Как да поправим SQL база данни през 2020 г.

Справянето с повреждането на базата данни е неизбежност в кариерата на MS SQL DBA. Въпреки че има много начини да се обърнете към корупцията, включително опити за ръчни корекции и бягане към Белиз, има друга алтернатива: софтуер за възстановяване на трети страни.


Правилният софтуер всъщност може да ви спести време и неудовлетвореност и да ви накара да изглеждате доста благоприятно за вашите корпоративни овърлози или паникьосващи клиенти. Една от най-добрите програми за възстановяване на SQL база данни, която проверихме, е инструмент, създаден от разработчика на ИТ софтуер Stellar Data Recovery.

 
Stellar SQL Database Repair може да поправи повредени файлове на базата данни, да възстанови изтритите записи и да се използва за създаване на нови бази данни и коригиране на съществуващи, живи. Потребителското изживяване е достатъчно просто, че всъщност обучена маймуна може да се справи с ремонтите, но това вероятно е нещо, което трябва да мълчите, освен ако не сте готови да работите и за банани..
 

Всъщност не сме толкова изненадани колко лесно е да използвате софтуера. Това наистина е тенденцията при всеки продукт на Stellar, с който сме играли, след като оценихме водещия продукт на компанията – Stellar Data Recovery, който в момента е на първо място в нашата най-добра класация на софтуер за възстановяване на данни..

Очаквайки, ние ще поговорим за поправяне на база данни като цяло, функции, които ще получите с Stellar SQL Database Recovery и изпълнете стъпките, свързани с поправянето на .mdf и .ndf файлове. Също така ще разгледаме бързо разходите, за да можете да разберете дали продуктът на Stellar ще се впише във вашия IT бюджет.

Кой се нуждае от софтуер за ремонт на база данни SQL?

Най-вероятно, ако сте кацнали в тази статия, знаете точно защо ви е необходим софтуер за ремонт на база данни на SQL: той е предназначен да поправя повредени файлове на базата данни, както първични (.mdf), така и вторични (.ndf). Такъв софтуер се търси от MS SQL администратори или подобни ИТ специалисти, които искат да се възстановят от бедствие или планират да бъдат подготвени за такъв.

Има редица проблеми, които биха могли да доведат до проблеми с базата данни, като повреден или липсващ регистрационен файл за транзакции, отказ на хардуер, вирусна атака, неправилно изключване на сървъра и, естествено, грешка на потребителя. В такива случаи трябва да извършите възстановяване, преди да имате достъп до вашата база данни MS SQL или да извършите транзакции.

Ако имате експертен опит и нерв, можете да опитате да извършите ръчен ремонт, като използвате непокътнати файлове (.ldf), за да го направите. Файловете от дневника обаче не винаги ще ви извадят от гореща вода, особено защото тези файлове също могат да бъдат повредени. Можете също така да използвате команди като DBCC CHECKDB и DBCC DBREPAIR от конзолата на базата данни, за да коригирате незначителни проблеми.

За по-ужасни обстоятелства или за тези, които не са уверени в техническите си познания или в търсене на по-лесен път към възстановяване, инструментът за възстановяване на трети страни е най-доброто решение.

Въпреки че има няколко инструмента за поправяне на .mdf и .ndf файлове, ние избрахме да илюстрираме как да навигираме по тези проблемни води, използвайки Stellar SQL Database Repair, защото смятаме, че предлага най-добрата комбинация от функции и използваемост.

Ще стигнем до потребителското изживяване малко, но първо, нека да поговорим с общи функции, за да сме сигурни, че това е инструментът, който търсите. Първо, софтуерът поддържа повечето версии на MS SQL Server от 2016 г. и обратно.

Софтуерът може да възстанови както .mdf, така и .ndf файлове и всички обекти, съдържащи се в тях, включително таблици, тригери, индекси, ключове, правила и съхранени процедури. Таблици с компресия PAGE и ROW могат да бъдат коригирани и от инструмента Stellar.

След като приключи работата по ремонта, която работи чрез сканиране на файловете на базата данни за ограбени области и фиксиране на битовия модел, можете да запишете коригираните файлове в MS SQL, .html, .xls и .csv формати. Ако не се нуждаете от целия файл или трябва да стигнете до конкретен обект бързо, Stellar SQL Database Repair също поддържа селективно възстановяване на обекти.

Преди възстановяване можете да визуализирате обекти, за да се уверите, че това е, което търсите. Можете също да запазите копие от сканирането като .dat, за да работите по-късно.

Тествахме всички функции, за да се уверим, че те работят като Stellar казва, че го правят. За момент ще ви преведем през някои от основните процеси. Първо, нека разгледаме накратко колко ще ви върне обратно.

Опции за лицензиране на Stellar SQL Database Recovery

Понастоящем Stellar продава две издания на своя софтуер за възстановяване на SQL Database: Technician и Platinum. Има и SQL Database Toolkit, който се предлага в комплект с някакъв друг софтуер, който ще се хареса на администраторите на MS SQL, които се нуждаят от изграждане на своята софтуерна библиотека.


техник
платина
Toolkit
Цена:$ 349$ 449$ 549
Валидност на лиценза:ЖивотЖивотЖивот
системи:МногократниМногократниМногократни

Първоначално разходите може да изглеждат високи, но това е така, защото са полезни за живота, неограничените бази данни и за използване в множество системи. Вие също получавате поддръжка за цял живот. Освен това цената е в съответствие с подобни – и, от нашия опит, по-ниски – продукти като Kernel SQL Recovery.

Stellar SQL Database Recovery Platinum добавя SQL резервно копие за поправяне на повредени .bak файлове, докато планът Toolkit включва както това, така и възстановяване на SQL парола.

Можете да опитате софтуера с безплатна пробна версия, която ще ви позволи да извършите сканиране и преглед на обекти, но не и действителното възстановяване, за да създадете чисти файлове на базата данни. Stellar предлага и 30-дневна гаранция за връщане на парите, ако продуктът не отговаря на вашите нужди.

Поправяне на SQL база данни

Можете да изтеглите пробната версия на Stellar, като кликнете върху зеления бутон „безплатно изтегляне“, а не върху бутона „купи сега“ на целевата страница на продукта. Ако закупите лиценз, Stellar ще ви изпрати имейл с регистрационен код, който ще трябва да въведете, преди да извършите възстановяване.

След като инсталирате софтуера и го стартирате, Stellar ще ви напомни да спрете сървъра на вашата база данни и да копирате повредения файл на друго място. Кликнете върху „ОК“ и след това ще бъдете помолени да посочите местоположението на този файл.

Ако не знаете къде е съхранен повреденият ви файл, щракнете върху „намери“ и софтуерът ще го потърси за вас, спестявайки ви ценно време да правите по-важни неща, като например проучване на по-добрата синхронизация на предприятията и споделяне на опции за вашия бизнес. Прочетете обаче бързо, тъй като сканирането ще отнеме само минута.

В списъка с върнатите файлове маркирайте .mdf или .ndf файла, който искате да коригирате, след което щракнете върху „поправяне“. Има и превключване към „включване на изтрити записи“, ако искате да включите тези в резултатите си.

Ремонтът ще започне, с лента за напредък и регистрационен файл, показващ какво се случва в долната част на клиента. За нас процесът завърши за около десет секунди. Очевидно е обаче, че продължителността на ремонта ще зависи от размера на вашата база данни. Използвахме малък 10KB .mdf файл, за да опитаме софтуера.

След като сканирането и поправката приключи, щракнете върху „OK“ в диалоговия прозорец, който се появява. Ще трябва да регистрирате копието си, за да завършите ремонта, ако още не сте го направили. Копие от резултатите от сканирането ще бъде автоматично записано, ако искате да работите с него по-късно.

Ремонтираният файл ще бъде зареден на клиентската конзола, след като сканирането завърши Можете да навигирате в обектите в ремонтирания файл, използвайки менюто на дървото от лявата страна.

Ще намерите клонове за таблици, изгледи и синоними. Има и клон за програмиране с подразделения за съхранени процедури, функции, правила и други обекти.

По-големият централен прозорец може да се използва за визуализация на ремонтирани обекти. Например, ако разгънете клона на таблицата и кликнете върху таблица, можете да видите съдържанието на тази таблица.

Това е доста удобно, особено за да се уверите, че файлът ви е поправен успешно и по-бърз достъп до определени критични за бизнеса данни. Можете да разширите менюто под всяка таблица и да прегледате колоните на таблицата, първичните и чужди ключове, ограничения, индекси и друга информация.

Има и поле за търсене, за да намерите дървовидни елементи, особено полезно при големи бази данни.

Когато сте доволни, резултатите са това, което сте искали, щракнете върху „запазване“, за да завършите ремонта. Както споменахме, не е нужно да запазвате ремонтирания файл като файл на база данни; има опции и за .csv, .html и .xls.

Ако създавате нов файл на базата данни, ще ви бъдат предоставени опции за създаване на нова база данни или записване в база данни на живо.

За да създадете нова база данни, щракнете върху радио бутона „съществуваща база данни“ и въведете името на сървъра / екземпляра, изберете дестинация и щракнете върху „свързване“, за да завършите процеса. За съществуващо възстановяване на базата данни щракнете върху радио бутона „жива база данни“, въведете името на сървъра / екземпляра и след това изберете базата данни с помощта на падащото меню. Кликнете върху „свързване“.

И в двата случая клиентът ще ви уведоми, че файлът е запазен на желаното място.

Ако попаднете на проблеми по време на процеса на поправка, можете да получите достъп до ръководство и функция за често задавани въпроси директно от клиента, без да се налага да се насочвате към онлайн базата от знания за възстановяване на данни на Stellar. Кликнете върху „?“ икона, за да направите и двете.

Заключителни мисли

Целта на това бързо ръководство беше да ви покаже колко лесен може да бъде поправянето на SQL база данни с добър софтуер на трети страни. Ние избрахме Stellar SQL Database Repair като пример поради своята простота, функции и подходящи разходи в сравнение с подобен софтуер. Можете сами да тествате софтуера, като изтеглите безплатна пробна версия, разбира се, за да го оцените сами.

Ако сте толкова доволни от софтуера, колкото и ние, не забравяйте да разгледате нашия преглед на Stellar Data Recovery, който може да се използва за възстановяване на изтрити и повредени файлове на вашия твърд диск. Stellar също има редица други продукти, някои от които сме представени в подобни ръководства на този:

  • Как да конвертирате Outlook OST файлове в PST
  • Как да конвертирате Exchange EDB файлове в PST
  • Как да възстановим Microsoft Exchange Mailbox
  • Как да поправите файлове на базата данни на Outlook

Не се колебайте да ни зададете всички въпроси относно поправянето на файлове на базата данни или софтуера Stellar по-долу, а ние ще опитаме да намерим отговори за вас. Благодаря за четенето!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me