A duhet të përdorni MEGA për kopje rezervë?

Ne e dëgjojmë këtë shumë shpesh gjatë dy javëve të fundit që nga fillimi i shërbimit të ri të ruajtjes së cloud, MEGA. Njerëzit na pyesin nëse duhet të përdorin MEGA si një zgjidhje rezervë për skedarët e tyre kompjuterikë.


Në fund të fundit, MEGA pretendon të jetë shërbimi më i sigurt i ruajtjes së cloud në dispozicion, apo jo? Sigurisht që vetëm kjo nuk e cilëson si një shërbim rezervë në internet. Le të trajtojmë disa nga çështjet që do të vijnë me përdorimin e MEGA si një zgjidhje rezervë. 

Rezervimi në internet VS Rezervimi Online

Së pari dhe më e rëndësishmja, ju duhet të kuptoni se ruajtja në re nuk është kopje rezervë në internet. Ndërsa rezervimi në internet në përgjithësi pasqyron skedarët që keni në kompjuterin tuaj, një shërbim ruajtjeje në cloud nuk ka nevojë për një kopje lokale për të mbetur “në re”. Kjo vjen me një efekt negativ: nëse ndryshoni skedarin tuaj, ato ndryshime nuk do të azhurnohen në cloud.

Një shërbim rezervë online “skanon” sistemin tuaj për ndryshime (pasi përpiqet të pasqyrojë gjithçka saktësisht siç është) për t’u ngarkuar. Shumë shërbime të ruajtjes së cloud funksionojnë në atë mënyrë që të zgjidhni skedarët individualë që doni të ngarkoni. Rezervimi në internet është më i përshtatshmi për dosjet ose disqet e tërë që duhet të mbështeten në cloud.

Pra, MEGA është më tepër një shërbim i ruajtjes së cloud. Nuk është një shërbim rezervë në internet. Mund të zgjidhni skedarë individuale nga kompjuteri juaj, por mos prisni që ato skedarë të sinkronizohen kur i ndryshoni. Ju mund të lexoni artikullin tonë ku ne të hollësishëm se cili është ndryshimi midis rezervës në internet dhe ruajtjes së cloud.

Ju nuk Mund të Programoni Ngarkimet e Dosjeve

Normalisht, kur regjistroheni për një shërbim të dedikuar rezervë online, ju mund të planifikoni kopjen rezervë ashtu si ju dëshironi. Ju mund të bëni kopje rezervë në baza javore ose ditore, madje mund ta ngushtoni atë duke mbështetur skedarët dhe dosjet tuaja çdo orë.

MEGA nuk do t’ju japë atë mundësi. Nëse doni që një ndryshim në një skedar të pasqyrohet, duhet të ngarkoni përsëri atë skedar me dorë. Ende nuk ka zgjidhje të automatizuar në dispozicion. Sigurisht, mund të vijnë disa mjete që do ta bëjnë këtë detyrë për ju por tani për tani është më mirë të përdorni një shërbim online rezervë për atë qëllim.

MEGA nuk është testuar mjaft

Ky shërbim ekziston vetëm për nja dy javë. Vetë pronarët e quajnë shërbimin një version beta, kështu që nuk duhet të përdoret në një mjedis prodhues. Gjërat mund të shkojnë keq dhe ju nuk dëshironi të eksperimentoni me skedarët tuaj më të rëndësishëm.

Ju mund të jeni të sigurt, që zhvilluesit kanë punuar me zemërim për ta bërë atë shërbim një zgjidhje më të mirë sesa shërbimet e tjera të ruajtjes së cloud, si Dropbox.

Testathon
Testuesit e Testatonit në Punë

Por atyre do t’u duhet kohë. Edhe nëse nuk e përdorni MEGA si një zgjidhje rezervë, ekziston madje ndonjë rrezik që e përdorni atë si një shërbim të ruajtjes së cloud. Ju mund të dëshironi ta përdorni atë për të eksperimentuar dhe provuar atë, por vështirë se me skedarët nga i cili varen.

Ështjet e sigurisë

Ndërsa në shikim të parë mega duket të jetë më e sigurt se shërbimet e tjera të ruajtjes së reve, algoritmet e tyre të sigurisë nuk janë testuar sa duhet nga komuniteti për t’u mbështetur plotësisht. Testimi i mëtutjeshëm duhet të bëhet përpara se dikush të besojë në shërbimin e tyre.

Kujdesi i duhur është gjithmonë i nevojshëm kur bëhet fjalë për dosjet tuaja private. Edhe disa shërbime rezervë në internet nuk ofrojnë mjaft veçori të sigurisë. Por ju doni të siguroheni që të dhënat tuaja të mbeten private.

Performance & seriozitet

Shpejtësia e ngarkimit ka qenë e tmerrshme me MEGA kur filloi shërbimi për herë të parë. Sigurisht, ata pësuan një nxitim të jashtëzakonshëm kur filluan shërbimin e tyre të parë.

Rishikimi Mega
Shpejtësia e kufizuar mega

Tani, shpejtësia e ngarkimit dhe shkarkimit është përmirësuar ndjeshëm në mënyrë që ngarkimi i skedarëve tuaj në cloud të jetë vërtet argëtues. Sidoqoftë, shërbimi është shumë i ri për të parashikuar ndonjë besueshmëri afatgjatë, dhe për këtë arsye duhet të shmanget për skedarë të rëndësishëm.

Test, Test & provë

Ne ju inkurajojmë shumë të provoni shërbimin sepse kjo do ta bëjë atë më të mirë dhe në fund të fundit mund të bëhet një zgjidhje e mirë e ruajtjes së reve me një 50 GB hapësirë ​​të jashtëzakonshme.

Mega vs Dropbox
Test i Mega Shpejtësisë

Sidoqoftë, siç kemi theksuar në këtë artikull, mos përdorni MEGA në ndonjë mjedis produktiv. Ne e kemi testuar atë shumë, dhe ka funksionuar mjaft pa përsosur, megjithatë kjo nuk do të thotë që ju nuk do të keni probleme.

Alternativa MEGA

Ka shumë alternativa kur bëhet fjalë për MEGA. Ekzistojnë një bollëk shërbimesh për ruajtjen e cloud që ofrojnë të njëjtat karakteristika.

Ndoshta nuk do të gjeni një shërbim që ju jep 50 GB hapësirë ​​të lirë, por kjo mund të mos jetë e nevojshme për nevojat tuaja. Nëse po kërkoni një shërbim të ruajtjes së cloud që bën kopje rezervë, ne ju inkurajojmë shumë që të keni një vështrim në SugarSync ose SpiderOak.

Këto janë shërbime, të cilat janë mjaft të vendosura në treg dhe kanë një nivel të lartë sigurie. Ndërsa ato janë më të shtrenjta se MEGA, ata ofrojnë klientë desktop, në mënyrë që të mund të sinkronizoni skedarët tuaj midis makinave të shumta. Nëse kjo është ajo që ju po kërkoni.

Ju mund të dëshironi të keni një vështrim në grafikun tonë të krahasimit që do t’ju japë një përmbledhje të mirë atë që çdo ofrues është i aftë të bëjë.

Vija e poshtme

Ne na pëlqejnë përpjekjet që po bën MEGA: përdorimi i saj është me të vërtetë një fllad, dhe premton të jetë një nga shërbimet më të sigurta të ruajtjes së reve. Sidoqoftë, është pak herët për një gjykim të formës së prerë, por ne nuk mund ta rekomandojmë atë në këtë pikë kohe si një shërbim rezervë në internet.

Për të qenë i drejtë: nuk ka për qëllim të jetë një shërbim rezervë. Përkundrazi, duhet ta konsideroni atë si hard drive tuaj në re që i shton hapësirë ​​shtesë kompjuterit tuaj.

Por ashtu si një hard disk i jashtëm, mund të ketë fshehje. Prandaj, gjithmonë duhet t’i mbani kopjet rezervë në disqe të shumta ose me shumë shërbime. Nëse duhet, mund të përdorni mega si një zgjidhje sekondare rezervë, por duhet të mendoni dy herë nëse doni ta përdorni për të dhëna të ndjeshme.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me