Udhëzues për fillestar mbi mënyrën e përdorimit të Dropbox

Nëse jeni duke kërkuar një platformë të ruajtjes së cloud me përdorim të thjeshtë, me kosto të ulët, Dropbox mund të jetë për ju. Ata prej jush që keni përdorur Explorer File Windows do të kuptojnë tashmë shumë nga funksionet që duhet të dini për të filluar funksionimin e aplikacionit.


Në udhëzimin e këtij fillestari se si të përdorim Dropbox, ne do të kalojmë në funksionet themelore të ofruesit të ruajtjes së cloud dhe mënyrave të thjeshta me të cilat mund të filloni bashkëveprimin me të në desktopin tuaj. Udhëzuesi do të sigurojë një përmbledhje të gjerë të platformës, kështu që do të jetë veçanërisht i dobishëm për përdoruesit që nuk janë të ri për të.

Dropbox nuk është vetëm i lehtë për t’u përdorur, por mund të jeni në gjendje të merrni gjithçka që ju nevojitet nga versioni i tij falas. Nëse keni nevojë për më shumë ruajtje ose më shumë karakteristika sesa ato që ofron versioni falas Dropbox, megjithëkëtë, do të përfundoni të shpenzoni më shumë muaj në Dropbox sesa do të keni për të njëjtën ruajtje nga një konkurrent, siç është Sync.com ose OneDrive.

Nëse doni të mësoni më shumë rreth Dropbox ose të shihni se si grumbullohet nga rivalët e tij, shikoni në rishikimin tonë të Dropbox. Nëse jeni këtu për të mësuar se si mund të përfitoni sa më shumë nga Dropbox, megjithatë, vazhdoni të lexoni këtë udhëzues.

Farë është Dropbox?

Dropbox është një shërbim i ruajtjes së cloud, që do të thotë që ju mund të kopjoni skedarët tuaj në cloud dhe t’i qaseni më vonë, edhe nëse jeni duke përdorur një pajisje të ndryshme. Dropbox nuk do të kopjojë automatikisht të gjitha skedarët në kompjuterin tuaj nëse jeni në një plan personal, kështu që do të duhet të zgjidhni dhe ato që doni të ruani. 

Pasi ta keni bërë këtë, Dropbox do t’i bëjë ato skedarë të disponueshëm në re nëse ju duhen përsëri.

Syncing i Dropbox

Kjo nuk ka hapësirë ​​të lirë në hard drive tuaj, megjithatë. Një kopje e skedarit që ruani në Dropbox do të mbetet në hard drive tuaj. Nëse e ndryshoni skedarin në vend, ai do të azhurnohet në re.

Unshtë për të ardhur keq që Dropbox nuk lëshon hapësirë ​​të diskut, të paktën në planin e tij të lirë. Kjo vjen me një përmbysje, sidoqoftë. Dropbox sinkronizon të dhënat tuaja në të gjitha pajisjet. Për sa kohë që ju mund të hyni në llogarinë tuaj Dropbox, ju mund të shkarkoni çdo skedar të ruajtur në dosjen tuaj Dropbox në makinën tuaj lokale. 

Ky sistem i mban skedarët e sigurt kundër problemeve teknike që mund të keni me kompjuterin tuaj. Për shembull, nëse hard drivei juaj dështon, fotot tuaja dhe dokumentet e tjera të rëndësishme nuk do të humbasin përgjithmonë nëse ato ruhen në re. Edhe pse mund të mendoni se kompjuteri juaj është i sigurt, gjithmonë ka një shans të vogël që ai të dëmtohet, të vdesë vetë ose të vidhet.

Dropbox lehtëson transferimin e atyre skedarëve, fotografive dhe dosjeve të rëndësishme në një kompjuter të ri, i cili ju kursen shumë kohë dhe zhgënjim, si dhe.

Po ashtu, e bën të lehtë nëse doni të ndani një skedar me kolegët dhe anëtarët e familjes. Përveç ndarjes, ju gjithashtu mund të përdorni Dropbox për të parë skedarët në pajisje të shumta. Për shembull, mund të lëvizni fotografitë që keni marrë në telefonin tuaj në Dropbox dhe të shikoni imazhet në kompjuterin tuaj më vonë.

Ju gjithashtu mund të përdorni Dropbox si ruajtje të pastër në re. Për sa kohë që përdorni klientin në internet, mund të shtoni skedarë në llogarinë tuaj Dropbox dhe t’i ruani ato vetëm në re.

Llojet e llogarisë së Dropbox

Ju mund ta provoni Dropbox falas duke regjistruar një llogari Themelore në faqen e saj të internetit. Thelbësore vjen vetëm me 2 GB ruajtje falas, e cila është e mjaftueshme për të filluar përdorimin e Dropbox, por jo shumë më tepër. Ne do t’ju tregojmë se si të regjistroheni për llogarinë falas Dropbox në pjesën tjetër.

Dropbox ka nivele të shumta të paguara për llogari personale, gjithashtu. Dallimi më i madh midis opsioneve të llogarisë Dropbox është sasia e ruajtjes që ju merrni.

Plani Plus kushton 99 dollarë në vit ose 9,99 dollarë në muaj. Ajo rrit kapacitetin tuaj të ruajtjes së Dropbox në 1TB. Shkalla më e lartë, Professional, ju shtyn deri në 2TB për dyfishin e çmimit të planeve vjetore dhe mujore në planin Plus.

si të përdorim çmimin e dropbox

Sync Smart i Dropbox

Një tjetër ndryshim i madh midis niveleve personale dhe profesionale të Dropbox është se kjo e fundit zhbllokon “Smart Sync”. Kur hapni një dokument të ruajtur në kompjuterin tuaj, Smart Sync zhvendos skedarin në cloud, duke çliruar hapësirën e diskut të ngurtë. Do të keni akoma qasje në skedar, por ai do të ruhet në re nga atëherë e tutje. Ju gjithashtu mund të lëvizni skedarët me dorë në cloud pa i hapur ato.

Pa Smart Sync, jeni të detyruar të zgjidhni midis dy shteteve për skedarët tuaj. Gjendja e parë është “shkarkuar”, ku ju keni mundësinë për të përdorur dhe modifikuar skedarin në kompjuterin tuaj. Dropbox mban një kopje të skedarit në serverat e tij dhe automatikisht e azhurnon atë kur bëni ndryshime.

Shteti i dytë është “vetëm në internet”, i cili ju lejon të zhvendosni skedarët direkt në serverat e Dropbox. Ju nuk mund t’i ndryshoni ose shikoni ato në kompjuterin tuaj pa i shkarkuar përsëri, por mund t’i shikoni ato në internet. Kjo kursen shumë hapësirë ​​të hard drive sepse skedari është zhvendosur jashtë kompjuterit tuaj, duke lënë pas vetëm emrin, vendndodhjen dhe datën e fundit që u azhurnua në Dropbox.

Smart Sync është më e mira e të dy botëve sepse ju lejon të vendosni skedarët në “vetëm në internet” duke ruajtur mundësinë e redaktimit dhe shikimit të tyre. Kjo tha, nëse doni ta përdorni atë, ju duhet të përmirësoni në një plan më të shtrenjtë Dropbox, pasi nuk është i disponueshëm në planin themelor falas.

Regjistrohuni për një llogari të Dropbox

Nëse keni vendosur që Dropbox është shërbimi i duhur për ruajtjen e cloud për ju, gjëja e parë që duhet të bëni për të filluar është regjistrimi për një llogari.

Nëse jeni të interesuar për një plan falas, shkoni në dropbox.com dhe klikoni në lidhjen në këndin e sipërm të majtë që thotë “Merr Dropbox Basic”.

si të përdorim bazën e dropbox

Pasi ta bëni këtë, do t’ju kërkohet të shkruani emrin, adresën e emailit dhe fjalëkalimin. Ju mund të përdorni një menaxherët tanë më të mirë të fjalëkalimit për të krijuar një të sigurt. Ju gjithashtu mund të regjistroheni në Dropbox duke përdorur llogarinë tuaj Google, në vend të adresës tuaj të postës elektronike.

si të përdorni regjistrin e kutive të dropbox

Pasi të klikoni në butonin “krijoni një llogari”, do të çoheni në një ekran që ju jep mundësinë për të shkarkuar Dropbox.

si të përdorni shkarkimin dropbox

Pasi të keni shkarkuar ekzekutuesin, klikoni për ta hapur dhe Dropbox do të instalojë automatikisht. Zakonisht zgjat më pak se një minutë nga fillimi në fund.

Kjo eshte. Tani keni një llogari dhe Dropbox është në kompjuterin tuaj, që do të thotë se jeni vetëm sekonda larg lëvizjes së skedarëve tuaj më të rëndësishëm në ruajtjen në cloud.

Vendosja e Dropbox

Një nga gjërat e para që do të vini re pasi të keni instaluar Dropbox është që ajo shtoi një ikonë në tabanin e sistemit tuaj. Ikona e tabaka është mënyra më e lehtë dhe e shpejtë për të hyrë në Dropbox nga kompjuteri juaj.

Kliko me të majtën një herë ose kliko me të djathtën për të hapur Dropbox. Ka dy skeda në këndin e sipërm të majtë dhe katër butona në të djathtën e sipërme.

Skeda e parë është “njoftimet”, e cila do t’ju tregojë njoftimet që dëshironi, si dhe mesazhet e herëpashershme nga Dropbox.

si të përdorni skedat dropbox

Skeda e dytë është “skedarët e fundit”, që tregon 30 skedarët e fundit që keni ngarkuar në Dropbox dhe ju lejon të hapni skedarë duke klikuar mbi to. Në vend të kësaj mund të merrni një lidhje duke klikuar në “lidhjen e kopjimit” pranë skedarit.

Vini re se duke klikuar në një skedar për ta hapur atje do t’ju çojë në dosjen Dropbox në kompjuterin tuaj, ku duhet të klikoni dy herë skedarin përsëri për ta hapur atë.

Kontrollet e pikave të kutisë

Butoni i parë në të djathtë, i cili duket si një sanduiç, ju çon në Dropbox Paper. Ky është versioni i Dropbox i një Google Docs ose Microsoft Office Online.

Butoni i dytë, një dosje, ju çon në dosjen tuaj lokale të Dropbox.

Butoni i tretë, një glob, ju çon te klienti i faqes Dropbox dhe automatikisht ju fut në llogarinë tuaj. Ashtu si në dosjen në kompjuterin tuaj, ju mund të shihni dokumentet që i keni ruajtur në cloud. Do të keni qasje edhe në opsionet që nuk i merrni në dosjen e desktopit.

Butoni i katërt dhe i fundit duket si një ingranazh. Ajo hap një menu me hyrje të shumta, përfshirë përqindjen e hapësirës totale të përdorur Dropbox, një ftesë për të azhurnuar llogarinë tuaj, nëse skedarët tuaj lokalë janë sinkronizuar në cloud, opsioni për të ndaluar ose rifilluar sinkronizimin, preferencat, një qendër online ndihme dhe, më në fund , një mundësi për të mbyllur Dropbox.

Vini re se nuk mund të ngarkoni skedarë ose të shkarkoni skedarë me Dropbox kur të mbyllet.

Si të përdorni Dropbox në Desktop

Përdorimi i Dropbox në desktopin tuaj është i lehtë. Shkarkimi i klientit shton një dosje nën emrin e përdoruesit të titulluar “Dropbox”, dhe skedarët që shtoni në atë dosje kopjohen automatikisht në llogarinë tuaj Dropbox..

Ju mund ta gjeni dosjen duke hapur File Explorer dhe duke lundruar në seksionin e quajtur “Ky PC” në Windows. Pastaj, do të klikoni dy herë në diskun që instaluat Dropbox. Kjo zakonisht do të jetë C juaj: makinë.

Tjetra, klikoni dy herë në dosjen e quajtur “Përdoruesit”, pastaj dosjen me emrin tuaj të përdoruesit. Në atë dosje, do të gjeni Dropbox. Duke klikuar dy herë në ikonën ose emrin e tij hapet dosja Dropbox. Ky dosje është i njëjti në të cilin keni hyrë kur klikoni në butonin e dytë në menunë ikonë të përmendur më lart.

Në Windows, ju do të gjeni gjithashtu dosjen Dropbox nën “qasje të shpejtë”.

si të përdorni dosjen dropbox

Transferimi i Dosjeve Me Dropbox

Nëse doni të zhvendosni skedarët e vjetër në Dropbox, lundroni tek ata në një dritare të dytë. Pasi t’i keni gjetur, thjesht nxirrni në pah skedarin që dëshironi të zhvendosni, pastaj klikoni dhe zvarritni atë në dosjen tuaj Dropbox.

Ju gjithashtu mund të kopjoni dhe ngjisni skedarë ose dosje në Dropbox nëse e shihni më lehtë.

Mund të duhet një sekondë ose dy për të transferuar skedarë në dosjen Dropbox. Pasi të jenë bërë, Dropbox do të tregojë një ikonë blu në pjesën e poshtme të majtë me shigjeta në të. Ikona do të thotë që është kopjimi i skedarit dhe ngarkimi i tij në cloud. Pasi të jetë bërë, ikona do të shndërrohet në gjelbër dhe do të shfaqë një pikë shënimi.

Nëse dëshironi të transferoni shumë skedarë menjëherë, mbani butonin “ctrl” dhe klikoni në secilën skedar që dëshironi të lëvizni. Do ta dini që e keni bërë atë mirë nëse skedarët mbi të cilët klikoni mbeten të theksuara. Pastaj, klikoni dhe tërhiqni një nga skedarët për të lëvizur të gjithë ata që janë zgjedhur në dosjen Dropbox.

Dropbox-double-veprim

Nëse dëshironi të krijoni një skedar të ri dhe ta ruani atë në Dropbox, mund ta bëni kur të ruani skedarin për herë të parë duke lundruar në dosjen Dropbox dhe duke e zgjedhur atë si vendndodhjen e ruajtur.

Për të hapur një skedar të ruajtur në Dropbox, ndërmerrni të njëjtat hapa që dëshironi të hapni ndonjë skedar tjetër në desktopin tuaj. Thjesht lundroni te dosja juaj Dropbox, ose hapeni atë përmes butonit në menunë e ikonave dhe klikoni dy herë në skedar.

Duke klikuar me të djathtën në një skedar ju lejon ta ndani përmes Dropbox, të kopjoni lidhjen e Dropbox në atë skedar ose ta shikoni atë në ndërfaqen në internet.

Si të përdorni Dropbox në celular dhe në ueb

Përdorimi i Dropbox nga klienti në internet është një përvojë e ngjashme me përdorimin e tij në desktop. Kur hyni në llogarinë tuaj Dropbox, ju jeni prezantuar me skedarët e ndryshuar së fundmi në desktopin tuaj. Shtë e njëjta listë që mund të gjesh duke klikuar në butonin “skedarët e fundit” në menunë e ikonave.

dropbox_download (1)

Nëse doni të shihni skedarë më të vjetër, klikoni në “skedarët” në anën e majtë të ekranit tuaj. Aty do të shihni gjithçka që keni ruajtur në dosjen tuaj të kompjuterit Dropbox.

Klienti në internet ka disa funksione që nuk do t’i gjesh në desktop. Për të filluar, mund të shkarkoni një skedar në desktopin tuaj. Ju gjithashtu mund të shënoni një skedar aq të rëndësishëm duke klikuar në yllin blu ngjitur me emrin e skedarit ose duke shkuar në anën e djathtë të ekranit, duke klikuar elipsën dhe më pas duke zgjedhur opsionin “yll”.

si të përdorni skedarin me yll dropbox

Mund të ndani, riemëroni, zhvendosni, kopjoni ose fshini skedarin edhe përmes ndërfaqes në internet. Mbani në mend se fshirja e një skedari në dosjen Dropbox në desktopin tuaj ose klienti i uebit e fshin atë kudo.

Nëse keni nevojë për një skedar dhe nuk e dini ku është, mund të përdorni shiritin e kërkimit në krye të faqes për ta gjetur atë.

Ju mund të shkarkoni aplikacionin celular për Android ose iOS nga Google Play Store ose App Store, përkatësisht. Almostshtë pothuajse identik me shfletuesin në internet.

Ekrani i parë që shihni kur hyni në aplikacionin Dropbox tregon skedarët tuaj të fundit dhe mund të gjeni të njëjtat ekrane kur klikoni në ikonën e menusë në këndin e sipërm të majtë.

si të përdorim celularin dropbox

Si të përdorni Dropbox për të ndarë një skedar ose dosje

Ka mënyra të shumta për të shkëmbyer një skedar ose dosje përmes Dropbox. Nëse doni një vështrim të detajuar, shikoni udhëzuesin tonë se si të shkëmbeni skedarët me Dropbox. Edhe pse ne nuk mund të mbulojmë çdo mundësi të ndarjes në këtë udhëzues, ne do t’ju japim informacion të mjaftueshëm për të filluar.

Nga desktopi juaj, lundroni tek artikulli në dosjen tuaj Dropbox që dëshironi të ndani. Djathtas-klikoni mbi të, pastaj zgjidhni opsionin që thotë “share” dhe ka një ikonë të Dropbox pranë saj.

Dropbox_share

Kjo do të sjellë një dritare të re. Shkruajeni adresën e postës elektronike të personit – ose njerëzve – me të cilët dëshironi të ndani skedarin në kutinë poshtë pyetjes, “Me kë doni të ndani?” Pastaj, jepni lejet që doni të ndani. Ato mund të vendosen të shikojnë vetëm ose t’u jepet mundësia për të redaktuar skedarin.

si të përdorni kutinë e pikës për të shkëmbyer skedarë

Pasi ta keni bërë këtë, do të keni mundësi të shkruani një mesazh për marrësin (et), nëse dëshironi ta bëni një gjë të tillë. Ju gjithashtu mund të krijoni një lidhje për të dërguar vetë tek njerëzit nëse nuk dëshironi që Dropbox të dërgojë lidhjen përmes një adresë emaili.

Nëse doni të ndani një dosje përmes ndërfaqes në internet të Dropbox-it, gjithçka që duhet të bëni është të regjistroheni, të gjeni skedarin që dëshironi të ndani dhe klikoni në butonin e madh “share” në anën e djathtë të ekranit. Kjo do të sjellë të njëjtën ndërfaqe që keni përdorur në desktopin tuaj për të shkëmbyer skedarë.

si të përdorni dropbox për të shpërndarë në internet

Personi që po i dërgoni një skedar nuk duhet të ketë një llogari Dropbox për të hyrë në të, i cili është i përshtatshëm.

Si të përdorni Dropbox për të shkarkuar skedarë

Le të themi se jeni në një pajisje të re dhe keni nevojë për qasje në një skedar që ruajtur në Dropbox, por nuk e keni të instaluar Dropbox dhe nuk doni ta instaloni atë.

Pasi të keni hyrë në Dropbox në një shfletues, mund të lundroni te skedari që dëshironi të shkarkoni, klikoni në butonin ellipsis në anën e djathtë të ekranit dhe zgjidhni “shkarkim” në menunë që shfaqet.

si të përdorni shkarkimin dropbox

Kjo do t’ju japë qasje në skedar, por ndryshimet që bëni në të nuk do të reflektohen në Dropbox. Ata do të ruhen vetëm në nivel lokal. Nëse duhet të bëni ndryshime në skedar dhe t’i kopjoni ato në versionin në Dropbox, do të duhet të ngarkoni skedarin përsëri.

Ju mund ta bëni këtë duke shkuar në skedën “skedarë” në anën e majtë të ndërfaqes në internet, duke klikuar mbi elipsën në këndin e sipërm të djathtë. Opsioni i parë në listë është “ngarkoni skedarët” dhe i dyti është “dosje ngarkoni”. Klikoni cilindo që është i përshtatshëm.

si të përdorim ngarkimin me dropbox

Dropbox nuk bashkon versionin e ri me atë të vjetër, kështu që ju do të duhet të riemërtoni manualisht skedarët për t’u siguruar që është e qartë se cili është.

Si të përdorni Dropbox për të rivendosur skedarët

Në shumicën e llogarive personale, Dropbox mban një kopje të skedarëve tuaj të fshirë për deri në 30 ditë. Ju mund t’i gjeni ato duke klikuar në skedën “skedarë” në anën e majtë të klientit në internet. Nga ajo faqe, klikoni në butonin “skedarët e fshirë” në anën e majtë, i cili duhet të jetë hyrja e katërt dhe e fundit në faqe.

si të përdorni skedarin e fshirë nga dropbox-i

Nëse përdorni planin themelor falas ose planin Plus, Dropbox mban një kopje të skedarëve të fshirë për deri në 30 ditë. Nëse jeni duke rifreskuar në planin profesional të Dropbox, ju merrni deri në 120 ditë për të vendosur për të rivendosur një skedar.

Pasi të keni gjetur skedarin e fshirë që dëshironi, klikoni në kutinë e kontrollit bosh në të majtë të ikonës përpara emrit të skedarit. Kur klikoni njërën nga ato kutitë e kontrollit, bëhet blu dhe një buton që thotë “rivendosje” shfaqet në anën e djathtë të faqes. Klikoni atë buton për të rivendosur sa më shumë skedarë që dëshironi.

Nëse jeni duke kërkuar të fshini një skedar të përhershëm, klikoni në kutinë e kontrollit për skedarin, pastaj klikoni në opsionin “fshini përgjithmonë” që shfaqet nën butonin e rikthimit.

Si të përdorni Dropbox për të kërkuar skedarë 

Kërkesat e skedarëve ju lejojnë të ftoni njerëz që nuk kanë një llogari Dropbox për të ngarkuar skedarët tuajat. Ju mund ta gjeni të dobishme kur duhet të merrni skedarë nga punonjësit ose të afërmit që nuk përdorin Dropbox. Shtë gjithashtu një mënyrë e mirë që mësuesit të mbledhin skedarë nga studentët.

Për të kërkuar një skedar, futuni në llogarinë tuaj në internet Dropbox. Klikoni në skedën e etiketuar “skedarët” në anën e majtë të ekranit tuaj, pastaj zgjidhni lidhjen “kërkesa për skedar”.

Dropbox_file_request1

Klikoni në butonin “krijoni një kërkesë skedari”. Ajo hap një kuti që ju kërkon të emërtoni skedarët që kërkoni. Për shembull, ju mund t’i quani “foto të ditëlindjes” ose “dokumente tatimore”. Pasi të keni vendosur një emër, zgjidhni dosjen që dëshironi që Dropbox t’i vendosë ato.

Si parazgjedhje, ajo krijon një dosje të quajtur “kërkesa skedar” në dosjen tuaj kryesore të Dropbox, pastaj një dosje në atë me emrin që keni futur më lart.

Dropbox_file_request

Pasi të keni bërë ato gjëra dhe të klikoni “tjetër”, do të çoheni në një kuti që ju jep një lidhje për t’u ndarë me njerëzit nga të cilët po kërkoni dokumente. Mund të futni edhe adresën e postës elektronike të kërkuesit.  

si të përdorni skedarët e kërkesës për dropbox

Mendimet përfundimtare

Dropbox mund të jetë një jetë shpëtimtar nëse kompjuteri juaj vdes, por ai ka më shumë veçori sesa thjesht të rezervoni ose shkëmbeni skedarë. Nëse jeni të kënaqur me planin falas të Dropbox ose vendosni të regjistroheni në një nga nivelet e tij të paguara – ose fshini llogarinë tuaj Dropbox dhe merrni një marrëveshje më të mirë nga një konkurrent – varet nga nevojat tuaja, megjithëse.

Shpresojmë, ky udhëzues ju ndihmoi të kuptoni më mirë Dropbox dhe tiparet e tij dhe ju mësova se si t’i përdorni ato. Nëse jeni akoma duke kërkuar për shërbimin rezervë me bazë cloud që është i duhuri për ju, shikoni udhëzuesin më të mirë në internet për kopje rezervë.

Thënë kjo, ekziston një shans që nuk kemi të mbuluar çdo veçori të Dropbox me të cilën mund të keni probleme. Nëse ka diçka që nuk mund ta kuptoni dhe dëshironi të ndihmoni, na tregoni në pjesën e komenteve më poshtë.

Ne do të bëjmë çmos për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja dhe të azhurnojmë këtë udhëzues Dropbox për të ndihmuar përdoruesit me të njëjtat çështje në të ardhmen. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me