Най-добрият софтуер за възстановяване на снимки: Как да възстановим загубените снимки на вашия компютър

Независимо дали албумът отбелязва семейна ваканция, перфектно позиран селфи или компрометиращ кадър на богат политик, снимките имат стойност. Докато ги съхраняваме цифрово, революционизираха способността ни да предпазваме снимките си от опустошенията на времето, все още могат да се случат злополуки..

Когато имате стотици или хиляди снимки, съхранявани на твърдия ви диск, е сравнително прост въпрос, който можете да изтриете, без да се замисляте. Също така не е нечувано случайно да форматирате дял, губейки всичко върху него.

На всичкото отгоре твърдите дискове, особено HDD, имат много движещи се части, които са предразположени към неизправност. Това води до корупция, която може да направи файловете с изображения да не се виждат. Подобни проблеми могат да възникнат с цифрови камери, SD карти, USB устройства и други места, където може да имате съхранени снимки.

Възстановяване на изгубени снимки

Добрата новина е, че често пъти изтриването на файлове от твърдия ви диск всъщност не ги изтрива и повреждането на файловете не винаги е загубена причина. Лошата новина е, че магазините за ремонт на компютри често таксуват mucho dinero за възстановяване на изтрити файлове, включително снимки. Другата добра новина е, че с подходящия софтуер можете да направите същото за много по-малко.

По време на това ръководство ще разгледаме някои от възможностите за възстановяване на софтуера за снимки, достъпни за вас, и ще ви покажем колко лесен е процесът, използвайки Stellar Photo Recovery и PhotoRec и като примери.

Преди да се заемем с възстановяването на софтуера, първо ще разгледаме как можете да възстановите файлове чрез облачно съхранение или онлайн резервно копие, тъй като ако използвате един от тези инструменти, има голям шанс загубените ви снимки да са само на едно щракване или две. Освен това, ако просто искате да възстановите редовни файлове, не забравяйте да проверите нашите най-добри отзиви за софтуера за възстановяване на данни.

Възстановяване на изтритите снимки от облака

Ако сте използвали телефона си с Android, за да щракнете загубената снимка и сте се включили автоматично да качите в Google Drive, имате късмет. Потребителите на Android автоматично получават 15 GB безплатно пространство за съхранение, което също покрива Google Photos. Насочете се към drive.google.com и кликнете върху раздела Google Photos вляво, за да получите достъп до снимки, качени от вашия смартфон или таблет.

Ако не сте създали Google Photos или сте взели снимките си от цифрова камера, този метод за възстановяване очевидно няма да помогне. Можете да се защитите от бъдещи изтривания, като отворите приложението си Google Photos на вашия смартфон, отидете на настройки и включите „архивиране & синхрон. “

За потребителите на iPhone, Apple iCloud може да се използва и за възстановяване на изтрити снимки, ако имате предвидливостта да настроите автоматично качване. С iCloud обаче сте ограничени до 5 GB безплатно хранилище. И в двата случая – Google Drive или iCloud – вашето пространство за съхранение вероятно ще изтече.

Въпреки че сега няма да ви помогне да възстановите снимки, ние съставихме списък с най-доброто облачно хранилище за снимки, ако сте намерили свободното пространство за съхранение, което получавате с Google Drive или iCloud, просто не е достатъчно. Налични са няколко страхотни алтернативни опции, включително супер сигурен Sync.com, ако се страхувате от шпиони от NSA да се подиграват с вашите селфита (прочетете пълния преглед на Sync.com, за да разберете защо го обичаме толкова много).

По-добър залог от облачното хранилище за възстановяване на снимки, изтрити от твърдия ви компютър, е да ги възстановите от онлайн резервно копие. Ако не сте наясно с разликата между облачно съхранение и онлайн резервно копие, нашето ръководство за най-доброто архивиране онлайн трябва да помогне.

Делото за архивиране

Предимството на онлайн архивирането пред облачното съхранение е, че онлайн архивирането може да се използва за автоматично архивиране на снимки, съхранявани на вашия компютър, независимо от това къде са тези снимки във вашата файлова система. Съхранението в облак обикновено изисква преместването им в папка за синхронизиране, което улеснява пренебрегването на снимките.

Онлайн доставчикът на резервни копия IDrive е перфектен за защита срещу случайно изтриване на файлове, тъй като дори когато файлът бъде изтрит на вашия компютър, той остава на сървъра на IDrive, докато не го изтриете ръчно там или стартирате процеса на почистване на архива. Както можете да прочетете в нашия преглед на IDrive, услугата нарича този метод за възстановяване на изтритите файлове „истинско архивиране“ и това е нещо, което няма да получите с много други популярни онлайн резервни копия, включително Backblaze и Carbonite.

Други услуги също запазват изтритите файлове, но само за ограничен период от време.

ServiceService TypeDeleted Съхранение на файлове
Google DriveСъхранение в облаказа неопределено време
iCloudСъхранение в облака30 дни
Sync.comСъхранение в облаказа неопределено време
DropboxСъхранение в облака30 дни
OneDriveСъхранение в облака30 дни
Аз карамОнлайн резервно копиеза неопределено време
BackblazeОнлайн резервно копие30 дни
CarboniteОнлайн резервно копие60 дни
CloudBerry архивиранеОнлайн резервно копиеза неопределено време
SpiderOak ONEОнлайн резервно копиеза неопределено време

Както облачните хранилища, така и онлайн резервните копия обикновено включват и функция, наречена версия. С версията можете да се върнете към предишни състояния на файлове с относителна лекота. Въпреки че често свързваме версията с върнати нежелани промени на файлове, тя може да бъде използвана за коригиране на повреждане на файлове – включително повреда на файлове с изображения.

Всъщност версията е чудесен начин да се избавите от неприятности с откупи, вид киберпрестъпност, която използва корупцията на файловете като средство за принуда. Просто изтрийте зловредния софтуер, причинил проблема и възстановете предишната версия.

Процесът на възстановяване на предишен файл с изображения обикновено е сравнително прост. Например при Sync.com става въпрос само за влизане в браузъра, щракване с десния бутон върху изображението и избор на „история на прегледа“. Намерете и маркирайте файла, към който искате да върнете, и кликнете върху бутона, който гласи „възстановяване на избрания“.

Докато повечето услуги за съхранение в облак и онлайн архивиране предлагат версия на файлове, колко и колко дълго се запазват версии е друг въпрос.

Политика за обслужване на услуги
Аз карамЗапазва предишните 10 версии на всеки файл
BackblazeЗапазва всички версии от последните 30 дни
CarboniteЗапазва най-малко три версии, независимо от възрастта и други версии до три месеца
Sync.comНеограничена версия (Pro акаунт)
DropboxЗапазва всички версии от последните 30 дни

За когато не сте създали резервно копие: Софтуер за възстановяване на снимки

Съхранението в облак и онлайн архивиране правят възстановяването на изтритите снимки сравнително лесно. След това отново, ако четете тази статия, има голям шанс да не сте приложили някое от тези решения.

Както отбелязахме в началото на тази статия, има цяла гама софтуер, създаден да възстановява изтрити файлове с изображения и дори да поправя повредени. Ще намерите някои безплатни опции с отворен код и някои опции за лицензиране, всяка с различна степен на изпълнение, функции и потребителско изживяване.

Инструменти, които харесваме тук в Cloudwards.net, включват Stellar Photo Recovery, Remo Photo Recovery, PhotoRec, Pandora Recovery и PhotoRescue 3.

В останалата част от това ръководство ще Ви преведем чрез използване на две от тези услуги. Първият е PhotoRec, който избрахме, тъй като това е една от най-добрите налични безплатни опции с отворен код. Вторият е Stellar Photo Recovery, който избрахме заради неговите характеристики и факта, че марката Stellar е фаворит сред професионалистите в IT магазина.

Възстановяване на снимки с PhotoRec

PhotoRec е един от най-добрите безплатни инструменти за възстановяване, които можете да получите благодарение на способността си да възстановява стотици различни типове файлове (не само снимки). Той може да възстанови снимки от вашия твърд диск, USB устройства и дори вашия цифров фотоапарат. Едно от предимствата на PhotoRec е, че той е бърз, игнорира файловата система и насочва само към основните данни.

Този подход също позволява на PhotoRec достъп до снимки, дори ако файловата система на компютъра ви е повредена и му позволява да възстановява снимки от почти всяко устройство, независимо от типа на файловата система.

Големият проблем при PhotoRec е, че той не използва GUI: той е инструмент на командния ред. Това означава, че ще трябва да се чувствате удобно с малко по-малко ръкохватка, отколкото бихте получили с повечето съвременни софтуерни решения.

Можете да инсталирате PhotoRec заедно с TestDisk, по-пълен инструмент за възстановяване на данни, като посетите cgsecurity.org (кръстен на автора на двата софтуера, Кристоф Грение).

След като го изтеглите и извлечете, ще трябва да кликнете върху файла на приложението PhotoRec, за да го стартирате.

Това ще отвори интерфейса на командния ред. Може да изглежда малко страшно, но наистина не е трудно да се използва. Започнете с клавишите със стрелки на клавиатурата, за да подчертаете дяла, който искате да сканирате, или целия физически диск. След това маркирайте „продължение“ и натиснете Enter.

След това ще трябва или да изберете да стартирате сканирането срещу вашата файлова система или основния диск. След като направите своя избор, уверете се, че „търсенето“ е маркирано по-долу и натиснете Enter отново.

Следващата стъпка е да изберете да сканирате просто свободно пространство или целия дял. Ако търсите само изтрити файлове, просто сканирайте свободното пространство. В противен случай ще връщате неизтрити файлове и процесът ще отнеме повече време.

Накрая ще трябва да изберете място, където да запазите възстановените си файлове.

Натиснете „c“, след като сте се настанили в директория, за да пуснете файловете си, и сканирането ще започне да работи. Интерфейсът на командния ред ще ви информира за напредъка, докато работи.

След като приключите, отворете указателя, който сте посочили за възстановяване, и вашите снимки трябва да се надяваме да са там.

PhotoRec върши работата и е безплатна, но ако търсите по-пълнофункционално изживяване, може да искате да потърсите другаде. Освен че разчита на интерфейса на командния ред, PhotoRec не ви позволява да визуализирате файлове, преди да ги възстановите, и не поправя повредени файлове със снимки. Има много страхотни опции там, ако нямате нищо против да похарчите малко пари, като един от най-добрите е възстановяване на звездна снимка.

Възстановяване на снимки със звездно възстановяване на снимки

Stellar Photo Recovery не е безплатен, но можете поне да изтеглите софтуера безплатно и да стартирате сканиране, за да сте сигурни, че първо вашите файлове могат да се възстановят. По този начин вие не свършвате да плащате за нещо, което няма да работи за вас, което още повече усложнява чувството на разочарование от загубата на вашите снимки.

В допълнение към изображенията, Photo Recovery може да се използва и за възстановяване на видео и аудио файлове. Ако искате по-гъвкаво решение за възстановяване на файлове, Stellar предлага и един от най-добрите инструменти за възстановяване на данни, за които можете да прочетете в нашия преглед Stellar Data Recovery.

За да започнете работа със Stellar Photo Recovery, първо трябва да изтеглите правилния софтуер за възстановяване за вашия компютър. Клиентите са достъпни както за Windows, така и за Mac и има две различни версии, налични за всяка операционна система: стандартна и професионална.

Отидете със стандартната версия, ако просто трябва да възстановите случайно изтрити медийни файлове. Ако имате повредени файлове, които искате да поправите, ще ви трябва професионалист.

Всички версии могат да се използват за възстановяване на файлове от вашата файлова система, форматирани твърди дискове, цифрови камери, външни устройства за съхранение, карти с памет и флаш устройства. Поддържат се над 100 различни мултимедийни формата.

Инсталацията отнема само няколко минути. След като софтуерът се стартира, щракнете върху синьото „възстановяване на снимка, аудио & видео ”бутон, за да започнете.

На следващия екран ще трябва да изберете дял, който да сканирате. Ако вашият дял беше изтрит или форматиран случайно, можете да стартирате сканиране срещу целия диск, за да възстановите и медийните файлове.

Направете своя избор и натиснете бутона „сканиране“. Сканирането се изпълнява сравнително бързо дори срещу големи твърди дискове, защото програмата търси само медийни файлове. След като завършите, ще можете да преглеждате и преглеждате всички възстановени файлове.

Обърнете внимание, че приложението ще показва и не изтрити файлове в списъка. Ако искате да стесните резултатите само до изтритите, щракнете върху раздела „изтрит списък“. Оттам можете да изберете да възстановите конкретни файлове или всички файлове. След като направите своите снимки, щракването върху бутона „възстановяване“ ще ви позволи да ги запишете до място на дисковото си устройство.

Това наистина е всичко. Приложението TheStellar Photo Recovery не е толкова приятно да се гледа, колкото по-пълнофункционалният инструмент за възстановяване на звездни данни, но със сигурност е по-лесен за използване от PhotoRec.

Заключителни мисли

Най-доброто средство за предотвратяване на загубата на снимки чрез случайно изтриване, повреждане на файлове и разделяне на дискове е да се уверите, че колекцията ви е безопасно съхранявана в облака, или използвайки инструмент за съхранение в облак като Sync.com или Google Drive или, за предпочитане, онлайн инструмент за архивиране като Backblaze, IDrive или Carbonite.

Въпреки това, макар да сме силни защитници на облака тук в Cloudwards.net, ние също така знаем колко лесно е да се пренебрегваме при подготовката за възстановяване при бедствия в полза на гледане на гуляй Netflix и наваксване в социалните медии.

За тези случаи, когато нямате резервно копие, редица отлични инструменти за възстановяване са в състояние да реконструират изгубените ви снимки. Въпреки че Stellar Photo Recovery и PhotoRec са две от предпочитаните опции, те със сигурност не са единствените.

Ще се радваме да чуем вашите собствени мнения за най-добрите варианти за възстановяване на снимки в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me