Udhëzues i avancuar për përdorimin e WordPress: WP Wizardry

WordPress është një nga platformat më të dendura për ndërtimin e faqes suaj të internetit. Në këtë udhëzues të përparuar për të përdorur WordPress, ne do të tregojmë vetëm pse. Përgjatë këtyre seksioneve, ne do të mbulojmë opsionet e përparuara të optimizimit, zhvillimin e WordPress dhe disa këshilla të përgjithshme në platformë ndërsa bëni rrugën tuaj për ta zotëruar plotësisht atë.


Për dallim nga udhëzuesit tanë të mëparshëm, nuk do të ketë shumë mësime këtu. Kur të arrini në fundin e përparuar të WordPress, gjërat bëhen shumë më të rrëmujshme. Këtu, ne po shohim thjesht t’ju pajisim me një njohuri fillestare të këtyre temave komplekse, duke mos i përfshirë plotësisht ato. Mbi të gjitha, mbulimi i plotë i zhvillimit të temave vetëm do të merrte artikuj të shumtë prej mbi 5000 fjalësh.

Pavarësisht, ky udhëzues është krijuar për t’ju shtyrë nga zona juaj e rehatisë duke përdorur WordPress, duke përdorur shumë mjete në internet për të çuar më tej njohuritë tuaja mbi platformën dhe ndërlikimet e saj. Nëse jeni duke kërkuar një qasje më themelore ndaj WordPress, shikoni udhëzuesit tanë të tjerë përpara se të kaloni në këtë.

 • Udhëzuesi i fillestarit për të përdorur WordPress
 • Udhëzues i ndërmjetëm për të përdorur WordPress

Optimizimi i Avancuar

Përgjatë tre udhëzuesve tanë të WordPress, ne kemi mbuluar forma të ndryshme të optimizimit nga redaktimi bazë i imazhit deri te shtojcat më të përparuara si WP-Optimize. Në këtë pjesë, ne do të shkojmë thellë në optimizim, duke prekur se si mund ta përshpejtoni faqen tuaj edhe më shumë me një CDN, caching dhe ngarkim progresiv të imazhit.

Përmbajtja dinamike me një CDN

Mënyra më e mirë për të zvogëluar kohën e ngarkesës me WordPress është përdorimi i përmbajtjes statike. Përmbajtja statike, siç është një postim në blog, ngarkohet shumë më shpejt në një faqe mbi përmbajtje dinamike, siç është një skedar CSS, i cili shumë merret dhe lexohet sa herë që merr një pyetje.

Një CDN, ose një rrjet i ofrimit të përmbajtjes, e bën vetëm atë. Ai filtron përmes përmbajtjes tuaj dinamike, e ruan atë dhe i shërben asaj deri statike. Një ofrues CDN (i cili është i ndarë nga një ofrues i mbajtjes së faqes në internet) mban një sasi masive të serverëve në të gjithë botën për të bërë herë ngarkesë me zë nga.

Le të themi se qendra më e afërt e të dhënave të hostit tënd për ty është në Los Angeles. Dikush i vendosur në Shtetet e Bashkuara do të ketë një kohë më të shpejtë përgjigje ndaj dikujt të vendosur në Evropë. Vonesa nga transmetimi i të dhënave të faqes suaj të internetit do të jetë më e gjatë pasi duhet të udhëtojë në një distancë tjetër.

Një CDN lehtëson këto çështje. Rrjeti (për sa kohë që është me reputacion) do të ketë serverë në të gjithë botën, do të thotë që përdoruesi evropian do të marrë një version të ruajtur të faqes tuaj nga një server më i afërt. Shpejtësitë tuaja do të zbuten ndërkombëtarisht, duke siguruar që të ofroni të njëjtën përvojë për çdo audiencë, pavarësisht se ku janë vendosur.

Për më tepër, një CDN shkarkon burimet e hostit tuaj të internetit. Meqenëse serveri mëmë nuk merr një pyetje çdo herë që faqja juaj e internetit është e ngarkuar, CDN do të ndihmojë në parandalimin e thurjeve të trafikut dhe sulmeve DDoS për t’u siguruar që faqja juaj të mbetet në internet.

CDdo CDN e disponueshme ka një metodë zbatimi paksa të ndryshme, kështu që ne nuk mund të mbizotërojmë gjithçka. Përkundrazi, ne do të përqendrohemi në Cloudflare, një nga CDN-të më të njohura dhe një veçori të përbashkët që kemi parë gjatë rishikimeve tona në hostimin. Thënë kështu, disa ofrues përfshijnë një version falas të Cloudflare me çdo faqe në internet, kështu që nuk do të keni nevojë ta instaloni përsëri nëse është kështu.

Së pari, shkoni në Cloudflare dhe regjistrohuni për një llogari falas. Pasi të keni arritur në pultin tuaj, klikoni në “+ shtoni sitin” në këndin e sipërm të djathtë. Vendosni fushën tuaj të WordPress dhe klikoni në “filloni skanimin”.

Pas disa minutash, Cloudflare do të tërheq të dhënat tuaja DNS si dhe dy opsione. Për të përfituar nga CDN, zgjidhni “CDN dhe mbrojtje” nga të dy. Një rekord i juaj (domeni juaj) duhet të ketë një re portokalli të shfaqur në kolonën “status”. Regjistrime të tjera, të tilla si regjistrimet MX të përdorura për postë elektronike, nuk keni nevojë të përdorni CDN, kështu që mos u shqetësoni nëse keni një hapësirë ​​bosh në status.

Vazhdoni të vendosni pasi të keni siguruar që regjistrimet tuaja DNS janë të sakta. Gjithmonë mund të ktheheni dhe të ndryshoni këtë seksion, prandaj mos u shqetësoni shumë nëse diçka duhet të modifikohet më vonë. Në ekranin tjetër, ju do të zgjidhni planin tuaj. Cloudflare është pak i kushtueshëm, por plani i lirë duhet të bëjë mirë për shumicën e përdoruesve.

Tani që Cloudflare është gati, ju duhet ta konfiguroni atë. Në thelb, ju duhet të drejtoni domain-in tuaj drejt Cloudflare i cili, nga ana tjetër, do të tregojë përsëri në web hosting tuaj. Cloudflare thjesht vepron si një përfaqësues, ai që fatkeqësisht kërkon ca kohë për tu vendosur.

Shkoni te regjistruesi i domain-it tuaj dhe drejtoni domain-in tuaj drejt serverave të emrave të Cloudflare. Për fotografinë e mëposhtme, ne kemi përdorur InMotion (lexoni rishikimin tonë të hostimit të InMotion) por procesi duhet të jetë mjaft i thjeshtë pa marrë parasysh se ku ndodhet domeni juaj.

Tani që domeni juaj është drejtuar në Cloudflare, duhet të tregoni Cloudflare te pritësi juaj në internet. Hyni në Cloudflare dhe klikoni në butonin “DNS” në pultin tuaj. Një rekord i juaj, i cili është domeni juaj, duhet të tregojë në adresën IP të serverit të hostit tuaj të internetit. Ju mund ta gjeni lehtësisht këtë në cPanel (lexoni web hosting-in tonë më të mirë me cPanel), por thjesht arrini ta mbështesni nëse host-i juaj nuk e mbështet këtë ndërfaqe.

Pas kësaj, Cloudflare është vendosur për përdorim me faqen tuaj në WordPress. Megjithatë, ekziston një shtojcë e dedikuar që mund ta bëjë menaxhimin e Cloudflare të thjeshtë brenda pultit të WordPress. Thjesht instaloni dhe ekzekutoni kërkesat dhe duhet të jeni në rregull. E vetmja gjë që do t’ju duhet është një çelës API Cloudflare të cilin mund ta gjeni këtu.

Kjo shtojcë është mjaft e shkëlqyeshme, veçanërisht nëse keni një plan të paguar. Ju mund të shihni Cloudflare të bandës, po kursen, kërkesat hyrëse për CDN dhe numrin e vizitorëve unikë që i ka shërbyer. Anëtarët e paguar gjithashtu do të jenë në gjendje të konfigurojnë firewall-in e aplikacionit në internet dhe mbrojtjen e përparuar të DDoS brenda shtojcës.

Duke ngarkuar progresin e figurës

Në udhëzuesin tonë të mëparshëm, ne folëm për optimizimin e imazheve tuaja për përdorim të internetit përmes rregullimeve të madhësisë dhe rezolucionit, si dhe disa shtojcave për të shkurtuar të gjithë yndyrën e mundshme. Sidoqoftë, ka më shumë që mund të bëni për të ulur kohën e ngarkesës me imazhe.

Theelësi për të rruar disa fraksione të një milisekondi me imazhe është ngarkimi progresiv i imazheve. Kjo nuk është njësoj si ngarkimi i përgjegjshëm i imazhit, megjithëse, pasi të dy shpesh mund të ngatërrohen. Ngarkimi progresiv i imazhit i referohet kur ngarkesa e figurës në faqe ndërsa ngarkesa e përgjegjshme merret me paraqitjen e përgjithshme të faqes tuaj.

Në thelb, imazhet e vendosura për të ngarkuar në mënyrë progresive nuk do të ngarkohen në faqe derisa një përdorues të shkojë poshtë tyre. Kjo zvogëlon tendosjen në server duke ngarkuar vetëm ato që janë “sipër dele” kur dikush ulet në faqen tuaj.

Ju mund t’i vendosni të gjitha imazhet tuaja që të ngarkojnë në mënyrë progresive përmes HTML, por ky është një proces mjaft i vështirë. Në vend të kësaj, ju rekomandojmë të instaloni një plugin dembel të ngarkimit për të trajtuar punën e këmbëve për ju. Shumica e shtojcave mund të bëjnë komente dhe video të ngarkesës, kështu që mbani në mend. Këtu janë disa nga të preferuarat tona:

 • A3 ngarkesë me përtaci
 • BJ ngarkesë me përtaci
 • Rrotull Pafund – Ajax Load More

Optimizimi mund të bëhet edhe para ngarkimit. Siç u përmend në udhëzimin tonë të mëparshëm, ne rekomandojmë .png skedarë për çdo grafikë ose fotografi të ekraneve pasi formati nuk prishet aq lehtë nën kompresim. Fotografi, nga ana tjetër, janë shumë më të përshtatshme si .jpg.

Në shumicën e rasteve, fotografitë janë skedarë masivë dhe, edhe pas disa ndryshimit të madhësisë, marrin pak kohë për t’u ngarkuar në një faqe në internet. Shumica e aplikacioneve për redaktimin e figurave do të eksportojnë një bazë të optimizuar .jpg, një skedar pak më i vogël që ruan sa më shumë detaje të jetë e mundur përmes ngjeshjes.

Progresive .jpg janë pak më të mëdha, por përdorni një metodë të ndryshme të ngarkimit. Në vend që të përpiqeni të ngarkoni të gjithë rreshtin e figurës me radhë, një .jpg progresive do të ngarkojë grupe linjash për një periudhë më të gjatë kohore, duke dhënë perceptimin e figurës në faqen tuaj, por duke lejuar më shumë kohë për ta ngarkuar atë. Likeshtë si të ngarkoni një video të YouTube në SD për disa sekonda përpara se të hidhen automatikisht në HD (megjithëse teknologjia është e ndryshme).

Kjo sigurisht që është një masë dytësore e optimizmit për të përdorur ngarkimin dembel. Ju nuk do të kurseni hapësirë ​​në serverin tuaj dhe koha juaj e përgjithshme e ngarkesës në faqe nuk do të ndikohet. Sidoqoftë, mund të zgjidhë çështjen e një imazhi që shfaqet rastësisht në faqe pasi të jetë ngarkuar.

Veçanërisht, .jpg progresive funksionojnë më së miri për skedarë me imazhe të mëdha. Të vogla .jpg duhet të jenë të mira në formatin fillestar pasi ato do të ngarkojnë mjaft shpejt në çdo faqe në internet. Nëse doni fotografi me rezolucion të lartë, megjithatë, .jpg Progresive do të sigurojnë që nuk ka një pikë të zezë në faqen tuaj ndërsa imazhi po ngarkohet.

Një vështrim në ruajtjen e WordPress

Në udhëzimin tonë të mëparshëm, ne bëjmë një konferencë për përmendjen e përmendur të WordPress dhe pse është e rëndësishme të shpejtoni gjërat në faqen tuaj. Sidoqoftë, ne nuk kemi marrë parasysh pse është ky rasti. Këtu do të shohim më shumë detaje në caching të WordPress se pse shpejton faqen tuaj dhe pse, në disa raste, mund të prishë temën tuaj.

Le të fillojmë me të kuptuar në të vërtetë se çfarë është. Kur dikush shtyp në URL-në tuaj dhe godet “enter”, një numër i skedarëve fillojnë të transferohen nga serveri në makinën e destinacionit. Në thelb, dikush viziton faqen tuaj, WordPress shikon të gjitha skedarët në bazën e të dhënave tuaja dhe serveri në internet i mbledh të dhënat në një faqe HTML për t’i dhënë përdoruesit.

Megjithatë, ekziston një problem me këtë qasje. WordPress gjeneron përmbajtje në mënyrë dinamike, sa herë që një përdorues bie në faqen tuaj, përmbajtja e freskët ngarkohet, edhe nëse ato kanë qenë atje më parë. Largelyshtë kryesisht e panevojshme pasi një postim në blog dhe stilimi i përgjithshëm i faqes tuaj nuk ka gjasa të ndryshojë në baza ditore.

Kjo është ajo ku hyjnë në caching. Ajo krijon një version statik të përmbajtjes suaj dhe jep që në vend të kësaj, do të thotë që kur të kthehen vizitorët të vijnë në faqen tuaj, ata do të shohin një version të ruajtur në memorie, i cili duhet të jetë shumë më i shpejtë. Reshtë ripërdorimi i të dhënave, duke minimizuar rrjedhën midis serverit dhe përdoruesit.

Ekzistojnë dy lloje të caching të disponueshme: nga klienti dhe serveri. Rezervimi nga ana e klientit është jashtë kontrollit tuaj. Përdoret në shumicën e shfletuesve modernë për të shpejtuar kohën e ngarkesës duke ripërdorur të dhënat e shkarkuara më parë. Uebfaqja juaj (për aq kohë sa është e bashkuar me një shfletues modern) tashmë po kryen caching të klientit.

Fusha juaj është në anën e serverit. Ekzistojnë protokolle të ndryshme caching që përbëjnë tërë hapësirën e caching të WordPress. Këtu është një përshkrim i shkurtër i secilit:

 • Ruajtja e faqeve: Forma e pastër e caching. Ky është procesi i ruajtjes së skedarëve HTML në mënyrë statike dhe u shërben atyre nga cache. Kjo do të thotë më pak ekzekutime të shkrimeve PHP dhe pyetjeve të bazës së të dhënave MySQL
 • Ruajtja e të dhënave: Kjo i referohet caching rezultatit të një kërkese të veçantë të bazës së të dhënave. Në vend që WordPress të kërkojë diçka në bazën e të dhënave çdo herë, rezultati ruhet në cache dhe WordPress do ta ngarkojë atë në vend. Do të duhet të pastroni cache çdo herë që azhurnoni bazën e të dhënave, megjithatë
 • Ruajtja e objektit: Caching-i i objektit ndërtohet në WordPress nga marrja në lëvizje. Shtë e ngjashme me ruajtjen e bazës së të dhënave, por shikon rezultatet e pyetjeve të përsëritura. Ju nuk do të duhet të rrëmuani këtu aq shumë sa WordPress automatikisht do të ruajë objektet në cache nga grupi i ndezur
 • Ruajtja e opcodave: WordPress përdor një listë të shkrimeve PHP në thelbin e saj. Kurdoherë që është shkruar një skenar PHP, ai duhet të përpilohet në mënyrë që të gjenerojë një kod të ekzekutueshëm. Caching e opcode në thelb merr rezultatin e përpiluesit PHP në cache në mënyrë që të zvogëlohet numri i ekzekutimeve

Kuptoni se caching kërkon një lloj ruajtje. Ndarja e përbashkët (për të cilën mund të mësoni në udhëzuesin tonë më të mirë të mbajtjes në internet) zakonisht siguron vetëm ruajtjen e diskut të ngurtë, domethënë cache juaj do të marrë hapësirë ​​në një hard disk. VPS dhe serverët e dedikuar mund të përfitojnë nga RAM i përkushtuar, memorie shumë më e shpejtë që do të shpejtojë caching tuaj. Sigurohuni që të lexoni rishikimin tonë të DreamHost për të mësuar rreth një plani VPS të WordPress që është i shkëlqyeshëm.

Tani, caching duket si një ëndërr në teori, por mund të jetë një dhimbje në praktikë. Uebfaqet moderne kanë shumë karakteristika dinamike që azhurnojnë edhe pa ndryshuar një gjë të vetme. Për shembull, ushqimi juaj në Instagram do të azhurnohet vazhdimisht edhe pse nuk jeni duke bërë ndryshime në faqen tuaj.

Kjo përmbajtje dinamike e azhurnuar vazhdimisht do të prishet së pari kur caching, duke mos azhurnuar sa herë që dikush ulet në faqen tuaj. Cache është duke iu referuar çdo gjëje që ka ruajtur më parë, që do të thotë elementë si kjo nuk do të rifarkojnë përsëri.

Elementë si kjo prishen vetëm nëse përdorin PHP për të ekzekutuar pasi caching Opcode ruan rezultatin. Zgjidhja më e mirë është të mbështeteni në shtojcat ose widget që përdorin JavaScript ose AJAX për të gjeneruar një prodhim pasi këto funksionojnë në anën e shfletuesit. Me këtë, edhe kur faqet janë të fshehura, shfletuesi do të gjenerojë veçori dinamike.

Nëse mbështeteni në një veçori specifike që përdor PHP, atëherë zgjidhja më e mirë është thjesht të fikni caching në atë faqe të veçantë. Mund të ndikojë në shpejtësinë tuaj, por është më mirë të keni një uebsajt funksional të ngadaltë sesa një të shpejtë të prishur.

Ne dhamë disa rekomandime në udhëzimin tonë të mëparshëm për plugins caching. Për referencë të shpejtë, këtu janë tre të preferuarat tona:

 • WP Super Cache
 • W3 Total Cache
 • Optimizimi i Shpejtësisë së Faqes së Hummingbird

Opsione të Avancuara të Dizajnit

Me njohuri të temave të fëmijëve, shtojcave dhe shtyllave anësore, ne më tej dëshirojmë të futemi në disa opsione më të avancuara të projektimit në WordPress. Ne do të përcaktojmë gjuhët e përdorura për zhvillim në WordPress, si dhe do të shkojmë shkurtimisht se si t’i vendosim ato në praktikë në platformë.

Para se të zhyten në zhvillimin e shtojcës suaj, ne duam të përcaktojmë disa terma. Nëse jeni njohur me HTML, CSS, Javascript dhe PHP, ndjehuni të lirë të kaloni përpara. Për newbies, ne do të bëjmë dallimin e katër, por sigurohuni që të mësoni gjuhët nëse jeni të interesuar në zhvillimin e shtojcave ose temave.

HTML

HTML, ose HyperText Markup Language, trajton të gjithë përmbajtjen e faqes suaj të internetit. Kjo gjuhë është gurthemeli i faqes suaj të internetit. Shfletuesit e uebit kapin skedarët HTML kur në uebfaqen tuaj të arrihet dhe përkthen skriptin në përmbajtjen tuaj.

Një mënyrë e mirë për të marrë një kuptim themelor të HTML është të kaloni te redaktori i tekstit në WordPress. Këtu, do të shihni funksionet themelore siç janë ngulitja e videos, shtimi i modifikimeve të tekstit dhe shtimi i imazheve.

Kjo është struktura themelore e faqes suaj të internetit. Nëse bëjmë një analogji me një ndërtesë, HTML do të ishte vetë ndërtesa, e pavarur nga ajo që mund të jetë brenda saj.

CSS

CSS, ose Sheets Cascading Style, trajtojnë pamjen e përgjithshme dhe stilin e faqes tuaj të internetit. Kjo do të thotë se si shfaqen postimet, si shfaqen imazhet në faqe, ngjyrat, shkronjat, etj. Thingdo gjë që ka të bëjë me atë se si duket faqja juaj trajtohet nga CSS.

Edhe pse disa styling mund të bëhen me HTML, të tilla si modifikimi i shkronjave, CSS trajton pamjen e përgjithshme të faqes tuaj që vlen për të gjitha postimet ose faqet. Ai siguron shumë më tepër kontroll mbi ngjyrat universale, paraqitjen dhe fontin e faqes suaj të internetit të veçantë nga çdo cilësim individual.

Duke vazhduar me analogjinë tonë të ndërtimit, CSS do të ishte puna e bojës dhe pamja e përgjithshme e ndërtesës, si dhe dhomat brenda saj. HTML merret me përmbajtje, CSS merret me stilimin.

JavaScript

Duke përmbledhur triadën e teknologjive që përbëjnë çdo faqe në internet, JavaScript merret me përgjegjshmërinë e faqes suaj të internetit. Ajo nuk përdoret vetëm për një imazh të rregullt paralelesh (megjithëse përdoret për këtë qëllim) por çdo ndërveprim që dikush ka me faqen tuaj.

Kjo do të thotë të përdorni shiritin e kërkimit, të klikoni në një imazh ose të ekzekutoni një lidhje. JavaScript është ajo që lejon faqen tuaj t’i përgjigjet inputit të përdoruesit, pa marrë parasysh sa themelor është. Për zhvillimin e shtojcave dhe temave, nuk do të duhet të bëni shumë me JS.

Sa i përket ndërtesës sonë, JavaScript krahasohet më lehtë me dyert, ashensorët, etj. Ajo e shndërron pllakën proverbiale të betonit në diçka funksionale.

PHP

PHP, ose Hypertext Preprocessor, është një gjuhë skriptimi nga ana e serverit që përdoret në zhvillimin e faqes së pasme me MySQL. Përdoret për të manipuluar faqet në internet të krijuara me HTML. Do uebfaqe do të ketë një gjuhë skriptimi nga një server, në mënyrë që të ekzekutojë skriptet HTML.

Kjo mund të jetë Java (jo JavaScript, gjëra të ndryshme), PHP ose Python. Për dallim nga tre të mëdhenjtë që kalojnë nëpër shfletuesin në internet, skriptet PHP ekzekutohen në vetë serverin. Zakonisht, kjo nënkupton ruajtjen dhe marrjen e të dhënave nga një bazë e të dhënave MySQL.

Shumica e faqeve të WordPress përdorin PHP, kështu që është më e rëndësishmja që ju ta mësoni atë në Java ose Python nëse keni ndërmend të zhvilloheni në platformë. Për ndërtesën tonë, PHP do të ishte arkitekti dhe kontraktori që e bëri atë të ndodhë.

Shkrimi i shtojcës tuaj

Ne kemi mbuluar një listë masive të shtojcave midis tre udhëzuesve tanë të WordPress. Këtu do të zbërthehemi se si mund ta bëni vetë. Sidoqoftë, duhet të vini re se ky nuk është një mësimdhënie për PHP. Nëse nuk keni njohuri për PHP, atëherë mund të jeni në gjendje të ndiqni udhëzuesin tonë të vogël këtu, por ai nuk do të ketë shumë aplikim praktik derisa të mësoni gjuhën.

Le të fillojmë me atë që në fakt është një plugin. Në thelb, është vetëm një skenar PHP që modifikon diçka në faqen tuaj të internetit. Temat modifikojnë pamjen e faqes tuaj të internetit dhe shtojcat modifikojnë mënyrën e funksionimit të saj.

Kjo tingëllon mjaft themelore por të dy në të vërtetë kanë shumë ndërprerje. Siç u përmend në udhëzuesin tonë të ndërmjetëm, çdo temë ka një skedar funksionesh.php që trajton se si sillet faqja juaj. Ju mund ta modifikoni këtë skedar për të arritur atë që po kërkoni me një shtojcë, por nuk është gjithmonë praktike.

Një ndryshim si gjatësia e postës ose madhësia e seksionit të komenteve lehtë mund të ndryshohet në skedarët tuaj të temave, por diçka më intensive, siç është një listë postimesh, është më e përshtatshme me shtojcën e saj.

Krijimi i një shtojce është në fakt i vdekur i thjeshtë me WordPress. Qasuni në faqen tuaj përmes FTP dhe shkoni poshtë shtegut “public_html > wp-content > plugins. ” Krijoni një direktori të re dhe emërtojeni atë që dëshironi. Për këtë tutorial, ne thjesht do ta quajmë atë “myplugin”.

Hapni NotePad ose ndonjë redaktues skripti dhe shkruani sa vijon:

<?php

  / *

  Emri i prizës: Shtojca ime

  Plugin URI: http://my-fake-plugin.com

  përshkrim: >-

 Mund të shtoj plugins në WordPress

  Versioni: 1.0

  Autori: Zhvilluesi i Plugin-it

  Autori URI: http://plugin-developer.com

  Liçensa: GPL2

  * /

?>

Vendoseni atë skedar në dosjen e krijuar thjesht dhe e quajeni atë “myplugin.php”. Nga të gjitha opsionet këtu, kërkohet vetëm emri i pluginit, por është një ide e mirë të shtoni sa më shumë detaje të jetë e mundur nëse keni ndërmend të shpërndani shtojcën në internet.

Pasi të ngarkohet skedari, mund të futeni në pultin e WordPress-it tuaj dhe ta aktivizoni atë. Sigurisht, nuk do të bëjë asgjë, por kjo është vetëm një demonstrim për t’ju treguar se si funksionon procesi. Varet nga ju që të shkruani skenarin.

Nuk është gjithmonë aq e thjeshtë sa të shkruani skenarin tuaj dhe ta hidhni atë në një dosje, megjithëse. Ndonjëherë është më mirë të prishni shtojcën tuaj në skedarë të shumtë në varësi të nevojës. Nëse nuk jeni i ri në procesin e zhvillimit, ju rekomandojmë të shikoni në skriptet e shtojcave të njohura për të parë se si ato janë të strukturuara.

Para se të kalojmë në tema, ne duam të japim disa shënime në gjërat që duhen të gjitha shtojcat. WordPress siguron tre goditje për t’u siguruar që shtojca juaj ruan informacione vetëm kur aktivizohet dhe merr të gjitha ato të dhëna me të kur ato çaktivizohen ose çinstalohen.

 • Register_activation_hook (): Ky është funksioni që funksionon kur shtojca juaj aktivizohet brenda WordPress. Kjo është goditje që quhet kur shtojca është aktive dhe ekzekuton funksionin e parë në skenar.
 • Register_deactivation_hook (): Ashtu si goditje më lart, kjo e nxit WordPress të kryejë një funksion kur plugin është çaktivizuar. Zakonisht, nuk do të fshini të dhënat këtu, por shkurtoni yndyrën që është e panevojshme kur shtojca nuk është aktive.
 • Register_uninstall_hook (): Ky është funksioni që funksionon kur shtojca juaj fshihet në pultin e WordPress. Shtë një zonë e mirë për të fshirë të gjitha të dhënat që kanë mbetur nga shtojca. Shtojca duhet të jetë në gjendje të funksionojë veçmas nga goditje në mënyrë që ajo të çinstalohet siç duhet. Nëse nuk mund të arrini atje, do të duhet të krijoni një skedar të çinstaluar.php.

Ne nuk mund të hyjmë në specifikat e zhvillimit të shtojcës tuaj pasi merr çfarëdo ideje që keni, dhe, shpesh, përvojë në skriptim. Nëse i keni të dyja, ju rekomandojmë të hidhni një sy në manualin e prizave të WordPress ‘për të mësuar pasojat dhe rezultatet e sistemit.

Shkrimi i Temës Tuaj

Ka një shtojcë për pothuajse çdo gjë dhe zhvillimi është mjaft i përfshirë nëse keni nevojë për diçka që ju të gjeni në bazën e të dhënave të shtojcave. Për shumë njerëz, zhvillimi i një teme është shumë më praktike. Sidoqoftë, do t’ju duhet një njohuri mbi CSS dhe PHP në mënyrë që të ekzekutoni vetë zhvillimin e temës suaj.

Jashtë asaj njohjeje, zhvillimi i temave është mjaft i thjeshtë. Ne po ndërtojmë informacionin në udhëzuesin tonë të ndërmjetëm për temat e fëmijëve, prandaj sigurohuni që ta lexoni atë para se të vazhdoni (lidhja është më lart).

Ekzistojnë dy mundësi për të zhvilluar temën tuaj: përmes një kornize detyrat e tyre ose nga e para. Ne ju rekomandojmë të parit pasi mund të ngriheni dhe të funksiononi me shpejtësi, ndërsa ende mbajnë kontrollin mbi stilimin e faqes tuaj të internetit.

Shtë i njëjti proces për të përdorur një temë për fëmijë në WordPress. Në këtë rast, korniza është tema e prindërve dhe tema e fëmijës tuaj merret me të gjithë stilimin. Drejtojeni procesin në udhëzimin e mëparshëm të instalimit të një kornize teme dhe krijimin e një skedari style.css dhe funksione.php për të lidhur të dy së ​​bashku.

Frameworkdo kornizë është e ndryshme, ashtu si çdo temë është. Disa vijnë me një çmim çmimi dhe disa vijnë me karakteristika të ndryshme nga të tjerët. Sigurohuni që të shikoni përreth për të gjetur atë që funksionon më mirë për nevojat tuaja. Këtu janë tre nga të preferuarat tona:

 • gjenezë
 • vinç-urë
 • Bërthamë hibride

Zhvillimi i temës tuaj vetëm teknikisht kërkon vetëm dy skedarë: index.php dhe style.css. Sidoqoftë, shumë tema përfshijnë disa skedarë më shumë për të specifikuar kokën, këmbësorin dhe shiritat anësor të një faqeje në internet. Këtu është një përshkrim i shkurtër i skedarëve që do të kenë shumica e temave:

 • index.php: Thelbi i temës suaj. Kjo është zona kryesore që do të specifikojë se ku janë vendosur të gjitha opsionet tuaja të temave. Emërtuar menjëherë, është një indeks për temën tuaj
 • style.css: Kjo është pamja e përgjithshme e faqes tuaj. Këtu do të përcaktoni ngjyrat, shkronjat, hapësirat, etj. Të përmbajtjes kryesore
 • header.php: Skripti për të gjeneruar të gjitha informacionet e titullit, përfshirë logon, menunë kryesore, etj
 • sidebar.php: Të gjitha informacionet se si funksionojnë shtyllat anësore në temën tuaj. Kontrolloni udhëzuesin e fillestarit tonë (të lidhur më lart) për të mësuar më shumë rreth shiritave anësore
 • footer.php: Si vetë-shpjeguese si tre të fundit, kjo trajton pjesën e futbollit të faqes tuaj të internetit

Qëllimi juaj është fillimi me një skedar indeksi, duke përdorur një kornizë si Bootstrap për të filluar dhe zgjeruar atë duke thyer atë skedar në skedarë të veçantë për headers, footers dhe sidebars. Shumë si shtojcat, një ushtrim i mirë është të kaloni nëpër skedarët e temave të përfshira me WordPress për të parë se si ato janë të strukturuara.

Në shumë raste, miratimi i një kornize për të ndërtuar temën tuaj është mënyra më e mirë për të bërë. Do t’i heqë të gjitha skriptimet themelore nga rruga, kështu që të keni një sit funksional dhe t’ju lejojë të ktheheni dhe të bëni ndryshime në stilin e përgjithshëm të tij.

Nëse doni të bëni një vështrim në veten tuaj, përgatituni për barrë të gjatë. Nuk është aq e vështirë sa zhvillimi i shtojcave në shumë mënyra, por shumë më shumë kohë. Referojuni manualit të temave të WordPress për të mësuar gjithçka rreth formatit dhe strukturës së temës suaj.

Këshilla të përgjithshme për WordPress

Me kompleksitetin e WordPress, është e thjeshtë të humbasësh në të gjithë zonën e mbeturinave. Si hark për serinë tonë të tre pjesëve në WordPress, ne do t’ju japim disa këshilla të përgjithshme për përdorimin e CMS, në mënyrë që të drejtoni faqen tuaj si duhet.

Merre me buzeqeshje

Mbi të gjitha, është e rëndësishme të mbash WordPress sa më thjeshtë. Ton plugins, stilings me porosi dhe modele të ndërlikuara të postave rrallë paguajnë ndonjë gjë pozitive për faqen tuaj. Rezultatet janë shpesh herë të ngadalta të ngarkesës, papajtueshmëritë e plugin-it dhe faqet e prishura të internetit.

Drejtoni faqen tuaj me vetëm shtojcat e zhveshura thelbësore dhe opsionet e stilit. Me sasinë e të dhënave të transferuara nga WordPress, çdo plugin ose opsion ekstravagant shton vetëm kohën e ngarkesës që është tashmë mjaft e gjatë. Nëse dëshironi diçka marramendëse, jini të gatshëm për të bërë një optimizim serioz ose përdorni një ndërtues të faqes në vend.

Nëse jeni në fundin kodifikues të gjërave, kjo do të thotë të mos vetëvlerësoheni gjithashtu. Mbajeni kodin tuaj të pastër dhe përpiquni të mos bëni asgjë të zbukuruar nëse po krijoni shtojcën ose temën tuaj. Në fund të fundit, kjo thjesht e bën skenarin më të vështirë për WordPress për të ekzekutuar.

Azhurnimi shpesh

Ne nuk mund ta stresojmë mjaftueshëm këtë pikë. WordPress është një platformë vazhdimisht evoluuese me shumë pjesë lëvizëse. Një azhurnim në një shtojcë ose veçori mund të shkaktojë papajtueshmëri me një tjetër që çon në një sit të prishur ose të ulur.

Sapo të fillojë një azhurnim, zbatojeni atë në faqen tuaj. Në disa raste, kjo mund të shkaktojë papajtueshmëri, prandaj sigurohuni që të kopjoni faqen tuaj (të cilën do ta mbulojmë në pjesën tjetër) në mënyrë që të riktheheni nëse kjo ndodh.

Sidoqoftë, është më mirë të shkoni përpara dhe të bëni azhurnimin. Ulur në një grumbull masiv të ndryshimeve vetëm do të ngadalësojë faqen tuaj dhe, edhe nëse keni përvojë një prishje plugin me azhurnimin e një tjetër, ju mund të sugjeroni nga zhvilluesit në mënyrë që ata të mund të zgjidhë një zgjidhje të shpejtë.

Rikthim vazhdimisht

Pasi të keni bërë të gjithë punën në faqen tuaj të WordPress, do të ishte e dëmshme ta humbni atë në një server hack ose të shkatërruar. Megjithëse nuk ka të ngjarë, ju duhet të bëni kopje rezervë të faqes tuaj sa më shpesh që të përdorni një nga shërbimet më të mira në internet.

Ekzistojnë një ton shtesë të WordPress që integrohen me rezervimin në internet dhe ruajtjen e cloud për t’i dhënë tepricë faqes tuaj. Një nga opsionet më të mira për këtë është UpdraftPlus i cili ju lejon të ruani kopjen rezervë tuaj direkt në Dropbox (lexoni rishikimin tonë të Dropbox) ose Google Drive (lexoni rishikimin tonë të Google Drive).

Nuk ka të ngjarë që të dhënat e faqes suaj të internetit të fshihen plotësisht por sigurisht të jetë e mundur. Ashtë një taksë e vogël për të paguar paqen e mendjes që sigurisht do të paguajë dividentë në ngjarjen katastrofike që ndonjë nga të dhënat tuaja të humbasë.

Mendimet përfundimtare

Me këtë, ne kemi përfunduar kursin tonë tre pjesësh për të mësuar WordPress. Edhe pse kemi mbuluar shumë gjatë këtyre udhëzuesve, ka shumë më tepër për të mësuar rreth platformës. Sigurohuni që të lexoni në Codex WordPress për të mësuar ndonjë gjë që nuk mbulohet këtu.

Edhe me të gjitha njohuritë e WordPress, është një përpjekje e kotë nëse nuk keni një host të qëndrueshëm në internet për të ekzekutuar faqen tuaj të internetit. Sigurohuni që të kontrolloni web hosting tonë më të mirë për WordPress për të siguruar që të gjithë punën tuaj të vështirë është çiftuar me një server të fortë.

Cilat pyetje të tjera në WordPress keni? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me