Коди законно ли е? Това е, което трябва да знаете

Kodi е безплатен и с отворен код софтуер за стрийминг на медии, който от късно навлиза в много трудни правни въпроси. В тази статия ще прегледаме някои от тези въпроси, за да видим дали използването на Kodi е законно.


Първо, нека разберем този софтуер малко преди да продължите. Ако не се интересувате особено от законосъобразността зад Kodi и просто искате да се насладите да гледате любимите си предавания, разгледайте пълното ни ръководство за Kodi. Имаме и ръководство за това как да инсталирате Fusion на Kodi.

Определяне на Kodi

Kodi се използва като общ термин за описание на много от способностите на приложението, но самият софтуер изпълнява само една функция, което ви позволява да импортирате, организирате и преглеждате вашата лична медийна библиотека. Той израства от медийния център Xbox, който за първи път е разработен през 2004 г..

Едно десетилетие и много пристанища по-късно се роди Kodi, започвайки с версия 14 и оттогава бързо нараства. Софтуерът продължава да се подобрява чрез партньорства с разработчици и дарения на пари и време от общността.

Тази еволюция е от съществено значение, тъй като предоставя пътна карта на законността, когато говорим за Kodi. Само по себе си Kodi е просто медиен сървър от предния край и е много полезен инструмент без никакви допълнения. На много потребители, като например тези, които работят с Raspberry Pi, липсват опции при избора на медиен център, така че Kodi става много интересна опция.

Така че, за да отговори на краткия въпрос, Kodi е напълно легален. Самото приложение се намесва в никакви съмнителни области на закона. Това не означава, че всичко, което правите с него, е законно, но това е втората част от правния въпрос.

Разработчиците могат да създават добавки, които официално не се поддържат от Kodi или фондацията зад него, тъй като приложението е напълно отворен код. Тези неофициални добавки не преминават през някакъв вид процес на одобрение и понякога може да не са изцяло кошерни.

Коди & Законността на добавките

Трябва да се прави разлика между Kodi и добавките, инсталирани на него. Разбиране на това, което е важно, за да знаете къде легално стоите.

Добавките са разработени от потребителя допълнения към софтуера, които правят възможно всичко, което може да бъде записано в код. Фондацията XBMC предоставя официален списък с тези добавки, които са напълно законни. Някои страхотни добавки като YouTube и SoundCloud могат да бъдат намерени там, но това не е това, което повечето търсят при използване на Kodi.

XBMC позволява на потребителите да разпространяват и своите добавки и те често се намират в по-тъмната зона на законния спектър. Добавки като Covenant и Elysium ви позволяват да предавате поточно пиратско съдържание, намалявайки приходите на тези, които го произвеждат.

Нека го сравним с нещо, с което много хора са запознати: порой. Имате възможност да изтегляте съдържание, защитено с авторски права, чрез торенти, но приложенията, с които торент, като uTorrent, сами по себе си не са незаконни.

Същото важи и за Kodi: всяко незаконно съдържание, което предавате, е точно това, незаконно, докато базовото приложение остава напълно законно. Към момента не са заведени дела срещу потребители на Kodi. Това не означава, че никога не е имало правни проблеми, свързани с Kodi.

Когато Kodi е незаконно

Kodi е представен в съда едва когато са изпълнени определени критерии. Въпреки че съдебните дела все още не са засегнали потребителите пряко, са заведени няколко дела, свързани с Kodi. Разглеждането на един такъв случай помага да се разкрие кои аспекти на Kodi са насочени и кои не.

Малкълм Мейс, например, започна да продава „напълно заредени“ кутии Kodi в кръчми около Teesside, UK за 1000 британски лири всяка (1400 долара или повече), насочвайки се към фирми, които искат да предават игри на живо. Мейс пуска на пазара този бизнес чрез реклами в национално списание, като твърди, че кутиите са 100 процента законни. Това не беше вярно и Мейс беше изпратена пред съда от властите, като в крайна сметка се съгласи да плати огромна такса от 250 000 паунда.

Властите изградиха случая около маркетинга и продажбата на кутиите. Тъй като Мейс генерира приходи с неофициалните добавки, той отне пари от онези, които трябваше да го правят.

Потребителите на Обединеното кралство може да имат проблеми в бъдеще, въпреки че купувачите по делото Mayes не са имали дело срещу тях. Обединеното кралство прие Закона за цифровата икономика през февруари миналата година, където потребителите на Kodi могат да бъдат съдени и затворени до 10 години за стрийминг на съдържание, защитено с авторски права. Въпреки че нищо съществено не е постигнато, законът все още стои, оставяйки потребителите на Kodi във Великобритания в гореща вода.

Законите стават много объркани при движение над Атлантика. САЩ и Канада имат закони за авторското право, но нито един, който се прилага пряко за Kodi. Получаването и съхраняването на съдържание, защитено с авторски права, е незаконно, дори за лична употреба, но потокът не е такъв.

Всички неофициални добавки, които излъчват съдържание, защитено с авторски права, действат само като търсачки за други сайтове, посредници, обслужващи потока, но не и официално съхраняващи го. Поради това те са напълно законни и не могат да бъдат преследвани директно в държавите.

Накратко, Kodi все още е легален и дори неофициалните добавки, които насърчават пиратството, са законни, но самото пиратско съдържание не е законно. Kodi работи чрез вратичка, така че бъдещето на платформата е несигурно.

САЩ със сигурност не е против предприемането на ход срещу този вид практика. Неотдавнашното гласуване за неутралност на мрежата например показва повече интереси към интернет доставчиците и по-малко за потребителите. По-нататъшната експлоатация може да се разгърне, което ще позволи съдебни действия срещу тези, които разпространяват съдържание, защитено с авторски права в Щатите.

Как да се защитим

Трябва да се защитите, независимо от настоящото или бъдещото състояние на Kodi. Интернет доставчиците все още проследяват вашия IP, а адвокатите за авторски права все още получават IP адресите на потребителите, които изтеглят или поточно съдържание, защитено с авторски права. Ако искате да избегнете известие в пощенската си кутия, трябва да се регистрирате за VPN.

VPN ви поддържа анонимни онлайн. Американските закони позволяват на интернет доставчиците да следят, съхраняват и споделят вашия IP адрес с други, което означава, че това, което правите онлайн, винаги може да бъде отбелязано. VPN ви пренасочва, показва различен IP адрес и ви прави практически непроследими.

Освен това VPN отваря спектъра на съдържанието на Kodi. Вашият IP адрес все още ви пречи да гледате geoblocked съдържание, но VPN заобикаля това ограничение и е от съществено значение, особено ако се интересувате да гледате нещо на живо.

Използването на един е просто добра практика. Малката застрахователна полица пази известията за авторски права далеч, но също така гарантира, че вашата информация, която трябва да бъде частна, остава по този начин. Докато има опция за анонимност, най-добре е да я използвате.

заключение

Kodi е легален, точно както uTorrent е легален. Добавките позволяват пиратството точно както много торенти правят, но това не оставя приложението по вина. Докато Фондацията XBMC седи в гореща вода в момента, е малко вероятно да се образува дело, който държи някакво основание.

Засега използвайте Kodi в най-пълната си степен, просто се уверете, че имате VPN на място, докато правите това. За предложения, прочетете нашата най-добра VPN статия за Kodi. Ако искате повече от приложението, не забравяйте да разгледате нашия архив Kodi. Ще намерите уроци за настоящите потребители, както и няколко други статии, свързани с Kodi.

Регистрирали ли сте се за VPN, който да използвате с Kodi? Уведомете ни в коментарите и както винаги благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map