмици от заплатата си само на микрофона, така че вероятно ще искате да започнете с нещо от страна на бюджета на нещата и след това да надстроите след подкаста си се е утвърдил.

Чудесен начален избор, който няма да пробие банката, но все пак ви предлага изобилие от качеството на начинаещ подкастър е Samson Q2U USB / XLR динамичен микрофон.

❶ Най-добър микрофон за подкасти

Samson Q2U

С цена на цена няма, Samson Q2U е в по-евтиния край на висококачествените микрофони и дори се предлага с разтегателна настолна стойка. Освен това е невероятно лесен за използване, тъй като всичко, което трябва да направите, е да го включите, да отворите аудио софтуера си и да започнете да записвате.$ Показване на отзивиКупете в Amazon

❷ Най-добър преносим микрофон за подкасти

Самсон Go Mic

Ако искате да отидете още по-евтино, Samson има друг вариант за вас да обмислите: Samson Go Mic. Този отличен преносим микрофон ще ви струва $ 29,97 и е идеалният избор, ако отидете на няколко места, за да записвате или интервюирате хора за вашия подкаст.89,99 $ 29.97Спестете $ 60.02 (67%) Показване на отзивиКупете в Amazon

❸ Нисък фонов шум

Audio Technica ATR2100-USB

Завършването на нашите три избора е ATR2100-USB от Audio-Technica. Този отличен преносим микрофон ще ви струва Цена не е налична и е идеалният избор, ако отидете на няколко места, за да записвате или интервюирате хора за вашия подкаст.$ Показване на отзивиКупете в Amazon

Със сходна цена като Samson Q2U, ATR2100 се отличава с отлична работа по премахване на фоновите звуци. 

За съжаление микрофонът е ръчен (но не е наистина преносим) и не включва стойка, което означава, че или трябва да създадете свой собствен, или да си купите отделно.

Софтуер за запис на подкаст

Точно както при микрофоните, там има широк спектър от софтуер за запис, който можете да използвате при запис на подкаст. 

Въпреки че по-утвърдените подкасти с по-големи натоварвания могат да искат да изберат нещо по-професионално, като Adobe Audition, това най-вероятно ще бъде прекалено избито за някой, който току-що започва в света на подкастинга, особено тъй като той носи мощен ценоразпис от $ 20,99 на месец.

За щастие има няколко отлични (и напълно безплатни) алтернативи, които можете да използвате. Ако искате да направите своя запис и редактиране на машина с Windows, най-добрият ви залог ще бъде Audacity. Софтуерът съществува от много време и разполага с впечатляваща функционалност, въпреки че не ви струва и стотинка.

дързост

От друга страна, ако предпочитате Macs, все още можете да използвате Audacity, но също така не можете да сбъркате с GarageBand. Въпреки че името подсказва, че е предназначено за запис и редактиране на музика, тя работи също толкова добре за изговорената дума.

Как да запишете подкаст

След като напишете скрипт (или само някои бележки, тъй като не всички подкасти трябва да бъдат скриптирани), настроите цялото си оборудване и инсталирате софтуера си за запис, е време да започнете работа. В края на деня действителният акт на запис на самия подкаст е прост, особено ако използвате оборудването и софтуера, препоръчани в това ръководство.

Всички споменати по-горе микрофони са plug and play, което означава, че не се нуждаят от каквато и да е настройка, освен просто да ги включите и да проверите дали получават аудио. След като свършите, просто трябва да активирате Audacity или GarageBand, да ударите запис и да започнете да говорите.

Audacity-Recording

Редактирането на съдържанието ви обаче е много по-сложна задача и това е нещо, което може да отнеме години практика, за да станете наистина добри. Главно обаче искате да премахнете или съкратите всички паузи, които трябваше да правите, докато говорите, като същевременно се опитвате да изолирате и изрежете фоновите шумове, които може би са проникнали в записа.

Audacity-редактиране

И накрая, ако току-що сте записали първия си епизод, вероятно ще има доста грешки в произношението, места, където не предавате правилно мнението си, и други общи грешки, от които искате да се отървете. Не позволявайте това да ви обезсърчава, тъй като дори и най-успешните подкастри правят тези грешки дълго в кариерата си.

Запис на подкаст

  1. Включете микрофона си и проверете дали работи
  2. Стартирайте софтуера за запис по ваш избор
  3. Ударете записа и започнете да говорите
  4. Редактирайте записа, за да премахнете дълги паузи, шумове на фона и евентуални грешки

Подкаст хостинг

Така че, вие сте се сдобили с цялото оборудване и сте го използвали, за да запишете първия си епизод. Сега какво? Как разпределяте работата си сред аудитория?

Първо, ще трябва да намерите услуга за домакин на вашия подкаст. Това е подобен процес на създаването на уебсайт, който също трябва да правите, така че разгледайте нашия списък с най-добрите доставчици на уеб хостинг услуги. 

Много доставчици на уеб хостинг и създатели на уебсайтове имат специфична функционалност за разпространение на подкасти. Ако не сте сигурни как да изберете такъв, следвайте нашите съвети в тази статия за това как да изберете доставчик на уеб хостинг.

WordPress-Podcast-Plugins

WordPress е популярен и отличен избор както за вашите уебсайтове, така и за епизоди на подкаст (прочетете нашия преглед на WordPress) и ако искате да научите повече за настройката и използването на услугата, можете да проверите ръководството на начинаещия ни за използване на WordPress. 

Все пак ще се нуждаете от уеб хост, така че ако решите да отидете в тази посока, разгледайте нашия списък с най-добрите уеб хостинг за WordPress.

След като уебсайтът ви е готов и аудио файловете за вашия подкаст се хостват на една от вашите страници, трябва да го изпратите на различните подкаст платформи там. 

Има цял куп от тях, но двата най-популярни са iTunes и Spotify. Не се ограничавайте само с тези две, тъй като можете бързо да изпратите подкаста си към други популярни приложения, като Stitcher, Overcast и SoundCloud.

облачен

За щастие за вас, ранното господство на Apple на този пазар създаде един вид индустриален стандарт, когато става въпрос за изпращане на вашите епизоди, което прави този процес много по-тромав, отколкото би могъл да бъде.

По принцип ще трябва да настроите RSS емисия за вашия подкаст (и можете да следвате нашето ръководство как да настроите RSS емисия за повече подробности относно това), следвайки спецификациите, предоставени от Apple. След като това е направено, просто трябва да се регистрирате в различните платформи, на които искате да разпространявате, и да изпратите връзка към споменатата RSS емисия.

Apple-RSS-пример

Ако всичко е както трябва да бъде във вашата емисия, вашият подкаст ще бъде приет и в рамките на няколко дни до няколко седмици (в зависимост от платформата) работата ви ще бъде достъпна за всеки, който може да провери.

Разпространение на подкаст

  1.  Създайте уебсайт, където можете да хоствате действителните аудио файлове
  2. Създайте RSS емисия за вашите епизоди, като следвате указанията на Apple
  3. Регистрирайте акаунт в подкастер за всички услуги, на които искате вашето шоу да е достъпно (iTunes, Spotify, Overcast и т.н.)
  4. Изпратете връзката към RSS емисия, съдържаща вашите епизоди на подкаст
  5. Изчакайте да бъдете одобрени

Съвети за стартиране на подкаст

Сега, след като разгледахме практическите аспекти на подкастното записване, нека разгледаме някои общи съвети и трикове, за да гарантираме, че подкастът ви отговаря на целевата ви аудитория.

След като изберете своята тема и тема, ще искате да сте сигурни, че не се отклонявате твърде далеч от нея. Например, ако създавате следващ подкаст в историята, вашите слушатели вероятно не се интересуват от специален епизод, обхващащ последния сезон на Stranger Things.

Освен това искате да сте сигурни, че качвате нов епизод възможно най-често, поне в началото. 

Ако естеството на вашия подкаст прави седмични или дори месечни епизоди невъзможни, тогава най-малкото се стремете да спазвате графика си последователен. В противен случай може да откриете, че слушателите ви губят интерес и забравят да бъдат в течение с вашата емисия, тъй като те нямат начин да знаят колко дълго ще трябва да чакат следващия епизод.

Както споменахме по-рано в тази статия, социалните медии са друг важен аспект на подкастинга. В крайна сметка никой няма да слуша предаването ви, ако дори не знае, че съществува.

По времето, когато сте събрали цялото си оборудване и софтуер заедно и сте започнали да записвате първите си епизоди, вие също трябва да създадете акаунти и канали на различни платформи за социални медии, като Twitter, Facebook, Reddit и други, и да използвате тези търговски обекти за да достигне до по-широка аудитория.

Хардкор-история-Twitter

Добро място за начало би било да откриете присъствието на подкасти в социалните медии в същия жанр като вас и да участвате в дискусии по темата. 

Хората, които вече следят и слушат тези подкасти, ще е по-вероятно да се насладят на вашите и ако те видят как обсъждате вашата тема с подкастри, на които вече се радват и имат доверие, може и да се изкушат да ви подканят..

Заключителни мисли

Не се заблуждавайте, стартирането на подкаст – особено успешен – не е лесна задача, но с добра идея, малко креативност и стремеж всеки може да разпространи думата си на безброй слушатели по целия свят.. 

Дори и да не се окажете като следващия Дан Карлин или Джо Роган, това може да бъде невероятен изход за вашето творчество, като ви дава възможност да проучите и обсъдите тема, която ви интересува.

Какво мислите за нашето ръководство за стартиране на подкаст? Пропуснахме ли част от оборудване или софтуер за запис, който смятате за отличен? Има ли някакъв жизненоважен съвет за започване, който не споменахме? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me