Как да популяризирате бизнеса си през 2020 г. с Google Ads

Предприемачеството е трудно, особено ако не знаете как да популяризирате правилно бизнеса си. Без значение колко добър е вашият продукт или услуга, ако не знаете как да го продадете, бизнесът ви ще се разпадне. Период. От друга страна, клиентите в днешно време са наводнени с реклами. Като човек, който всъщност не се занимава с маркетинг, как успявате да рекламирате привлекателно вашата компания в тази маркетингова джунгла?


Една от възможностите е Google Ads. С Google Ads не просто достигате до хората, които търсите, можете да използвате огромния пул от данни на Google, за да популяризирате и развивате бизнеса си по правилния начин.

В тази статия ще ви покажем какво представлява Google Ads и какви предимства предлага тази платформа. След това ще ви дадем практически урок и някои експертни съвети, за да можете да настроите и стартирате първите си кампании в Google Ads днес. Да започваме.

Какво е Google Ads

Google Ads, които все още може да го познавате като Google Adwords (пребрандиран през 2018 г.), е маркетингова платформа, която работи с различни продукти на Google. Целта е да подкрепят онлайн маркетолога в техните маркетингови кампании.

Google Ads обаче не прави само реклама на търсачките. Можете да използвате платформата за поставяне на различни видове реклама, като дисплейна реклама (Google AdSense), видеореклама (чрез YouTube) и Google Пазаруване.

Резултатите от Google Пазаруване изглеждат така:

Google SEA, от друга страна, е така:

Особено в тези две области Google използва така наречената система за офериране. Ще обясним как работи подробно в следващия раздел.

Как работи системата за офериране на Google Ads

Търговете с Google Ads работят малко по-различно, отколкото много хора мислят. Вие като онлайн търговец поставяте офертата си за определени ключови думи. Когато някой въведе ключовата дума в Google, алгоритъмът на Google Ads оценява офертите. Освен размера на офертата, за системата е важен и така нареченият „оценка на качеството“.

Качественият показател е показател, създаден от Google, който се използва за определяне на качеството и уместността на рекламата за конкретна ключова дума. Освен уместност, важна роля играят и ползите и фокуса върху клиента.

Важно е да се отбележи, че Google използва три неща, за да определи качествения рейтинг: рекламата, ключовата дума, за която оферирате, и целевата страница, към която искате да свържете рекламата. Ето защо не е достатъчно само да оптимизирате рекламите си. Целевата страница също трябва да бъде оптимизирана.

Ако постигнете добър качествен резултат с рекламите си, можете да наддавате по-малко от другите потребители на търга и все пак да печелите.

Предимства на Google Ads

Преди да влезем в ръководството, ще ви дадем основателни причини да използвате Google Ads.

A / B тестване

Google Ads се предлага с много вградени възможности за извършване на A / B тестове. A / B тестовете са експерименти, при които искате да проучите ефектите на вашите реклами. Имате състояние A и състояние B, които се различават само в една подробност.

Например смяната на пола е често срещан начин за извършване на A / B тестове: в група A тествате рекламата върху чисто мъжка целева група, докато група B е чисто женска целева група. Това улеснява определянето на ефекта или по-скоро въздействието на вашата реклама върху определена целева група.

Тъй като платформата има много възможности за измервания и настройки, лесно е да играете с тях. За още един лесен начин за извършване на A / B тестване, вижте нашите как да използвате статията на Instapage.

Възвръщаемост на инвестициите

В Google Ads вие плащате само за резултати. Ако знаете как работи моделът за таксуване с плащане на кликване, тогава знаете, че вашата оферта е фиксирана сума, която ще плащате за всяко кликване върху рекламата си. Ако целта ви е да генерирате кликвания, тогава възвръщаемостта на инвестицията от вашата маркетингова кампания е лесно да се проследи.

Имайки предвид това, Google има и други функции, които улесняват измерването на възвръщаемостта на инвестициите за по-сложни съзвездия.

Бърз

С Google Ads можете бързо да настроите и оцените маркетинговите си кампании. Това отнема много работа, което означава, че можете да сте готови и работи в рамките на няколко часа, вместо да отнемете дни, за да разберете сами.

Многофункционален и гъвкав

С платформата за реклами Google внесе на пазара инструмент за съвременния маркетинг, който е многофункционален по своя набор от функции и гъвкав в плащането. На практика няма минимална инвестиция. Можете да започнете и тествате само с няколко долара.

Голяма публика

Google е огромен и достига до повече хора – има 3,8 милиарда търсения на ден – от Facebook или Instagram. Друго предимство на Google Ads е времето. С него можете да достигнете до хората, докато те изследват (googling е интуитивен процес), така че ще получите достъп до потенциално заинтересовани страни в ранните етапи на извличане на информация.

ремаркетинг

Има повече от 250 продукта на Google. Лесно е да проследявате потенциални клиенти и вашата аудитория в множество канали и да ги записвате с реклама. Ако имате проблеми с други продукти на Google, разгледайте и другите ни статии за продуктите на Google, например какво е устройството на Google и как работи и нашия преглед на Google Keep.

Ако се чудите коя платформа е по-добра, реклами от Google или Facebook, трябва да ви разочароваме. Няма окончателен отговор на този въпрос.

Сравнете Facebook с Google и ще разберете, че вашата маркетингова стратегия е ключова. Просто не е възможно да се каже, че Facebook като цяло е по-добър от Google. Трябва да го погледнете от сценарий до сценарий.

В някои ситуации Google Ads е по-добър от рекламите във Facebook и обратно. Без значение кой канал е по-добър за вас в даден момент, трябва да направите много A / B тестване на всеки, за да разберете причината и въздействието на вашата маркетингова стратегия.

Как да използвате Google Ads

Първи неща първо: Google предлага купон, който трябва да използвате. Ще получите 100 долара рекламен бюджет, ако харчите 50 долара за платформата Google Ads. Ние ще гарантираме това в първата стъпка. Отидете на следната връзка и въведете Gmail адреса, който искате да използвате, за да поставите рекламата.

След като въведете имейл адреса си, ще получите имейл с кода на талона, който можете да осребрите в Google Ads. Сега ще ви покажем как да използвате Google Ads, за да постигнете най-добри резултати.

Първо отворете менюто Google Ads.

Кликнете върху „кампании“ и натиснете синия бутон „+“, за да създадете нова кампания.

Това ще отвори прозорец, в който можете да зададете целите на вашата маркетингова кампания. Там можете да разграничите следните цели:

 • търговски
 • Leads
 • Трафик на уебсайт
 • Разглеждане на продукта и марката
 • Информираност и обхват на марката
 • Промоция на приложения

Можете също да създадете кампания без цел, но ние съветваме начинаещите да не го правят.

В зависимост от това коя цел сте избрали, различните типове кампании ще ви бъдат достъпни. Например, можете да използвате типа на кампанията „търсене“ само ако изберете целите „продажби“, „потенциални клиенти“ или „трафик на уебсайтове“.

Когато започнете, може да бъде полезно да изградите доверие. Особено ако продавате продукт или услуга, може да бъде стратегически по-разумно да започнете една или две кампании за познаване на марката и разглеждане на продукта, преди да генерирате вашите клиенти и продажби.

В нашия урок се опитваме да достигнем трафик към нашия уебсайт, поради което сме избрали целевия „трафик на уебсайта“ с типа кампания „търсене“.

След това се появява ново поле, в което трябва да въведете URL адреса на вашия уебсайт. След като го направите, натиснете „продължи“.

Следващата стъпка е да въведете повече информация за вашата кампания. Дайте име на кампанията си и изберете между мрежите, към които искате да насочите рекламите си. В нашия сценарий ще имаме на разположение мрежата за търсене и дисплейната мрежа.

Под „показване на повече настройки“ можете да зададете периода, опциите за URL адреси на кампанията и динамичните реклами в мрежата за търсене. Ако превъртите допълнително, ще стигнете до секцията „насочване и аудитория“.

Именно там се случва магията. Там трябва да въведете географското местоположение и езиците. Зоната „аудитории“ е особено важна. Там можете да определите целевата си група под „разглеждам“. Отделете повече време и го тествайте, особено ако още не знаете целевата си група.

След като стесните целевата си група, Google генерира предложения за вас, които можете да намерите в раздела „идеи“.

Превъртете, докато не стигнете до секцията „бюджет и наддаване“. Това означава колко високо искате вашата оферта да бъде на виртуалните търгове. Отново си поиграйте с различни суми и разберете коя от вас работи най-добре.

Препоръчваме да оставите метода на доставка при „стандартен“, особено за начинаещи.

След като зададете дневния си бюджет, следващата стъпка е да определите целта на търговете си. Това е показателят, който Google използва за оптимизиране на офертата Ви. Можете да залагате на реализации, стойност на реализация (напреднали) и кликвания. Можете също да зададете стратегията за офериране ръчно, но отново, ако сте нови в Google Ads, не го правете.

Сега кликнете върху „запазване и продължаване“, за да продължите.

Следващата стъпка е да определите рекламните групи. Отново Google ви подкрепя с идеи за ключови думи, получени от URL адреса, който сте въвели в началото. Може да си струва да вземете URL адрес от конкурент, който е в подобен пазарен сегмент за вас.

Като алтернатива можете да направите проучване на ключови думи с инструменти като Ahrefs или SEMrush.

Сега добавете избраните ключови думи към рекламната група, като щракнете върху „+“ до ключовата дума вдясно.

Не на последно място, трябва да настроите рекламния спусък. Рекламен спусък определя кога ключовата ви дума е подходяща за търг и кога не е. Google прави разлика между следните задействания на реклами:

 • Широка съвпадение: тук просто напишете ключовата дума, която искате да насочите, без специални символи. Широко съвпадение е ключовата дума и нейните варианти, включително правописни грешки, синоними и сродни ключови думи.
 • Модификатор на широко съвпадение: с модификатора на широко съвпадение пишете „+“ пред ключовата дума. Трябва да имате поне две такива ключови думи, защото Google ги използва за генериране на комбинирани ключови думи. Има смисъл, ако искате да използвате генератора на ключови думи на Google, но все пак искате да го насочите в определена посока.
 • Съвпадение на фразата: съвпадение по фраза задейства всички търгове за думите за търсене, които съдържат точната фраза, но имат други думи за търсене преди или след тях. За да добавите съвпадение по фраза към рекламната си група, трябва да поставите ключовите думи в кавички.
 • Точно съвпадение: тук пишете ключовата дума в квадратни скоби. Точното съвпадение означава, че рекламите Ви ще се считат за точни или много сходни ключови думи.

За повече информация вижте официалната документация на Google.

Не забравяйте: A / B тестът също е важен. Играйте с различни размери на ключовите думи, различни задействания на реклами и много други. Само защото ключова дума има много трафик, не означава, че имате шанс, особено ако нишата е конкурентна.

Съветваме ви да се състезавате с поне три рекламни групи. Можете да разберете дали дадена ниша е конкурентна, като разделите ключовите думи на ниски, средни и големи.

След като приключите с ключовите думи и задействания, щракнете върху „запазване и продължаване“, за да продължите.

Третата и последна стъпка е създаването на рекламите.

Първо попълнете полето „краен URL адрес“ с URL адреса, към който хората, които кликнат върху вашата реклама, трябва да бъдат насочени. След това въведете заглавията и описанието. Вдясно от полетата за въвеждане можете да видите как изглежда рекламата ви в режим на визуализация.

Тук е необходимо много умения, защото закачливото заглавие и описание са важни за решението, което бъдещият клиент взема да кликне върху рекламата или не.

Поради това Google създаде примерни реклами за вас, които можете да видите, като кликнете върху черното „+“, както показваме на тази екранна снимка.

Кликнете върху „запазване и продължаване“, за да завършите кампанията си.

Прегледайте отново кампанията си в прегледа и кликнете върху „Продължете към кампанията“, за да преминете към следващата стъпка. Трябва да видите кампанията, която току-що създадохме, на таблото ви за управление.

Офериране, (повторно) насочване, ключови думи, изследвания, целеви групи, оптимизация на целевите страници, тестване на A / B, задействане на реклами – нещата могат да се объркат бързо. Трябва да знаете какво правите и да опитате много. Можете да изгорите много пари, ако не знаете какво правите. Ето защо искаме да погледнете Adzooma.

Като Adzooma направи работата за вас

Adzooma е компания, посветена на подпомагане на други предприемачи, които никога не са участвали в онлайн маркетинга, да влязат в света на онлайн маркетинга. Компанията се фокусира върху Google Ads.

Adzooma предлага три различни пакета за реклами в Google. На първо място е здравната проверка на плащането на кликване, при която Adzooma анализира вашите маркетингови кампании в Google Ads за няколко минути и ви изпраща отчет с полезни подобрения.

Малко повече ръце е платформата за управление на Google Ads. Adzooma предоставя софтуер, който ще ви помогне самостоятелно да подобрите кампаниите си в Google Ads. Софтуерът ще ви покаже съвети, ще оцени стъпките ви и ще подобри ефективността на вашата реклама.

И накрая, има опция за пълно обслужване. С това получавате Google Ads като управлявана услуга. Просто се регистрирате и Adzooma започва да работи. Услугата е особено добра за компании, които все още не са започнали да използват Google Ads или имат малък опит в тази област.

Изпробвахме Adzooma за себе си много бързо рекламата като цяло се наслади на изживяването. Той е само 19,00 долара на месец и затова е далеч по-евтин от която и да е маркетингова агенция или продавач, особено защото компанията се фокусира върху вашите резултати, а не само върху собствените си. Освен това е наистина бързо, няма срещи или нещо друго, просто получавате това, което ви трябва веднага.

Заключителни мисли

Онлайн маркетингът е всичко друго, но не и лесно, особено ако никога не сте работили в района. За щастие има съвременни решения като Google Ads и Facebook реклами, които ви улесняват да влезете в света на маркетинга. Това каза, че трябва да знаете какво правите или да опитате много неща. В противен случай можете да изгорите много пари.

След като разгледаме внимателно Adzooma, забелязахме, че получавате доста много услуги за малко пари. Ако не искате да отидете на Fiverr, Adzooma е освежаваща алтернатива за компании, които никога не са се занимавали с онлайн маркетинг и Google Ads.

Какво мислите за Adzooma? Използвали ли сте услугата? Моля, уведомете ни в коментарите и ви благодарим за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map