Què és Hyper-V i com s’utilitza? Una Guia per a principiants

Microsoft va llançar Hyper-V el 2016 i es considera un competidor calent de VMware’s Fusion i Oracle VM VirtualBox. En aquest article, us mostrarem com configurar-lo i utilitzar-lo.


Tot i que molts dels seus productes es consideren mal desenvolupats o no fàcils d’utilitzar per defecte, en general, Microsoft no pot tenir la culpa de la seva mala reputació. Com a empresa que opera en tants camps comercials, és difícil competir amb rivals especialitzats.

Microsoft no s’ha perdut, però, la tendència de la informàtica en núvol. Només una fracció del seu programari s’instal·la directament a clients o servidors, com demostra Azure (llegiu la nostra revisió d’Azure), OneDrive for Business (llegiu la nostra revisió OneDrive) i SharePoint.

A més de les aplicacions de núvol i client, Microsoft també s’ha establert al costat de Linux en el món dels servidors amb una solució de programari. A diferència dels serveis de còpia de seguretat del servidor, el Windows Server inclou una aplicació de virtualització anomenada Hyper-V.

Què és Hyper-V?

Logotip de Hyper-V
© Zion IT Consulting

Hyper-V és un programari de virtualització que, bé, virtualitza programari. No només pot virtualitzar sistemes operatius, sinó també components de maquinari sencers, com ara discs durs i commutadors de xarxa. A diferència de Fusion i Virtualbox, Hyper-V no està limitat al dispositiu de l’usuari. També podeu utilitzar-lo per a la virtualització del servidor.

Hyper-V està disponible en tres versions.

  • Hyper-V per a servidors Windows
  • Servidors Hyper-V
  • Hyper-V a Windows 10

Hyper-V per a servidors Windows és un complement al sistema operatiu de Windows. Els servidors Hyper-V, d’altra banda, són una solució autònoma que es pot utilitzar per gestionar instàncies de servidor virtuals i dedicades, igual que Hyper-V per a servidors Windows.

Hyper-V a Windows 10 és la versió que funciona amb el vostre portàtil i el tema d’aquest article.

Per activar Hyper-V al dispositiu Windows, necessiteu un sistema operatiu de 64 bits. No ha de ser Windows 10, però. Windows 8.1 també funciona.

Abans de començar, heu de provar el rendiment del maquinari del portàtil per assegurar-vos que el vostre equip virtual funcionarà correctament. Tot i que Microsoft diu que 4 GB de RAM és suficient, idealment hauríeu de tenir de 8 GB a 16 GB. Hi ha una diferència entre “el programari funciona” i “el programari es pot utilitzar”.

També heu d’assegurar-vos que el disc dur tingui prou espai per a un sistema operatiu addicional.

Per què utilitzar una màquina virtual?

Hi ha moltes raons per utilitzar una màquina virtual. En la majoria dels casos, s’utilitzen per executar programari que no funciona en el vostre sistema operatiu. Tant si utilitzeu un sistema operatiu Windows, Mac o Linux, una màquina virtual suprimirà les seves limitacions. Per exemple, si teniu una màquina Windows i voleu instal·lar una aplicació que només estigui disponible per a Mac, podeu executar una instància macOS al portàtil de Windows per instal·lar-la.

Ni tan sols ha de ser el cas que el programari no s’execute a Windows. Potser treballeu més ràpidament amb la versió Linux o Mac perquè coneixeu més bé les dreceres i la usabilitat.

La majoria dels desenvolupadors de programari els agrada treballar en terminals, per la qual cosa prefereixen Linux. Dit això, ja que molts de nosaltres vam anar acompanyats de Windows durant els nostres dies d’escola, hi fem tràmits més ràpids.

Una altra cosa a tenir en compte és que rarament es desinstal·len els programes de Windows sense deixar rastre. Hi trobareu configuracions antigues, entrades de registre o altres artefactes que alenteixin el sistema operatiu. Si voleu utilitzar una aplicació temporalment, configureu una màquina virtual, utilitzeu el programa i traieu la màquina virtual una vegada finalitzada. D’aquesta manera no haureu de netejar el quadern després.

L’ús d’una màquina virtual també té sentit per a la protecció. Amb el sistema virtualitzat, oferiu una capa addicional de seguretat. Si no esteu tan segurs que haureu d’executar un fitxer que heu descarregat des d’una font no fidedigna al vostre sistema operatiu productiu, utilitzeu una màquina virtual.

Una màquina virtual us permetrà passar per la xarxa fosca amb més seguretat. En aquest moment, heu de saber que una màquina virtual és extremadament lenta. Comprovarà el vostre sistema operatiu actiu i el virtual. Hauríeu de pensar dues vegades si voleu utilitzar el navegador Tor lent en una màquina virtual lenta per navegar per la xarxa fosca.

Com utilitzar Hyper-V

Hyper-V es preinstal·la amb Windows 10. No heu de descarregar res, però heu d’activar-lo abans de poder fer-lo servir..

En aquest tutorial, discutirem el Gestor d’Hiper-V per a Windows 10. Podeu trobar bones instruccions per a l’Hiper-V del costat del servidor aquí..

Primer, obriu el tauler de control i feu clic a “desinstal·lar un programa”.

Configuració de Windows 10 Hyper V

A continuació, seleccioneu l’opció “Activar o desactivar les funcions de Windows” al costat esquerre.

Activació i desactivació d’Hiper Hyper V

Confirmeu l’activació.

Activa Hyper V a Windows 10

Un cop acabat el vostre ordinador, veureu la pantalla següent.

Hyoer V Configuració

També podeu activar Hyper-V des del terminal. Obriu una línia de comandaments en mode administrador i executeu la següent comanda:

DISM / En línia / Activa la característica / Totes / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

Habiliteu Hyper V a la línia de comandaments

En qualsevol cas, heu de reiniciar el vostre PC.

Podeu descarregar un manual alternatiu de Microsoft que explica com activar Hyper-V a Windows 10 aquí.

Utilitzant Hyper-V

Després d’una correcta activació, podeu iniciar el Gestor Hyper-V.

Hyper V Start

Per defecte, cal que estigueu connectat a un servidor Hyper-V. Feu clic a “connectar-se al servidor” i seleccioneu “equip local”.

Hyper V Manager

A continuació, veureu la pantalla següent.

Tauler de control de Hyper V Manager

Al costat esquerre, el nom del vostre PC apareix com a servidor local. Al centre, obté una visió general de les màquines virtuals existents al dispositiu. Pot ser que el disseny de la visió general sigui de gran mida, però si us connecteu a una xarxa amb un parell de cent servidors, té sentit. A la part dreta, veureu les ordres que podeu executar en les opcions “accions”.

Per crear una nova màquina virtual, toqueu “Creació ràpida”. S’obrirà una finestra nova amb dues opcions d’instal·lació predefinides. És excel·lent perquè no heu de proporcionar el fitxer .iso com ho faríeu amb Oracle o VMware.

Creació ràpida Hyper V

Seleccioneu el sistema operatiu adequat, feu clic a “crear màquina virtual” i espereu que es descarregui.

Gestor de descàrregues Hyper V

Si voleu fer configuracions més detallades, seleccioneu “nou” al menú principal en lloc de “crear màquina virtual”.

Pensaments finals

Si voleu augmentar la vostra productivitat, utilitzeu programari alternatiu o només experimenteu amb nous sistemes operatius, una màquina virtual és l’eina que us convé.

Amb Hyper-V, Microsoft ha creat una potent solució que pot competir fàcilment amb VM VirtualBox i Fusion. L’aplicació és fantàstica perquè, com a usuari de Windows, no cal descarregar-la ni comprar-la per separat, només cal activar-la. Dit això, només funciona en dispositius Windows, és per això que els usuaris de Mac i Linux es queden en blanc.

Alguna vegada heu utilitzat Hyper-V abans? T’ha agradat? Feu-ho saber als comentaris i gràcies per llegir.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me