Chromium Review – Bedre end Chrome? – Opdateret april 2020

Chromium Review

Googles åbne udviklingsplatform, Chromium, er det, der byggede den behemoth, der er kendt som Google Chrome i dag. I denne Chromium-gennemgang vil vi vende tilbage til det grundlæggende og se, hvor god kernebrowser virkelig er.


Bedste browseranmeldelser

Chromium blev lanceret i 2008 sammen med Google Chrome. Det er en open source-software, der tjener som base for Chrome og flere andre browsere, såsom Opera, Vivaldi og Brave (læs vores Opera-anmeldelse). Denne Chromium-gennemgang fortæller dig, hvordan den kan sammenlignes med andre browsere på markedet.

Selvom Chromium kan bruges som en almindelig browser, eksisterer det primært for at give udviklere mulighed for at teste kommende versioner af Chrome eller oprette deres egen webbrowser ved hjælp af Chromiums grundlæggende struktur. 

Chromium er en hurtig browser, der kan bruge det store bibliotek med udvidelser, der er lavet til Google Chrome, men det lider under stort RAM-forbrug, en mangel på automatiske opdateringer og bekymringer om privatlivets fred.

På skrivebordet er Chromium tilgængeligt på Windows 7 og nyere, macOS X 10.10 og nyere og Linux. Kompatibilitet på mobil er mere begrænset, da browseren kun er tilgængelig på Android 4.4 og nyere og slet ikke på iOS. Til vores test i denne gennemgang brugte vi en Windows 10 bærbar computer og en Nexus 5X med Android 8.1.

Styrker & Svagheder

Alternativer til krom

Funktioner

For det meste er Chromiums funktioner identiske med Chrome’s (læs vores Chrome-anmeldelse). Der er dog nogle få undtagelser. Du kan logge på din Google-konto på mobil og desktop for at synkronisere dine indstillinger, historie, bogmærker og gemte logins. Fordi den bruger den samme kontoinfrastruktur som Chrome, synkroniseres alle disse data på tværs af begge browsere.

Google-Sync

Det betyder, at du kan synkronisere alt mellem dine Android- og desktopenheder samt sikkerhedskopiere alt på Googles sky. Hvis du vil udøve mere kontrol over, hvad der sikkerhedskopieres, skal du læse vores guide til, hvordan du sikkerhedskopierer Google Chrome, fordi du kan følge de samme trin for Chromium.

Chromium giver dig også mulighed for at importere og eksportere dine bogmærker som en standard .html-fil. Det fungerer på samme måde som i Chrome, så du kan følge vores guide til, hvordan du eksporterer og importerer Chrome-bogmærker for at få flere oplysninger.

Chromium-funktioner på skrivebordet

Chromium har det samme bibliotek med udvidelser som Chrome. Det enorme antal udvidelser betyder, at du kan tilføje næsten enhver funktion, du mangler til browseren, fra annonceblokkere til dybere integration med sociale medieplatforme. Hvis det er muligt at gøre i en browser, er der sandsynligvis en udvidelse til Chromium, der gør det.

Der er indbygget support til Google Translate, som giver dig mulighed for at oversætte ethvert websted på et fremmed sprog med kun to klik.

Google Oversæt

Hvad angår Chromium vs. Chrome, mangler nogle få af sidstnævnte funktioner i Chromium. Der er ingen licenserede codecs til mediefiler, såsom .aac, .h264 og .mp3, så hvis du vil bruge browseren til at streame Netflix, skal du manuelt installere dem separat. Der er heller ingen support til Adobe Flash, som ikke er så stor, som det ville være for 10 år siden, men det kan være et problem.

På flipside giver Chromium dig mulighed for at bruge udvidelser, der ikke kommer fra Google Web Store, som du ellers er låst i, når du bruger Chrome.

Selvom kontekstmenuindstillingen til Google valgt tekst er blevet standard i de fleste webbrowsere, giver Chromium dig også muligheden for øjeblikkeligt at foretage en omvendt søgning på et billede ved at højreklikke på den og vælge “søg på Google efter billede”.

Kontekst-menu

Kromfunktioner på mobil

Der er ikke meget i vejen for mobilspecifikke funktioner på Chromium. Du kan aktivere desktoptilstand for at forhindre websteder i at vise dig deres mobilversioner, og den vil forblive slået, indtil du beslutter at slå den manuelt fra.

Desktop-tilstand

Du kan også få browseren til at downloade websteder, så du kan læse dem senere, uanset om du har forbindelse til internettet. De gemmes sammen med resten af ​​dine downloads i stedet for at bruge den separate “læseliste” af Chrome på iOS.

Mobil-downloads

Brugervenlighed

Chromium har en slank interface, der er let at navigere og forstå. Ved første øjekast ville det være vanskeligt at se forskellen mellem det og Chrome, da de to browsere ser ens ud på overfladen.

Brugervenlighed på skrivebordet

Det største hit mod Chromiums brugervenlighed er installations- og opdateringsprocessen. Da browseren ikke er beregnet til offentlig brug, bruger Google tredjeparter til at pakke dens builds og frigive dem som eksekverbare filer, hvilket kan gøre download og installation af browseren forvirrende. Den nemmeste måde at opdatere den på er at afinstallere den og downloade den igen.

Fanerne, navigationskontrollerne, omnibar – Googles navn til den kombinerede søgning og adresselinje – og bogmærker findes øverst på skærmen. Tabhåndtering er grundlæggende, fordi du ikke kan gruppere faner, og der er ingen forhåndsvisninger, når du holder musen hen over dem. 

Der er heller ingen vandret rulning for at forhindre dem i at krympe for meget, når der er mange af dem åbne. Når det er sagt, kan du fastgøre faner for at forhindre dem i at blive lukket.

Desktop-UI

Brugervenlighed på mobil

Ligesom på skrivebordet er det en smerte at installere Chromium på mobil. Du kan ikke finde browseren i Google Play Store, så den eneste måde at installere den er ved manuelt at downloade .apk-filen.

Når du først har installeret browseren, er det en leg at bruge, og fordi layoutet ligner andre browsere, er det let at vænne sig til. 

Omnibaren, fanen menu og indstillinger er placeret øverst på skærmen, og navigationskontrollerne, bogmærker, historie og downloads findes i indstillingsmenuen.

Mobil-UI

Ydeevne

Chromium er en hurtig browser på mobil og desktop. Desktopversionen er endnu hurtigere end almindelig Chrome og svarer stort set til Vivaldi (læs vores Vivaldi-anmeldelse). I mellemtiden er Android-versionen lidt langsommere end Chrome, som allerede er langsommere end Firefox (læs vores Firefox-anmeldelse).

Chromium bruger også en hel del RAM, hvilket ikke er overraskende, fordi andre browsere baseret på Chromium, inklusive Chrome, lider af det samme problem. Hvis du kan lide at holde en masse faner åbne på samme tid, eller du bruger en maskine med begrænset RAM, kan det hurtigt blive et problem.

Da browseren primært er beregnet til udvikling og test, lider den også af stabilitetsproblemer. Den seneste udgivelse på ethvert givet tidspunkt kan omfatte et antal fejl og ydelsesproblemer, fordi det ikke er beregnet til udbredt offentlig brug.

Chrom-Stabilitet-Warning

Sikkerhed

Den største svaghed i Chromiums sikkerhed er manglen på automatiske opdateringer. Medmindre du er opmærksom og manuelt opdaterer browseren med regelmæssige intervaller, hvilket er besværligt, risikerer du at blive udsat for kendte sikkerhedsfejl længe efter, at de er blevet rettet af Google.

Browseren viser en advarsel, når du får adgang til et websted via en usikker HTTP-forbindelse, og advarslen er klar og let at se, fordi den inkluderer en advarseltrekant og tekst, der siger “ikke sikker.”

HTTPS-Advarsel

Googles sikre browsing er som standard aktiveret, hvilket er fantastisk til sikkerhed, fordi det er det bedste system til at beskytte dig mod websteder, der vides at have malware eller phishing-ordninger. Men som altid er det en afvejning med privatlivets fred, fordi tjenesten sender dine browserdata til Google til analyse.

Privatliv

Det antages ofte, at fordi Chromium er open source, sender det ikke data til Google. Størrelsen på kildekoden og hyppigheden af ​​opdateringerne har gjort det svært at bekræfte, og der er modstridende rapporter. Hvis du er bekymret for privatlivets fred for din browsing, skal du antage, at Chromium indsamler lige så meget data om dig, som Chrome gør.

Chromium falder ind under den samme erklæring om beskyttelse af personlige oplysninger som Chrome, som synes med vilje at være uklar for at tilsløre hvilke data der indsamles fra hvilken tjeneste eller produkt. Det, der dog er klart, er, at data indsamlet af Google, uanset deres kilde, vil blive brugt til at personalisere dine annoncer.

Derudover er flere Google-tjenester, der kræver dataindsamling for at fungere, såsom søgeforudsigelse, automatisk komplet og sikker browsing, tændt som standard, hvilket er en anden strejke mod browserens privatliv.

Du kan slette nogle af de oplysninger, som Google har indsamlet om dig, ved at følge vores guide til, hvordan du sletter din Google-historie.

Google-tjenester

Når det er sagt, er det muligt at downloade en “ungoogled” version af Chromium, der striber browseren med tilbagekald til Google og dets tjenester. For flere tip til, hvordan du holder din browsing så privat som muligt, se vores anonyme browseguide.

Dommen

Ligesom Chrome er Chromium en solid browser med store bekymringer om privatlivets fred. Derudover er manglen på automatiske opdateringer et potentielt sikkerhedsproblem for mindre årvågne brugere, der muligvis finder sig farligt udsat for cyberattacks, når de lader browseren hænge langt nok bag den seneste udgivelse.

Fordi det ikke kan gøre meget bedre end Chrome, bortset fra en lille stigning i hastighed, er der ingen tvingende grund til at bruge Chromium. Chrome leveres med ekstra funktioner, bedre sikkerhed og bedre stabilitet.

Hvad synes du om Chromium? Er de lidt hurtigere hastigheder nok til at bruge den over Chrome-browseren på trods af manglen på automatiske opdateringer? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map