Si të Ndaloni Windows 10 nga Regjistrimi i të Dhënave Personale

Sistemi operativ Windows është lehtësisht një nga pjesët më të gjera dhe më të përhapura të softverit të zhvilluar, dhe kështu janë praktikat e regjistrimit të të dhënave Windows 10. Në ditët e para të industrisë së PC, Windows dhe Apple ishin dy konkurrentët më të mëdhenj dhe pothuajse për të gjithë kanë dëgjuar emrat, Bill Gates dhe Steve Jobs.


© digitalpimp.

Ndërsa Apple përdorte metodën e përpjekjes për të krijuar një softuer më të lartë të mundshëm, strategjia e Microsoft ishte që të “prodhonte në masë” softuerin, që do ta bënte atë të disponueshëm në më shumë sisteme.

Si i tillë, Windows shpesh mendohet si një sistem operativ inferior – që është i përzier me mete dhe viruse. Megjithëse ka argumente të drejta në lidhje me avantazhet e secilit sistem operativ, ekziston një kokërr e vërtetës për idenë se Windows është inferior.

Regjistrimi i të dhënave të Windows 10 – Të metat dhe të metat

Para së gjithash, kush nuk ka dëgjuar ndonjëherë për faktin se një sistem Windows dështon sa herë që i ekspozohet një:

 • Virus
 • adware
 • malware
 • trojan

Dhe kodi tjetër me qëllim të keq (shumica e të cilave është shkruar për Windows), në krahasim me sistemet e tjera operative. Por viruset nuk janë problemi më i madh.

Besoni apo jo, shumë versione të Windows përmbajnë cilësime të paracaktuar, fshehur qëllimisht nga përdoruesi mesatar, që janë krijuar për të korrur ngarkesat e të dhënave personale.

Duket se ka shumë spekulime se pse këto parametra ekzistojnë në radhë të parë; Microsoft pretendon që mbledhja e të dhënave ndihmon në përmirësimin e përvojës së përdoruesit, unë, megjithatë, mbetem skeptik në lidhje me këtë pretendim.

Megjithëse MS shpesh pretendon se ata mbledhin informacione personale për të përmirësuar programin e tyre ose një shërbim, shkaku më i mundshëm është përfshirja dhe bashkëpunimi i Microsoft me NSA.

Shumë prej këtyre cilësimeve me sa duket ishin injektuar në kod në urdhrin e NSA, si pjesë e skandalit të tyre të përgjimit (PRISM) i cili krijoi dyert e pasme në:

 • Microsoft
 • Google
 • mollë

Windows 10 është pushtuesi më i keq i intimitetit akoma, dhe është krijuar për të vjedhur më shumë informacione personale, se çdo version tjetër i mëparshëm i Windows. Llojet e të dhënave që ai mbledh do t’ju tërheqin dhe befasojnë, dhe është e kujdesshme të mbyllni dhe zbutni këto cilësime për të mbrojtur privatësinë tuaj.

Rritja e intimitetit gjatë instalimit

Mënyra më e lehtë për të parandaluar mbledhjen e të dhënave të Windows 10 është të çaktivizoni këto cilësime ofenduese që nga fillimi. Fatkeqësisht, shumë prej tyre janë aktivizuar si parazgjedhje, kështu që do të duhet të rregulloni procesin e instalimit dhe të hiqni dorë nga opsioni i konfigurimit Express.

Microsoft po financon faktin se shumë përdorues nuk kanë të dhëna për dallimet midis:

 • Instalim i personalizuar
 • Konfigurimi i ekspresit

Dhe duke qenë se shumica e njerëzve janë dembelë, ata marrin rrugën e rezistencës më të vogël. Lajmi i mirë është se nuk kërkon shumë njohuri teknike për të çaktivizuar cilësimet pushtuese, të cilat madje përfshijnë skedarë të ruajtur duke përdorur shërbimin OneDrive të Microsoft.

Gjithashtu, Windows 10 do të mbledhë:

 • Të dhënat e kontaktit
 • Prekni hyrjen
 • Informacioni i kalendarit
 • Aktivitetet e shfletimit
 • Të dhënat e vendndodhjes
 • Goditje në tastierë
 • Të dhëna Wi-Fi

Sidoqoftë, kuptoni që disa nga funksionet e tregtisë së cilësimeve për privatësi dhe siguri. Sipas mendimit tim të përulur, këto veprime tregtare janë minimale dhe nuk do të ndikojnë dukshëm në përvojën tuaj të përdoruesit.

Si një aftësi e shtuar, paaftësia e disa prej këtyre cilësimeve, rrit performancën e sistemit operativ, duke mbyllur proceset në sfond të cilat përndryshe do të gëlltisnin memorjen dhe fuqinë e CPU.

Nëse tashmë keni instaluar Windows 10, mos u shqetësoni – do të kalojmë edhe në procedurën manuale. Për më tepër, edhe pasi të keni çaktivizuar cilësimet e paracaktuar gjatë instalimit, është e nevojshme të verifikoni nëse ato janë me të vërtetë të paafta.

Pasi të jetë ngarkuar media e instalimit të Windows 10, ekrani i parë do të sigurojë njërën nga dy opsionet:

Konfigurimi i shpejtë ose opsioni për të Rregulloni Cilësimet.

Në këndin e poshtëm të majtë të ekranit blu, kërko opsionin “Rregulloje cilësimet”.

Në ekranin tjetër, do t’ju paraqitet një faqe që përmban katër opsione on / off. Settingdo cilësim duhet të jetë “aktivizuar” si parazgjedhje, por ne duam t’i çaktivizojmë të katër, duke u siguruar që ato të jenë “fikur”.

Për më të mundshmet nga këto cilësime, për mendimin tim, janë të dhënat e vendndodhjes. Thjesht nuk është asnjë nga biznesi i tyre ku unë jam duke përdorur kompjuterin tim Windows 10! Pse në Tokë do t’u duheshin ato informacione?

Klikoni “tjetër” për të vazhduar me instalimin.

Në faqen në vijim, ka disa cilësime të tjera që ju mund duan të çaktivizojnë.

Unë rekomandoj që të mos i aftësoni të gjitha, por përdorni gjykimin dhe gjykimin tuaj. Në veçanti, unë ju këshilloj paaftësimin e sa vijon për rritjen e sigurisë:

 • Shfletimi parashikues në internet
 • Kuptimi Wi-Fi
 • Lidhja automatikisht për të hapur Wi-Fi

Lidhja e Instalimit tuaj të Windows 10 me një llogari Microsoft

Klikoni “tjetër” për të hyrë në fazën vijuese të instalimit. Tani ju keni një zgjedhje: përdorni një llogari të përdoruesit lokal ose hyrjen në llogari të re ose ekzistuese të Microsoft. Përsëri, këtu bëhet një tregti pak, por është shumë më e sigurt të përdoret një llogari e përdoruesit lokal.

Fatkeqësisht, përdorimi i një llogarie lokale do të çaktivizojë mundësinë e sinkronizimit të cilësimeve dhe të dhënave specifike të Microsoft-it midis pajisjeve Windows. Ka shumë shërbime të palëve të treta, të tilla si SugarSync, që do të ofrojnë të njëjtat karakteristika – disa prej të cilave janë edhe falas.

Nëse dëshironi të vendosni një përdorues lokal, klikoni në “Krijoni një llogari të re” në vend që të shtypni emrin tuaj të përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj.

Gjithashtu, sigurohuni që të zgjidhni opsionin e etiketuar “Identifikohu pa një llogari të Microsoft”. Llogaria e Microsoft është cilësimi i fundit që na duhej të çaktivizonim gjatë instalimit, por ne jemi larg përfundimit. Vazhdoni me procesin e instalimit dhe futuni në sistemin tuaj të ri Windows 10.

Paaftësia e Cortana

Cortana është një version Windows i Siri i Apple dhe emri i saj vjen nga një personazh në serinë e lojërave video Halo. Fatkeqësisht, Cortana është gjithashtu një kërcënim për sigurinë, i cili do të dërgojë shumë informacione private përsëri në serverat e Microsoft.

Përsëri, përdorni diskrecionin tuaj, por unë rekomandoj ta mbyllni atë.

Për të fikur Cortana, klikoni në butonin Windows dhe shkruani disa tekst për të tërhequr dritaren e kërkimit. Do të shfaqet një ikonë e cilësimeve, e cila përmban cilësimet e Cortana. Përndryshe, ju mund të zgjidhni të kufizoni funksionalitetin e Cortana, në vend që ta mbyllni plotësisht atë.

Opsione kthyese

Ekziston edhe cilësimi i Opsioneve të Reagimit të Mërzitshëm. Në versionet në shtëpi të Windows 10, kjo cilësim nuk mund të çaktivizohet plotësisht, vetëm e kufizuar.

Kur vendoset në cilësimin më themelor, ai vetëm do të transferojë informacion të kufizuar në Microsoft në mënyrë anonime. Fatkeqësisht, vetëm edicionet e Ndërmarrjes dhe Serverit kanë aftësinë ta çaktivizojnë këtë funksion.

Ja se si ta çaktivizoni atë:

Përditësimet e Windows

Si parazgjedhje, Windows 10 përdor një sistem P2P për azhurnime. Unë mendoj se është mjaft i zgjuar nga ana e Microsoft sepse zvogëlon barrën e imponuar në serverat e tyre të azhurnimit.

Por është gjithashtu mjaft e pasigurt sepse një haker mund të përpiqet të tregojë dritare mbi sistemin tuaj për të shkarkuar një azhurnim me qëllim të keq. Plus, përdoruesit e tjerë mund të shohin adresën tuaj të IP në swarm P2P.

Për të çaktivizuar këtë funksion dhe vetëm për të shkarkuar azhurnimet nga serverët e verifikuar të Windows, lundroni përsëri në menunë e cilësimeve dhe shfletoni:

Nëse dëshironi, është e mundur të shkarkoni azhurnimet P2P nga kompjuterët e lidhur me LAN lokal, i cili është i përshtatshëm për një rrjet shtëpiak me instalime të tjera Windows 10.

Sidoqoftë, kjo metodë mund të jetë e rrezikshme në lidhjet publike në internet – siç është Wi-Fi në një lokal kafeje.

Disaktivizimi i OneDrive

OneDrive është zgjidhja e ruajtjes së cloud të Microsoft-it, dhe është jashtëzakonisht e pasigurt për shkak të defekteve të sigurisë dhe përfshirjes në NSA. Për ta çaktivizuar atë në Windows 10, klikoni në shigjetën e sipërme të trayit të sistemit, pastaj klikoni në OneDrive dhe në fund Cilësimet.

Konsideroni paaftësuar cilësimet e mëposhtme:

 • “Më lejoni të përdor OneDrive për të marrë ndonjë nga skedarët e mi në këtë PC”
 • “Filloni OneDrive automatikisht kur hyni në Windows”
 • “Përdorni Zyrën për të punuar në skedarë me njerëz të tjerë në të njëjtën kohë.”

Për një arsye ose një tjetër, nëse thjesht nuk mund të jeni pjesë e OneDrive, është mirë ta lini atë të aktivizuar. Sidoqoftë, përdorimi i OneDrive do të thotë që të dhënat personale përfundojnë në një bazë të dhënash NSA – thellë brenda zorrëve të Ft. Meade.

Në përmbledhje…

Ndërsa versionet më të vjetra të Windows bëhen të vjetëruara dhe humbasin mbështetjen, më shumë përdorues janë duke u detyruar të përditësohen në Windows 10.

Por, shumica e proceseve të prapavijës dhe cilësimet që komunikojnë në informacionin personal të njerëzve në serverët Microsoft, i cili më pas potencialisht përfundon në duart e agjencive qeveritare si NSA, duhet të ndalojë.

Mënyra më e mirë për të rritur sigurinë dhe privatësinë është të çaktivizoni cilësimet e regjistrimit të të dhënave Windows 10 gjatë instalimit, por ato gjithashtu mund të çaktivizohen manualisht pas një konfigurimi ose konfigurimi Express.

Shumica e shërbimeve të Internetit tashmë janë zhvendosur në cloud, por jo të gjitha shërbimet e cloud janë të sigurta. OneDrive, megjithëse ka merita, është ndoshta një nga opsionet më pak të sigurta – për shkak të kërcënimeve të intimitetit nga NSA.

Në fund të fundit, nuk e dini kurrë se kush mund të përgjojë!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me