Преглед на Amazon S3 – актуализирано 2020 г.

Преглед на Amazon S3

Най-популярната услуга IaaS там, Amazon S3 предлага добра инфраструктура, добри скорости, но мрачна ценова структура. Вижте нашите харесвания и харесвания за този хостов файл в нашия преглед на Amazon S3.Amazon S3 е най-популярният облак, който IaaS предоставя днес, контролирайки 33 процента от пазара през 2018 г. Докато най-вече ни интересува способността на S3 да се сдвоява с клиентски софтуер на трети страни и функции за хостинг на файлове, като част от по-големите уеб услуги на Amazon ( AWS) екосистема, тя осигурява инфраструктурата да направи много повече.

В хода на този преглед на Amazon S3 ще споменем някои от тези клиенти на трети страни. Ако искате да започнете, дайте на нашите клиенти най-добрите клиенти за прехвърляне на файлове. За по-напреднали нужди прегледът ни от CloudBerry Backup и прегледът за съхранение Made Easy подчертават две от любимите ни S3-съвместими опции.

В крайна сметка ще разбием объркващите разходи на Amazon S3 и ще разгледаме впечатляващата му сървърна мрежа. Ще засегнем и потребителското изживяване, сигурността и поддръжката, за да ви помогнем да се уверите, че S3 е най-добрият доставчик на облачни IaaS за вашите нужди.

Алтернативи за Amazon S3

Силни & Слабости

Ценообразуване

Разбирането на ценовата структура на Amazon S3 може да отнеме известна работа. Без да включва Amazon Glacier, компанията има три различни нива за съхранение и сметки по различен начин по региони. Подобно на много IaaS решения, компанията също таксува както за съхранение, така и за използване. За някои от тях има и такси за разговори по API, за които да се притеснявате.

Трите слоя за съхранение на Amazon S3 се наричат ​​стандартен, стандартно-рядък достъп (стандарт-IA) и достъп с една зона-рядък (една зона-IA).

Amazon S3 Standard предлага горещо съхранение, термин за съхранение, до който често ще се стига. Изберете това, ако възнамерявате да използвате Amazon S3 за облачно съхранение с клиент на трети страни, като Storage Made Easy.

Двата IA плана са проектирани за по-малко рутинен достъп, което ги прави по-добри за онлайн архивиране. И стандартната, и стандартната-IA съхраняват данни в много региони за устойчивост, докато One-Zone-IA съхранява данни в един регион.

Amazon Glacier, за който можете да прочетете в нашия преглед на Amazon Glacier, е предназначен за дългосрочно съхранение на файлове, до които рядко се нуждаете от достъп.

Скоростта на съхранение за S3 Standard е много по-висока от която и да е от IA план, но степента на използване е много по-ниска. За да улесним нещата, ще разгледаме отделно разходите за съхранение и използване. Можете също да използвате калкулатора за съхранение на Amazon, за да оцените разходите.

Тарифи за съхранение

Амазонски сметки на гигабайт и на месец. Няма минимални изисквания за съхранение и можете да съхранявате толкова голям обем от данни или толкова обекти, колкото се нуждаете. Има ограничение за размера на отделните съхранявани обекти, което е 5TB.

За стандартното съхранение има три различни тарифи в зависимост от това колко съхранявате, докато IA плановете имат една цена. Тези тарифи са посочени за региона на Охайо в таблицата по-долу.

Цена за GB на месец за Amazon S3 (Охайо) Стандарт: Стандарт-IA: Една зона-IA:
Първи 50TB$ 0,023$ 0.0125$ 0.01
Следваща 450TB$ 0,022$ 0.0125$ 0.01
Над 500TB$ 0,021$ 0.0125$ 0.01

Степента на съхранение варира в зависимост от региона, но не много. Например данните, съхранявани в Северна Калифорния, имат стандартна ставка от 2,6 цента, а процентът във Франкфурт е 2,45 цента.

Разходите за съхранение са разумни за мрежа с размер на Amazon и през последните години компанията значително понижи цените си, за да се конкурира с други опции на IaaS. Докато повече от горещо съхранение на Microsoft Azure с около половин процент на GB, S3 подбива Rackspace Cloud Files с над 75 процента (прочетете нашия преглед на Rackspace Cloud Files).

Ако искате първо да изпробвате Amazon S3, запишете се за безплатен план от 5 GB, което е добре за една година.

За много по-евтини цени можете да отидете с Wasabi или Backblaze B2, но нито сървърната инфраструктура, която ще получите с Amazon.

Тарифи за употреба

Качванията и изтеглянията на данни са безплатни за S3 Standard. И двата IA плана имат фиксиран процент от 1 процент на гигабайт за извличане.

Безплатното извличане на горещи данни за съхранение осигурява полза за разходите в сравнение с Azure, която таксува 1,84 цента на гигабайт за първите изтеглени 50TB. Тарифите за IA план за изтегляне са идентични с тези на Microsoft такси за „готино“ съхранение на Azure.

За тези, които възнамеряват да използват S3 за разработване на приложения, има такси за API обаждания като получаване, избор, поставяне и копиране. Можете да намерите тези подробности на страницата за ценообразуване на S3.

Сървърна мрежа

Мрежовата инфраструктура на Amazon S3 е голяма причина услугата да запази позицията си на лидера на пазара IaaS. Макар и не толкова големи, колкото мрежата на Azure, скоростта на копиране на файлове от и от мрежата S3 и многорегионалното съхранение са плюсове.

Amazon има четири центъра за данни S3 в САЩ, разположени в Северна Вирджиния, Охайо, Северна Калифорния и Орегон. Има още едно северноамериканско съоръжение в Канада и едно в Южна Америка, другите центрове са в E.U. (четири) и Азиатско-Тихоокеанският регион (шест).

Това са 16 центъра за данни, което е един повече от Google Cloud, но Azure изпреварва и двете на миля с 52 сървърни съоръжения.

Лесно използване

Преди да можете да качвате файлове в Amazon S3, трябва да създадете кофи за съхранение. Кофите са файлови контейнери, използвани за опростяване на управлението, тъй като в противен случай ще съхранявате всеки файл на едно място, независимо дали за архивиране, съхранение в облак или друга цел.

За да добавите нови кофи, влезте в конзолата на Amazon AWS и кликнете върху „S3“.

Свързаната страница ще показва кофи, които вече сте създали. Има и син бутон „създаване на кофа“, който можете да използвате, за да добавите нови.

Всяка кофа трябва да получи име, което е уникално за всички акаунти на Amazon S3, а не само за вашия. Също така ще трябва да изберете сървърен регион за новата си кофа и да зададете различни функции като версия на файлове, създаване на журнали, тагове и криптиране. За да ускорите нещата, можете да изберете да копирате настройките от вече създадена кофа, ако имате такава.

Със създадения си кофа можете да започнете да съхранявате файлове. Докато интерфейсът S3 ви позволява да качвате отделни файлове в кофа, няма опция за преместване на файлове в насипно състояние. За това ще искате да използвате обикновен файл за качване на файлове като Cyberduck или клиент с повече функции като CloudBerry Backup.

За да сдвоите клиент на трета страна с Amazon S3, ще ви трябва API ключ. Изтеглете това, като щракнете върху името си в горната част на интерфейса и изберете „Поверителни данни за сигурност“ от падащото меню. След това щракнете върху заглавката „клавиши за достъп“.

Ще ви трябват два идентификационни данни, за да установите връзка: идентификатор на ключа и самия ключ. Ключовата част може да се генерира само веднъж, така че не забравяйте да я запишете или изтеглите файла с ключове, когато имате възможност.

Ние подробно как да използваме този ключ за установяване на връзка с CloudBerry Backup в нашия начин за архивиране с ръководството на Amazon S3. Стъпките са подобни за установяване на връзки с други клиенти на трети страни, независимо дали Duplicati, Storage Made Easy, Mountain Duck или друг.

Въпреки че използването на Amazon S3 може да се окаже малко сложно в началото, тъй като е погребан в по-голямата екосистема AWS, след като знаете какви връзки да щракнете, настройката и управлението на кофите трябва да е лесно.

Сигурност

Amazon предприема много стъпки, за да гарантира сигурността на данните на S3, включително опция за задаване на криптиране по подразбиране за кофи за съхранение. Това е хубаво допълнение, тъй като много доставчици на IaaS осигуряват само защита при транспортиране и поставят криптиране от страна на сървъра върху рамената на потребителя.

Протоколът за криптиране е стандартният AES, използван от много облачни услуги, настроен на 256 бита. Можете също така да изберете AWS-KMS, която е системата за управление на ключовете на Amazon. Amazon Key Management Service улеснява създаването и унищожаването на ключове за криптиране, както и достъпа до вход.

Тъй като слабите пароли представляват една от най-често използваните дупки за сигурност, Amazon също поддържа многофакторна автентификация. С включен MFA ще трябва да въведете допълнителен код за сигурност при влизане. Този код се доставя на мобилния ви телефон по текст. Можете също така да използвате MFA устройство като ключодържател или приложение за смартфон.

За да гарантира целостта на сървърното съоръжение, Amazon подлага одити на трети страни, ограничава достъпа въз основа на принципа на най-малко привилегия, контролира точки за достъп, използвайки системи за откриване и многофакторна автентификация и поддържа наблюдение 24/7, наред с други мерки.

Съоръженията са обезопасени и срещу заплахи за околната среда като пожари, наводнения и земетресения с помощта на автоматични сензори, адаптивно оборудване и мерки за съкращаване на данни в случай, че се случи най-лошото.

Няма да влизаме във всички защитни мерки, които Amazon има за защита на своите центрове за данни, но те са значителни, което не ни изненадва, като се има предвид, че сървърните съоръжения изпълняват основата на основния бизнес на Amazon.

Въпреки че имаме много опасения относно сигурността по отношение на решението за облачно съхранение на Amazon, Amazon Drive, S3 изглежда силно, що се отнася до предприетите мерки за сигурност. Има много съобщения за нарушения на S3, но те обикновено са резултат от небрежни грешки от страна на потребителите.

От друга страна, като лидер на пазара, Amazon S3 без съмнение предлага по-изкушаваща цел за хакери и други подобни, така че трябва да се вземе предвид това.

поддържа

Добрата поддръжка за Amazon S3 изисква план за поддръжка на AWS. Има безплатен основен план за поддръжка, който осигурява денонощен достъп до обслужване на клиенти, но не включва техническа поддръжка, което означава, че ще се отнася само за странния въпрос и, разбира се, поддръжка за продажби и фактуриране.

Опцията за най-евтина платена поддръжка струва $ 29 на месец и ви получава техническа поддръжка в работно време и само по имейл. Денонощна техническа поддръжка, включваща както чат на живо, така и достъп до телефона, започва от 100 долара на месец.

За прости въпроси трябва да са достатъчни онлайн базата знания и форум за поддръжка на Amazon, като и двата са свободни за използване. В базата знания може да се търси и има както статии, така и видео уроци. Форумът за поддръжка, както може да очаквате от популярен IaaS, е активен и в повечето случаи няма да ви остане да чакате дълго за помощ.

Заключителни мисли

Трудно е да се повредят потребители, които се стичат до Amazon S3. За доставчик на IaaS с неговата мрежа и функции тарифите за съхранение и използване са повече от разумни, дори ако може да отнеме няколко часа чесане по главата, за да разберете колко ще струва всичко това.

Дали това е наистина най-добрият наличен Iaas, въпреки че е водещ на пазара, е въпрос на дебат. Докато второто място на Microsoft Azure все още следи Amazon S3 с 20 процентни пункта, той печели и осигурява по-ниски разходи и по-голяма мрежа. По-евтините опции като Backblaze B2 и Wasabi също са във възход.

Въпреки че има много за харесване с Amazon S3, дните му, царуващи на пазара на IaaS, може да са номерирани.

Чувствайте се свободни да се впишете в мислите си за мястото на S3 на пазара на IaaS в коментарите по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me