Cloud Storage vs Online Backup: Каква е разликата?

Има много добри причини да съхранявате копията на вашите компютърни файлове в облака. Има и много отлични софтуерни опции, които ще ви позволят да го направите. Изборът на грешен инструмент за вашите нужди обикновено завършва малко като опит да поставите квадратно колче в кръгла дупка.


Първата стъпка, за да намерите правилния инструмент за вас, не е грешката да мислите, че съхранението в облак прави същото нещо като онлайн резервно копие или обратното. Тази задача е направена малко по-объркваща поради факта, че понякога облачното съхранение се нарича „онлайн архивиране“, а онлайн архивирането се нарича „облачно архивиране“.

Разбирането на точната разлика между тези две често объркани технологии и това, което всяка може да направи за вас е критичната първа стъпка към намирането на най-доброто облачно хранилище или най-добрия онлайн резервен инструмент за вашите точни нужди.

В тази статия ще ви помогнем да направите точно това. Имайки предвид това знание, след това ще можете да разгледате услугите, подробно описани в нашите прегледи в облачно хранилище и онлайн резервни копия за преглед на библиотеки с изострена гледна точка, в допълнение към това да осигурите приятен тласък на вашия нерв.

Преди да се потопим в това, което е различно, нека поговорим за това, което е същото: облакът.  

Какво е облакът, така или иначе?

Самият термин „облакът“ е толкова маркетингова дума, колкото и смислен технически жаргон, въведен в средата на 90-те (вероятно) от ръководителите на Netscape, мечтаещи за безгранично бъдеще (спомняте ли си Netscape?).

В този случай облакът се отнася до софтуер, който работи в отдалечена мрежа от сървъри, за разлика от локализиран на компютър. Ако това ви звучи като интернет, добре, това е така: облакът е софтуер, работещ в Интернет (и още повече: вижте статията ни за облачната терминология за подробности).

Има частни облаци, които са собственост и се използват от една фирма или домакинство (разберете как да настроите вашето лично съхранение в облак) и публични облаци, които обикновено се продават като услуга. Въпреки това, както частните, така и публичните облаци ви позволяват достъп до един и същ софтуер и информация от всеки компютър, упълномощен да го направи.

Що се отнася до публичния облачен софтуер, има много различни видове програми, които сега работят по този начин, от приложения за електронна поща като Gmail до счетоводни приложения като QuickBooks Online (прочетете нашия преглед на QuickBooks Online, ако това затрудни интереса ви). Съхранението в облака и онлайн архивиране са два такива типа услуги.

Както облачно съхранение, така и онлайн архивиране работят, като хостват файлове в облака и ви позволяват да имате достъп до тези файлове от различни устройства, включително компютри и смартфони, стига тези устройства да са свързани към интернет.

Въпреки че инфраструктурата може да е сходна, общото поведение на съхранението в облак и онлайн архивиране ги разделя и дава много специфични, различни цели.  

Характеристики на Cloud Storage

Вероятно няма да ви уморим, като казваме, че целта в облака – или онлайн, ако предпочитате – е съхранение.

В средата на 90-те, когато куп скоро изчезнали ръководители на Netscape измисляха дума, която нямаше да бъде популяризирана преди повече от 10 години по-късно, средният домашен твърд диск е между 400 и 1000 мегабайта. Това днес ще отнеме около себе си около уикенда (или час, ако сте кардашиан).

Въпреки че размерът на твърдите дискове е скочил силно, количеството на притежаваните от нас данни е повече от поддържано в крак. На всичкото отгоре, замяната на плътни, механични твърди дискове (HDD) с твърди дискове zippy (SSD) временно увеличи цената на съхранение.

Поради тази ценова борса не е необичайно да видите лаптопи със само 256 GB хранилище, вградено в тях. Понякога дори ще видите лаптопи от висок клас, снабдени с 128 GB хранилище. Това обаче е добре, а съхранението в облак е причината защо.

Нека разгледаме Sync.com като пример за това как работи облачното съхранение: случва се да е една от нашите любими услуги за съхранение в облак, както можете да прочетете в нашия преглед на Sync.com. Отчасти това е така, защото осигурява нулево криптиране на знания и множество други отлични функции за сигурност в облака.  

Освен това Sync.com е една от най-добрите оферти за облачно съхранение, като в момента струва около $ 8 на месец за 2TB място за съхранение.

Това 2TB съхранение може да се използва за допълване на вашия твърд диск. Това означава, че вместо да съхранявате на вашия лаптоп всички снимки на домашни любимци и видеоклипове за наблюдение на НЛО, можете да ги съхранявате вместо в облака.

На всичкото отгоре можете да получите достъп до това пространство за съхранение от почти всеки браузър на всяко ваше собствено устройство. Повечето облачни услуги за съхранение, включително Sync.com, също правят мобилни приложения за Android и iOS за достъп и съхраняване на данни.

Разширяването на способността за физическо съхранение на вашето устройство или устройства е определящата и съществена характеристика на всяко решение за съхранение в облак. Съвременните решения – тези, които са се издигнали над битката – са склонни да правят малко повече, но с две функции, по-често срещани от другите: синхронизиране и споделяне.

Синхронизиране и споделяне в облачно съхранение

Синхронизирането, кратко за синхронизиране на устройството, е функция за съхранение в облак, която ви позволява да редактирате файл на едно устройство и тези редакции да бъдат отразени на друго устройство в почти реално време. Идеята е кредитирана на Дрю Хюстън, основателят на Dropbox, който твърди, че е дошъл с нея, след като разбрал с автобус между Ню Йорк и Бостън, че е оставил USB устройството си зад.

Основният механизъм зад концепцията на Дрю Хюстън и основният механизъм, използван от повечето услуги за съхранение в облак, предлагащи синхронизиране до ден днешен, е „папка за синхронизиране“. Папка за синхронизиране е папка, която изглежда и се държи почти като всяка друга папка на вашия твърд диск, с изключение на това, че файловете, поставени в тази папка, се съхраняват както на вашия диск, така и в облака.

Всяко устройство с инсталиран на него клиент за съхранение в облак също ще има инсталирана тази папка, която се отразява на всички устройства, свързани към вашето облачно пространство за съхранение. Облакът е посредникът и предава актуализации, направени на компютъра, на другите.  

Един от проблемите при синхронизирането обаче е, че той съхранява файлове както в облака, така и на вашия твърд диск. Това, може би сте разбрали, изглежда опровергава основните предложения за облачно съхранение, които изложихме по-рано (добавка за съхранение).

За да се отчете това, много услуги за съхранение в облак предлагат или отделна папка, която не синхронизира съдържанието, или функция, наречена „селективно синхронизиране“, която ви позволява да изключите синхронизирането на съдържание, ако не искате да се съхранява както на вашия твърд диск, така и в Облакът. Някои, включително Sync.com, имат и двете.

Споделянето на файлове се отнася просто до възможността другите да виждат, редактират или изтеглят файлове, които сте качили в облачното си пространство за съхранение. Няколко облачни услуги за съхранение също позволяват на други да запазват собствените си файлове в облачното ви пространство за съхранение.

Тъй като това е интернет базирана услуга, обичайният механизъм за споделяне на файлове в облачно съхранение е генерирането на URL адрес, сочещ към файла – или дори папка от файлове – който искате да споделите.

Можете да копирате и поставите тази връзка, за да я разпространите ръчно, например в Slack канал, или понякога автоматично да я изпратите по имейл или да я публикувате в социалните медии. Някои услуги, като pCloud (да, имаме преглед на pCloud), също ви позволяват да защитите паролата и да добавите дати за изтичане на валидността на тези URL адреси – или дори да ги накарате да знаят нула.

Това е всичко, което може да се синхронизира и споделя, в действителност, с изключение на това, че днес има няколко бизнес ориентирани услуги за съхранение в облак, които са изградени повече върху аспектите на производителността и съвместната работа на тези две функции, отколкото те допълват пространството на вашия твърд диск. Те се наричат ​​услуги за „синхронизиране и споделяне на файлове за предприятия“ и можете да прочетете за крема на реколтата в нашето ръководство за най-добрите купувачи на EFSS.

Преди да влезем в резервното копиране в мрежата, също така си струва да споменем, че някои услуги за съхранение в облак се интегрират с инструменти за софтуер като услуга като Microsoft Word Online и Google Docs. Това обаче е ограничено до по-големите имена на пазара, най-вече Dropbox, Google Drive и OneDrive. 

Характеристики на Онлайн архивиране

Жизненоважната цел на облачното съхранение е да допълни вашия твърд диск; жизнената цел на онлайн архивирането е да се възпроизведе.

Казано по друг начин, онлайн резервното копие е свързано с възстановяване при бедствия. Това е така, че чаша разлято мляко – в този случай изчезна между пукнатините на клавиатурата ви – наистина не си струва да плачете.

Напитките с бакшиш са само един от начините да унищожите файловете, съхранявани на вашия твърд диск. Наводнения, пожари, загуби, кражби – има твърде много начини да се брои, че можете да загубите данните си преди твърдия ви диск неизбежно да стигне до края на живота си..

Този период на живот, според проучване, проведено от онлайн производителя Backblaze, е около 1,5 години за приблизително пет процента от твърдите дискове. Тази първоначална смъртност се дължи най-вече на неправилна конструкция. След това нивото на отказ се отчита до един процент на година за следващите три.

Освен това, вашият твърд диск се върти на заето време: SSD дисковете могат да удължат този живот, разбира се, може би дори десетилетия. Това обаче е много чаши мляко (млякото е метафора за бира, нали?), Което не се е разляло.

Без онлайн резервно копие, ако приемем, че твърдият ви диск все още е във ваше притежание, можете да платите на сервиз за ремонт на компютри, може би стотици долари, за да опитате и да възстановите част от данните си. Можете също да опитате инструмент за възстановяване на данни като един от споменатите в нашите най-добри отзиви за софтуер за възстановяване на данни.    

Онлайн резервното копие е по-добрият вариант. Повечето такива инструменти работят непрекъснато, за да гарантират, че файловете се репликират в облака почти веднага след като са създадени или променени. Ако предпочитате, повечето също ви позволяват да задавате планирани архивирания, така че вашето архивиране да работи през нощта, когато процесът е по-малко подходящ за свиване на системните ресурси.

Carbonite Home е добър пример. В рамките на настолния клиент можете да го казвате непрекъснато архивиране, веднъж на ден или да не правите резервни копия между определени часове.

Решенията за съхранение в облак нямат възможности за планиране, но по-голямата причина те не са много подходящи за архивиране на твърдия диск е, че те също не запазват структурата на вашата файлова система, защото в крайна сметка трябва да поставите всичко в папка за синхронизиране.

Онлайн резервните услуги запазват структурата на вашата файлова система и ви позволяват да възстановите всичко обратно така, както е било в случай, че трябва да възстановите твърдия си диск.

Отвъд тези функции има редица други, които разграничават едно резервно решение от друго.

Някои, като Backblaze, се възползват от факта, че те са неограничени да правят резервно копие на всички обичайни типове файлове (прочетете всичко за неограниченото архивиране в нашия Backblaze преглед). Няма малка нужда да правите почти нищо друго освен да инсталирате клиента, за да сте сигурни, че всички ваши предишни снимки, видеоклипове, имейли и документи са включени в резервния ви план.

Други онлайн резервни услуги, като Carbonite, изискват ръчно да маркирате всяка папка и файл, които искате да защитите извън някои папки, които автоматично се предлагат от софтуера. 

Повече потребители, работещи на технологии, ще харесат CloudBerry Backup (прочетете нашия преглед на CloudBerry Backup), който включва набор от функции, предназначени да увеличат възможностите ви за възстановяване при бедствия. Тези функции включват хибридно архивиране, архивиране на NAS, дисково изображение, версия на файла и запазване на изтрити файлове.

Основната идея обаче е една и съща за всички онлайн инструменти за архивиране и това е вярна репликация на вашия твърд диск.

Заключение – Cloud Storage vs Online Backup

Много онлайн резервни услуги, включително Carbonite, ви позволяват да споделяте файлове. Обикновено тези възможности не са чак толкова добри, колкото добра услуга за съхранение в облак.

Някои облачни услуги отиват малко по-далеч в размиването на линиите между хранилището и архивирането. Служба за архивиране SpiderOak (прочетете нашия преглед на SpiderOak ONE), например, ви позволява да синхронизирате всички файлове, добавени към вашия резервен план. Acronis True Image (прочетете нашия преглед на Acronis True Image) и IDrive, още две услуги за архивиране на потребители, ви позволяват да синхронизирате файлове, независимо дали те са част от плана ви за архивиране или не.

В по-голямата си част обаче линията между облачно съхранение и онлайн архивиране е вярна и най-добрият ви залог е да изберете услуга за съхранение в облак, ако искате съхранение и онлайн резервно копие, ако искате архивиране. Или изберете и двете.

Следващи стъпки? Препоръчваме ви да допълвате новите си познания, като разгледате нашата най-добра таблица за сравнение в облачно съхранение. И двете статии не само детайлизират основните функции, които да търсите, но дават най-добрите опции за всяка функция. Повечето от услугите, за които пишем, ви позволяват да ги изпробвате безплатно, независимо дали става въпрос за 5 GB безплатно облачно съхранение със Sync.com или 30-дневна пробна версия с Carbonite.  

Въпроси или коментари? Използвайте секцията за коментари по-долу, за да ни пуснете ред – и благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map