Как да възстановим SD карта с лекота и безплатно (надяваме се)

Изпълнителният директор чака и хората се взират в теб отзад фалшивите си дъбови бюра. Отваряте вашия лаптоп, уверен, че внимателно изработената ви презентация ще ги впечатли, само за да откриете, че той вече го няма. Досиетата са изчезнали. В ситуация като тази, трябва да знаете как да възстановите SD карта.


Загубата на данни може да бъде смущаваща, скъпа или по-лоша. Загубата на снимки може да бъде смущаваща. Загубата на бизнес информация може да ви струва пари или работа и ако данните ви включват медицинска информация или имате особено насилствен шеф, това може дори да бъде опасно за живота.

За щастие има опции за онези, които се окажат в подобна ситуация. Съставихме това ръководство, за да ви помогнем да възстановите данните си и да запазите деня си.

Очевидно е, че опитвате тези решения на свой собствен риск. Ако вашите данни са ценни за вас, финансово или емоционално, може да си струва да намерите някой, който предлага професионално възстановяване на данни, но има много неща, които можете да опитате сами.

Защо данните не могат да бъдат възстановени

Грешка-Computer огън

Има различни причини за загуба на файлове, които влияят колко лесно ще бъде възстановяването на данните. Случайното изтриване ви дава голям шанс за възстановяване. Когато файл се изтрие, устройството обикновено премахва само записа си в системата за индексиране на файлове. Данните остават непокътнати.

Ако добавите или премахнете файлове след това, обаче, данните могат да бъдат презаписани, тъй като операционната система ще третира пространството, което заема, като празно. Това означава, че трябва да избягвате да правите промени в картите, от които искате да възстановите файлове, защото те могат да причинят трайна загуба на данни.

Физическите проблеми с картата могат да затруднят или невъзможно възстановяването на данни, така че дори най-добрият инструмент няма да работи през цялото време. SD картите не са здрави и се чупят лесно. Разделът за защита от запис е неясен и може да се залепи или да падне.

Картите за четене също не успяват. Ако проблемът е с четеца, нашите опции за възстановяване няма да помогнат, затова проверете дали това е картата, като я опитате в друг четец или тествате вашия четец с друга карта.

Архивиране на вашите данни: радостите на задницата

Ще започнем с най-важния съвет от всички – архивиране. Онези от вас, които търсеха тази статия след загуба на вашите данни, може да искат да прескочат напред. Предварителното резервно копие може да ви спести много главоболия, като ви предпази от случайна или злонамерена загуба на данни и ви даде нещо, към което можете да се върнете, ако направите грешка и работата се спаси.

Вижте нашата статия за стратегията за архивиране и съхранение за съвети за смекчаване на проблемите със загубата на данни. Това е ситуация, в която профилактиката е по-добра от лечението. Възстановяването на данни може да бъде скъпо и бавно, така че архивирането е рентабилна форма на застраховка.

Разгледахме най-добрите онлайн резервни услуги преди. Ако имате много снимки на картата си, софтуерът за управление на снимки може да се справи с архивирането за вас. Има и много добри опции за архивиране онлайн за мобилни устройства.

Ако картата е нечетлива, управлението на диска на Windows може да ви позволи да й присвоите буква за устройство или да я преформатирате, но това рискува по-нататъшна загуба на данни.

Windows има и вградения Chkdsk инструмент за коригиране на файлови грешки. За да го използвате, отворете командния ред, като натиснете клавиша Windows и „R“ едновременно, след което напишете „cmd“ в прозореца за стартиране, който се появява. Ако не знаете писмото на устройството ви, проверете в File Explorer. Ако буквата на вашия диск е „E“, въведете „chkdsk / f E:“ след това. Ако не е, заменете E с каквато и да е буквата на вашия диск.

Джеймс-Chkdsk

Ако chkdsk работи, вие сте добър. Това не винаги върши работата, така че може би искате да потърсите друго решение. Специализираният софтуер за възстановяване е по-удобен за потребителя и може да успее там, където Chkdsk не успее.

Софтуер за възстановяване на данни

Най-добрият софтуер за възстановяване на данни

Специализираният софтуер за възстановяване на данни предлага по-широк спектър от възможности и функции от Chkdsk. Това обаче не е евтино и възстановяването на данни не е област, в която можете да очаквате, че софтуерът ще работи всеки път, но ако данните ви са ценни за вас, използването им може да бъде повече от струва.

Има много инструменти за възстановяване на данни, които ще ви помогнат, за общо ползване и SD карти. Прочетете нашата най-добра статия за софтуер за възстановяване на данни за обзор на това, което е на разположение.

Много инструменти за възстановяване ви дават възможност да направите бързо или дълбоко сканиране. Бързото сканиране може да бъде кратко за няколко секунди, но дълбокото сканиране може да отнеме часове или в някои случаи дни. Бъдете готови да изчакате известно време, когато стартирате процеса.

Продължителността на времето варира в зависимост от размера и вида на картата, скоростта на четеца на карти и връзката му с вашия компютър, както и възможностите на процесора на вашия компютър.

Ако имате различни типове USB порт, бихме ви посъветвали да използвате най-бързия, който имате, когато стартирате дълбоко сканиране. Колкото по-късна е версията, толкова повече честотна лента ще има.

Когато изберете инструмент за възстановяване на данни, не забравяйте да изберете такъв, който позволява възстановяване на SD карта. Въпреки че е обща характеристика, тя не е универсална. Ще разгледаме подробно как да извършим възстановяване на данни от SD с помощта на любимата ни програма, Stellar Data Recovery.

Други опции включват Prosoft Engineering Data Rescue и съветника за възстановяване на данни на EaseUS, въпреки че последният привлече доста негативни коментари, въпреки че е добре в нашия рейтинг на EaseUS. CleverFiles Disk Drill е добра опция за потребителите на Mac.

Възстановяване на SD карта с помощта на Stellar

Сега, нека разгледаме по-подробно възстановяването с помощта на Stellar.

Джеймс-звездна-феникс-какво-да-се възстанови

Изтеглянето и настройката е лек и приложението не губи време да ви представи своя екран „какво да възстановя“ при стартиране. Можете да изберете всички данни или да насочите конкретни видове документи.

Джеймс-звездна-феникс-какво-да-се възстанови

След това трябва да изберете местоположението на следващия екран. Windows не уточнява, че нашата SD карта е такава, вместо това я нарича „Локален диск“. Ако не сте сигурни кое писмо на устройството използва вашата карта, потърсете във файла Explorer. Иконата трябва да пояснява кое от вашето свързано устройство е SD картата.

Вляво вляво има превключвател, който ви позволява да изберете дълбоко сканиране. Той ще премине през вашата карта с гребен с фини зъби, но ще ви отнеме много повече време, особено при големи карти.

Джеймс-звездна-феникс-напреднали настройки

Иконата за разширени настройки в горната част има мощни функции, скрити сред раздели. Можете да добавите персонализирани заглавки за нови типове файлове, ръчно или като оставите Stellar да анализира примерни файлове. Типовете файлове могат да бъдат стеснени допълнително, за да се ускори сканирането.

Можете да възобновите непълно сканиране, което е удобно, ако спешно се налага да използвате компютъра си, докато сте в средата на голяма задача за възстановяване.

Джеймс-звездна-феникс-сканиране напредък

Сега, когато сме избрали нашата карта, виждаме ясен дисплей на екрана „какво да възстановим“, който ни позволява да знаем как върви напредъкът. Показва какво е намерено и докъде сме минали през процеса. При нашето тестване бързото сканиране от 500 GB отне шест минути, докато дълбокото сканиране отне два часа и 20 минути, но резултатите ви могат да варират.

Джеймс-звездна-феникс-сканиране резултати

След като сканирането е направено, можем да видим резултатите. Видяхме файловете, които „случайно“ изтрихме за тестване, плюс няколко по-стари, за които не знаехме. Първата буква от името на файла липсва за много файлове. Имената на файловете обикновено се губят или променят, когато файловете се възстановяват, така че може да отнеме някакъв лов, за да намерите какво има.

Надяваме се, че в този момент сте възстановили данните си или поне част от тях. 

Звездна безплатна версия

Има ограничена безплатна версия на Stellar, но имахме проблеми с нея. Стандартната версия струва 99 долара и има 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Първият път, когато използвате Stellar, ще трябва да се регистрирате. Досадно изчаква след сканирането му, но преди възстановяването, за да ви накара да го направите. Опитахме първо да тестваме стандартната версия, след което преминахме към безплатната, след като натиснахме екрана за регистрация.

Безплатното издание неправилно ни каза, че сме над ограничението си за възстановяване от 1 GB, след като намерихме 247MB файлове, нито един от които досега не е възстановен.

За щастие, това бяха само тестови файлове, но ако беше спешно, щяхме да бъдем измамени. Въпреки че Stellar е добра услуга, когато плащате за нея, препоръчваме да се отнасяте към безплатното й предлагане със здравословен скептицизъм.

Открихме, че платената версия е добра в пълния ни преглед на Stellar, но имаше няколко нещастни коментара. Някои се отнасяха за поддръжката на клиентите, но ние смятаме, че този вид софтуер никога няма да работи перфектно на всяка карта, така че заслужава да бъде предоставен свободен ден.

Заключителни мисли

Възстановяването на данни може да бъде травмиращо, но, ако най-лошото се случи с вашите снимки за почивка, има много неща, които можете да опитате, преди да приемете поражение.

Има безплатни опции за изпробване в Windows, както и специализиран софтуер, който предлага по-задълбочено и удобно за потребителя изживяване. Stellar е нашата избрана група, въпреки нашите грижи с нейната оценка на така наречената безплатна версия.

Софтуерът за възстановяване на данни е отличен инструмент за разполагане на вашия софтуерен арсенал, но не е перфектен. Резервното копие е най-добрият вариант, при условие че го направите навреме.

Ако сте изпробвали Stellar или друг софтуер за възстановяване на данни, уведомете ни как работи в коментарите по-долу. Не се колебайте да ни кажете, ако сме пропуснали нещо в нашето ръководство, което може да помогне и на други читатели. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map