Споделяне на файлове в Google: Пълното ръководство за 2020 г.

Google Drive не е само услуга за съхранение и синхронизиране в облак, но е и добра алтернатива на Microsoft Office. Той предоставя текстов процесор, презентационна програма, програма за рисуване, създател на формуляри и електронни таблици. Освен това напълно поддържа популярни типове файлове на Microsoft, включително PDF, HTML, TXT и други. 


Това улеснява споделянето на файлове със сътрудници, независимо дали имат Office или други подобни програми. Това означава, че сътрудниците могат да преглеждат и редактират файлове с вас, при условие че имат браузър и интернет връзка. 

В това ръководство ще научите основите на споделянето на файлове с Google Drive, както и как можете да контролирате кой може да гледа, редактира, пише коментари и много други. Можете също да прочетете нашия преглед на Google Диск, за да получите повече информация за тази услуга за съхранение и синхронизиране на файлове.

Contents

Как да споделяте файлове в Google Drive

Можете да споделяте файлове в Google Drive с всеки, стига да имате имейл адреса му. Когато споделяте тези файлове, можете да контролирате кой може да ги гледа, редактира или коментира. Ще ви покажем как да споделяте вашите файлове, съхранявани в Google Drive от компютър, Android или iOS устройство.

Споделяне на файлове в Google Диск с браузъра ви

Отворете Google Drive и намерете конкретния файл, който искате да споделите. Кликнете върху файла и след това натиснете иконата “споделете” – която прилича на човек със знак плюс – в горната дясна страна на вашия екран. Можете също така да щракнете с десния бутон върху файла и да изберете „споделяне“.

Google-споделяне на файлове от Google диск-акция

За да споделите няколко файла, задръжте „shift“ на клавиатурата си и изберете два или повече файла. След това кликнете върху „споделяне“ в горната дясна страна на вашия екран. 

За Google Forms опциите за споделяне са различни в сравнение с други типове файлове. Можете да споделите формуляр със сътрудници, за да работите върху него заедно. За целта отворете формата, щракнете върху трите точки в горната дясна страна на екрана и изберете „добавяне на сътрудници“. 

Google-споделяне на файлове от Google форма получиш повече от добавен сътрудници

Въведете име или имейл адрес на вашия сътрудник и натиснете „изпрати“. След това сътрудникът може да редактира всяка част от формата, включително запазени отговори. 

Google-споделяне на файлове от Google-форма-по-добавен сътрудници-име-мейл

Забележка: Ако не искате споделената връзка да бъде изпратена като имейл до всеки сътрудник, щракнете върху „разширено“.

Google-споделяне на файлове между хората-разрешения-напреднал

След това можете да премахнете отметката от квадратчето „уведомяване на хората“.

Google-споделяне на файлове между хората-разрешения обявят-хора

Споделяне на файлове в Google Документи с конкретни хора и разрешения

За да споделите файл в Google Документи, щракнете върху иконата „споделяне“ или щракнете с десния бутон върху файла и изберете „споделяне“. Този изскачащ прозорец отваря кутия, която гласи „сподели с другите.“ Под „хора“ можете да въведете имейл адреса на конкретните хора, с които искате да споделяте файловете в Google Docs. Ако получателят няма профил в Google, той ще може да преглежда само файла.

Google-споделяне на файлове-хора

За да определите разрешения за достъп, щракнете върху иконата „молив“ от дясната страна на изскачащото поле „споделяне с други“. Ще получите три опции за споделяне: „може да редактира“, „може да коментира“ или „може да преглежда“. Изберете желаната опция и натиснете „изпрати“.

Google-споделяне на файлове между хората-разрешения

Как да споделяте файлове в Google Drive

 1. Отворете Google Drive
 2. Намерете файла, който искате да споделите
 3. Щракнете върху иконата „споделяне“ или щракнете с десния бутон върху файла и изберете „споделяне“
 4. За няколко файла задръжте „shift“ на клавиатурата си, изберете два или повече файла и след това кликнете върху „споделяне“
 5. За Google Forms отворете формата, щракнете върху „още“ и изберете „добавяне на сътрудници“. Въведете име или имейл адрес на вашите сътрудници и натиснете „изпрати“
 6. В полето „споделяне с други хора“ въведете под „хора“ имейл адресите на човека или хората, с които искате да споделяте файловете 
 7. Щракнете върху иконата „молив“ от дясната страна, изберете „мога да редактирам“, „можете да видите“ или „да коментирате“ и кликнете върху „изпрати“

Споделяне на файлове с групи

Споделянето на файлове в Google е ограничено до 200 души или групи. До 100 души могат едновременно да коментират и редактират, но повече от 100 души могат да преглеждат файла, въпреки че е по-лесно да го публикувате и да създадете обща връзка.

Можете също да споделяте файлове с до 200 души или групи, но освен това, ще трябва да създадете Google Group и да споделите файла с групата чрез един имейл адрес.

Google-споделяне на файлове от Google групи създадете

Например, можете да създадете група с конкретен имейл адрес – например [имейл защитена] – и да добавите членове към групата. След това можете да използвате имейл адреса на групата, за да споделяте файлове с членове на групата.

Ако споделяте съдържание с подгрупа на основна група, членовете на подгрупата имат достъп до същото съдържание, което е споделено с родителската група. Можете също да премахнете членове от групата и те ще загубят достъп до споделената папка или файл на групата. 

Новите членове, които добавите по-късно в групата, могат да отворят файловете чрез URL адреси, но споделената папка или файл няма да се покажат веднага в изгледа им „споделено с мен“ в Google Drive. Вместо това ще трябва отново да споделяте съдържанието с групата или поотделно с всеки нов член.

Можете също да ограничите възможностите за споделяне на съдържанието на вашата група с други хора и да разрешите достъп до файловете само на конкретни хора от вашата организация.

За да споделите файл с група, създайте документ в Google Drive или отворете съществуващ, след което щракнете върху „споделяне“.

Google-споделяне на файлове от Google диск-акция

Кликнете върху „разширено“, след което въведете имейл адреса на групата под „покани хора“ и изберете нивата на разрешения за достъп: „може да редактира“, „може да коментира“ или „може да преглежда“ След това щракнете върху „готово“.

Google-споделяне на файлове между хората-покани към хората разрешения

Как да споделяте файлове с група в Google Drive

 1. Създайте документ в Google Drive или отворете съществуващ
 2. Кликнете върху „сподели“
 3. Под „поканете хора“ въведете имейл адреса на групата
 4. Изберете нивата на разрешения за достъп: „може да редактира“, „може да коментира“ или „може да преглежда“
 5. Кликнете върху „готово“

Как да споделите връзка към файл

Можете също така да изпратите съвместната връзка на вашия файл с други хора, така че всеки, който има връзка, да има достъп до него. 

Изберете файла, след което щракнете върху иконата „get shareable link“ – която прилича на верижна връзка – в горния десен ъгъл на екрана. В противен случай щракнете с десния бутон на мишката върху файла и изберете „Вземете възможност за споделяне“.

Google-споделяне на файлове-да-се споделя-връзка

Кликнете върху „Настройки за споделяне“. 

Google-споделяне на файлове-да-се споделят-LINK за ​​споделяне-настройки

Щракнете върху стрелката „надолу“ до „всеки с връзката“, за да изберете опциите за разрешение.

Google-споделяне на файлове-получите несподелимо-връзка-всеки,-с-връзка-разрешения

Копирайте връзката и я поставете в имейл или където искате да я споделите. 

За да споделите публично файла си, така че всеки с връзката в мрежата да може да го търси, намери и отвори, щракнете върху „Вземете възможност за споделяне“, щракнете върху стрелката „надолу“ до „всеки с връзката“ и щракнете върху „още“.

Google-споделяне на файлове-получите несподелимо-връзка-всеки,-с-връзка-по-

Кликнете върху „обществено в мрежата“, след което натиснете „запазване“.

Google-споделяне на файлове-получите несподелимо-връзка-всеки,-с-връзка-обществената

Забележка: Ако отворите файла си и видите анонимно животно вместо име на човек, това означава, че човекът, който има достъп до файла, не е влязъл в акаунт в Google.

Как да споделите връзка в Google Drive

 1. Кликнете върху „Вземете споделяна връзка“ или кликнете с десния бутон върху файла и изберете „Вземете споделяна връзка“
 2. Щракнете върху „настройки за споделяне“ и след това щракнете върху стрелката „надолу“ до „всеки с връзка“, за да изберете опции за разрешение
 3. Копирайте връзката и я поставете, където искате да я споделите
 4. За да споделите публично файла си, щракнете върху „Вземете споделяема връзка“ и след това щракнете върху стрелката „надолу“ до „всеки с връзката“
 5. Кликнете върху „още“ и изберете „обществено в мрежата“. Кликнете върху „запазване“, след това „готово“

Как да спрем споделянето на файл на Google Drive

Ако вече не искате да споделяте файл с конкретни хора, най-лесният начин да промените това е да щракнете с десния бутон върху файла или папката, отидете на „споделяне“ и след това щракнете върху „разширени“. Оттам можете да премахнете хората, с които вече не искате да споделяте, като просто кликнете върху „x” вдясно.

Споделяне на файлове в Google Drive с мобилното приложение

Ако използвате Google Drive от устройството си с Android или iOS, процесът е подобен, но с няколко леки промени от версията за десктоп. За да споделите един файл, отворете приложението Google Drive и докоснете иконата „още“ (три точки) до името на файла.

Google-споделяне на файлове-повече

Докоснете „споделяне“.

Google-споделяне на файлове-повече-акция

За да споделите няколко файла, създайте папка и добавете файловете към нея, след което докоснете иконата „още“ до името на папката, за да споделите цялата папка.

Google-споделяне на файлове-папка-акция

Разрешения за споделяне на файлове на устройства с Android или iOS

Ако използвате устройство с Android или iOS, можете да споделяте файлове с конкретни хора, които имат акаунт в Google. Под „хора“ въведете имейл адреса на човека или групата на Google, с която искате да споделите.

Google-споделяне на файлове-хора

Докоснете иконата за изпращане.

Google-споделяне на файлове между хората-изпрати

Забележка: Ако не искате хората да бъдат известявани по имейл, докоснете иконата „още“ (три точки) в горната част и изберете „пропуснете изпращане на известия“.

Google-споделяне на файлове-пропуснете-изпращане на уведомление

Как да споделяте файл в Google Drive на мобилни устройства

 1. Отворете приложението Google Drive и докоснете иконата „още“ (три точки) до името на файла
 2. Докоснете „споделяне“
 3. За няколко файла създайте папка и добавете файловете към нея, след което докоснете иконата „още“ до името на папката, за да споделите цялата папка
 4. Под „хора“ въведете имейл адреса на човека или групата на Google, с която искате да споделите
 5. Докоснете „изпрати“

Споделяне на файлове с помощта на връзка на мобилни устройства

Можете да получите споделена връзка и да я изпратите на други хора, така че всеки, който има връзката към файла, да получи достъп до нея. 

Докоснете иконата „още“ (три точки) до името на файла и докоснете „споделяне на връзка“, за да го включите.

Google-споделяне на файлове-връзка за споделяне на еднократните

Докоснете „копиране на връзка“ и след това поставете връзката, където искате да я споделите.

Google-споделяне на файлове-връзка за споделяне на копиране-връзка

Забележка: Ако не притежавате файла, няма да видите опцията „споделяне на връзката“. В този случай попитайте собственика на файла за разрешение за споделяне на файла.

Как да споделяте връзка в Google Drive на мобилни устройства

 1. Докоснете иконата „още“ (три точки) до името на файла и докоснете „споделяне на връзка“
 2. Докоснете „копиране на връзка“ и след това поставете връзката, където искате да я споделите

Споделяне на файл публично от мобилното ви устройство

Можете също да споделяте файла си публично чрез мобилното си устройство, така че всеки да може да го търси, намери и отвори в интернет.

Докоснете иконата „още“, след това „споделяне“. Превъртете надолу и докоснете „кой има достъп“.

Google-споделяне на файлове-кой-е-достъп

Докоснете „изключване на връзката“, за да го включите.

Google-споделяне на файлове-достъп-връзка за споделяне на еднократните

Докоснете стрелката „надолу“, за да изберете опции за разрешение: „редактиране“, „коментар“ или „преглед“.

Google-споделяне на файлове-някой-с-връзка-разрешения

Поставете връзката, където искате да я споделите.

Как да споделяте публично файл на Google Drive от мобилното си устройство

 1. Докоснете иконата „още“, след това „информация“ и изберете „споделяне на връзка“
 2. Докоснете стрелката „надолу“, за да изберете опции за разрешение: „редактиране“, „коментар“ или „преглед“
 3. Поставете връзката, където искате да я споделите

Споделяне на файлове в Google: Поверителност и сигурност

Лесно е да споделяте и разпространявате файлове в Google Drive, но има няколко недостатъка. Едно от най-големите е, че не можете да задавате дати за изтичане или пароли за връзки, така че само тези с паролата да могат да преглеждат или изтеглят споделения файл. Сигурното споделяне на файлове с Google Drive е сложно и не препоръчваме да го използвате за чувствителни файлове.

Повечето други услуги за съхранение в облак също липсват това, въпреки че има няколко изключения сред нашите най-добри облачни хранилища за доставчици на споделяне. Най-горното ни предложение от този облачен списък за съхранение е Sync.com, което криптира споделянето на файлове и ви позволява да задавате дати на изтичане, пароли и ограничения за изтегляне на връзки (прочетете нашия преглед на Sync.com).

Освен това трябва да знаете, че споразумението за условията и реда на Google Drive дава разрешение на компанията да сканира съдържанието, което се съхранява и споделя. Една от причините за това е да се предпазят материали, защитени с авторски права, като филми, от споделяне, особено ако те са изтезани. 

Ако търсите малко повече поверителност, по-добре е да използвате един от най-добрите доставчици на облачно хранилище с нулево знание, като Sync.com, Tresorit или pCloud.

Заключителни мисли

Споделянето на файлове е един от най-важните елементи на Google Drive, без които той не би бил сред нашите най-добри избор за най-доброто облачно хранилище за споделяне. В по-голямата си част процесът е ясен и се надяваме това ръководство да ви насочи към правилния път.

Ако всичко, което искате, е да си сътрудничите, да споделяте и да работите с документи, Google Drive е чудесна опция. Ако вашият приоритет е сигурността и поверителността, дайте най-добрите ни инструменти за съхранение в облак за сътрудничество, прочетете за още опции. Кажете ни какво мислите в секцията за коментари по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me