Si të Pritni Uebfaqen Tuaj

Pritja e faqes tuaj të internetit është një përvojë po aq argëtuese sa është shpërblyese. Duke përdorur një makinë të vjetër Windows ose Linux, mund të hidhni disa skedarë HTML në një dosje dhe t’i vendosni ato në internet të gjitha vetë.


Importantshtë e rëndësishme të dini saktësisht se çfarë jeni duke bërë kur hostoni një sit, sidoqoftë. Kompjuteri juaj do të veprojë si një server, një makinë e ndërtuar me qëllim të ruajtjes dhe dërgimit të të dhënave tuaja nëpër internet, duke lejuar që faqja juaj të shfaqet te kushdo në botë.

Në thelb, ky është i gjithë mbajtja në internet është. Makina juaj është thjesht një mjet për të dhëna për strehimin dhe ngarkimin e tyre në rrjet. Megjithatë, ka disa pjesë të tjera të programeve kompjuterike që sigurojnë që ky proces të funksionojë pa probleme.

Para se të zhyten, dëshirojmë të bëjmë një shënim. Ne po e vendosim këtë udhëzues vetëm për qëllime edukative. Ne nuk ju rekomandojmë të organizoni faqen tuaj të internetit pasi do të sjellë shumë çështje të performancës dhe konsistencës. Nëse jeni serioz në krijimin e një faqe në internet, provoni Hostgator ose SiteGround, dy nga ofruesit tanë të preferuar për lehtësinë e përdorimit, çmimet dhe shpejtësinë.

Si të presësh faqen tuaj në shtëpi

Ne do të kontrollojmë sesi të presim faqen tuaj të internetit në Windows dhe Linux duke përdorur makinën tuaj në shtëpi dhe një mjedis normal të desktopit. Udhëzimi ynë do të krijojë një sit provash për ju, por varet nga ju që ta hartoni atë.

Për mësimin tonë, ne jemi duke përdorur pirgun AMP. Mos u shqetësoni nëse ende nuk jeni njohur me këtë term pasi ne do të ekzekutojmë secilën nga teknologjitë gjatë gjithë mësimit.

Pritja në Windows

Nëse keni një pluhur shtesë të makinës Windows, mund ta shndërroni atë në një server në internet. Procesi është mjaft i drejtpërdrejtë, i ndihmuar nga pirgu AMP. Kjo pako përfshin Apache, MySQL dhe PHP, që zakonisht përmenden në Windows si WAMP. Jam i sigurt se mund të dalloni pse.

Ekzistojnë disa programe instalimesh, por ne do të përdorim WampServer pasi është më i drejti. Shkoni në sit dhe shkarkoni ose ekzekutuesin 32-bit ose 64-bit në varësi të OS tuaj.

Nëse pajisja juaj ka Skype që funksionon gjatë instalimit, do të merrni një konflikt të portit 80. WampServer dhe Skype të dy përdorin portin 80, kështu që thjesht shkëputeni nga Skype para se të ekzekutoni WampServer dhe do të jeni mirë.  

Ai automatikisht do të krijojë një direktori www e cila zakonisht gjendet në “c: \ wamp \ www”. Kjo është ajo ku faqja juaj e internetit (ose faqet) do të jetojnë. Thjesht krijoni një dosje të re në drejtori dhe vendosni skedarët tuaj PHP ose HTML brenda.

Megjithatë, para se ta bëni këtë, duhet të provoni që WampServer po punon siç duhet. Mund të hyni në ekranin kryesor të WampServer duke klikuar në lidhjen në menunë ose duke hapur një shfletues në internet dhe duke shkuar tek “http: // localhost”.

Testimi i WampServer

Urime, makineria juaj e Windows është tani një server, por tani nuk po bën shumë gjëra. Ne duhet ta provojmë atë për t’u siguruar që gjithçka rrjedh siç duhet përpara se t’i shtoni skedarët tuaj dhe t’i bëni ata të jetojnë në internet.

Ne do të bëjmë një skedar të thjeshtë testi PHP dhe do ta vendosim atë në drejtori. Hapni NotePad në Windows dhe shkruani rreshtin e mëposhtëm:

PHP Test

Ruani atë skedar si “info.php” në drejtorinë www të krijuar nga WampServer. Hapni shfletuesin tuaj në internet rezervë dhe shkoni te “http: //localhost/info.php”. Nëse shihni një faqe të zbrazët me “PHP Test” në emrin e skedës, atëherë gjithçka po funksionon ashtu si duhet.

Konfiguro bazat e të dhënave MySQL

Nëse nuk përdorni një CMS si WordPress (mund të dëshironi të lexoni udhëzuesin tonë në web hosting më të mirë për WordPress, nëse jeni), do t’ju duhet të konfiguroni bazat e të dhënave tuaja MySQL. Ky është një sistem i menaxhimit të bazës së të dhënave relacionale me burim të hapur (RDBMS) që përdor gjuhën e strukturuar të pyetjeve (SQL).

Për një përcaktim më pak të përqendruar në akronim, MySQL organizon të dhënat e faqes tuaj në një bazë të dhënash që mund ta gjejë dhe transmetojë shpejt atë. Një sistem i menaxhimit të përmbajtjes (CMS) përdor MySQL si një mënyrë për të dërguar atë informacion sa më efikas sa të jetë e mundur për përdoruesit..

Ju mund të ndryshoni bazat e të dhënave ekzistuese ose të krijoni të reja duke klikuar në “phpMyAdmin” në seksionin “mjetet” e ekranit kryesor WampServer. Do të hapë një skedë të re duke kërkuar një emër përdoruesi dhe fjalëkalim. Emri i përdoruesit do të jetë “rrënjor” si parazgjedhje dhe mund të lini bosh fushë fjalëkalimi.

Nëse planifikoni të përdorni një CMS, nuk do t’ju duhet kurrë të zhyteni në këtë zonë. WordPress, për shembull, do të krijojë një bazë të dhënash MySQL për ju kur instalon. Sido që të jetë, është një ide e keqe të hedhësh sytë këtu, përveç nëse e dini se çfarë po bëni.

Megjithatë, për të siguruar që MySQL po punon si duhet, hapni një skedë të re dhe shkoni te “http: //localhost/testmysql.php”. Kjo do t’ju tregojë adresën IP të makinës suaj dhe do t’ju njoftojë nëse lidhja është në rregull apo jo.

Bëni faqen tuaj live

Skedari i konfigurimit Apache është vendosur të mohojë çdo lidhje hyrëse si parazgjedhje. Kjo do të thotë që makina juaj lokale është e vetmja që mund të hyjë në faqen tuaj. Kjo është e mirë për të ekzekutuar një sit provues, por do të duhet të ndryshoni konfigurimin pasi të jeni gati për të shkuar live.

Shkoni në menunë WampServer dhe klikoni në “Apache” dhe pastaj “httpd-vhosts.conf”.

Ky është skedari juaj i konfigurimit Apache dhe duhet të ketë linjat e mëposhtme brenda:

# Mikpritës Virtualë

#

 Emri i serverit lokale

 ServerAlias ​​lokalhost

 DocumentRoot “$ {INSTALL_DIR} / www”

 

   Opsionet + Indekset + Përfshinë + NdiqniSimëLidhje + MultiViews

   Lejo të gjitha

   Kërkoni lokal

 

Për të lejuar lidhjet në hyrje, thjesht ndryshoni “kërkoni lokal” të “kërkoni të gjitha të dhëna” dhe do të jeni mirë të shkoni.

Rinisni WampServer duke zgjedhur “Rinisni të gjitha Shërbimet” në menunë dhe ndryshimet do të hyjnë në fuqi. Ju mund të duhet të kontrolloni dyfish nëse zjarri i kompjuterit tuaj nuk po bllokon kërkesat në internet, por duhet të vendoset pas kësaj.

Shtimi i një Emri Domain

Askush nuk do të mësojë përmendësh hierarkinë e dosjeve për të hyrë në faqen tuaj të internetit, megjithëse. Ju do të duhet një emër domaini që tregon përsëri në makinën tuaj lokale për të dhënë lehtësi në çdo shfletues të internetit. Serveri e bën këtë me regjistrime DNS.

Ju mund të lexoni artikullin tonë në të dhënat DNS për të mësuar specifikat, por në thelb, është një sistem që lidh adresën tuaj IP lokale me një emër domain. Për shembull, nëse IP i serverit tuaj ishte 199.999.999, atëherë regjistrimet DNS do të dinin të hynin në atë server kur domeni juaj është i kyçur në.

Pasi të keni një regjistrim A për domenin tuaj në regjistrimet DNS, duhet të azhurnoni skedarin tuaj lokal të pritës. Shkoni te “C: \ Windows \ system32 \ shoferëve etj. \ Skedari i hosteve” dhe shtoni rreshtin e mëposhtëm në fund:

199.999.999.99 (adresa juaj e IP) shembull.com (emri juaj i domain)

Për sqarim, mos përfshini ato që janë në kllapa më sipër. Tjetra, duhet të shtoni një skedar manualisht në “C: \ wamp \ bin \ apache \ Apache-VERSION \ conf \ shtesë \”, ku VERSION është versioni juaj i Apache. Krijoni një skedar në NotePad me rreshtat e mëposhtëm:

ServerAdmin [email i mbrojtur]
DocumentRoot “c: \ wamp \ www”
Emri i serverit mysite.local

ErrorLog “shkrimet / shembull.com.log”
“Logs / shembull.com-access.log” CustomLog i zakonshëm

Sigurisht, zëvendësoni “shembull.com” me emrin e domain. Pasi të keni përfunduar, ruani skedarin në drejtorinë Apache dhe faqja juaj e internetit do të jetë e arritshme përmes emrit të saj të domain.

Këshilla për Windows Hosting

Ndërsa një makinë normale do t’ju ngrihet dhe do të funksionojë, nuk është vendosja më ideale duke marrë parasysh që Windows është një nga sistemet më operativë me më shumë burime. Në qoftë se nuk keni shumë fuqi për të luajtur me të, do të duhet të zgjedhni sistemin operativ për mbajtjen në internet.

Hapi i parë është të çinstaloni çdo aplikacion që nuk do të keni nevojë. Ndërsa mbajtja e një shfletuesi në internet është e rëndësishme për të hyrë në panelin e kontrollit WampServer, pothuajse gjithçka tjetër mund të marrë sëpatën.

Tjetra është të çaktivizoni çdo aplikacion fillestar që mund të funksionojë në sfond. Ka disa që Windows i duhen për të operuar, kështu që përdorni gjykimin tuaj më të mirë mbi të cilin të çaktivizoni. Ju mund ta gjeni listën në menaxherin e detyrave.

Nëse jeni serioz në lidhje me përdorimin e një makine Windows për mbajtjen në internet, atëherë ia vlen të investoni edhe në një kopje të Windows Server. Ky sistem operativ është shumë më i lehtë, i thjeshtuar për të ekzekutuar në çdo server qoftë ai për mbajtjen në internet apo thjesht për ruajtje.

Pritja në Linux

Nëse planifikoni të ndërtoni një makinë nga e para, atëherë Linux ndoshta është zgjidhja më e mirë. Kjo pjesë e lehtë e çantës është kameleoni i sistemeve operative, duke ju lejuar ta përshtatni atë pothuajse për çdo nevojë.

Procesi është i ngjashëm me Windows, përveç se keni nevojë për një paketë LAMP në vend të një pako WAMP. Jam i sigurt që mund ta kuptoni ndryshimin. Për të tërhequr pirgun, hapni terminalin dhe futni rreshtin e mëposhtëm:

sudo apt instaloni apache2 mysql-server php libapache2-mod-php7.0

Gjatë instalimit, do t’ju kërkohet të vendosni një fjalëkalim për përdoruesin “root”. Mund ta vendosni në çdo gjë që dëshironi ose thjesht ta lini atë bosh. Pasi të përfundojë instalimi, do të duhet të rindizni serverin në internet Apache.

Do të duhet ta bëni këtë çdo herë që të ndryshoni konfigurimin global të Apache, përveç nëse e bëni atë duke përdorur skedarët lokalë .htaccess. Për të rifilluar, futni komandën e mëposhtme:

sudo /etc/init.d/apache2 rinisni

Kontrolloni PHP

Ashtu si me Windows, ne duhet të konfirmojmë se funksionon serveri PHP para se të shkojmë përpara. Ne do të përdorim të njëjtin proces si më parë, duke vendosur një skedar provë në dosjen www e cila, në Linux, gjendet në “/ var / www / html /”. Krijoni një skedar me rreshtin e mëposhtëm dhe vendoseni në drejtori:

sudo jehonë “” > /var/www/html/info.php

Shkoni te “http: //localhost/info.php” dhe shihni nëse faqja ngarkon. Ju duhet të jeni në gjendje të shihni këtu edhe versionin PHP, konfigurimin aktual dhe modulet e instaluara.

Konfiguro MySQL

Pasi të konfirmoni se PHP po punon, është koha për të kontrolluar bazat e të dhënave MySQL. Nëse planifikoni të përdorni një CMS si WordPress, është e rëndësishme të mos e kaloni këtë hap.

Hapni terminalin dhe shkruani rreshtin vijues:

statusi i shërbimit mysql

Pas disa çastesh, duhet të merrni këtë rezultat:

statusi i shërbimit mysql të shërbimit

  • mysql.service – Server i Komunitetit MySQL

[…]

mrt 15 16:02:14 host1 systemd [1]: Filloi Serveri i komunitetit MySQL.

Nëse serveri nuk po punon, thjesht shkruani “sudo service mysql rinisni” për të rifilluar serverin MySQL. Pasi ta keni punuar, mund të përdorni klientin e linjës komanduese MySQL për të menaxhuar bazën e të dhënave tuaja. Për ta bërë këtë, kujtoni letrat kredenciale që keni futur kur u instalua MySQL dhe shkruani sa vijon:

$ mysql -u rrënjë -p

Zakonisht, një CMS do të instalojë bazën e të dhënave për ju, kështu që nuk do të keni nevojë të shqetësoheni këtu. Sidoqoftë, ka disa gjëra që mund të bëni manualisht, siç është krijimi i një kopje rezervë të bazave të të dhënave tuaja. Për ata që duan një mënyrë më miqësore për ta bërë këtë, mund të instaloni PHPMyAdmin duke hyrë në rreshtin e mëposhtëm:

sudo apt instaloni phpmyadmin

Sshtë një mjet i thjeshtë për t’u përdorur për menaxhimin e bazës së të dhënave që anashkalon linjat e kodit për menaxhimin e bazave të të dhënave tuaja.

Konfiguro Apache

Hapi i fundit është të lejoni Apache të pranojë kërkesa në hyrje në internet nga emri i domain në regjistrimet tuaja DNS. Nëse keni nevojë për ndihmë për rregullimin e këtyre regjistrave, kontaktoni ofruesin tuaj të pritjes së DNS pasi ato duhet të kenë një mjet në internet për t’i konfiguruar ato.

Vendosni rreshtat e mëposhtëm në terminal:

sudo mkdir -p /var/www/html/example.com

sudo sh-c ‘echo” shembull.com

Ky është shembulli im i organizuar nga faqja e internetit vetë.com

” > /var/www/html/example.com/index.html

sudo chmod -R 755 /var/www/html/example.com

Kjo krijon direktorinë për domenin tuaj. Duhet të krijoni një skedar Virtual Host për Apache për të parë faqen, megjithëse. Shkruani rreshtat e mëposhtëm:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

dhe

sudo nano /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

Tani, modifikoni skedarin Apache për të përputhur me këtë:

ServerAdmin [email i mbrojtur]

Shembull i emrit të serverit.com

ServerAlias ​​www.example.com

DocumentRoot /var/www/html/example.com

ErrorLog $ {APACHE_LOG_DIR /error.log

CustomLog $ {APACHE_LOG_DIR /access.log e kombinuar

Rivendosni Apache-në për ndryshimet në fuqi duke hyrë në vijim:

sudo a2ensite shembull.com.conf

sudo shërbimi apache2 ringarkoni

Ashtu si me Windows, thjesht shtoni adresën tuaj IP dhe emrin e domain në skedarin e hosteve të makinave tuaja për ta përputhur atë në vend.

Të mirat dhe të këqijat e mbajtjes së faqes tuaj të internetit

Jo gjithçka është e shkëlqyeshme për të pritur faqen tuaj të internetit, megjithëse. Kursimi i kostos fillimisht ka të bëjë vetëm me kokën e vetme, por edhe që bie shumë në planin afatgjatë.

Drejtimi i serverit tuaj do të rakordojë faturën e energjisë elektrike më shpejt se sa mund të thoni “hosting i përbashkët”. Meqenëse serveri juaj do të duhet të jetë i ndezur dhe i lidhur me internet gjatë gjithë kohës, kostoja në të vërtetë do të përfundojë shumë më e lartë se blerja e një plani të lirë të hostimit.

Kjo nuk do të konsiderojë as mundësinë e ndërprerjeve në zonat e banuara. Nëse, si unë, zona juaj është e prirur për ndërprerje të shpeshta, qëndrueshmëria e faqes suaj të internetit do të jetë në të gjithë vendin, veçanërisht pa një ISP me energji të lartë për ta mbështetur atë.

Kostot janë të larta, por prakticiteti për të pritur faqen tuaj thjesht nuk është aty. Uebfaqja juaj do të jetë viktimë e lidhjeve të ngadalta, duke e dëmtuar atë në renditjen e kërkimeve në Google dhe duke larguar vizitorët e mundshëm. Ndërsa shumë hoste të lira merren në rangun e një deri në dy sekondat, një lidhje rezidenciale me siguri do të merret në rangun e dytë 15-20.

Procesi i vendosjes së uebfaqes tuaj në internet përdoret më së miri si një mjet arsimor për të kuptuar se si funksionon mbajtja e faqes në internet. Duke e ekspozuar veten në të gjitha mjetet, do të mund të konfigurosh faqen tënde më mirë me një host të jashtëm.

Nëse kostoja është një shqetësim, shikoni listën tonë të web hosting më të mirë të lirë, ku ne zbërthej ofruesit që japin shërbim të shkëlqyeshëm me tarifa të mirë. Opsioni ynë i preferuar ka iPage.

Sidoqoftë, të presësh faqen tuaj të internetit është sigurisht një mundësi për skenë ose nëse planifikoni të ekzekutoni një blog të vogël WordPress. Nëse kjo jeni ju, sigurohuni që të shikoni udhëzuesit tanë për të përdorur WordPress. 

  • Udhëzuesi i fillestarit për të përdorur WordPress
  • Udhëzues i ndërmjetëm për të përdorur WordPress
  • Udhëzues i avancuar për përdorimin e WordPress

përfundim

Të presësh në uebfaqen tënde ka të bëjë sa më shumë qejf sa një geek (si unë). Shtë një mundësi për të luajtur me lodra të reja të teknologjisë në pajisjen e vjetër dhe të mësoni më shumë rreth botës së mbajtjes së faqes në internet dhe si funksionon ajo.

Fatkeqësisht, ky është përdorimi më i mirë i tij. Në qoftë se nuk keni ndonjë fuqi serioze prapa serverit tuaj, është e vështirë të bëni ta presni uebfaqen tuaj një mundësi të vlefshme, praktikisht dhe monetare. Për këtë, ne kemi renditur ofruesit më të mirë të mbajtjes në internet, kështu që ju të mund të bëni një zgjedhje të informuar.

Si shkoi përvoja juaj e pritjes në shtëpi? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me