Si të përdorni Kodi: Youfarë duhet të dini

Kodi është një qendër e lirë, me burim të hapur, për pothuajse çdo pajisje të imagjinueshme. Krijuar përsëri në 2004 për një Xbox të modifikuar, platforma është rritur për të akomoduar ato në shumë sisteme operative të ndryshme, si dhe për të sjellë zhvilluesit në krijimin dhe shpërndarjen e shtesave të tyre. Ndërsa çështjet e ligjshmërisë vazhdojnë të qëndrojnë, është plotësisht e sigurt për ta shkarkuar Kodi dhe provuar tani.


Ky udhëzues është pika hyrëse, duke ju treguar se si të instaloni Kodi dhe të kryeni disa konfigurime themelore. Sigurohuni që të kontrolloni arkivin tonë të Kodit nëse dëshironi mësime më të avancuara ose shikoni udhëzuesin tonë të plotë për Kodin..

Instalimi i Kodi

Shumica e platformave lejojnë një instalim Kodi, por disa janë më të vështirat se të tjerët. Le të ekzekutojmë të gjitha instalimet kryesore që Ekipi Kodi ofron.

Instalimi në Windows & mushama

Mënyra më e lehtë për të instaluar Kodi është në Windows ose Mac. Ekziston një metodë shtesë e instalimit në Windows, por është akoma e thjeshtë sa të klikosh një buton. Për të shkarkuar Kodi, merrni hapat e mëposhtëm:

 • Shkoni te kodi.tv dhe klikoni në “shkarkim”
 • Shkoni poshtë dhe klikoni ose “Windows” ose “MacOS”
 • Zgjidhni “instaluesin”
 • Pas njoftimeve në ekran, pasi përfundon shkarkimi

MacOS ofron instalues ​​32 dhe 64-bit ndërsa Windows siguron vetëm një 32-bit. Ndërsa do të funksionojë në sisteme 64-bit, mund të merrni gjithashtu një instalues ​​të dedikuar. E tëra çfarë duhet të bësh është të shkosh në dyqanin e Windows, të kërkosh Kodin dhe të gjesh versionin 64-bit.

E njëjta gjë është e vërtetë për çdo pajisje me një Windows OS, përfshirë tabletët Xbox One dhe Windows. Kodi zyrtarisht i mbështet të gjithë, kështu që nuk ka asgjë të çuditshme ose të veçantë që po ndodh.

Instalimi në Android

Instalimi i Android është po aq i thjeshtë, kufizimet e softverit që ndalojnë prodhuesit. Lista e pajisjeve është e vogël, kështu që është më së miri thjesht të provoni instalimin normalisht dhe të shihni nëse nuk arrin të dini nëse ka bllok.

Si shënim, ky proces vlen për të gjitha pajisjet që funksionojnë me Android, jo vetëm telefonat inteligjentë dhe tabletët. Nëse keni një TV Smart, për shembull, që ekzekuton një version të Android, atëherë procesi është ende i zbatueshëm.

Merrni hapat e mëposhtëm për të instaluar Kodi në shumicën e pajisjeve Android:

 • Shkoni në dyqanin Google Play
 • Kërkoni “Kodi”
 • Klikoni “instaloni”

Do të duhet ta ngarkoni vetë, nëse Kodi nuk shfaqet ose nuk do të instalohet. Kjo është për shkak se pajisja juaj është e ngarkuar me një procesor krahu mbi një Intel ose AMD në shumicën e rasteve, por nuk është një rregull i vështirë. Procesi nuk është shumë i ndërlikuar por kërkon pak më shumë vëmendje.

Shtë e rëndësishme të kontrolloni procesorin në brendësi të pajisjes tuaj përpara se të shkoni përpara, pasi do të përcaktojë se cilin instalues ​​keni nevojë. Zakonisht mund ta gjesh këtë nën informacionin e pajisjes në menunë e cilësimeve.

Së pari duhet të lejoni instalimin nga burime të panjohura. Everydo pajisje ka një skemë emërtimi paksa të ndryshme për këtë, kështu që përdorni gjykimin tuaj më të mirë. Procesi i përgjithshëm funksionon si kjo:

 • Shko te “cilësimet”
 • Zgjidhni “sigurinë”
 • Aktivizoni “burime të panjohura” ose ndonjë gjë të ngjashme

Hapni një shfletues në ueb në pajisjen tuaj Android pasi të keni përfunduar, dhe drejtohuni në faqen e internetit të Kodi:

 • Klikoni “shkarkim”
 • Zgjidhni “Android”
 • Klikoni ose “ARMV7A” ose “ARMV8A” në varësi të CPU-së tuaj
 • Lëreni të shkarkuar të përfundojë dhe zgjidhni skedarin .apk
 • Klikoni ose trokitni lehtë mbi atë dhe drejtoni instaluesin

Pajisja juaj Android mund të mos ketë një menaxher të shkarkimit ku mund të zgjidhni shpejt skedarin .apk. Në atë rast, thjesht shkoni te ndonjë menaxher skedar dhe zgjidhni atë që andej.

Instalimi në iOS

Nuk ka asnjë instalim zyrtar për iOS. Kodi nuk është i disponueshëm në App Store dhe, siç e dinë përdoruesit e iOS, kjo do të thotë se nuk ka asnjë mënyrë tjetër për ta instaluar atë përveç nëse keni një pajisje të thyer me burg.

Ne nuk do të zhyten këtu në burg, por prapë do t’ju japim metodën e instalimit nëse tashmë keni një pajisje të thyer me burg. Ata nga ju që bëni do të njiheni me Cydia, burimin jozyrtar për aplikime, dhe mund ta merrni Kodi nga këtu, por vetëm deri në versionin 15. Ka disa hapa shtesë për të marrë versionin e fundit.

 • Shkoni në Cydia dhe instaloni iFile
 • Hapni Safarin dhe drejtohuni në faqen e internetit të Kodi, duke zgjedhur “shkarkimin” pasi të ngarkohet
 • Klikoni iOS dhe zgjidhni skedarin e duhur. Deb
 • Prisni që shkarkimi të përfundojë pa mbyllur Safari
 • Pasi të keni përfunduar, zgjidhni “Open in …” dhe pastaj “iFile”
 • iFile do të hapë dhe zgjedhë “instalimin” nga menyja e veprimit

Instalimi në Linux

Linux ka një nga proceset e instalimeve më frikësuese kur krahasohet me të tjerët në këtë listë. Për shumicën e përdoruesve të Linux-it, sidoqoftë, duhet të dëshmohet shumë lehtë (hej, nëse mund të trajtoni VPN-në më të mirë për Linux, mund të trajtoni gjithçka).

Nëse nuk keni akoma një sistem operativ, mund të përdorni KODIbuntu i cili paketon Ubuntu dhe Kodi në një instalues ​​të vetëm. Fondacioni XBMC nuk ka një instalues ​​zyrtar për versionin aktual të KODIbuntu, kështu që do të duhet të gërmoni për një të arkivuar.

Mund të instaloni versionin e fundit të Kodi pa KODIbuntu. Ai përfshin terminali, kështu që shumica e anëtarëve të Team Penguin do të ndjehen të drejtë në shtëpi. Hapeni atë dhe futni rreshtat e mëposhtëm:

 • sudo apt-get install software-Properties-zakonshëm
 • sudo add-apt-depo ppa: team-xbmc / ppa
 • azhurnim sudo të marrë
 • sudo apt-get install kodi

Kjo është e vetmja metodë zyrtare e instalimit në Linux, por ka mënyra të tjera që nuk mbështeten nga Ekipi Kodi. Ka një shkrim të gjerë në wiki Kodi nëse doni të provoni diçka tjetër.

Instalimi në Raspberry Pi

Një Raspberry Pi është një kompjuter mini, i bazuar në krah, i përqendruar në sigurimin e fleksibilitetit në shumë kontekste, një nga ata që është një kuti e dedikuar Kodi. Kjo është ndoshta mënyra më me kosto efektive për ta futur Kodin në një njësi të vetme.

Jashtë bordit Raspberry Pi, një furnizim me energji elektrike dhe një rast, gjithçka që ju nevojitet është një kartë memorie e shpejtë. Ndërsa deshifrimi i videove është më intensiv i burimeve sesa shumë procese të tjera, kjo do të ndihmojë që gjithçka të funksionojë mirë gjatë transmetimit.

Pas formatimit të kartës suaj SD në FAT, ndërmerrni hapat e mëposhtëm:

 • Shkarkoni NOOBS (New Out Of Box Software) mbi kompjuterin tuaj
 • Nxjerr skedarin dhe kopjoni përmbajtjen në kartën SD të formatuar
 • Lidheni kartën SD në Raspberry PI dhe ndizni
 • Pas disa ngarkimeve, zgjidhni ose “LibreELEC” ose “OSMC” nga lista OS

NOOBS është një mjet shumë miqësor për përdoruesit që lejon përdoruesit e Raspberry Pi të instalojnë çdo OS që dëshirojnë. Të dy LibreELEC dhe OSMC janë JeOSs me qendër në Kodi (Vetëm sisteme operative të mjaftueshme) që do të thotë se ato janë krijuar me qëllim për të ekzekutuar Kodi dhe asgjë tjetër.

Ndërsa të dy janë të mirë, unë do të zgjedh për OSMC kundër LibreELEC nëse doni thjesht Kodi. Ata janë të ngjashëm, por OSMC po vetëditësohet ndërsa LibreELEC nuk është, një proces që mund të jetë më intensiv se vetë instalimi.

Vendosja e Kodit

Duhet ta vendosni Kodi sapo të instalohet. Ka disa hapa për të bërë pasi aplikacioni është plotësisht i zbrazët kur ngarkohet për herë të parë.

Ju mund të shtoni mediat tuaja personale si fillim. Hapni Kodin dhe bëni si më poshtë:

 • Zgjidhni kategorinë e mediave
 • Klikoni “futni seksionin e skedarëve”
 • Nga opsionet e dosjeve klikoni “shtoni video …” ose cilindo media që po përpiqeni të shtoni
 • Zgjidhni “shfletoni”
 • Navigoni në vendndodhjen e dosjes suaj të mediave dhe klikoni “OK”

Përsëriteni këtë proces me cilindo media që keni, dhe përdorni opsionin “hiqni nga menuja” për të nxjerrë çdo kategori që nuk ju nevojitet.

Instalimi i Skins

Versioni i fundit i Kodi është shumë më mirë në kërkim se ai i mëparshmi. Megjithatë ka akoma shumë hapësirë ​​për personalizim. Lëkurat ndryshojnë plotësisht pamjen dhe ndjenjën e Kodi, shpesh riparimin e UI dhe ndryshimin e lundrimit tërësisht.

Hapni Kodi dhe bëni sa më poshtë për të instaluar një lëkurë të re:

 • Shko te cilësimet (ikona e mashtrimit)
 • Zgjidhni “Cilësimet e ndërfaqes”
 • Klikoni “lëkurë” dhe pastaj “merrni më shumë …”

Do të shfaqet një listë me lëkurat e disponueshme. Zgjidhni cilindo, dhe instalimi do të fillojë menjëherë. Ju mund të ruani sa më shumë lëkurë që dëshironi, kështu që të ndjehen të lirë për të shkarkuar disa derisa të gjeni diçka që ju pëlqen. Mund të ndryshoni opsione, si ngjyra, edhe të një lëkure. Thjesht zgjidhni “cilësimet e lëkurës” në vend të “cilësimeve të ndërfaqes” në ekranin e cilësimeve dhe do të gjeni të gjitha opsionet e mundshme.

Instalimi i shtesave

Hapi i fundit është instalimi i shtesave. Këto mund të vijnë ose zyrtarisht ose jozyrtarisht dhe, fatmirësisht, Kodi mbështet plotësisht të dy. Një depo e shtesave zyrtare është përfshirë me secilën instalim, dhe ju mund t’i përdorni ato duke zgjedhur “shtesa” nga menuja. Shikoni listën tonë për shtesat më të mira zyrtare Kodi për disa sugjerime.

Shtesat jozyrtare janë më të ndërlikuara, por gjithsesi lojë të ndershme. Ekzistojnë dy mënyra të instalimit, qoftë përmes një skedari .zip, ose të shkarkohen direkt përmes URL-së. E para është gjithmonë opsioni më i mirë, por ju mund të zgjidhni këtë të fundit nëse nuk mund të ekstraktoni skedarin në kutinë tuaj.

Aktivizoni burimet e panjohura

Ju duhet t’i aktivizoni Kodi të instalojë nga burime të panjohura përpara se të shkarkoni shtesa jozyrtare. Ngjashëm me instalimin e Kodi në Android, ky proces është i domosdoshëm. Për ta bërë këtë, ndërmerrni hapat e mëposhtëm:

 • Klikoni në ikonën e “cilësimeve”
 • Shko te “cilësimet e sistemit”
 • Hover kursorin tuaj mbi “shtesat”
 • Shënoni rrëshqitësin “burime të panjohura” në të djathtë

Disa versione të Kodi tashmë e kanë aktivizuar këtë veçori, por është mirë të kontrolloni në çfarëdo mënyre. Asnjëherë nuk do të duhet ta bëni atë pasi të mos ndryshoni ndonjë version të ri, kështu që nuk ka nevojë të kontrolloni çdo herë.

Instalimi nga një skedar zip

Ju duhet të shkarkoni një zip në vend për të instaluar prej tij. Thjesht drejtohuni në URL-në, ku jeton depoja dhe zgjidhni skedarin që ju nevojitet. Për shembull, shkarkoni repo Kodil (http://kdil.co/repo/) duke shkuar në URL dhe duke zgjedhur “kodil.zip”. Nëse keni nevojë për një listë të depove për të instaluar, shikoni listën tonë të depove më të mira të Kodi.

Pasi të keni përfunduar, hapni Kodi dhe ndërmerrni hapat e mëposhtëm:

 • Klikoni “shtesa”
 • Shko te “shfletuesi shtesë” (ikona e kutisë së hapur)
 • Klikoni “instaloni nga zip”
 • Navigoni dhe zgjidhni skedarin .zip të ruajtur

Do të merrni një njoftim të aktivizuar me shtesën, dhe më pas mund të instaloni shtesa nga brenda depo. Përdorni “instaloni nga opsioni i depo” në të njëjtin menu dhe lundroni tek ai që keni instaluar.

Instalimi nga URL-ja

Ju jo gjithmonë keni mundësinë të instaloni nga një skedar .zip, megjithëse. Disa konfigurime, siç janë ato në një Raspberry Pi, kërkojnë që të instaloni përmes një URL. Ju në thelb po bëni të njëjtën gjë përveç Kodi po instalon dhe nxjerr skedarin në vend që ta bëni atë manualisht.

Ju duhet ta drejtoni Kodin drejt URL-së së saktë që kjo të ndodhë. Hapni Kodin dhe bëni si më poshtë:

 • Klikoni në ikonën e “cilësimeve”
 • Shko te “menaxheri i skedarëve”
 • Zgjidhni “shtoni burimin” nga kolona e majtë
 • Klikoni “”
 • Vendosni “URL” për depon që dëshironi
 • Jepni një emër

Procesi pas kësaj është i njëjtë me instalimin nga një skedar .zip. Përdorni “install from repository” për të shfletuar listën e shtesave të mundshme në të ashtu siç do të bënit me metodën tjetër të instalimit.

Kodi VPN

Kur përdorni shtesa jozyrtare, ju jeni duke ndërhyrë në fusha të diskutueshme ligjore. E vetmja mënyrë për të mbajtur veten të mbrojtur është me një VPN, dhe është thelbësore të përdorni një sa herë që Kodi po kandidon.

Një VPN ju mban anonim në internet, duke bllokuar ISP-në tuaj nga ndjekja e adresës tuaj IP dhe prerjet e të gjitha atyre të dhënave. Ligjet e intimitetit nuk janë më të mirat, veçanërisht në Sh.B.A, dhe një VPN është mënyra për ta luftuar atë.

Për më tepër, ju shikoni përmbajtje të bllokuar nga rajoni me një. Pjesa më e madhe e përmbajtjes në dispozicion nuk do të ngarkojë në bazë të rajonit tuaj, të tilla si shumë transmetime të drejtpërdrejta të sporteve. Meqenëse jeni anonim, nuk ka asnjë mënyrë të njihni rajonin tuaj dhe, kështu, përmbajtja të zhbllokohet.

Përdorimi i një VPN është gjithashtu i vdekur i thjeshtë. Shumë kompani ofrojnë një aplikacion qoftë në desktopin tuaj ose pajisjen celulare ku, me prekjen e një butoni, ju jeni duke u lidhur me internetin përmes një tuneli të sigurt. Lexoni listën tonë të VPN më të mirë për Kodi për ide.

përfundim

Kodi po frikëson në fillim, por shpresojmë që ky udhëzues të lehtësojë procesin për ju. Sshtë një nga mënyrat më të mira për të organizuar dhe shikuar media, dhe nuk ka asnjë arsye pse dikush nuk duhet ta përdorë atë thjesht sepse kërkon më shumë konfigurim.

Tani që të ketë mbaruar, sigurohuni që të kontrolloni arkivin tonë të Kodi. Ne kemi mësime të përparuara, lista dhe më shumë, duke përfshirë mënyrën e instalimit të Besëlidhjes dhe shtesat më të mira jozyrtare. 

E keni vendosur akoma Kodin? Na tregoni në komente dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map