Как да архивирате вашия NAS в облака

Няма нищо подобно на NAS устройство, което да успокоява нашите нервни чувства. Независимо дали използвате такава, за да стартирате собствена лична система за съхранение в облак, за да хоствате колекцията си от филми или да архивирате вашите бизнес данни, прикачените към мрежата устройства за съхранение са както модерни, така и утилитарни – също като чифт камуфлажни шорти.


Няма съмнение, че прехвърлянето на данни от и от NAS устройство е по-бързо, отколкото работата с облака. Както обаче сме описали на друго място, най-добрият подход за хостинг на файлове – независимо дали за съхранение в облак или онлайн резервно копие – е използването на двата подхода.  

Мотивите са прости: докато натискането на файлове на местно ниво може да е по-бързо, NAS устройствата са по-склонни да повредят от облачните сървъри. На всичкото отгоре, за тези, които трябва да работят в движение, облачните сървъри обикновено са по-лесно достъпни от разстояние, благодарение на резервните източници на енергия и инженерите на място.

Въпреки това, макар че достойнствата за съхраняването на данни както на местно, така и на отдалечено място могат да бъдат съвсем ясни на теория, тези заслуги са склонни да се размиват бързо на фона на неблагополучието (т.е. твърде много работа). Ключът е да намерите онлайн услуга за архивиране, която поддържа хибридно архивиране, като управлява както локалните, така и отдалечените процеси за архивиране за вас. Добрата новина е, че опциите включват две от най-добрите онлайн опции за архивиране, достъпни днес: прочетете за тях в нашия преглед на IDrive и преглед на CloudBerry Backup.

По време на това ръководство ще ви дадем поглед върху процеса на архивиране на NAS с двете услуги, като ще ви помогнем да получите вашите данни от NAS в облака, където ще бъде безопасно от опустошенията и на разлятите напитки..

IDrive NAS Backup

Независимо дали обмисляте IDrive Personal или IDrive Business за вашия доставчик на онлайн резервни копия, и двете предлагат резервно копие за NAS устройства. Всъщност IDrive е една от най-удобните за платформа услуги, които могат да архивират неограничени компютри и смартфони. Поради тази причина ние представяме IDrive на видно място в най-добрия си онлайн резервен архив за бизнес (можете да прочетете и нашия преглед на IDrive for Business за повече информация).

Първото нещо, което трябва да направите, за да започнете да архивирате вашия NAS с IDrive, е да се регистрирате за акаунт и да изтеглите клиентския софтуер. IDrive не предлага безплатна пробна версия, но има вечно безплатен 5GB план. Това няма да е достатъчно, за да защитите вашия NAS, но ще бъде достатъчно, за да сте сигурни, че харесвате услугата, преди да плащате повече.

Едно от удобствата, предлагани от IDrive, е, че има два различни начина, по които можете да архивирате данните на NAS: като картографирано устройство или с помощта на специално приложение за NAS.

IDrive Mapped Drive Backup

Архивирането на вашия NAS като картографиран диск изисква използване на стандартния десктоп клиент IDrive. Процесът е доста прост: той е точно като архивиране на твърдия ви диск.

С вашата настройка на NAS той трябва да се покаже като устройство във вашата файлова система, ако сте предприели стъпки за картографирането му (вижте по-долу раздела как да картографирате NAS устройствата). За да добавите този диск към резервното си копие на IDrive, започнете, като кликнете върху раздела „архивиране“ на клиента. В централния прозорец се показват устройствата и папките, които вече са добавени към плана за архивиране.   

За да добавите вашето NAS устройство, щракнете върху бутона „промяна“ в долната част. Това ще ви позволи да промените плана за архивиране, включително да добавите нови местоположения на файлове, като вашето картографирано устройство.

След като бъде добавен, вашето NAS устройство ще започне да се архивира в облака.

IDrive NAS Apps

IDrive всъщност прави специализирани приложения, базирани на браузъра, създадени да архивират специфични NAS устройства. Ще намерите приложения за четири от най-добрите марки: Synology, QNAP, Netgear и Asustor.

Използването на специално приложение поддържа високите стандарти за сигурност на IDrive, включително 256-битово AES криптиране по време на движение и в режим на покой, плюс опцията за частно криптиране. Приложенията, базирани на браузъра, също ви позволяват да създавате множество набори за архивиране, да планирате архивиране и да проследявате дейности с регистрационни файлове.

Инсталацията обикновено изисква извършване на някои конфигурации. Например със Synology ще трябва да влезете в устройството си като администратор и да изтеглите и инсталирате конкретен .spk файл за вашето устройство.

IDrive върши добра работа, като ви преведе през необходимите стъпки за всяко поддържано NAS устройство на уебсайта му:

 • Инструкции за резервно копие на Synology
 • Инструкции за архивиране на QNAP
 • Инструкции за резервно копие на Netgear
 • Инструкции за резервно копие на Asustor

Ако обаче искате да улесните нещата, просто отидете с картографирано архивиране.

IDrive Express & NAS архивиране

Преди да стигнем до CloudBerry Backup, струва си да споменем още една критична полза от използването на IDrive за архивиране на вашия NAS: IDrive Express.

IDrive Express е куриерска услуга, която може да се използва както за зареждане на данни в облака, така и за връщането им. За архивиране IDrive ще ви изпрати 3TB външно устройство, на което можете да заредите вашите NAS данни. Изпратете го обратно и техниците на IDrive ще го заредят директно на сървъра за вас.

Предимството е, че първоначалното архивиране през Интернет, особено за големи количества данни, може да отнеме седмици. Зареждането на вашите данни на диск, изпращането му до IDrive и оставянето на някой да се включва в сървъра и директно да го зарежда, отнема само няколко дни.

Същото е и при възстановяването на данни. Като оставите IDrive да зареди вашите данни на външно устройство и да го изпрати по пощата, можете значително да намалите срока за възстановяване при бедствия. За някой, който се опитва да управлява бизнес, това е голяма работа.

Още по-добре, за разлика от шепата други онлайн резервни копия, които предоставят куриерска услуга, IDrive прави всичко това безплатно веднъж годишно за лични потребители и три пъти годишно за бизнес потребители.

CloudBerry NAS архивиране

CloudBerry Backup е малко по-различно животно от IDrive и подобни услуги, тъй като компанията всъщност не предоставя никакво сървърно пространство за архивиране на вашите данни. Вместо това получавате софтуер, който може да бъде конфигуриран да работи с множество различни облачни услуги.

Опциите включват IaaS снимки, популярни в бизнеса като Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud и Backblaze B2. Като цяло CloudBerry Backup работи с над петдесет различни услуги в момента, далеч надминавайки подобни инструменти за собствено архивиране, каквито обсъждаме в нашия преглед на Arq Backup и преглед на Duplicati.

Преди да архивирате NAS устройството си с помощта на CloudBerry Backup, тогава ще трябва да намерите подходяща услуга за съхранение.

Ако искате да спестите пари и планирате най-вече да използвате NAS устройството си за достъп до файлове, свържете се с услуга като Amazon Glacier, която е предназначена за архивиране. По-бавно, но и по-евтино. Ако имате нужда от по-бърз достъп, но все пак искате да спестите, Backblaze B2 също е чудесен избор на бюджет. Той струва само 0,005 долара цента на гигабайт на месец, което е само малко повече от ледника.

Ще трябва да закупите и лиценз за софтуер от CloudBerry Labs. Всеки лиценз се прилага само за един компютър, но това включва толкова NAS устройства за съхранение, колкото искате. Клиент за десктоп на Windows струва само $ 29,99. Бизнес потребителите може също да искат да обмислят издание на сървъра.

Можете да изпробвате всеки клиент на CloudBerry Backup с 15-дневна безплатна пробна версия, за да сте сигурни, че отговаря на стратегията ви за архивиране. CloudBerry Backup също има самостоятелни клиенти за Synology и QNAP, но нито един от тях вече не се поддържа.

След като изтеглите софтуера и се установите на облачен доставчик, който да ви служи като резервно хранилище, всичко останало е доста просто, ако разполагате с вашия NAS карта.   

Стартирайте клиента CloudBerry Backup и кликнете върху бутона „файлове“ горе вляво. Ще се появи прозорец с две опции: „локално или облачно архивиране“ и „хибридно архивиране“.

Изберете хибрид. Добавена към функцията на CloudBerry, зададена през май 2017 г., хибридното архивиране намалява времето на процеса, като първо качвате вашето NAS устройство, след което копирате файлове от вашия NAS в облака. Комбинирайки всичко в един процес на архивиране, не е нужно да създавате и управлявате два отделни резервни плана. Това спестява време и поставя много по-малко напрежение и на вашите компютърни ресурси.

Ще трябва да въведете пътя към вашето NAS устройство, като щракнете върху „добавяне на нов акаунт“ на следващия екран и изберете местоположението, на което сте картографирали устройството си.

След това ще трябва да изберете услугата за съхранение в облак и вероятно да въведете някои ключове за достъп, които ще трябва да бъдат получени от тази услуга. Нашите ръководства за стартиране на Amazon S3 и Microsoft Azure ще ви помогнат в тази страна на уравнението.

След това можете да зададете график за архивиране и да активирате полезни функции като компресия на файлове, архивиране на ниво блок и локално криптиране. За по-подробно разглеждане на процеса, вижте нашата статия за настройка на хибридно архивиране за SMBs, включваща CloudBerry Backup.

Как да картографирате NAS устройства в Windows

И двете IDrive (ако не използвате приложението NAS) и CloudBerry Backup работят най-добре, ако вашите NAS устройства са картографирани преди архивиране. Имайки това предвид, ето няколко насоки за това. За Windows 10 процесът е доста лесен. Отворете вашия файл Explorer и изберете “този компютър.” След това в горната част на прозореца щракнете върху бутона „карта на мрежовото устройство“.

Изберете буквата на устройството, която искате да използвате, и щракнете върху Преглед. След това изберете местоположението на споделената папка на NAS, което искате да картографирате. Това изисква вече да сте монтирали своя NAS, така че той да се показва във вашата файлова система. Вашият доставчик на NAS ще предостави инструкции за това.   

Щракнете върху „завърши“ и вашето NAS устройство трябва да бъде картографирано. Оттам нататък можете да го изберете точно като друго устройство за архивиране.

Освен това много производители на NAS включват възможности за картографиране в своя софтуер. Например, използвайки Synology Assistant, можете да картографирате споделена папка към буквата на устройството, като използвате прост процес на съветника.

Така или иначе, картографирането на вашите NAS папки в буквата на устройството не трябва да създава много проблеми за потребителите на Windows.

Заключителни мисли

IDrive и CloudBerry Backup са два отлични и сравнително евтини избора за NAS архивиране, но има и други опции. CrashPlan осигурява неограничено архивиране на NAS за Mac и Linux системи, което го прави един такъв избор. Нашето ръководство за най-доброто архивиране онлайн за доставчиците на NAS ще предостави още няколко идеи.

Като архивирате вашия NAS в облака, ще следвате златното правило за архивиране на данни, известно като правило 3-2-1:

 • Съхранявайте поне три копия на данните си
 • Поддържайте копия на поне два различни носителя (т.е. устройства)
 • Съхранявайте поне едно копие извън сайта

За домашните потребители това дава мярка за сигурност, че семейните снимки, съхранявани във вашия NAS, няма да бъдат загубени при наводнение, пожар или малко дете. За SMB потребителите, това означава, че бизнесът ви няма да се наложи неочаквано. NAS устройствата за съхранение са огромно удобство, но това удобство идва на цена. Застраховането на вашите данни от NAS с резервно копие в облака е интелигентното нещо.

Имате въпроси или коментари? Уведомете ни в коментарите по-долу и благодаря за четенето!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map