Si të formoni një hard drive të jashtëm në rrugën e thjeshtë në vitin 2020

Nëse keni probleme me hard drivein tuaj, formatimi është një nga hapat e parë që duhet të ndërmerrni për ta zgjidhur atë. Formatimi ju lejon të rishkruani të gjitha të dhënat në hard disk, duke rivendosur strukturën e skedarit dhe si ndërvepron disku me sistemin operativ. Mund të përdoret gjithashtu për të përgatitur një hard disk për t’u përdorur me një OS tjetër. 


Në këtë udhëzues se si të formatoni një hard disk të jashtëm, ne do t’ju ndihmojmë të siguroheni që disku juaj i lëvizshëm funksionon me gjithçka. Ne do t’ju tregojmë se si të formatoni hard drive tuaj në Windows dhe macOS dhe t’i shpjegojmë cilësimet kryesore në secilin OS. 

Megjithatë, para se të arrini në këtë, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë është formatimi i diskut të ngurtë. Le të flasim për formatimin e diskut të ngurtë, sistemet e skedarëve dhe mënyrën sesi formatimi nuk i fshin domosdoshmërisht të gjitha të dhënat nga disku juaj i vështirë.

Whatfarë është formatizimi i diskut të ngurtë?

Shumica e njerëzve e lidhin formatimin e hard diskut me fshirjen e një hard disku. Megjithëse është e vërtetë në një farë mase, nuk është qëllimi i vetëm i procesit. Në vend të kësaj, formatimi përdoret për të marrë hard diskun në një gjendje në të cilën mund të përdoret nga kompjuteri, i cili kërkon që të gjitha të dhënat e shkruara të fshihen nga disku. 

ajo-është-hard-drive-formatimit

Të dhënat nuk janë fshirë plotësisht, por ne do të prekim më shumë atë më vonë. Shumica e hard diskëve të jashtëm vijnë gati për t’u përdorur në kompjuterin tuaj, por në raste të rralla, do t’ju duhet të formatoni hard diskun tuaj. Në fakt, ky është një nga hapat tanë të rekomanduar për zgjidhjen e problemeve sesi të zgjidhim një hard disk të jashtëm që nuk shfaqet udhëzues. 

Jashtë formatimit për përdorim fillestar, do t’ju duhet të riformatoni hard drivein tuaj nëse hasni gabime. Në të njëjtën mënyrë, një instalim i freskët i OS tuaj mund të zgjidhë shumicën e çështjeve, riformatimi i hard drive tuaj është një hap kritik në problemet e zgjidhjes së problemeve. Vetëm sigurohuni që të dhënat tuaja janë kopjuar me një shërbim online rezervë, të tilla si Backblaze, paraprakisht (lexoni rishikimin tonë të Backblaze). 

Sidoqoftë, para se të hyni në procesin e formatimit, është e rëndësishme të kaloni ato që do të formatoni hard diskun me: një sistem skedarësh.

Sistemet e skedarëve

Sistemet e skedarëve janë ato që përdorin sistemet operative për të ruajtur të dhënat në një pajisje ruajtëse. Fatkeqësisht, nuk ka një sistem skedar de fakto që përdorin të gjithë disqet e vështirë. Një i juaji që përdor kryesisht varet nga disku dhe OS që po përdorni. Për shkak të kësaj, ne do të kalojmë në sistemet e skedarëve më të përdorura, kështu që ju do të dini se çfarë është.

 • NTFS: NTFS është ajo që përdor Windows si parazgjedhje. Ashtu si shumica e sistemeve të skedarëve, është i kufizuar pasi të zhvendoset jashtë Windows. Ju mund të lexoni dhe shkruani në platformat Windows, por përdoruesit e macOS dhe Linux do të jenë në gjendje të lexojnë të dhëna nga një disk i formuar NTFS. 
 • exFAT: ExFAT nuk është ekskluzive për çdo sistem operativ. Windows dhe macOS mund të lexojnë dhe shkruajnë të dhëna për të. Megjithëse jo aq të përhapura sa NTFS, shpesh do të gjeni flash disqe dhe disqe të jashtëm me gjendje të ngurtë të formatuar në ExFAT jashtë kutisë sepse mbështetja me shumë platformë dhe mungesa e kufizimeve të madhësisë së skedarëve e bëjnë atë një zgjedhje ideale për plug-and-play struktura. 
 • FAT32: FAT32 është kushëriri më i vjetër, i shëmtuar i ExFAT. Ashtu si ai skedar, ai funksionon në Linux, Windows dhe macOS, dhe në vitet e kaluara, ai ishte opsioni de fakto për disqet flash. Nuk mund të ruajë skedarë më të mëdhenj se 4GB, kështu që, ai ka rënë pa favor vitet e fundit. 
 • HFS Plus: Ngjashëm me atë se si NTFS është sistem skedar i paracaktuar për Windows, HFS Plus është sistemi i paracaktuar i skedarëve për macOS. ’Shtë i kufizuar në makinat e Windows, por përdoruesit e Apple do të jenë në gjendje të lexojnë dhe shkruajnë në disqet e formatuar HFS Plus pa problem.

Shpresojmë që tani është e qartë pse kuptimi i sistemeve të skedarëve është i rëndësishëm. Nëse keni kontrolluar një udhëzues anësor, të tillë si udhëzuesin anësor për Kodin, me siguri keni parë rekomandime për të formatuar në ExFAT ose FAT32. Kjo për faktin se ato sisteme skedari funksionojnë nëpër platforma ndërsa NTFS dhe HFS Plus jo.

Cilindo sistem skedarësh të dërguar me hard diskun tuaj është ajo që duhet të përdorni nëse nuk doni të hiqni të gjitha të dhënat nga disku. Përndryshe, ju mund të hedhni të dhënat në diskun tuaj në një shërbim të ruajtjes në cloud, të tilla si Sync.com, formatimin e diskut dhe vendosni përsëri të dhënat tuaja (lexoni rishikimin tonë të Sync.com).

Si të formatoni një hard disk të jashtëm

Tani që kemi formatimin dhe bazat e sistemit të skedarëve jashtë rrugës, është koha t’ju tregojmë se si të formatoni një hard disk të jashtëm. Ne do t’ju tregojmë se si ta bëni atë në Windows dhe macOS duke përdorur Samsung T5, i cili është një nga disqet më të mirë të jashtëm, siç mund ta shihni në rishikimin tonë Samsung T5. 

Ne zgjodhëm T5 sepse është formatuar në ExFAT jashtë kutisë, do të thotë se punon menjëherë me Windows dhe macOS. 

Si të formatoni një hard disk të jashtëm në Windows

Formatimi i një hard drive në Windows është një çështje e thjeshtë, veçanërisht nëse lini gjithçka si të paracaktuar. Kjo tha, nëse doni të ndryshoni cilësimet, do të duhet të dini detajet e secilit.

windows-formatimit-magjistar

Para se të shkoni te ata, duhet të gjeni hard drive që dëshironi të formatoni duke ndjekur këto hapa.

 

 1. Hapni File Explorer
 2. Shkoni te “PC im”
 3. Klikoni me të djathtën e diskut që dëshironi të formatoni
 4. Klikoni “format” 

Më pas Windows do të hapë magjistarin e formatimit. Ne do të ekzekutojmë çdo vendosje në magjistar, në mënyrë që të dini cilat cilësime duhet të ndryshoni. 

 • Kapaciteti: Kjo tregon kapacitetin e makinës. Ekziston një rënie, por kapaciteti i plotë i makinës është zakonisht opsioni i vetëm nëse nuk keni të vendosur ndarëse. Nëse kjo tingëllon si gibberish, lini cilësimin në opsionin e paracaktuar. 
 • Sistemi i skedarëve: Ky është sistemi i skedarëve ku dëshironi të formatoni disku. Ekziston një sistem skedar i paracaktuar – zakonisht NTFS për disqet e brendshëm dhe ExFAT për të jashtëm – kështu që është më mirë ta lini atë. Nëse doni të ndryshoni sistemin e skedarëve, mund ta bëni këtë këtu. Importantshtë e rëndësishme të theksohet, sidoqoftë, se disqet e brendshme mund të formatizohen vetëm në NTFS. 
 • Madhësia e Njësisë së Alokimit: Madhësia e njësisë së alokimit është sa e madhe është secili bllok i ruajtjes në makinë. Pothuajse në të gjitha rastet, lënia e cilësimit në parazgjedhjen e saj është alternativa më e mirë, por mund të lexoni në matematikë pas saj nëse po përpiqeni të zgjedhni drivein tuaj.
 • Etiketa e vëllimit: Kjo është ajo që ju dëshironi që disku të emërtohet pasi është formatuar. Nëse është pa emër, Windows do t’i caktojë automatikisht një emër. 
 • Format i shpejtë: Kutia e formatit të shpejtë ndryshohet nga parazgjedhja. Kjo do të thotë se Windows do të fshijë strukturën e skedarit të diskut, megjithëse të dhënat janë ende të arritshme nëse përdorni mjete të mjekësisë ligjore të ngurta. Bërja e një formati të plotë kërkon më shumë kohë, por do të rishkruaj të dhënat tuaja dhe do të skanojë për sektorët e këqij.

Megjithëse ne i kaluam cilësimet, gjëja më e mirë për të bërë është ndoshta t’i lëmë ato në standardet e tyre. Sapo të vendoset gjithçka, gjithçka që duhet të bëni është të klikoni “start” dhe të prisni që shufra e përparimit të plotësohet.

Si të formatoni një hard disk të jashtëm në macOS

Formatimi, dhe trajtimi i çështjeve të ngurta në përgjithësi, është i thjeshtë në macOS. Për dallim nga Windows, macOS ju jep mjetet për të formatuar, ndarur, rivendosur dhe riparuar hard drive tuaj nga një ekran i vetëm që mund të gjendet në shërbimet tuaja.

MacOS-disk-utility

Për të gjetur ekranin, ndiqni këto hapa.

 

 1. Gjetësi i Hapur
 2. Ndiqni shtegun / aplikacionet / shërbimet dhe klikoni në “mjetin e diskut”
 3. Gjeni drive tuaj në menunë e majtë dhe klikoni atë
 4. Klikoni në butonin “fshij” në ekranin kryesor
 5. Zgjidhni sistemin e skedarëve që dëshironi të përdorni dhe jepni një emër në makinë

Pas kësaj, ju jeni bërë. macOS nuk ju jep aq kontroll sa Windows, por siç sqaruam, shumë prej këtij kontrolli janë të parëndësishme. Procesi i formatimit është i thjeshtë, me Apple që shkon aq larg sa përfshin udhëzimet hap pas hapi mbi opsionet. 

E vetmja gjë që mund t’ju duhet t’i kushtoni vëmendje janë opsionet e sigurisë. Si parazgjedhje, macOS formaton diskun tuaj në të njëjtën mënyrë që bën një format i shpejtë në Windows, do të thotë që struktura e skedarit është fshirë, por të dhënat binare janë akoma. Ju mund t’i fshini plotësisht të dhënat duke përdorur opsionet e sigurisë. 

Si ta fshini plotësisht një hard disk të jashtëm

Siç u përmend gjatë gjithë këtij udhëzuesi, formatimi i hard drive tuaj nuk i fshin të gjitha të dhënat nga ai. Të dhënat binare duhet të shkruhen në njësi në çdo kohë, kështu që në vend që ta heqësh atë, OS juaj fshin strukturën e skedarit, do të thotë që nuk mund të kesh qasje në të dhënat në diskun tënd.

how-to-plotësisht të fshihet-nje-jashtme-hard-drive

Për të gjitha qëllimet dhe qëllimet, të dhënat tuaja janë fshirë. Ju mund të shkruani të dhëna të reja në disk, dhe OS juaj do të tregojë se e gjithë hapësira është në dispozicion. Nëse po dispononi një hard disk, sidoqoftë, dikush mund të përdorë ende të dhënat duke përdorur një mjet të mjekësisë ligjore. Në thelb, këto mjete lejojnë njerëzit të anashkalojnë strukturën e OS dhe të bashkojnë skedarët duke përdorur të dhënat binare. 

Siç kemi thënë, hard drive gjithmonë duhet të plotësohet me të dhëna binare. Mënyra e vetme për të fshirë plotësisht të dhënat tuaja është të rishkruani çfarë ka atje me të dhëna të reja binare. Megjithëse shërbimet e integruara në Windows dhe macOS ndihmojnë në pjesë, një haker mund të kthejë inxhinier procesin për të gjetur të dhënat në disk. 

Ka pak mundësi për të hequr plotësisht të dhënat. Nëse po hiqni qafe vozitjen, një zgjidhje klasike është ta prekni atë disa herë me një çekiç për të thyer disqet brenda para riciklimit. Nëse duhet të hiqni të dhënat shpejt dhe akoma dëshironi që disku të funksionojë, do t’ju duhet një mjet i veçantë. 

Një nga më të zakonshmet është Boot dhe Nuke i Darikut. Shtë një projekt me burim të hapur që rishkruan të dhënat në diskun tuaj duke përdorur procese të rastit për të siguruar që ato nuk rikuperohen. Ju mund të filloni me DBAN në vend të OS tuaj për të filluar procesin, i cili është ideal nëse jeni duke ricikluar ose shitur kompjuterin tuaj.

Mendimet përfundimtare

Shpresojmë të kemi shpjeguar ndryshimet midis formatimit dhe fshirjes së një hard disk të jashtëm. Formatimi nuk përdoret vetëm për të hequr qafe të dhënat në një disk. Përdoret gjithashtu për të bërë një disk të pajtueshëm me një sistem operativ të ndryshëm. Libri im Western Digital, për shembull, vjen i formatuar në NTFS, por ju mund ta riformatoni atë në ExFAT për t’u përdorur me macOS (lexoni rishikimin tonë të Western Digital My Book). 

Nëse jeni duke kërkuar të shtoni në repertorin tuaj të jashtëm të hard drive, lexoni përshtypjet tona të jashtme të hard drive. Atje, do të gjeni disqet tona të preferueshme portative, duke përfshirë SSD Portable SanDisk Extreme Portable (lexoni rishikimin tonë të SanDisk Extreme Portable). 

Pse keni nevojë për të formatuar diskun tuaj? A keni më shumë pyetje mbi procesin? Na tregoni në komente dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map