Si të shkulni Cilësimet e privatësisë të Windows 10

Nëse jeni duke përdorur një kompjuter, shanset janë që po përdorni Windows. Nëse jeni duke përdorur Windows, ka të ngjarë të përdorni versionin më të fundit të këtij OS, 10. Ka shumë doreza që duhen pasur në lidhje me këtë sistem operativ të ushqyer me forcë, por në Cloudward na pëlqen të bëjmë limonadë, kështu që në këtë artikull ne do t’ju tregojmë se si të shkulni cilësimet e intimitetit të Windows 10 sipas dëshirës tuaj.


Në vetëm disa hapa të thjeshtë ne do të kalojmë në të gjithë procesin. E tëra që ju duhet është të gjeni menunë tuaj të cilësimeve dhe do të ndani shumë më pak me shumë më pak njerëz. Para se të arrijmë te arrat dhe bulonat, le të hedhim një vështrim të shpejtë në historinë e Windows 10 dhe privatësinë.

Privatësia e Windows 10: Tale deri tani

Windows 10 ka pasur çështje të intimitetit që nga fillimi i tij. Pastaj dhe tani, duke zgjedhur opsionin “Express install” do të vendosni defa instalime të cilat do të ndajnë sasinë maksimale të informacionit me Microsoft.

Në përgjigje të çështjeve të tilla Franca urdhëroi Microsoft që të ndalojë gjurmimin e përdoruesve të Windows 10 dhe mbledhjen e të dhënave të tyre, dhe BE ka shprehur keqardhjet e tyre gjithashtu.

Kohët e fundit, Microsoft e rriti intimitetin duke prezantuar Windows Viewer Diagnostic Data, një aplikacion i cili lejon përdoruesit të deshifrojnë të dhënat që Windows 10 i dërgon në Microsoft. Kjo lejon një pasqyrë të paparë të pasqyrimit të asaj që shkon prapa skenave me të dhënat e përdoruesit.

Si të përmirësoni privatësinë e Windows 10

Për të hyrë në cilësimet e intimitetit tuaj, hapni menunë e fillimit dhe shkruani “intimitetin” dhe më pas klikoni në rezultatin “Cilësimet e privatësisë”. Në këtë dritare ka shumë nënzgjedhje, por shumica e tyre kontrollojnë se çfarë informacioni u jepet aplikacioneve të Windows Store. Kjo përfshin aplikacione që vijnë para-instaluar (postë, kalendar, foto, etj), si dhe ato që merrni nga dyqani.

Pothuajse të gjitha kategoritë ofrojnë një ndërprerës që ju lejon të fikni qasjen në atë funksion për të gjitha aplikacionet. Nëse nuk doni të fikni aksesin plotësisht, në fund ka disa opsione për të rregulluar mirë cilat aplikacione mund të përdorin informacionin. Këto aplikacione përfshijnë: “kamera”, “mikrofonin”, “njoftimet”, “detyrat”, “informacionin e llogarisë”, “historinë e thirrjeve” dhe “radiot”.

Windows 10 automatikisht i cakton një ID të reklamës secilit përdorues në një pajisje të lidhur me adresën e regjistruar të postës elektronike. Ajo ID do të ndihmojë në përshtatjen e reklamave të ardhshme posaçërisht për ju, kështu që mos u habitni nëse shihni ushqimin ose bandën tuaj të preferuar në reklama. Ju mund ta fikni atë në kategorinë “e përgjithshme”. Nëse vendosni ta ndizni përsëri, ID do të rivendoset dhe do t’ju caktohet një identifikues i ri.

Opsioni i intimitetit “pajisje të tjera” lejon që aplikacionet automatikisht të ndajnë dhe sinkronizojnë informacionin me pajisje pa tel që nuk janë çiftuar në mënyrë të qartë me PC-në tuaj. “Aplikacionet në sfond” ju lejon të vendosni se cilat aplikacione mund të ekzekutohen në sfond.

Aplikimet “Kontaktet”, “kalendari”, “posta elektronike” dhe “mesazhet” marrin akses në aplikacionin People, me fjalë të tjera, të gjitha kontaktet që keni importuar në Windows. Ata kërkojnë që ajo të funksionojë siç synohet, por ju mund t’i ndërroni ato çelsat, pavarësisht.

Reagimi i Windows 10

Microsoft përdor reagime nga programi i tij i instaluar për të identifikuar gjërat që duhet të rregullohen dhe përmirësohen. Windows 10 ngarkon rregullisht këtë reagim në Microsoft. Të dhënat janë anonime. Vendosja e paracaktuar për versionet e konsumatorit është “e plotë”. Do të thotë që përveç vetëm të dhënave themelore, Windows dërgon të dhëna në shfletuesin, aplikacionin dhe përdorimin e funksioneve.

Ju mund të ndryshoni sa të dhëna ju dërgoni duke e vendosur atë “themelore”. Kjo përfshin të gjitha të dhënat që janë të nevojshme për ruajtjen e Windows dhe të azhurnuar. Aty, gjithashtu mund të caktoni sa shpesh Windows kërkon reagimin tuaj. Nëse “përvojat e përshtatura” janë ndezur, Microsoft do t’ju ofrojë këshilla, reklama dhe rekomandime të personalizuara për të përmirësuar produktin dhe shërbimet e tij për ju..

Në “diagnostifikimin e aplikacioneve” mund të kufizoni aplikacionet që përdorin informacione diagnostikuese. Një informacion i tillë mund të përfshijë emrat e aplikacioneve ekzekutues, emrin e llogarisë së përdoruesit që nisi një aplikacion, CPU, disk dhe përdorimin e rrjetit.

Nëse “vendndodhja” është e ndezur, Windows, aplikacionet dhe shërbimet e tjera mund ta përdorin atë për të ndihmuar me veprime të tilla si caktimi i zonës tuaj kohore aktuale ose llogaritjen e pozicionit tuaj në një hartë. Gjithashtu, cilësimi “gjeni pajisjen time” do të regjistrojë vendndodhjen periodike të pajisjeve tuaja në një hartë. Switch master do të çaktivizojë të gjitha tiparet e vendndodhjes për të gjithë përdoruesit. Mund të fikni edhe gjeofencimin atje. Mund të fikni vendndodhjen për Windows dhe aplikacione specifike nga lista në fund të faqes.

Mbledhja e të Dhënave Windows 10

Windows mbledh fjalët tuaja të shtypura dhe të shkruara me dorë, në mënyrë që t’ju sigurojë një fjalor të personalizuar, për t’ju ndihmuar të shkruani dhe shkruani dhe t’ju ofrojnë sugjerime me tekst. Këto të dhëna për shtypjen përfshijnë një mostër të karaktereve dhe fjalëve që shkruani, megjithëse ato heqin të dhënat që mund t’ju identifikojnë. Këto cilësime hyjnë nën kategorinë e intimitetit “të folurit, bojërat dhe shtypja”.

Shkoni në kategorinë përkatëse dhe fikni shërbimet e të folurit dhe sugjerimet e shtypjes, nëse nuk doni të shkëmbeni atë informacion. Kjo gjithashtu pamundëson Cortana (më shumë rreth saj më vonë).

Ndërprerja e fikjes së masterit në “informacionin e llogarisë” do të sigurohet që asnjë aplikacion të mos ketë mundësi të përdorë emrin, figurën dhe informacionin tjetër. Nëse jeni identifikuar me një llogari të Microsoft, jeni në gjendje të përdorni OneDrive për të sinkronizuar cilësimet tuaja me makina të tjera. Këto cilësime përfshijnë temë, preferencat gjuhësore, fjalëkalimet e ruajtura, aplikacionet që keni instaluar nga dyqani i Microsoft dhe të tjerët. Mund ta fikni duke shkuar te “cilësimet” > “llogaritë” > “Sinkronizo cilësimet e tua.”

Sidoqoftë, OneDrive është një shërbim opt, dhe jo i zgjedhjes, kështu që nëse nuk hyni në të, ajo nuk bën asgjë (lexoni rishikimin tonë të OneDrive për më shumë në këtë shërbim të ruajtjes së cloud). Në këtë mënyrë Windows nuk do të jetë në gjendje të shkarkojë automatikisht skedarë për aplikacionet që i kërkojnë ato. Kjo rregullohet në kategorinë “Shkarkime automatike të skedarëve”.

Windows 10 dhe WiFi

Kur jeni lidhur me një rrjet WiFi jo të besueshëm, cilësimet e lidhjes suaj vendosen automatikisht në “publik” dhe kompjuteri juaj nuk është i dukshëm për pajisjet e tjera. Për të kontrolluar dhe ndoshta ndryshuar që shkojnë te “cilësimet” > “rrjeti & internet ” > “Statusi i rrjetit” > “Ndryshoni vetitë e lidhjes.”

Kur të jeni lidhur me një rrjet të hapur WiFi, pronari i këtij rrjeti mund të shohë çdo lidhje që ju bëni dhe të përgjoni përmbajtjen tuaj. Sidoqoftë, pavarësisht asaj që i është caktuar cilësimet WiFi, kompjuteri juaj nuk do të lidhet më me rrjete të hapura automatikisht.

Nëse akoma lidheni, basti juaj më i mirë është të përdorni një rrjet privat virtual, ose VPN për çdo lloj informacioni të ndjeshëm (lexoni artikullin tonë më të mirë VPN për Windows nëse doni të dini më shumë). Për më tepër, përdorimi i tij kurdo që të keni mundësi është mënyra më e mirë për të siguruar privatësinë tuaj.

Mundësimi i Cortana lejon Windows 10 të ngarkojë disa informacione nga pajisjet tuaja, siç janë ngjarjet e kalendarit, emrat e njerëzve në takimet tuaja, emrat dhe pseudonimet e kontakteve tuaja, vendet tuaja të preferuara, aplikacionet që përdorni dhe preferencat tuaja muzikore. Këto të dhëna ndihmojnë Cortana të bëjë rekomandime të personalizuara.

Për tu siguruar që nuk është kështu, shkoni te kategoria Cortana në cilësimet. Aty do të shihni çelsat që rregullojnë nëse Cortana do t’i përgjigjet inputit të zërit, shkurtesave të tastierës dhe kur ekrani është i kyçur. Kaloni ato në “off”.

Mendimet përfundimtare

Edhe pse Microsoft mbledh shumë informacione nga kompjuteri juaj dhe ka pasur shumë polemika në të kaluarën në lidhje me privatësinë e Windows 10 dhe mbledhjen e të dhënave, kompania ka bërë disa hapa për të përmirësuar të dy: sensi WiFi nuk është më (ai mund të ndajë fjalëkalimin tuaj wifi ), ID e reklamave është nën kontrollin tuaj dhe Cortana e këndshme mund të fiket.

Për më tepër, ekziston një mjet diagnostikues që ju ndihmon të shihni të dhënat që Microsoft grumbullon për veten tuaj, së bashku me cilësimet e intimitetit të Windows 10 që kontrollojnë vetë aplikacionet. Nuk ndalet këtu, ka shumë të dhëna që transferohen në Microsoft dhe kanë të bëjnë me shërbimet në internet dhe jo me Windows. Kontrolloni atë në deklaratën e tyre të intimitetit.

Kur është fjala për në internet, duhet të kujdeseni për privatësinë tuaj gjatë përdorimit të tij, gjithashtu. Ne kemi përmendur VPN, por gjithashtu mund të përdorni mjete të ndryshme për të ndihmuar në mbrojtjen e intimitetit tuaj. Behemoth tjetër i softuerit, Google, nuk është pa gabime, por ju mund të lexoni se si të merrni kontrollin e intimitetit tuaj kur ndani skedarë me Google. Nëse keni nevojë për ndihmë në zgjedhjen e ruajtjes së duhur të cloud, i cili gjithashtu mund të ndikojë në privatësinë tuaj, sigurohuni që të lexoni abetaren tonë të sigurisë cloud.

A dini ndonjë nga cilësimet e tjera që ndihmojnë në mbrojtjen e privatësisë, por që ne kemi humbur? A përdorni ndonjë mjet tjetër të dedikuar për të parandaluar ndërhyrjen? Na tregoni të gjithëve në lidhje me të në komente. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map