Преглед на облачните файлове на Rackspace – актуализирано до 2020 г.

Преглед на облачните файлове на Rackspace

Въпреки че Rackspace Cloud Files е отличен доставчик, услугите му се предлагат на първо място: той е най-скъпият доставчик на IaaS там. Прочетете пълната разбивка на структурата на ценообразуването в нашия преглед на Rackspace и вероятно се присъединете към нас в заключението, че може да искате да пазарувате малко повече.


Отзиви за съхранение в облак

За тези, които пазаруват облачна инфраструктура за хостинг на данни, едно от най-големите имена в бранша е Rackspace. Услугата за хостинг на файлове на компанията, Cloud Files, може да ви помогне да спестите място на твърдия диск и да архивирате устройствата си, наред с други неща.

В този преглед на Rackspace Cloud Files ще разгледаме как услугата се изравнява спрямо конкуренцията. Накратко, има големи проблеми с долната линия. При четири пъти по-голяма цена от Amazon S3, пет пъти по-голяма от цената на Microsoft Azure и двадесет пъти по-висока от цената на Wasabi, не можем да оправдаем класирането на облачните файлове сред най-добрите доставчици на облачни IaaS.

Продължете да четете за подробностите. Ако решите да опитате Cloud Files, може да се нуждаете и от клиент, който да качи файлове. Ние очертаваме най-добрите опции за просто качване на файлове в нашия преглед на най-добрите клиенти за прехвърляне на файлове. Също така сме големи фенове на CloudBerry Backup, за тези, които искат да приложат план за защита на данните за своя твърд диск на компютър, използвайки Rackspace Cloud Files.

Алтернативи за Rackspace Cloud Files

Силни & Слабости

Ценообразуване

Няма месечна абонаментна такса за използване на Rackspace Cloud Files. Вие се таксувате за това, което използвате, което осигурява предимство за мащабируемост в сравнение с облачни решения за съхранение като Egnyte Connect и резервни инструменти като Acronis True Image. Няма ограничение за това колко данни можете да съхранявате или минимални изисквания за съхранение.

Разходите се разделят на проценти на съхранение и използване. Въпреки че това е стандартна практика за IaaS решения, Rackspace се разделя с това колко скъпи са тези цени. За разлика от най-близките си конкуренти, компанията не намалява цените през последните години, тъй като индустрията се развива.

В резултат на това тези цени са може би най-убедителната причина да пренесете бизнеса си другаде.

Тарифи за съхранение на Rackspace

Скоростта на съхранение в Rackspace за стандартно съхранение е многостепенна. Въпреки че няма минимални изисквания, колкото повече съхранявате, толкова по-малко плащате за гигабайт.

Умножете тарифите по 1000, за да получите приблизително приблизително приблизително за това, което ще плащате за терабайт. Това работи до 100 долара на месец за първия запаметен 1TB, което е около четири пъти по-висока от тази за Amazon S3, за която можете да прочетете в нашия преглед на Amazon S3.

Трудно е да разбера защо Rackspace струва толкова повече от най-големия си конкурент, който има и по-впечатляваща сървърна мрежа. Не можахме да получим пряк отговор от Rackspace за високата цена или каквито и да било планове за коригиране на пазара.

Тарифи за използване на Rackspace

Няма входящи честотни ленти за Rackspace Cloud Files, така че няма да налагате такси за качване на файлове. Ще бъдете таксувани за изходяща честотна лента, включително изход (изтегляне на файлове), в размер на 12 цента на гигабайт.

Този етикет е приведен в съответствие с Google Cloud, но по-скъп от другите доставчици. Много услуги, като Wasabi, сега предоставят безплатно извличане на данни (прочетете нашия преглед на Wasabi).

Цената на Rackspace просто не се сумира през 2018 г., когато по-способните услуги предлагат място за съхранение за по-малко.

Облачните файлове на Rackspace предлага функция за известяване на минимални фактуриране. Това няма да ви попречи да натрупате голяма сметка, но ще ви уведоми кога сте. Всички нови клиенти получават 14-дневна безплатна пробна версия, което трябва да е достатъчно, за да разберем дали облачните файлове си струват разходите.

Сървърна мрежа

Rackspace има пет локации за центрове за данни по целия свят. Три са в САЩ, разположени в северната част на Вирджиния, Далас и Чикаго. В Азиатско-тихоокеанския регион има два, разположени в Хонконг и Сидни, а крайното съоръжение е в Лондон.

Когато създавате кофи за съхранение, можете да изберете в кой регион се съхраняват вашите файлове, но ще трябва да създадете акаунт в Обединеното кралство, за да използвате местоположението в Лондон.

Amazon и Google разполагат с около три пъти повече съоръжения от Rackspace. Microsoft Azure води пакета с 52 съоръжения по целия свят, 10 пъти повече от Rackspace.

Rackspace има 100-процентова гаранция за продължаване на времето, с изключение на престой при планирана поддръжка. По условията на гаранцията ще получавате 5 процента кредит срещу месечната си сметка на всеки 30 минути, когато сървърът ви е офлайн.

Лесно използване

Можете да използвате контролния панел на облачните файлове, за да управлявате профила си. Както при всеки IaaS, процесът може да бъде объркващ, докато не получите своите лагери. Rackspace предоставя много повече услуги освен хостинг на файлове и повечето от функциите на контролния панел няма да се прилагат за онези, които просто търсят да качват файлове с клиенти като CyberDuck или Duplicati (прочетете нашия преглед на Duplicati).

Преди да започнете да изпращате файлове в облака Rackspace, трябва да създадете контейнер. Контейнерите, наричани понякога „кофи“ от други доставчици на IaaS, са малко като чекмеджета в скрин, тъй като те се използват за организиране на файлове.

За да създадете контейнер, отворете менюто за „съхранение“ на контролния панел и изберете „файлове“.

На следващата страница щракнете върху бутона за създаване на контейнер.

След това добавете име на контейнер, изберете регион на сървъра и изберете един от трите типа контейнери:

  • Частно: съхранявайте файлове в облака и достъп до тях чрез контролния панел или API
  • Публично (CDN): автоматично съхранява файлове на сървъри, близки до вашите клиенти
  • Статичен уебсайт: качете .html файл

Ако възнамерявате да регистрирате Rackspace за онлайн резервно копие с помощта на клиент на трета страна, изберете „private“. Същото важи и за настройка на облачно хранилище с помощта на услуга за синхронизиране и споделяне, като Storage Made Easy (прочетете нашия преглед на Storage Made Easy).

След като контейнерът ви е създаден, можете да свържете приложения на трети страни към него чрез извличане на вашия ключ за Rackspace API. Можете да го направите, като щракнете върху потребителското си име в горния десен ъгъл на контролния панел и изберете „акаунт и настройки“.

Превъртете надолу до заглавката на защитата и кликнете върху бутона, който гласи „Покажи API ключ“.

За помощ при използването на този ключ API за свързване на клиент на трета страна, за да можете да започнете да качвате файлове, вижте нашето начало с ръководството за Rackspace. Въпросът е най-вече да се знае какво да щракнете и какво да игнорирате.

Сигурност

Центровете за данни на Rackspace са проектирани да предотвратяват проникване и кибератаки. По отношение на физическата сигурност, влизането се охранява с помощта на биометрична автентификация, а съоръженията се наблюдават 24/7 чрез видеонаблюдение.

За да отмените прихващанията за данни като атаки от човек в средата, целият трафик към и от Rackspace Cloud се защитава с помощта на SSL за създаване на криптиран тунел. Автентификацията също изисква потребителско име и ключ за достъп до API. Ключът може да бъде получен само от контролния панел Rackspace Cloud, който изисква вашите потребителски идентификационни данни за достъп.

Тъй като слабите пароли могат да бъдат пропукани и дори силни пароли могат да бъдат откраднати, Rackspace ви позволява да активирате двуфакторна автентификация, за да предотвратите други да получат вашия ключ за достъп до API.

С включен 2FA, влизането от непознати машини ще изисква допълнителен код за защита. Този код може да бъде получен чрез приложение за удостоверяване на телефон за смартфон като Google Authenticator, Authy или Duo, или можете да го получите чрез текстово съобщение.

За разлика от Amazon S3 и Azure, Rackspace няма опция за криптиране на файлове, съхранени от страна на сървъра. Това е пропуск, въпреки че криптирането от край до край може да бъде добавено от много клиенти, използвани за управление на качванията на файлове. CloudBerry Backup например може да криптира вашите файлове с помощта на AES протокола.

поддържа

Rackspace предоставя три канала за директна поддръжка: телефон, имейл и чат на живо. И трите са на разположение 24/7, така че никога не трябва да имате проблеми с контакта с някого.

Въпреки това качеството на поддръжката е под въпрос. Използвахме чат на живо, за да уволним няколко прости въпроса и във всеки случай представителят на поддръжката не успя да ни даде пряк отговор. Вместо това ни насочиха към уеб страници и ни казаха да намерим отговорите там. В няколко случая предоставените уеб страници дори не бяха уместни.

За да преценим времето за отговор на имейлите, ние започнахме някои тестови запитвания. Във всеки случай поддръжката на Rackspace никога не ни се връщаше. Подобни отчети от други потребители показват, че лошият ни опит не е изолиран случай.

Вместо да отидете на поддръжка за отговори, можете да разглеждате дома на поддръжката на Rackspace. Там ще намерите страница с често задавани въпроси и база данни с статии за търсене. Има и специфичен раздел, посветен на облачните файлове.

Базата от знания не е лоша, но не е достатъчно, за да спасим впечатлението си от поддръжката на Rackspace.

Окончателна присъда

Не много отдавна Rackspace Cloud Files беше на врата с Amazon S3 по отношение на разходите за съхранение. Докато Amazon и други доставчици на големи имена IaaS са намалили цените си оттогава, Rackspace не е направил бюджета си.

Няма основателна причина, особено след като Rackspace управлява по-малка мрежа от същите тези конкуренти, освен ако не гледате на бюджетни доставчици като Backblaze B2 или Wasabi. Може просто да е, че Rackspace е решил да се съсредоточи върху управляваните услуги, а не върху собственото си IaaS предлагане.

Каквато и да е причината, ако търсите услуга за облачна инфраструктура, която да сдвоите с CloudBerry Backup, Storage Made Easy или друг клиент за хостинг на файлове, препоръчваме да потърсите другаде.

Съгласен или несъгласен? Споделете мислите си за мястото на Rackspace на пазара в облачен IaaS в коментарите по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me