Si të zgjidhni një hard disk të jashtëm që nuk shfaqet në vitin 2020

Pavarësisht se sa gjerësisht ne testojmë disqet tona më të mira të jashtme për gabime, disa njësi do të kenë probleme. Natureshtë natyra e bishës, për fat të keq, dhe megjithëse mund të jetë zhgënjyese të shikoni asgjë pas zhbllokimit të hard drive tuaj të ri të jashtëm të ndritshëm, zgjidhja ka të ngjarë vetëm disa klikime larg. 


Në këtë udhëzues se si të zgjidhni një hard disk të jashtëm që nuk shfaqet, ne do të kalojmë në hapat kryesorë të zgjidhjes së problemeve që duhet të ndërmerrni përpara se të riktheni diskun tuaj. Hapat janë kryesisht të njëjtë për Windows dhe macOS, por ne i kemi mbuluar të dyja kështu që ju të mos humbni. 

Sidoqoftë, para se të arrijmë në këtë çështje, ne duam të diskutojmë arsyet që mund të mos shfaqet hard drive juaj.

Pse Hard Drive juaj i Jashtëm nuk po shfaqet

Nëse hard drive juaj i jashtëm nuk po shfaqet, shumë gjëra mund të shkaktojnë problemin, duke përfshirë problemet me kompjuterin tuaj, një hard disk që ka vdekur gjatë mbërritjes, një kabllo faji dhe më shumë. Thënë kjo, zakonisht ka arsye në sistemin tuaj operativ që mund të shkaktojnë që mos të shfaqet një hard disk. 

Hard disqet shoqërohen me kompjuterë duke përdorur ato që njihen si sisteme skedarësh, për të cilat mund të mësoni se si të formatoni një udhëzues të jashtëm të hard diskut. Ndonjëherë, ato sisteme, apo edhe struktura e skedarit, dalin nga llojet, duke bërë që OS të mos e njohë njësinë, e cila mund të komplikohet më tej me drejtuesit. 

Thënë kjo, çështja më e mundshme është që hard disku juaj nuk është i gatshëm të përdoret me sistemin tuaj operativ. Mund të bëhet i çrregullt, por në disa raste, do të duhet të gërmoni në zorrën e sistemit tuaj dhe të konfiguroni hard drive tuaj të jashtëm. Në fakt, ne duhet ta bënim atë kur testuam Librin tim Western Western në macOS (lexoni rishikimin tonë të Western Digital My Book).

Si të zgjidhni një hard disk të jashtëm që nuk shfaqet në Windows

Windows përfshin mjete të shumta për të diagnostikuar një hard disk, por, fatkeqësisht, i bën ata të vështirë për t’u përdorur. Ne do të ekzekutojmë hapat që duhet të ndërmerrni nëse hard disku juaj nuk shfaqet në Windows. 

Kontrolloni fuqinë, kabllon dhe portin

Para se të shkoni në Windows, duhet të kontrolloni fuqinë, kabllon dhe portën. Fuqizoni kompjuterin tuaj dhe futni hard diskun e jashtëm. Shumica e hard diskeve, të tilla si Seagate Backup Plus Portable, përfshijnë një aktivitet LED që ju tregon nëse disku funksionon (lexoni rishikimin tonë të Seagate Backup Plus Portable).

Nëse hard drive juaj i jashtëm nuk ka një LED aktivitet, ju mund të ndjeni lëvizjen për dridhje. Megjithëse funksionon me një disk tjerrës, siç janë Bazat e Toshiba Canvio, nuk do të punojë me një SSD, siç është SanDisk Extreme Portable (lexoni rishikimin tonë të Toshiba Canvio Basics dhe rishikimin e SanDisk Extreme Portable). 

Tani që e dini se disku po merr fuqi, mund të lëvizni në kabllo dhe port. Possibleshtë e mundur që kablloja USB që po përdorni është e prishur, prandaj ndërroni një kabllo të re dhe provoni përsëri. E njëjta vlen edhe për portin USB që po përdorni. Zhvendosni lidhjen në porte ose kompjuterë të ndryshëm për të zgjidhur problemet. 

Bërja e këtyre gjërave do të zgjidhë shumicën e çështjeve. Nëse akoma keni probleme, diçka ka rënë keq në OS tuaj. 

Drejtoni menaxhimin e diskut

’Shtë koha për të kaluar në menaxhimin e diskut. Pasi të konfirmoni portin, kabllon dhe hard drive janë mirë, futni hard drive tuaj të jashtëm në kompjuterin tuaj dhe ndizni makinën. Pasi të jeni në Windows, ka disa mënyra për të hyrë në menaxhimin e diskut, por më e lehtë është shtypja e Windows Key + X dhe zgjedhja e “menaxhimit të diskut” nga lista.

MacOS-disk-utility

Atje, ju mund të shihni disqet e ngulitur në kompjuterin tuaj, kapacitetet e tyre, hapësirën e lirë, sistemet e skedarëve dhe statuset shëndetësore. Edhe nëse hard drivei juaj nuk shfaqet në “PC tim”, ai duhet të shfaqet në “menaxhimin e diskut”. Siç u përmend, shumë çështje me disqet e vështirë që nuk shfaqen zbresin në hapësirë ​​të pa alokuar, që do të thotë se hard drive nuk është i gatshëm të përdoret me OS. 

Nëse nuk e shihni hard diskun tuaj atje, diçka nuk është në rregull me kabllon, portin ose fuqinë tuaj, kështu që duhet të përpiqeni të përfitoni nga garancia dhe të zëvendësoni hard drive tuaj. Nëse e shihni diskun tuaj të vështirë, dhe është i paharruar, do të duhet të krijoni disa ndarje ose, në disa raste, formatimin e diskut.

Krijoni një ndarje ose formatizoni Drive

Hapësira e paautorizuar e diskut të ngurtë do të thotë që hapësira e ruajtjes në hard disk nuk është formatuar me një sistem skedar që mund të lexohet nga OS-ja juaj. Windows do ta njohë disku atje, por nuk do ta tregojë atë në “PC tim” ose do t’ju lejojë të lexoni ose shkruani të dhëna. 

Për ta rregulluar këtë, do të duhet të krijoni një ndarje në “menaxhimin e diskut”. Në dritaren në fund të panelit “menaxhimi i diskut”, gjeni hard drive tuaj. Një pjesë e ruajtjes duhet të shfaqet me një shirit të zi në majë, duke treguar që është hapësirë ​​e palejuar. Klikoni me të djathtën dhe zgjidhni “vëllimin e ri të thjeshtë”. 

Magjistari i ndarjes do të nisë dhe, për pjesën më të madhe, gjithçka që duhet të bëni është të ndiqni hapat. Vlen të përmendet se shtimi i një ndarje të re do të formatojë njësinë, duke hequr të gjitha të dhënat mbi të. Nëse disku juaj i vështirë po tregon hapësirë ​​të palejuar, megjithatë, ka të ngjarë të mos ketë të dhëna mbi të për të filluar. 

Në rast të pamundur që ju shkuat në “menaxhimin e diskut” dhe zbuluat se hard drive juaj i jashtëm nuk ka hapësirë ​​të palejuar, një format mund të ndihmojë. Shtë e mundur që ka pasur gabime gjatë formatimit të makinës në fabrikë, duke e bërë diskun tuaj të jashtëm të vështirë të paarritshëm. Gjeni hard drive tuaj në menaxhimin e diskut, klikoni pjesën me një shirit të kaltër në krye dhe klikoni “format”. 

Nëse jeni kurioz për procesin e formatimit, lexoni udhëzuesin tonë të lidhur më lart. 

Përditësoni shoferët

Nëse keni kaluar gjithçka tjetër dhe hard drive-i juaj ende nuk po shfaqet, thjesht mund të jetë çështje shofer. Ju mund të gjeni informacionin e shoferit duke shtypur Windows Key + S dhe shtypni “menaxherin e pajisjes”. Rezultati kryesor duhet të hap dritaren e “menaxherit të pajisjes”. 

windows-pajisje-menaxher

Atje, lundroni tek “disku” dhe zgjeroni drop-down. Gjeni makinën që nuk po shfaqet dhe kliko dyfish. Një dritare e veçantë do të shfaqet me skeda të shumta. Shkoni te skedari “shofer” për të parë informacionin e shoferit. 

Informacioni i shoferit tuaj ka të ngjarë të duket i vjetëruar, por nuk është problemi. Windows vjen me shoferët e nevojshëm për të zbuluar hard disk të jashtëm, të cilat rrallë duhet të azhurnohen. Kjo tha, ju mund të keni nevojë për të rinovuar tuajat. Klikoni në butonin “drejtuesi i azhurnimit” për të filluar. 

Do t’ju paraqiten dy mundësi: kërkoni në internet për shoferin ose shfletoni kompjuterin tuaj për të. Mund të kërkoni nëse dëshironi, por nuk ka gjasa të gjeni ndonjë gjë. Shtë një ide më e mirë për të gjetur produktin tuaj në faqen e internetit të prodhuesit dhe të shihni nëse drejtuesit e rinj janë lëshuar.

Si të merrni një HD të jashtëm për t’u shfaqur në Windows

  1. Kontrolloni fuqinë, kabllon dhe portin
  2. Drejtoni menaxhimin e diskut
  3. Formatoni diskun ose krijoni një ndarje
  4. Përditësoni drejtuesit

Si të zgjidhni një hard disk të jashtëm që nuk shfaqet në macOS

Siç ndodh zakonisht, macOS-i tregton fuqinë për përdorshmërinë. Ju nuk merrni pothuajse aq mjete për të diagnostikuar drive tuaj, por ato janë shumë më të lehta për t’u përdorur. Ndiqni hapat më poshtë për të gjetur hard drive tuaj të jashtëm në macOS. 

Kontrolloni fuqinë, kabllon dhe portin

Ashtu si me Windows, ju duhet të filloni zgjidhjen e problemeve përpara se Mac madje të çizmet. Kontrolloni fuqinë e makinës duke kërkuar treguesin e LED drive ose duke ndjerë hard drive pasi të keni futur brenda. Nëse përdorni një makinë me një burim të jashtëm energjie, siç është Western Digital My Book, provoni të ndryshme priza. 

Tjetra, kaloni në portin kabllor dhe USB. Provoni këto pika në zinxhir veç e veç. Për shembull, ndërroni një kabllo USB duke përdorur të njëjtën portë, atëherë provoni të dy kabllot me një portë të ndryshme.

Megjithëse gjithçka që duket si sens i zakonshëm, shumica e çështjeve vijnë nga problemet me kabllon ose portin. Shtë e rëndësishme të shmangni sistematikisht ato duke përdorur çdo kombinim të mundshëm për të ngushtuar atë që mund të shkatërrojë zinxhirin.

Përdorni Shërbimin Disk të Apple

Tani që e dini se nuk është kablloja, disku apo porti, është koha për të parë nëse njësia njihet nga makOS. Shtë e mundur që kompjuteri juaj të njohë njësinë, pavarësisht nga fakti se nuk po shfaqet. Mund të zbuloni nëse ky është rasti duke përdorur “mjetin e diskut” të Apple.

MacOS-disk-utility

Ekzistojnë disa mënyra për të hyrë në të, por mënyra më e mirë është të kërkoni për të duke përdorur “qendër të vëmendjes”. Pasi të jeni në “mjetin e diskut”, duhet të jeni në gjendje të shihni disqet tuaj të vështirë, me disqet e brendshme dhe të jashtme të ndara. Klikoni diskun që nuk po shfaqet dhe në krye, zgjidhni “montimin” që ai të shfaqet në “finder”. 

Nëse keni probleme në montim ose disku nuk do të shfaqet, është e mundur që sistemi i skedarëve që është i formatuar disku, të shkaktojë probleme për macOS. Disa hard disk të jashtëm vijnë të formatuar në NTFS, i cili është sistemi i parazgjedhur i skedarëve për Windows. Kjo mund të shkaktojë telashe për përdoruesit e MacOS.

Formatoni Drive-in

Nëse disku juaj ende nuk po tregon, mund ta formatoni atë në “mjetin e diskut”. Zgjidhni drive tuaj dhe përdorni butonin “format” në krye për të hapur shërbimin. Edhe një herë, nëse jeni ngecur, mund të përdorni udhëzuesin tonë të lidhur më lart për udhëzime të gjera.

MacOS-format-new-vëllimit

Ka disa arsye për të cilat ju duhet të formatoni drive-in tuaj. Siç u përmend, mund të formatizohet me sistemin e gabuar të skedarëve, do të thotë që do të duhet ta formatizoni atë në APFS për ta përdorur atë me macOS 10.13 ose më vonë. Ekzistojnë ndryshime të sistemit të paracaktuar të skedarëve Apple, për të cilat mund të mësoni këtu. 

Thënë kjo, edhe nëse disku juaj është i formatuar me sistemin e duhur të skedarëve, është e mundur që ka pasur gabime kur është formatuar në fabrikë. Në atë rast, është ide e mirë që të ekzekutoni një format sidoqoftë. Paralajmërohuni që formatimi do të fshijë gjithçka në makinë, megjithatë, sigurohuni që jeni të mbrojtur me kopje rezervë më të mirë të cloud për Mac.

Rivendoseni NVRAM

Së fundmi, ju mund të rivendosni kujtesën jo-të paqëndrueshme të hyrjes së rastit, ose NVRAM. Mac-et përdorin një sasi të vogël memorie për të ruajtur caktime të caktuara të përdoruesve që mund të arrihen shpejt, përfshirë vëllimin e zërit, zonën kohore, rezolucionin e ekranit dhe, më e rëndësishmja, zgjedhjen e fillimit-diskut. Rivendosja e NVRAM-it tuaj do të fshijë këto cilësime, duke mos paracaktuar çfarëdo kompjuteri të dërguar. 

Skedarët tuaj nuk do të preken, kështu që nuk ka pse të shqetësoheni këtu. Mendoni ta rivendosni NVRAM-in tuaj si rregullime të gabuara nga sistemi juaj dhe t’i keni rikonstruktuar automatikisht për ju. 

Shtë e thjeshtë për tu bërë. Fuqizoni kompjuterin tuaj Mac, pastaj kthejeni përsëri. Menjëherë pasi ta ndizni, shtypni Option, Command, P dhe R njëkohësisht për 20-30 sekonda. Mac juaj do të duket se do të rindizet, dhe pasi të keni dëgjuar zërin e fillimit, mund të lëshoni çelësat. Me këtë, NVRAM-i juaj është rivendosur.

Si të merrni një HD të jashtëm për t’u shfaqur në Mac

  1. Kontrolloni fuqinë, kabllon dhe portin
  2. Drejtuar mjetin e diskut
  3. Format e diskut
  4. Rivendoseni NVRAM

Mendimet përfundimtare

Këto janë hapat kryesorë të zgjidhjes së problemeve që duhet të kaloni nëse hard drivei juaj nuk po shfaqet. Nëse pasi të keni bërë të gjitha hapat, keni akoma probleme, çështja është shumë më e thellë në sistemin operativ ose në nivelin e diskut. Nëse jeni në atë pozicion, mund të bëni një instalim të ri të OS tuaj ose të përfitoni nga garancia e jashtme e hard drive tuaj.

Fatmirësisht, nuk duhet të merreni me atë çështje shumë shpesh, veçanërisht nëse përdorni një disk të vlerësuar shumë në rishikimet tona të jashtme të hard diskut. 

A u zgjidh problemi juaj? Cila ishte zgjidhja? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me