Dropbox vs MEGA: Кое облачно съхранение е най-добро през 2020 г.?

Dropbox е доставчикът на облачно хранилище, който внесе концепцията в мейнстрийма. Междувременно, MEGA е добре позната по различни причини като стартиращ продукт на Ким Дотком, прословутия защитник на поверителността (или пират на авторски права, в зависимост от вашата гледна точка), въпреки че той вече не участва с компанията.


И двамата доставчици предлагат пакети за съхранение в облак, които оценяват високо поради редица причини, и макар че нито един от тях не се превръща в горната част на нашите сравнения в облачно съхранение, и двамата са в топ 10. Както обсъждаме в нашия преглед на Dropbox, функциите за сътрудничество с Dropbox са отлични, докато MEGA е силен по отношение на сигурността, както обясняваме в нашия преглед на MEGA.

Как двамата доставчици съвпадат, когато отиват главата до главата? Решихме да разберем в това сравнение на MEGA с Dropbox.

Настройване на битка: MEGA срещу Dropbox

В опит да направим справедливо сравнение, ние разработихме система за тестване на облачни доставчици за съхранение като Dropbox и MEGA за седем кръга. За всяка категория разглеждаме важен аспект на съхранението в облак и виждаме как съпоставят претендентите.

Всеки победител в кръга печели точка, но ако е твърде близо да се обади, ние ще присъдим точка на двамата доставчици и ще я наречем равенство. В крайна сметка ще добавим точките и ще обявим общия победител като наша препоръка, след което ще обясним нашите разсъждения.

1

Ценообразуване

И двамата доставчици предлагат безплатно съхранение, въпреки че можете да разгледате нашата крачка от най-доброто безплатно хранилище в облак, ако наистина искате да спестите малко пари. Dropbox ви позволява 2 GB безплатно пространство за съхранение, докато MEGA ви дава 15GB безплатно.

MEGA също така ви дава възможност да отключите допълнително хранилище, като завършите постижения, като например изтегляне на настолното приложение или покани приятели да се присъединят към услугата. За съжаление, повечето от тези бонуси за постижения изтичат доста бързо.

Получавате допълнителни 20 GB MEGA пространство за изтегляне на приложението за десктоп или 15 GB за приложението за смартфон, но и двата тези бонуса изтичат след 180 дни. 10 GB допълнително съхранение за покана на приятел изтича след една година. Най-лошото е първоначалният бонус за регистрация на MEGA: получавате огромен 35GB хранилище само за регистрация, но той изтича след 30 дни. 

Ако трябва да съхранявате повече от 15 GB, ще трябва да помислите за ценовите планове на MEGA от самото начало или ще бъдете принудени да премахнете допълнителното си съдържание след месец.

Отвъд безплатния слой, Dropbox предлага две опции за лични акаунти. Dropbox Plus струва $ 11,99 на месец или $ 9,99 на месец, ако плащате годишно, осигурявайки ви прилични 2TB място за съхранение заедно с екстри, като например приоритетна поддръжка по имейл. 

Ако имате нужда от повече място, Dropbox Professional ви дава 3TB място и струва $ 19,99 на месец, или $ 16,58 на месец за годишни планове. 

MEGA предлага четири лични платени планове, въпреки че цените са в евро, така че е трудно да се направи точно сравнение. По време на писането MEGA Pro Lite идва с 400 GB пространство за около $ 5.55 на месец, Pro 1 е около 11.11 долара на месец за 2TB, Pro 2 е 22.23 долара на месец за 8TB съхранение, а Pro 3 е 33.36 долара на месец за 16TB. 

Всички лични планове на MEGA се предлагат с допълнителни два месеца безплатно, ако вземете годишен план, а не плащате месечно.

MEGA vs Dropbox Business Pricing

Ако търсите бизнес опция, ценовите планове за Dropbox Business започват от $ 15 на месец за 5TB място в плана на Dropbox Business Standard. Dropbox Business Advanced е 25 долара на месец на потребител и предлага неограничено облачно хранилище, въпреки че ще трябва да поискате това, ако очаквате да използвате повече от 3TB пространство. 

Ако търсите неограничено място за съхранение, разгледайте нашия списък с най-добрите неограничени доставчици на онлайн хранилище и разгледайте доставчици като Box и OpenDrive.

Dropbox Enterprise е персонализирано решение за големи фирми без зададена цена и ще трябва да се свържете директно с Dropbox за оферта. Това може да е добро обаждане, особено след като Dropbox го включи в нашия списък с най-добрите облачни хранилища за предприятия, заедно с Egnyte.

Има само един бизнес план с MEGA, озаглавен (въображаемо) MEGA за бизнес. Това струва 10 евро на месец (около 11 долара на месец, в зависимост от обменния курс) и се предлага с неограничено място за съхранение, въпреки че има минимум за трима потребители. 

Някои условия за използване важат за MEGA for Business. Той трябва да се използва само за „истински бизнес цели“ и се предлага с политика за честна употреба, която ще сравни вашето използване с тази на обикновения бизнес потребител. Ако планирате да съхранявате много данни, може да се наложи първо да проверите с MEGA дали използването ви е подходящо.

И двамата доставчици предлагат 2TB съхранение на подобна цена, което ще задоволи повечето лични потребители. Въпреки това, MEGA предлага повече безплатен хостинг на файлове и въпреки че ограничените във времето бонуси могат да бъдат досадни, MEGA предприема този кръг.

Кръг: Ценова точка за MEGA

Лого на MEGA
Dropbox лого

2

Сигурност

Ако търсите най-силната защита на вашите файлове, тогава се нуждаете от доставчик, който може да предложи криптиране с нулеви знания. Това означава, че доставчикът ви за съхранение в облак не съхранява копие на вашия ключ за криптиране, така че той не може да дешифрира вашите данни, дори ако е принуден от правоприлагащите органи. 

Докато пазите паролата си, единственият човек, който трябва да има достъп до вашите данни, сте вие. Имайки това предвид, MEGA поема ранна преднина тук, тъй като предлага шифроване на нулевите знания като стандарт във всичките си планове.

мега-срещу-tresorit-мега-сигурност

От самото начало MEGA пояснява, че ако загубите паролата си, губите акаунта си, тъй като не може да дешифрира вашите данни. MEGA предлага да използвате мениджър на пароли, за да сведете до минимум риска от това да се случи, както и ние. Ако търсите добър мениджър на пароли, прегледайте Dashlane, едно от най-добрите разширения на мениджъра на пароли там.

За съжаление, Dropbox не предлага криптиране на нулевите знания за нито един от плановете си, което го прави много по-несигурен вариант от MEGA за вашите файлове. 

Ако има някои функции на Dropbox, които наистина обичате, но също така искате криптиране с нулево знание, тогава е възможно да използвате услуга на трети страни, като Boxcryptor, за да криптирате вашите файлове, преди да бъдат качени. Разгледайте нашия преглед на Boxcryptor, за да научите повече.

Допълнителни мерки за сигурност

И двамата доставчици използват стандартните нива на криптиране за вашите файлове както в покой, така и в режим на транзит. Dropbox използва 256-битово криптиране AES за данни в покой и SSL / TLS за данни в транзит. 

MEGA също използва TLS протокол за данни в транзит, но данните в покой използват малко по-малко защитеното 128-битово криптиране AES. Въпреки че това не е толкова силно, колкото защитата от Dropbox, все пак би трябвало да минат милиони години, за да се пробие с груба сила, поне на теория.

Authy

И двамата доставчици също предлагат възможност за настройка на двуфакторна автентификация. Това е допълнителен слой сигурност, който изисква втора форма на удостоверяване, както и вашата парола. Има различни методи за двуфакторно удостоверяване, като въвеждане на код, изпратен чрез SMS или използване на приложение за удостоверяване на вашия телефон.

За разлика от много доставчици, MEGA активно ви насърчава да настроите двуфакторно удостоверяване, дори стигайки до препоръките на някои приложения за удостоверяване. Dropbox предлага и двуфакторна автентификация, но опцията не е толкова ясно рекламирана, колкото при MEGA. 

MEGA също е много ясен за факта, че криптирането с нулево знание няма да защити вашите файлове, ако някой получи достъп до вашия компютър. Препоръчва да се използва криптиране на цял диск на ниво устройство, за да се гарантира, че дори данните на вашия твърд диск са запазени. 

MEGA може да е силен по отношение на сигурността, но има още по-добри опции. Разгледайте нашия списък с най-сигурните хранилища в облак, за да научите повече.

Ако сигурността е важна за вас (и трябва да бъде), тогава облачното съхранение, което се предлага с криптиране на нулевите знания, е категоричен плюс. MEGA е един от най-добрите доставчици на облачно хранилище с нулево знание, наред със Sync.com и pCloud (прочетете нашето сравнение pCloud срещу MEGA). Тъй като Dropbox не може да предложи това ниво на сигурност, MEGA е ясен победител тук.

Кръг: Точка за сигурност на MEGA

Лого на MEGA
Dropbox лого

3

поверителност

MEGA се продава като фокусирана върху поверителността, дори нарича себе си „компанията за поверителност“ на своя уебсайт. Центровете за данни на MEGA са разположени на сравнително удобни за поверителност места, като Люксембург, Холандия, Канада и Нова Зеландия. В Америка никога не се съхраняват файлове, което означава, че те са извън обсега на натрапчивото законодателство, като например PATRIOT Act. 

MEGA спазва правилата на GDPR, но прилага тези защити за всички потребители, а не само за тези от Европейския съюз. За съжаление позицията на Dropbox за поверителност е далеч по-малко впечатляваща.

Политиката за поверителност на Dropbox дава яснота, че компанията събира вашите данни, за да предотврати злоупотребата с нейните услуги. Например, той може да сканира файловете във вашия акаунт, за да се увери, че не нарушавате някое от неговите условия.

Някои от вашите данни могат също да бъдат предадени на трети страни, включително Amazon, Google, Oracle и Zendesk. Както споменахме, Dropbox не използва криптиране с нулево знание и въпреки че споделя данни с трети страни, той също така позволява добра интеграция и предоставя допълнителни функции от тези услуги на потребителите на Dropbox, като следствие от това.

MEGA, от друга страна, използва криптиране с нулево знание, така че вашите данни са в безопасност. Тъй като притежавате единствения ключ за декриптиране, няма начин MEGA да осъществява достъп, сканиране, четене или нещо друго с вашите файлове.

Въпреки че беше преди време, Dropbox претърпя сериозно нарушение на данните през 2012 г., като са изтекли 68 милиона потребителски пароли. Беше споменато също така, че се присъединява към други компании, като Google и Apple, като част от програмата PRISM за нарушаване на поверителността, въпреки че Dropbox беше бърз да откаже всяко участие. 

Не е изненадващо, че този кръг е не-мозъчен. Политиката за поверителност на Dropbox оставя много да се желае, докато MEGA е създадена с неприкосновеност на личния живот в сърцето си, което прави това още една ясна победа за MEGA.

Кръг: Точка за поверителност на MEGA

Лого на MEGA
Dropbox лого

4

скорост

Що се отнася до скоростта, между Dropbox и MEGA няма много. По време на тестването бяха необходими около 25 минути, за да се качи нов 1GB файл на двамата доставчици от нашето тестово местоположение във Великобритания. Подобни скорости бяха наблюдавани както от MEGA, така и от Dropbox по време на изтегляне, като за изтеглянето на един и същ файл от 1 GB бяха необходими около три минути.

DropboxMEGA
Качване на:25:1126:04
Изтегли:03:1903:22

Там, където Dropbox наистина влиза самостоятелно, е с файлове, които са били редактирани или изменени по някакъв начин. Ако направите промяна в файл на MEGA – дори и незначителен – целият файл трябва да бъде качен отново.

Dropbox обаче използва това, което е известно като синхронизиране на ниво блок, за да заобиколи този проблем. Вашите файлове са разделени на отделни блокове и той ще синхронизира само променените блокове. Ако направите малка промяна във файл, ще трябва да се качат по-малко блокове, което го прави много по-бърз процес от този на MEGA, където всеки блок трябва да бъде заменен.

Тази функция е особено полезна, ако имате много големи файлове, които да промените, тъй като въздействието, което може да има върху времето за качване, е по-значително. При по-малки файлове обаче вероятно няма да забележите голяма разлика, особено ако връзката ви е добра. 

Ако имате работа с много големи файлове, които постоянно се редактират, тогава Dropbox определено е по-добрият избор. Ето защо Dropbox излиза в горната част на списъка ни с най-доброто облачно хранилище със синхронизация, дори в сравнение с друг доставчик на синхронизиране на ниво блок като pCloud (прочетете нашия pCloud срещу Dropbox парче).

Имайки това предвид, Dropbox е победител тук: не можем да игнорираме по-бързите му качвания в сравнение с MEGA.

Кръг: Скоростна точка за Dropbox

Лого на MEGA
Dropbox лого

5

Лесно използване

Както MEGA, така и Dropbox могат да бъдат достъпни онлайн или чрез приложения, достъпни за всички основни операционни системи, включително macOS, Windows и Linux. Не всички доставчици на облачно хранилище поддържат Linux, но и двамата ни кандидати го превръщат в най-доброто ни облачно хранилище за Linux, в допълнение към Tresorit и pCloud. Има и приложения за Android и iOS за двете услуги.

мега-уеб-интерфейс

Настолните приложения на MEGA и Dropbox работят по доста подобен начин. И двамата ви позволяват да настроите папка на вашия твърд диск, която автоматично се синхронизира с облака. Те също предлагат икона на системна лента или лента с менюта, която ви позволява да промените настройките или да стартирате уеб интерфейса. 

Това е подходът, който Dropbox популяризира и ще видите подобна система, използвана от повечето доставчици на облачни услуги днес. Ако преди сте използвали облачни услуги за съхранение, нищо няма да изглежда твърде неподходящо.

Когато инсталирате Dropbox или MEGA, вие също ще получите допълнителни опции, когато щракнете с десния бутон върху файл, като например да ви позволи да изберете файлове за качване. Изглежда, че Dropbox има лек ръб, като допълнителните опции ви позволяват бързо да преглеждате коментарите или историята на версиите на файл.

За съжаление Dropbox не е чудесна услуга за потребители на macOS и iOS, тъй като файловете и папките са подредени по азбучен ред по подразбиране, като папките са смесени с файлове. Ако имате много медии, може да е трудно да сортирате, за да намерите файла или подпапката, която търсите.

И вие не можете лесно да промените това. Можете да промените начина на сортиране на файловете, но той все още е разхвърлян. Потребителите на Windows обаче ще открият, че папките са изброени по-горе по подразбиране, включително на уебсайта.

Dropbox съветва потребителите на macOS и iOS да изискват това като функция, така че е малко вероятно това да се промени, освен ако голям брой потребители на Apple не го поискат. Имайки това предвид, няма да намерите Dropbox в нашия най-добър облачен хранилище за списък с препоръки за Mac.

Ако сте обвързани с екосистемата на Apple, разгледайте вместо това iCloud или Sync.com. Първо можете да прочетете нашия преглед на Sync.com, защото не само това е нашата най-добра препоръка за съхранение в облак за потребители на Mac, но е и нашата препоръка като най-доброто облачно хранилище за iPhone.

Няма много между MEGA или Dropbox за потребителите на Windows и Linux. Въпреки това, като се имат предвид трудностите, с които се сблъскват собствениците на Mac и iPhone, този кръг преминава към MEGA като по-лесния доставчик за използване във всяка платформа.

Кръг: Точка за лесна употреба за MEGA

Лого на MEGA
Dropbox лого

6

Синхронизиране и споделяне на файлове

Услугата за съхранение в облак е направена или разбита от това колко добре може да споделя или синхронизира файлове. Ако не може да направи това, няма да се състезава – това е толкова просто. За Dropbox и MEGA това е доста равномерна картина.

Dropbox синхронизиране-онлайн-файлове

Потребителите на MEGA десктоп могат да изтеглят цялото си облачно хранилище при първото си инсталиране на приложението или могат да синхронизират избирателно файловете и папките, които редовно използват, за да спестят място. Можете също да добавите допълнителни местоположения за синхронизиране в настройките на MEGA, въпреки че това не е най-простият процес.

Dropbox предлага два различни метода за синхронизиране на файлове, с един подобен на MEGA. Първата опция за потребителите на Dropbox е селективно синхронизиране, което ви позволява да решите кои файлове и папки ще се синхронизират с вашия твърд диск и кои ще останат в облака. 

Това е подобно на MEGA, но означава, че не можете да видите цялото съдържание на облачното ви хранилище на твърдия ви диск. Всички файлове или папки, които сте избрали, няма да се показват.

За да заобиколи този проблем, Dropbox предлага интелигентна синхронизация. Това ви позволява да виждате всичките си файлове и папки на вашия компютър, но можете да зададете определени файлове да се съхраняват във вашето облачно хранилище. Те ще бъдат видими на вашия компютър и ще се изтеглят, когато трябва да ги използвате, но дотогава няма да заемат място.

Тази функция е една от причините Dropbox да бъде втората най-добра препоръка за нашия най-добър корпоративен файл за синхронизиране на файлове и списък с доставчици, точно под Egnyte Connect. Dropbox няма квоти за прехвърляне на файлове, различни от ограничението за съхранение, така че можете да качвате и изтегляте съдържанието си колкото искате.

За разлика от тях, MEGA прилага месечна квота за качването и изтеглянето на вашите файлове. За личните акаунти тези квоти са същите като общия ви капацитет за съхранение, така че не са незначителни. Ако обаче качвате и изтегляте много големи файлове, може да откриете, че бързо достигате квотата.

Споделяне на файлове с Dropbox и MEGA

Що се отнася до споделянето на файлове, и двамата доставчици предлагат доста типични функции. Dropbox ви позволява да споделяте файлове от всички платформи, включително чрез мобилни приложения и онлайн. Можете да създадете съвместна връзка, която можете да изпращате на други хора, като им предоставяте достъп само за четене или пълен редактиране до вашите файлове и папки. 

Можете да промените редица настройки за тези връзки. Можете да зададете дата на изтичане, да добавите парола и да деактивирате изтеглянията, въпреки че това е достъпно само в Dropbox Professional или бизнес плановете. Dropbox го превръща в нашия списък с най-доброто облачно хранилище за споделяне, но има и по-добри опции там, като Sync.com.

egnyte-срещу-Dropbox Dropbox-бизнес-споделяне на файлове

Ще намерите подобни функции с MEGA, тъй като ще можете да създавате общи връзки към вашите файлове и папки, както и да задавате срокове на годност и да добавяте пароли. Ще ви е необходим платен акаунт, за да използвате тези функции.

Както споменахме, MEGA предлага криптиране с нулево знание (нещо, което Dropbox не прави). Можете да споделяте връзките си, като предоставите копие на вашия ключ, позволявайки на други потребители да преглеждат или редактират вашите файлове. Можете да споделяте връзки без ключа, но ще трябва ръчно да предоставите своя ключ за декриптиране на крайния потребител, за да го отворят.

Ако отидете на последната опция, няма значение дали връзката е споделена или открадната, тъй като само потребители с декриптиращия ключ могат да имат достъп до файловете, което прави MEGA по-сигурна услуга за споделяне на файлове.

Като цяло това е труден кръг за повикване. Dropbox се справя отлично със своята функция за интелигентна синхронизация, която ви позволява да спестите място на вашия компютър, а не да синхронизирате всичките си файлове. Той също така използва синхронизиране на ниво блок, за да спести време при качване на файлове за файлове, които променяте.

Въпреки това, MEGA предлага сигурен начин за споделяне на файлове, като ви позволява да споделяте връзки към файлове без ключа за декриптиране, което означава, че само потребители, на които имате доверие, имат достъп до тях. В зависимост от вашите нужди, това може да е страхотно – или може да е безсмислено. 

Интелигентната синхронизация е печеливша функция, но само справедлива, така че Dropbox заема този кръг.

Кръг: Точка за синхронизиране на файлове и споделяне на Dropbox

Лого на MEGA
Dropbox лого

7

Характеристика

В допълнение към стандартните функции, предлагани от повечето услуги за съхранение в облак, MEGA и Dropbox предлагат и някои уникални допълнителни функции.

В MEGA, където параноята е част от етоса, е наличен шифрован чат с други потребители на MEGA. Това е подобно на други услуги за чат за криптиране от край до край, като WhatsApp. Можете също да споделяте файлове чрез приложението за чат, както и да извършвате аудио и видео разговори.

мега-megabird

Ако използвате пощенския клиент на Mozilla Thunderbird, можете да използвате разширението MEGAbird, за да изпращате големи файлове чрез MEGA, а не като прикачен имейл, без значение каква електронна поща хостинг услуга използвате. Има и MEGAcmd, инструмент за команден ред, който ви позволява да пишете скриптове, за да автоматизирате задачи или да изпълнявате команди директно в MEGA, без GUI клиент.

За създателите на документи Dropbox предлага хартия. Това е единствено, неограничено приложение за документи за страници, което ви позволява да съхранявате текст, изображения и видео, без да запазвате съдържанието като файлове. Това е инструмент за водене на бележки и сътрудничество, но както споменахме в нашия преглед на Dropbox Paper, той е доста основен в сравнение с услуги като Google Документи.

Професионалните потребители обаче могат да намерят повече употреба извън Dropbox Showcase. Това е портфолио инструмент, който ви позволява да споделяте предишната си работа. Предлага се с различни шаблони, които можете да използвате за създаване на интелигентни страници, за да хоствате вашето съдържание, което е идеално за бизнес потребители или на свободна практика. Този инструмент е наличен само за Dropbox Professional или Business акаунти.

Там, където Dropbox наистина блести е със сътрудничество. Dropbox се интегрира невероятно добре както с Microsoft Office, така и с Google Docs. Можете да работите върху Word или Google Docs файл, да си сътрудничите върху него с други хора и да запазвате промените, без изобщо да напускате своя Dropbox акаунт. Файловете ще се стартират автоматично в съответните приложения, позволявайки ви да превключвате лесно между услугите. 

Тези функции за сътрудничество помагат да изведете Dropbox до върха на най-доброто ни облачно хранилище за кратък списък за сътрудничество, както и да го направят справедлив победител в този последен кръг.

Кръг: Характеристики Точка за Dropbox

Лого на MEGA
Dropbox лого

8

Присъдата

Не е изненада, че тази битка за MEGA срещу Dropbox се оказва близка. Докато MEGA се справяше добре в предишните ни кръгове, Dropbox се отблъсна назад. Това обаче не беше достатъчно, тъй като MEGA взе четири точки срещу трите Dropbox.

Победител: MEGA

MEGA взе ясни победи в сигурността и неприкосновеността на личния живот, което не е напълно изненадващо, като се има предвид, че е основана с тези функции. Както MEGA, така и Dropbox бяха близо до ценообразуването и лекотата на използване, но MEGA спечели, защото предлага по-голямо количество свободно място за съхранение и е по-лесно за използване за всички платформи. За разлика от Dropbox, MEGA не е толкова труден за използване на iOS или Mac.

Dropbox обаче взе някои победи. Благодарение на използването на синхронизиране на ниво блок, Dropbox се справи добре в нашия кръг на скоростта, с подобен успех за синхронизиране и споделяне на файлове, благодарение на отличната си интелигентна система за синхронизиране. И накрая, Dropbox твърди, че финалните ни функции се отличават поради отличната интеграция с Office и Google Docs, което го прави идеален за сътрудничество.

Това беше близък резултат и въпреки че MEGA излезе общия победител в това сравнение на Dropbox срещу Mega, наистина зависи от това какво искате от вашето облачно хранилище. 

Ако възнамерявате да го използвате за сътрудничество или за бързо споделяне на файлове, Dropbox е далеч по-силен избор. Ако търсите нещо, което да запази данните ви защитени и поверителни, MEGA е по-добрият вариант.

Винаги сме нетърпеливи да чуем за вашите преживявания с някой от тези доставчици, така че, моля, уверете се, че ни уведомете вашите мисли в коментарите по-долу. Благодаря за четенето. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map