Sync.com срещу SpiderOak ONE: кой прави какво?

Те са две от най-добрите облачни услуги, достъпни днес, всяка с голяма поддръжка за поверителност на потребителите. Sync.com и SpiderOak ONE обаче не играят точно за един и същи отбор. Sync.com се нарежда като може би най-добрата услуга за съхранение в облак днес, докато SpiderOak ONE е уважаван член на най-добрия онлайн резервен клуб.


Въпреки тази разлика, със сигурност можем да видим как се бори с избора между двете. В крайна сметка SpiderOak ONE има някои трикове за съхранение в облака като синхронизиране на файлове и споделяне. Sync.com междувременно работи чудесно, за да защити най-ценните си файлове, дори ако не може да изпълнява резервни архиви.

Тъй като ние сме приятелските защитници на облака, решихме да ви помогнем да направите избора между двете. Очаквайте, ние ще разбием основните разлики между Sync.com и SpiderOak ONE, така че да имате по-добра представа за това какво ще получите. Не забравяйте да проверите нашия инструмент за сравняване на облак за повече помощ там.

Имаме и пълен преглед на Sync.com, плюс ревю на SpiderOak ONE, както и резюме на видео на тази статия.

Sync.com срещу SpiderOak: Cloud Storage vs. Online Backup

Ние подробно разказахме разликите между съхранението и архивирането, така че няма да повторим целия шебанг тук. Кратката версия е, че облачното хранилище е предназначено за освобождаване на място на твърдия диск, синхронизиране на устройства и споделяне на съдържание. Междувременно онлайн резервно копие има за цел да копира вярно вашия твърд диск в случай на срив, кражба или друга катастрофа.

Sync.com, както беше споменато, попада здраво в категорията за съхранение в облак. SpiderOak ONE е онлайн резервна услуга, но една от малкото, които се опитват и смесват традиционните линии между съхранение и архивиране. Това прави, като предлага както функции за синхронизиране, така и за споделяне на файлове.

Независимо дали това прави или не, SpiderOak ONE е по-универсално решение от Sync.com всъщност не е за дебат. Прави се. Въпреки това, има много неща, които трябва да знаете за SpiderOak ONE, преди да го изберете през Sync.com или друга опция за съхранение в облак.

Най-голямото, най-важното нещо, което абсолютно трябва да получите е, че докато SpiderOak ви позволява да синхронизирате и споделяте файлове, това няма да ви помогне да спестите място на твърдия диск. Sync.com ще.

Макар и критична, тази разлика между Sync.com (или всяко облачно хранилище) и SpiderOak е доста лесна за разбиране. Други разлики не са. SpiderOak ONE, макар и страхотен в много отношения, е една от по-трудните услуги за увиване на главата си, поради което написахме цялото ръководство за SpiderOak ONE.

Очаквайки, ще разгледаме някои от по-нюансираните разлики между нашите две функции. Ще го вземем стъпка по стъпка и отстрани, така че можете да вземете правилното решение между най-добрата услуга за съхранение в облак с нулево знание и един от най-универсалните онлайн резервни инструменти.

Пространство и цена

Sync.com е една от най-добрите оферти в облачното съхранение. Можете или да се регистрирате за 500 GB място за съхранение за малко под 50 долара годишно, или четворно с 2TB само за два пъти цената.

Междувременно SpiderOak ONE, макар и на разумни цени за онлайн резервно обслужване, няма да ви направи петима ваши счетоводител. 1TB резервно копие струва около $ 120 годишно. Най-евтиният план, който е 60 долара на година, ще ви осигури само 100 GB резервно копие.

Ако търсите чист обем от гигабайти, Sync.com коства SpiderOak ONE с относителна лекота. Относно единственото предимство, което получавате от SpiderOak ONE е, че можете да плащате всеки месец, докато Sync.com изисква годишен ангажимент.

В светлината на този годишен ангажимент може да искате първо да изпробвате услугата. Sync.com ви отпуска 5GB безплатно за цял живот. Компанията също така е разработила наистина добра програма за реферали, която ви осигурява 1 GB допълнително хранилище за всеки приятел, когото посочите, без ограничения за това колко можете да убедите.

Файлов хостинг подход

След като се регистрирате, методът за получаване на файлове в облака е много различен за Sync.com срещу SpiderOak ONE.

Инсталирайте клиента на Sync.com на вашия Windows или Mac компютър и във вашата файлова система ще бъде създадена специална папка за синхронизиране. Всичко, което трябва да направите, за да изпратите файлове в облака, е да ги пуснете в тази папка.

Освен това можете да премествате файлове в Sync.com Vault, който е защитен файлов архив. Можете да качвате файлове в Vault чрез уеб GUI на Sync.com или можете да щракнете с десния бутон върху файловете във вашата файлова система и да изберете „copy to Vault“. Файловете също могат да бъдат качени във вашата папка за синхронизиране чрез уеб GUI.

За да получите файлове в облака SpiderOak, ще трябва също да инсталирате клиент. Въпреки това, вместо да ги добавяте в папка за синхронизиране, трябва да създадете резервен план, поне в началото.

Както при повечето резервни копия, първоначалната част от процеса със SpiderOak може да бъде малко досадна. Основната идея е, че трябва да изберете всички папки и файлове, които искате да добавите към резервния си план.

SpiderOak ONE помага на някои, като ви позволява да изберете категория отдясно за автоматично архивиране, но сте ограничени до конкретни места като вашия работен плот, папки с документи или снимки.

В бъдеще всеки файл, поставен в папка, маркирана за архивиране, ще бъде автоматично изпратен в облачното пространство на SpiderOak ONE. Тоест, освен ако не влезете в клиента и не маркирате конкретно този файл.

Синхронизиране на файлове

Sync.com използва папка за синхронизиране, за да изпраща файлове в облака. Това не е нещо, което правят повечето онлайн резервни услуги, с няколко изключения като SpiderOak.

Това означава, че има друг начин за изпращане на файлове в облака с SpiderOak, различен от поставянето им в папка, маркирана за архивиране: можете да ги поставите в папката за синхронизиране, която SpiderOak създава на вашия твърд диск.

Наречена Hive, тази папка работи като повечето други папки за синхронизация.

Разликата е, че файловете в него всъщност се записват във вашето архивно пространство и технически са част от плана ви за архивиране. Можете да изключите синхронизирането за конкретни типове файлове в папката си за синхронизиране, ако не искате да ги синхронизирате, но не можете да изключите архивиране на файлове, които се синхронизират.

SpiderOak ONE също няма функция за селективно синхронизиране. Повечето облачни хранилища, включително Sync.com, правят. Селективното синхронизиране ви позволява да изключите синхронизирането на файлове, така че те да се съхраняват само в облака, но не и на вашия твърд диск. Той, подобно на Sync.com Vault, е средство за освобождаване на място на твърдия диск.

Поради ограниченията на SpiderOak ONE, честно е да се каже, че синхронизирането на файлове със Sync.com е по-гъвкаво и мощно, отколкото синхронизирането на файлове със SpiderOak ONE. Ако искате да работите бързо и да синхронизирате и не се интересувате от архивиране на файлове, това е добра причина да изберете Sync.com през SpiderOak ONE.

Единственото добавено предимство, което SpiderOak ONE има, когато става дума за синхронизиране, е, че има клиент на Linux, докато Sync.com не. Както и повечето услуги за съхранение в облак, както можете да прочетете в нашето най-добро облачно хранилище за Linux.

Споделяне на файлове

Въпреки че споделянето на файлове е по-често с облачно съхранение, много онлайн резервни копия ви позволяват да споделяте и файлове. SpiderOak ONE прави, макар че се нуждае от някакъв уникален подход.

Разликата е в това, което SpiderOak нарича „ShareRoom.“ ShareRoom работи нещо като споделена папка в това, че всяко съдържание, поставено в нея, е достъпно за тези, на които е предоставен достъп.

Можете да зададете на всеки ShareRoom уникална парола и уникален URL адрес, който ще позволи на другите да имат достъп до съдържание в мрежата, така че да не се налага да инсталират клиент SpiderOak ONE.

Ако настройката на ShareRoom изглежда твърде много работа, можете също така да генерирате връзка, сочеща към файл, който може да бъде споделен с всеки. Споделянето на връзки със SpiderOak обаче е доста ограничено.

Генерираните връзки не могат да бъдат извикани по-късно: това е еднократно нещо, така че ще трябва да го запишете или да направите нова връзка, ако трябва отново да споделите файла. Връзките изтичат автоматично след три дни, но фактът, че не можете да ги търсите по-късно, прави надзора върху споделянията на файлове малко труден с SpiderOak ONE.

Обратното е при Sync.com, което улеснява одита на споделени файлове благодарение на два специални изгледа в уеб интерфейса му. Първата, наречена „връзки“, показва всички файлови връзки, които сте генерирали. Втората, наречена „споделяния“, показва всички папки, които сте споделили.

Други функции за споделяне на Sync.com, които харесваме, включват възможността за задаване на пароли за връзки, дати на изтичане и ограничения за изтегляне. Можете също да създадете връзки за качване, за да оставите другите да споделят файлове с вас. Нито една от тези функции не е налична при SpiderOak ONE.

С две думи, ако имате нужда от добър инструмент за споделяне на файлове, SpiderOak ONE е малко тромав. Sync.com междувременно е най-добрият инструмент за съхранение в облак за споделяне на файлове, съчетан само с много по-скъпия Tresorit (вижте Sync.com срещу Tresorit за пълна разбивка на главата).

Сигурност

Последното нещо, за което ще говорим, е сигурността. Ние обаче ще държим тази част кратка, защото това е доста проста история: Sync.com и SpiderOak ONE са две от най-сигурните облачни услуги, които ще намерите.

Макар че ние обикновено се застъпваме за това, че потребителите предприемат стъпки за защита на собствената си поверителност, те могат да направят това много по-лесно, като използват облачни услуги с нулево знание. Под криптиране с нулево знание имаме предвид частно криптиране от край до край. Никой освен вас и тези, на които предоставяте достъп, не може да дешифрира вашите файлове и че „никой“ не включва самата облачна услуга.

Sync.com и SpiderOak OnE последователно се класират сред нашите избраници за най-добри облачни услуги с нулево знание. От двете даваме натискане на Sync.com, тъй като разширява нулевите знания до всички споделени файлове, докато SpiderOak не.

Sync.com има и някои други предимства за сигурност спрямо SpiderOak ONE, включително двуфакторно удостоверяване. От декември 2017 г. SpiderOak твърди, че работи върху тази функция за всички потребители, но в момента тя се предлага само за наследени клиенти.

Заключителни мисли

Целта тук беше да изчистите объркване относно Sync.com и SpiderOak ONE. Надяваме се, че сме го направили, но ще изложим кратката версия, в случай че все още се борите или прескочите до края.

Ако искате да увеличите капацитета на вашия твърд диск, изборът е ясен: изберете Sync.com. SpiderOak ONE не може да се използва за тази цел. Освен това със Sync.com можете да получите 2TB място за съхранение за евтини.

Ако имате нужда от решение за възстановяване при бедствия, вероятно искате SpiderOak ONE. Въпреки че е чудесен начин за съхранение на снимки, Sync.com няма функции за архивиране, за да направи процеса лесен и всеобхватен. Накратко, ако използвате Sync.com като инструмент за архивиране, той няма да работи много добре.

За споделяне на файлове Sync.com е по-добрият инструмент. Ние също бихме казали същото за синхронизирането в повечето случаи (с изключение на Linux).

Когато SpiderOak ONE наистина има предимство, не е толкова много над Sync.com, колкото над другите инструменти за архивиране онлайн. В противен случай страхотни снимки като Backblaze (прочетете нашия преглед за Backblaze) и CloudBerry Backup не могат да се използват за синхронизиране на файлове. CloudBerry дори не може да се използва за споделянето им (прочетете нашия преглед на CloudBerry Backup).

Краен победител: SpiderOak ONE

За алтернативи на SpiderOak за архивиране със синхронизиране, единственият наистина способен избор са Acronis True Image и IDrive. Прочетете нашия преглед на True Image и преглед на IDrive за повече информация за всеки от тях.

Това е нашето мнение по обсъждането на Sync.com или SpiderOak ONE. Заповядайте да звъннете, като оставите коментар по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me