Как да настроите RSS емисия през 2020 г.: Храна за мисъл

Ако доставяте какъвто и да е вид съдържание на масите, независимо дали това са подкасти, статии, видеоклипове, музика или нещо между тях, има вероятност да се възползвате от създаването на RSS емисия, която да ви помогне да доставите това съдържание на вашата аудитория.


Ако нямате представа какво означава това или искате да научите подробно как да настроите RSS емисия, тогава ще стигнете до правилното място.

Какво е RSS емисия?

„RSS“ е съкращението от „наистина проста синдикация“ и представлява формат за автоматично предоставяне на съдържание на потребителите, без те да трябва ръчно да проверяват вашия уебсайт или блог за актуализации. 

RSS е съществувал отдавна и въпреки че не е толкова разпространен, колкото някога, това е все още един от основните начини да гарантирате, че каквото и да пуснете онлайн достига до желаната му аудитория.

Това също е единственият начин да надеждно публикувате подкасти, тъй като всички клиенти на подкаст ще изискват RSS структура, преди да ви приемат в своите платформи.

След като настроите RSS емисия за вашето съдържание, вашата аудитория ще може да включи това в собствените си RSS четци, които след това ще им предоставят автоматични актуализации, когато публикувате нещо ново. Това гарантира, че вашите публикации няма да летят под радара и спестяват на потребителите си неприятностите от необходимостта всеки ден ръчно да проверяват уебсайта ви за ново съдържание.

Как да създадете RSS емисия

Ако искате ръчно да настроите RSS емисия, тя изисква известно кодиране. RSS емисиите се състоят от XML код и се разделят на отделни възли, всеки от които носи един елемент (например подкаст или статия), който искате да бъде доставен на вашите абонати.

RSS-Xml

За щастие има много генератори, които правят по-голямата част от тежкото повдигане за вас, когато става въпрос за кодовата част, така че не е задължително да се научите как да кодирате, а само да настроите вашата емисия.

Въпреки че можете да изберете всеки от тези генератори, за този урок ще се съсредоточим върху този, предлаган от FetchRSS.com, тъй като той идва с много лесен за използване визуален интерфейс, който не изисква познаване на кода, за да се използва. 

Трябва да се регистрирате, за да използвате инструмента, но безплатният план ви позволява да създавате пет отделни емисии, които остават активни, стига някой да ги осъществява веднъж на всеки седем дни.

Извличане RSS-Майн-Page

Първо, отидете на FetchRSS.com и кликнете върху „ръчен RSS builder“ в горната част на страницата. Това ще ви отведе до генератора, където ще трябва да въведете URL адреса на уебсайта, за който искате да създадете емисия. 

Сега ще видите преглед на вашия уебсайт и следващата ви стъпка ще бъде да изберете „новина“. По принцип това означава елементите, които искате вашата емисия да разпространява.

Извличане RSS-Builder

След като сте избрали вида на елемента на уебсайта, който искате да влезете във вашата емисия, трябва да изберете заглавието (просто кликнете върху заглавието на блога си например) и резюме (например текста за преглед на вашата статия или блог). 

След като направите това, трябва да ви се покаже визуализация на вашата емисия от дясната страна на екрана и ако всичко, което искате е основна емисия, можете да кликнете върху „генериране на RSS“ и сте готови.

Извличане RSS-Preview

Ако искате да добавите още информация към елементите във вашата емисия, можете. Генераторът ви позволява да добавите илюстрация, дата, автор и връзка към самата страница. 

Можете да ги добавите, като прегледате списъка отляво и след това или щракнете върху тях, както се появяват на вашия уебсайт, или дефинирайте конкретни HTML маркери (например за илюстрациите), ако сте запознати с основния код на уебсайта.

Извличане RSS-Допълнителна-Tags

След като щракнете върху бутона „генериране на RSS“, ще ви бъде предоставена хипервръзка към XML страница. Просто добавете тази връзка някъде на вашата уеб страница и на потребителите с инсталиран на устройството им RSS четец ще бъде дадена възможност да се абонират за емисията, когато щракнат върху нея. Ако искате да се харесате, добавете връзката към стандартната RSS икона, за да разясните на читателите си какво представлява.

Извличане RSS-Generated-Link

Настройване на RSS емисия

 1. Отворете уеб браузъра си и отидете на FetchRSS.com
 2. Регистрирайте се за безплатен акаунт
 3. Кликнете върху „ръчен RSS builder“
 4. Въведете URL адреса на вашия уебсайт
 5. Изберете новина, която искате да разпространява емисията
 6. Изберете заглавието в новините
 7. Изберете описание или обобщение в новината
 8. Добавете незадължителни параметри, като илюстрации и автор, ако те присъстват на вашия сайт
 9. Кликнете върху „генериране на RSS“
 10. Копирайте предоставената XML връзка и я добавете към вашия уебсайт

RSS емисия на WordPress

WordPress е едно от най-популярните решения за хостинг на уебсайтове и ако вече не го използвате, можете да разгледате нашия преглед на WordPress, за да разберете повече. Ако смятате, че би било полезно за вас, тогава не забравяйте да разгледате нашия списък с най-добрият уеб хостинг за WordPress, за да започнете работа с вашия уебсайт.

Въпреки че пълна разбивка за това как да използвате услугата е далеч извън обхвата на тази статия, можете да разгледате нашето ръководство за начинаещи за използването на WordPress, ако сте нов в нея. 

Освен това можете да разгледате нашето междинно ръководство за използване на WordPress, ако вече сте до известна степен запознати с услугата. Ако нивото на вашия опит вече е доста високо, тогава нашето разширено ръководство за използване на WordPress вероятно е повече от вашата алея.

Ако вашият уебсайт вече е хостван от WordPress, тогава процесът на настройване на RSS емисия е значително по-тромав, отколкото ако просто го правите ръчно, тъй като не се изисква регистрация с отделна услуга или кодиране на ноу-хау, за да се постигне.

Как да добавите RSS емисия към вашия уебсайт WordPress

WordPress автоматично създава няколко вида емисии от уебсайта Ви, спестявайки ви безпроблемно сами. За да намерите емисията, просто вземете URL адреса на уебсайта си и добавете „/ емисия /“ в края. Например: „https://exampleurl.com/feed/.“

Всичко, което трябва да направите сега, е да вземете този URL адрес и да го поставите някъде на вашия уебсайт, за предпочитане с иконата на RSS емисия, така че вашите читатели да знаят какво представлява. Това традиционно се поставя в долната част на уебсайта, заедно с всички връзки в социалните медии, които може да имате.

Сайт-RSS-Икона

От друга страна, ако искате вашия уебсайт WordPress да показва съдържанието на RSS емисия, можете да използвате вградената RSS джаджа. Просто отидете в секцията за персонализиране, изберете „джунджурии“, кликнете върху „добавяне на джаджа“, изберете RSS и въведете URL адреса, за който говорихме по-рано. Можете също така да добавите заглавие и някои правила за това кои елементи да се показват, но те не са задължителни.

Word-Press-RSS-Widget

Добавяне на RSS емисия към вашия уебсайт WordPress

 1. Създайте своя RSS URL адрес, като добавите „/ feed /“ в края
 2. Добавете вашия RSS URL някъде на вашия уебсайт, за да могат потребителите да кликнат върху

Ако искате да покажете съдържанието на емисия директно на вашия сайт, изпълнете следните стъпки:

 1. Въведете администраторската област на вашия WordPress сайт
 2. Отидете на „Персонализирайте“ и след това „джаджи“
 3. Кликнете върху „добавяне на джаджа“, след това върху „RSS“
 4. Добавете URL на емисията, както и незадължителни параметри, като заглавие и правила за показване

Подхранване RSS емисия

Създаването на RSS емисия за подкасти изисква няколко допълнителни части информация. Това е така, защото клиентите на подкаст изискват определени маркери в XML кода, за да разпределят вашите подкасти. 

По този начин, не можете просто да вземете цялостния си уебсайт RSS и да го изпратите до iTunes, тъй като най-вероятно ще ви липсва необходимата информация, а емисията вероятно ще включва всички видове неща, освен подкасти, които ще доведат клиентите до отхвърлете емисията си.

качи-Подкастове

Ако вашият уебсайт (и подкаст) се хоства на услуга като WordPress или Squarespace, има плъгини и вградена функционалност, за да можете лесно да създадете съвместима с iTunes RSS емисия за вашите подкасти. Например, в WordPress можете да инсталирате плъгин PowerPress, който ви позволява да публикувате подкаст, точно както бихте искали всеки друг WordPress пост.

След това можете да кликнете върху „изпратете своя подкаст в iTunes и други подкаст директории“ и PowerPress ще ви даде URL адрес, който включва цялата необходима информация, която след това можете да изпратите, където искате.

Ако не хоствате уебсайта си и подкаста с нещо като WordPress, ще трябва ръчно да конфигурирате вашата RSS емисия. Apple полезно предоставя пробна емисия за тази цел, която можете да намерите тук.

Apple-пример-Feed

Можете да копирате всичко това и просто да промените информацията вътре в маркерите. Повечето от маркерите са доста обясняващи се като например етикетите на автора и собственика (това сте вие), маркера за изображение (логото, което се показва в приложението подкаст), категорията, в която вашият подкаст се вписва и дали съдържанието съдържа или не изричен език.

След като стигнете до частта от кода, озаглавена „елемент“, тук ще бъдат разположени вашите индивидуални епизоди. Всеки „елемент“ трябва да съдържа заглавие на епизода, описание, дата на публикуване, дължина и вид на аудио файла, както и директна връзка към него. 

След това ще трябва да запишете всичко това в XML файл и да го хоствате на вашия уебсайт. Връзката към този файл е това, което искате да изпратите на iTunes, Overcast или Spotify. Всеки път, когато пуснете нов епизод, ще трябва да актуализирате файла и да добавите нов „елемент“ за новия епизод..

Как да настроите RSS емисия подкаст

 1. Добавете приставката PowerPress към вашия сайт WordPress
 2. Публикувайте своя подкаст като публикация чрез приставката PowerPress
 3. Кликнете върху „изпратете своя подкаст в iTunes и други подкасти в подкасти“
 4. Копирайте предоставения от вас URL адрес и го предоставете на клиентите на подкаста по ваш избор

От друга страна, ако правите всичко това ръчно, ще искате да следвате тези стъпки:

 1. Копирайте примерната емисия подкаст, предоставена от Apple
 2. Попълнете вашата информация за подкаст, като заглавие, автор и т.н..
 3. Добавете „елементи“ за всеки епизод, съдържащ връзка към аудио файла и попълнете информация, като заглавието на епизода, описание и дата на публикуване, в съответните полета
 4. Хоствайте XML файла, който сте създали някъде в уебсайта
 5. Изпратете URL адреса на XML файла на различни подкаст клиенти

Заключителни мисли

Следвайки тези инструкции, вие ще можете да настроите специална RSS емисия за какъвто и да е тип съдържание, което разпространявате. Въпреки че RSS форматът със сигурност не е толкова популярен или широко разпространен, колкото някога, той е невероятно полезен начин да гарантирате, че аудиторията ви не пропуска нито едно ваше съдържание, като по този начин значително увеличава трафика и изгледите ви.

По-специално за подкасти, RSS емисия е абсолютно решаващ, тъй като по принцип това е начинът, по който разпространявате записите си в различни подкаст услуги, като iTunes, Overcast или Spotify на Apple. 

Какво мислите за нашето ръководство как да настроите RSS емисия? Пропуснахме ли важна стъпка или любимия ви RSS генератор? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me