Как да използваме борда на Kanban през 2020 г.: Получаване на неща

Повечето от нас биха могли да направят това да бъдем по-добре организирани. За щастие има всякакви инструменти, които да помогнат за това. Някои са полезни за екипи, други за отделни лица, а други и за двамата. Ще разгледаме един прост инструмент, който не всички знаят в тази статия, като обясняваме как да използвате борда на канбан.


Средствата за управление на проекти, които покриваме, често включват борда на канбан сред техните възгледи. Най-добрият пример за това е Trello, който почти изцяло се базира на своя канбанов изглед. Друга е monday.com, победител в нашата най-добра статия за софтуер за управление на проекти. Можете да прочетете за това в нашия преглед monday.com.

Trello се предлага под уеб форма, но има и приложения за мобилни устройства, така че можете да го използвате в движение. Kanban дъските работят добре на мобилни устройства. Може да се окажете, че получавате изненадващо количество организация, направена във влака за работа.

По-рано разгледахме Trello в ръководството за начинаещи Trello, което, заедно с нашия преглед на Trello, е чудесно място за скок на лентата на канбан. Това е и най-добрият безплатен канбан борд, в случай че имате нужда от друга причина да го проверите.

Какво е съвет на Kanban?

Kanban е еволюция на японска техника, предназначена да подобри производителността. Значение „билборд“ на японски, той е кръстен на карти, използвани във фабриките. Системата започва в Toyota, но години по-късно е пригодена за използване в Microsoft. Това е особено полезно за Agile екипи, които използват рамки Scrum.

Бордът на kanban е от ключово значение за процеса и дава възможност на екипите да визуализират как протича работата от началото до края. Може също така да ви покаже колко много трябва да правят всички. Това означава, че работата може да бъде изтеглена в системата, когато хората са свободни, вместо да бъдат вкарвани, както се изисква.

Как работи борда на Kanban: колони и карти

Kanban дъските са изградени от колони. Колоните съдържат карти, които можете да се движите около дъските.

За да настроите вашия канбан борд, трябва да създадете и да назовете няколко колони. Не е нужно обаче да започвате от нулата. Много от нашите любими инструменти за управление на проекти имат селекция от шаблони за kanban, които да ви помогнат. Разгледайте нашия преглед на Airtable, за да научите за платформа, която има такава.

Ако го правите по трудния начин, основната настройка на канбана е подходът с три колони. Този метод използва колони „да се направи“, „прави“ и „свърши“. Когато създавате задачи, ги добавяте в графата „за да свършите“.

Когато стартирате нещо, го премествате в колоната „правене“. Това е лесна операция за влачене и пускане. Вероятно сте се досетили, че когато нещата приключат, те отиват в графата „готово“. Звучи просто и е така. Опитайте обаче и може да ви изненада колко конкретизирането на вашите планове може да ви помогне да свършите нещата.

Друг инструмент, който харесваме, е Асана. Kanban е само една от неговите възгледи. Когато отметите нещо като пълно, това ви възнаграждава, като изпращате цветно животно, летящо през екрана ви. Прочетете за това в нашия преглед на Асана и научете как да го използвате в нашето ръководство за начинаещи Асана.

Пример за дъска на Kanban: Trello

Да преминем през процеса на създаване на дъска в Trello. Регистрирайте се лесно и можете да използвате безплатно, но има полезни екстри в платените си планове. Те включват допълнителни персонализиране и подобрения на дъските.

След като се регистрирате, първото нещо, което трябва да направите, е да създадете дъска. Можете да направите това по няколко начина. Един от начините е да кликнете върху бутона „дъски“, последван от „създаване на нова дъска“. След това ще се появи изскачащ прозорец.

как за използване-а-Kanban бордова Trello-новата бордова

Там можете да дадете заглавието на дъската. По желание можете да изберете екип или да направите борда публичен, вместо да запазвате настройката по подразбиране, която е частна. Можете да изберете фон от селекция от девет цвята или много снимки. Ако имате платен план, можете да качите и собствения си фон.

Има кафе фон, който ни харесва, но трябва да избягваме, защото вече пием твърде много. Избрахме този наситено червен цвят, който се надяваме да направи екраните по-ясни. Освен това, ако не разбирате справка в таблото, препоръчваме ви да разгледате нашето ръководство за това как да гледате Хари Потър.

как за използване-а-Kanban бордова Trello-добавка списък

Списъци с Trello

Trello се отнася към колоните си като списъци. Следващата стъпка е да добавите някои към дъската. На новосъздадената дъска ви очаква голямо „добавяне на списък“. Въведохме „да правим“ в областта с имена, както можете да видите на екрана.

Полето за добавяне на списък се премества вдясно и ще го използваме, за да създадем следващите две колони в основната ни настройка: „правим“ и „свърших“..

как за използване-а-Kanban бордова Trello списъци

Сега вече имаме своите списъци. Бихме могли да им се обадим каквото и да било или да направим повече от тях, но това ще го направи засега. Следващата стъпка е да добавите карти. Правим това, предположихте, щраквайки върху текста „добавяне на карта“ в долната част на всеки списък.

как за използване-а-Kanban бордова Trello-нова карта

Всичко, което трябва да направите, е да дадете името на картата, след което натиснете return, за да я създадете. Ново поле за „добавяне на карта“ ще се отвори автоматично за вас.

Използване на Trello карти

Ако искате да добавите повече подробности, щракнете върху картата и ще се появи изскачащ прозорец, който ви позволява да добавите повече информация.

как за използване-а-Kanban бордова Trello картички-подробно

Както виждате, има няколко неща, които можете да направите на картите. Можете да добавите описание, да правите коментари и да прикачвате файлове. В безплатния план има ограничение за размер на 10MB, което се увеличава до 250MB за плащащи потребители. Ако се нуждаете от повече място за съхранение на файлове, разгледайте нашата най-добра обзорна програма за съхранение в облак.

Можете също така да добавите етикети, краен срок и контролни списъци на подзадачи.

Данните за картата тук са специфични за Trello. Другите инструменти на kanban ще бъдат различни, но това ви дава добра представа какво да очаквате другаде.

Преместване на Trello карти наоколо

Да се ​​върнем към дъската. Създадохме няколко задачи в графата „да се направи“. Когато започнем да работим върху карта, я преместваме в колоната „правим“ и когато тя приключи, я преместваме в колоната „готово“..

как за използване-а-Kanban бордова Trello-средата на проект

Както можете да видите на екрана по-горе, преместихме една карта на „готово“ и една на „правим“. Нашият проект е в ход.

Можете да имате няколко карти в движение наведнъж или да работите по тях една по една. От теб зависи. Можете също да присвоите неща на хората и да видите кой какво прави и какво още трябва да се направи.

Това е основната настройка за обикновена дъска за канбани, която можете да използвате за всякакви задачи.

Алтернативни оформления на Kanban

Има и други начини да подредите борда на канбан. Бихте могли да имате колона за всеки етап от производството или колони за работа, присвоена на различни членове на екипа, както ние в Cloudwards.net.

Можете да имате колони за задачи, които са поставени на пауза или архивирани. Може би няколко групи колони за работа, присвоени на различни отдели. Можете дори да използвате канбански дъски за уговорки за сядане, например, с колони за маси на сватбен прием и карти, представящи гостите.

Те също работят добре като менюта, с предястия, основни ястия, напитки и десертни колони. Можете да направите дъските публични, така че клиентите да могат да видят какво предлагате онлайн или чрез таблет във вашия ресторант.

Платформи Kanban

Ние се фокусирахме върху Trello за този урок, но има няколко други инструменти, които включват дъска на канбан. Много от тях са по-силни в цялостното управление на проекти и предлагат функции, които надхвърлят този на Trello Вече споменахме monday.com и Асана.

leankit-Kanban

LeanKit също има полезен изглед на канбан и включва добър примерен проект, който ви показва как да се възползвате от неговите функции. Прочетете за това в нашата рецензия на LeanKit.

clickup борда

ClickUp е друг приятен инструмент. Той включва зависимости и също така има свободен ред. Прочетете за това в нашия ClickUp преглед.

Други функции на Kanban

Много инструменти, които включват канбан дъска, предлагат много други функции. Trello предоставя селекция от „power-ups“, които добавят допълнителна функционалност от всякакъв вид. Повечето инструменти ви дават няколко начина за преглед на задачите настрана от kanban.

Повечето инструменти ви позволяват да възлагате задачи на конкретни потребители, което ви помага да управлявате проекти и да информирате всички кой прави какво.

Задачите могат също да бъдат категоризирани и да се приоритизират. Обикновено можете да ги коментирате и да добавяте подходящи файлове. Всичко това е полезно, но не е нужно да го използвате, ако предпочитате да опростявате нещата.

Управлението на зависимостта е начин да видите коя от задачите ви зависи от другите и може да изведе уменията ви за планиране на проекти на следващото ниво. Прочетете нашия преглед на Wrike за пример на инструмент, който го предлага.

Освен това ще намерите функции за съхранение на файлове, комуникация в екип и проследяване на времето в други инструменти, ако се огледате и сравните какво правят.

Заключителни мисли

Както видяхме, свършването на нещата може да бъде трудно, но има инструменти, които да ви помогнат, а канбан дъските са сред най-лесните за използване. Но не се заблуждавайте от това. Разбиването на сложни проблеми на по-малки парчета е мощен начин за решаване на проблеми. Дори и да сте затрупани от малките неща, изясняването какво трябва да направите може да ви помогне да го направите.

Два от най-простите инструменти, които споменахме, са Trello и Asana. И двете имат използваеми безплатни нива. Сравняваме ги директно в нашия Trello срещу Asana. Ако искате нещо по-сложно, но мощно, препоръчваме monday.com. Вижте как се справи с други опори в индустрията в нашия понеделник.com срещу Джира и monday.com срещу Wrike.

Използвайте борда на канбан ефективно и може да откриете, че имате повече време в ръцете си, отколкото сте мислили, че ще сте в края на деня. Kanban дъските се използват от много големи компании, защото работят и правят организацията по-евтина.

Това означава по-малко срещи, по-малко закъснения и екип, който е на една и съща страница. Спестяването на време при голям проект може да бъде разликата между неуспех и успех.

Ако сте използвали борда на канбан или имате съвети за споделяне с нас, моля, кажете ни в коментарите. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me