Как да възстановим данни от счупен телефон през 2020 г.

Всички знаем някой, чийто телефон никога не изглежда да работи напълно. Чук тук, капка там и не дай Боже да го оставите в джоба си, докато изпълнявате основната работа на деня. Ако това се случи с вас или просто искате да помогнете на приятел в нужда, тогава ще трябва да знаете как да възстановите данни от счупен телефон.


Ако се случи бедствие, трябва да опитате няколко неща, преди да изпадате в паника. За начало, освен ако не сте оставили телефона си във фурната или тоалетната, сим картата е най-вероятно все още непокътната. В такъв случай можете да го премахнете, да го залепите в четец на сим карти и да извадите данните от него. Ако не, погледнете как да възстановим ръководството за SD карта за някои съвети.

В идеален свят вашите данни ще бъдат защитени с онлайн архивиране. Това може да бъде под формата на данни, съхранявани от вашия мобилен оператор или услуга на трета страна. Данните, съхранявани в най-добрите облачни услуги за архивиране, вероятно могат да бъдат възстановени чрез преинсталиране на приложенията на следващия ви телефон.

Това предполага, че все още имате паролите. Ако имате проблеми със запомнянето на всички тези неудобни данни за вход, разгледайте нашето най-доброто ръководство за мениджъри на пароли.

Ако сте направили резервно копие предварително, тогава имате късмет, тъй като всичко, което трябва да направите, е да възстановите архивираните си данни в телефона си.

Ето стъпка по стъпка ръководство за това какво да направите.

Първа стъпка: Възстановяване от архивиране

Ако сте имали предвидливостта да използвате мобилна услуга за архивиране, вие сте на ясно. Можете да използвате услугата за архивиране, за да върнете данните, след като телефонът ви е фиксиран или сменен.

Ако не сте го направили, сега може да е подходящ момент да помислите как да настроите резервна система. Ако използвате Android, разгледайте това ръководство за това как да архивирате Android телефони.

Има много услуги за съхранение в облак. Разгледайте нашето най-доброто ръководство за съхранение в облак за подробности, както и най-доброто ни онлайн резервно копие за мобилни устройства за съвети за архивиране на телефона ви. Първият ни избор за тази задача и като цяло за архивирането онлайн е IDrive, за който можете да научите повече в нашия преглед на IDrive.

Някои данни може да са свързани с вашия онлайн акаунт. Ако използвате акаунт в Google например на Android, вашите данни за контакт и имейли ще бъдат онлайн. Трябва да можете да получите тези данни, като използвате само вашата парола.

Онлайн резервирането е добра идея по тази и много други причини. В случай, че нещо се обърка, дори съборен телефон, можете да възстановите данните си чрез доставчика на резервни копия. Ако не сте имали предвидливостта да архивирате данните си, продължете към стъпка втора.

Втора стъпка: Проверете картата

Ако не сте направили резервно копие или сте откъснали от последното си архивиране (уверете се, че го направите с най-добрия ни VPN за Snapchat), не изпадайте в паника. Данните на вашата SD карта може да са непокътнати. Бъдете предупредени, че извличането и поправянето на вашата SD карта се извършва на ваш собствен риск. Има възможност да влошите нещата, ако неправилно обработвате карта, която вече е спукана или повредена.

Когато картата е непокътната, има няколко начина за връщане на данните от нея. Ще трябва да свържете телефона с компютъра или да извадите картата и да използвате четец на карти.

Ако телефонът ви не е прекалено повреден, може да можете да го свържете с компютъра си чрез USB кабел. След като телефонът ви е свързан чрез USB, той често ще се добавя като устройство, което можете да разглеждате, като използвате вашата обикновена файлова система. Внимавайте обаче, тъй като промените могат да нарушат вашия телефон.

Ако не можете да свържете телефона си с USB, ще трябва да получите четец на карти. Те не са твърде скъпи, но не забравяйте да купите такава, която е съвместима с SD картата на телефона ви.

Онлайн резервното копие е най-добрата защита, но преместването на файлове от SD картата също може да ви донесе. Ако не сте направили резервно копие и вашата SD карта има повредени файлове, преминете към стъпка три.

Трета стъпка: Възстановяване на данни

Ако не можете да преглеждате файловете си с четец на карти, можете да опитате да използвате софтуер за възстановяване на данни. Често може да намери файлове, които според вашата операционна система са изтрити, тъй като данните все още са на картата.

Има няколко инструмента за това, подробно описани в нашето най-доброто ръководство за софтуер за възстановяване на данни. Ако вашият портфейл е лек, можете да разгледате и най-добрия ни безплатен софтуер за възстановяване на данни.

Потребителите на Windows може да искат да започнат с вградената помощна програма chkdsk. В Windows 10 можете да го стартирате, като натиснете клавиша на Windows с „R“, за да покажете подканата „run“. След това въведете „cmd“ в текстовото поле, за да отворите командния ред.

Разберете на какво писмо е присвоена вашата SD карта, като проверите Windows File Explorer. Ако не го видите там, той може да бъде твърде повреден, така че шансовете му да работят не са големи, дори ако използвате друг инструмент.

Докато картата има буква, обаче, можете да стартирате chkdsk, като напишете „chkdsk / f E:”, ако буквата на картата е „E.” Ако не, заменете го с правилната буква на устройството.

Време е да преминете към друг инструмент, ако chkdsk не успее. Има много специализиран софтуер за възстановяване и изборът на подходящия може да бъде сложен. Прочетете за нашите фаворити в нашия преглед на Prosoft Engineering Data Rescue и прегледа на съветника за възстановяване на данни на EaseUS за преглед на Windows и CleverFiles Disk Drill за Mac.

Нашият най-високо оценен инструмент за възстановяване на данни е Stellar Data Recovery, затова ще разгледаме как да го използваме.

Използване на Stellar

Stellar Data Recovery е лесен за изтегляне и инсталиране. Първото нещо, което ще видите при стартирането му, е екранът „какво да се възстанови“. Можете да изберете дали да опитате да възстановите всичко или да потърсите конкретни типове документи.

Джеймс-звездна-феникс-какво-да-се възстанови

Следващата стъпка е да намерите вашата SD карта на екрана за избрано местоположение. Windows може да не маркира устройството ви като SD карта, но можете да видите кои са свързани чрез USB и техния размер, така че трябва да можете да го разберете. Ако не сте сигурни, просто го изключете и вижте кое устройство изчезва.

Джеймс-звездна-феникс изберете разполагане

Изберете опцията „дълбоко сканиране“, ако искате по-задълбочено, но по-бавно търсене. Компютърът ви може да отнеме часове при дълбоко сканиране, особено при по-големи карти. Бъдете готови да си починете.

звездна-феникс-сканиране напредък

Докато сканира, Stellar показва колко далече е така, както и оценка на оставащото време. Можете също да видите файловете, които вече са намерили.

Можете да прегледате списък с файлове, които могат да бъдат възстановени след приключване на сканирането. Понякога имената на файловете ще бъдат загубени, въпреки че самите файлове са непокътнати, така че може да се наложи да ги отворите, за да видите какви са.

След това Stellar ще се опита да възстанови възможно най-много данни.

Stellar струва 99 долара за стандартното си издание, което е скъпо. Той има безплатна версия, но попаднахме на ограничения на данните при използването му. Разгледайте нашия преглед на Stellar Data Recovery за повече подробности.

Заключителни мисли

Данните ви не са изчезнали само защото телефонът ви не работи перфектно. Както видяхме, има много начини да върнете данните си от устройство, което изглежда неизползваемо. Има и разумни неща, които можете да направите предварително, за да сте сигурни, че всяка загуба се възстановява по-лесно.

Използването на облачно съхранение и архивиране на вашите данни е разумно и има богат софтуер, който да улесни това. Ако телефонът ви се счупи, обаче, ще бъде твърде късно, така че ако искате да започнете да защитавате данните си, няма време като настоящето.

Ако сте възстановили данните от телефона си, след като са се счупили, кажете ни как сте го направили. Кажете ни дали тези съвети също са ви помогнали да възстановите данните си. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me