Si të instaloni një tunel VPN në Windows 8

Një nga gjërat që më pëlqen në lidhje me ofruesit e shërbimeve VPN është programi i tyre personal. Por, si lidheni me një tunel VPN që shtrihet jashtë rrjetit të ofruesit të shërbimit tuaj VPN?


Ofruesit e shërbimeve VPN kodifikojnë listat e pronarëve të serverëve në programin e tyre, duke e bërë të thjeshtë për përdoruesit të gjejnë një më të afërt. Në të kundërt, serverat VPN të krijuara nga shtëpia dhe të pritura nga korporatat, së pari kërkojnë nga një përdorues të bëjë disa konfigurime në Windows 8.

Unë do të shpjegoj se si të instaloj një tunel VPN në Windows 8, për të ndihmuar në zbutjen e telasheve të konfigurimit, për pak njerëz që kanë mbetur ende duke përdorur këtë version të Windows.

Më beso; Unë e di se sa irrituese mund të përpiqet të bëjë një konfigurim për herë të parë.

Në thelb ekzistojnë tre hapa kryesorë:

Së pari, ne mbledhim të gjitha parakushtet

Së dyti, ne kalojmë në procesin e konfigurimit të një tuneli VPN

Së treti, ne kalojmë në hapat për t’u lidhur me tunelin tuaj të ri VPN

Pasi të keni përfunduar të tre hapat kryesorë, do të keni mundësi të dërgoni të dhëna në një server VPN në një format të koduar, duke parandaluar kështu hakerat dhe hajdutët të lexojnë të dhëna private.

Hapi 1: Mbledhja e Parakushteve

Para se të zhyten në hapat individualë, duhet të bëjmë një vështrim më të plotë në të gjitha parakushtet.

Për të lidhur një kompjuter Windows 8 me një tunel VPN, sigurohuni që artikujt e mëposhtëm të jenë në rregull. Për të krijuar një tunel VPN, së pari duhet të njihni adresën IP të serverit ose emrin e domain të tij plotësisht të kualifikuar (FQDN).

Nëse jeni duke u lidhur me një server VPN që krijon shtëpi, mund të jetë e nevojshme të përdorni DDNS (Dynamic Domain Name System) për të caktuar një emër statik domain në një adresë IP që ndryshon shpesh.

Rezervimi më i mirë për Windows 8

Serverët me një adresë IP statike nuk kërkojnë DDNS, por është shumë më e lehtë të mbani mend një emër domain sesa adresat numerike, kështu që DDNS është akoma një mundësi më e mirë

Përveç njohjes së emrit të serverit, nga përdoruesit do t’u kërkohet të njohin letrat kredenciale të vërtetimit, siç janë emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi. Nëse nuk mund t’i mbani mend kredencialet tuaja të hyrjes ose nuk i keni parë kurrë ato, një vend i mirë për të filluar është duke thirrur tryezën e ndihmës.

Dhe të mos harrojmë, do të të duhet një lidhje pune në internet.

Ju duhet të keni autorizimin për t’u lidhur me serverin VPN nëse është i pritur nga një palë e tretë.

Mos u përpiqni të lidheni me serverat me letrat kredenciale të përdoruesve të tjerë. Rrjeti i lidhur aktualisht me pajisjen tuaj duhet të lejojë lidhjet VPN.

Ndonjëherë, organizatat bllokojnë tunelet VPN (zakonisht me një mur zjarri) për rrethana të veçanta të sigurisë dhe produktivitetit. Windows Firewall gjithashtu duhet të lejojë tunele VPN në një kompjuter Windows 8.

Hapi 2: Konfigurimi i lidhjes VPN

Në Windows, shpesh ka shumë mënyra të ndryshme për të hyrë në të njëjtën ndërfaqe konfigurimi.

Për shembull, ndonjëherë duke klikuar me të djathtën mbi një aplikacion do të tërheq të njëjtën meny të gjetur në Control Panel.

Sidoqoftë, sot do të fillojmë nga vendi më i thjeshtë i mundshëm – Desktop.

Gjeni shiritin e detyrave në këndin e djathtë të djathtë dhe kliko me të djathtën mbi ikonën e rrjetit.

Zgjidhni Opsioni i Rrjetit të Hapur dhe Qendrës së Ndarjes.


© Cloudward.net

Gjeni opsionin tjetër, i cili është etiketuar si Ndryshoni cilësimet e rrjetit.

Atëherë, zgjedh Vendosni një lidhje ose rrjet të ri.

Duke vepruar kështu do të nisë magjistari i konfigurimit.

Në ekranin e parë të magjistarit, zgjidhni Zgjidhni një mundësi lidhjeje, dhe pastaj zgjidhni Lidhu me një vend pune – edhe nëse jeni duke u lidhur me një server VPN të bërë në shtëpi.


© Cloudward.net

Gjeni opsionin që thotë Si doni të lidheni, dhe pastaj zgjidhni opsionin që lexon Përdorni lidhjen time në internet (VPN)

Tjetra, gjeni fushën e etiketuar Shtypni adresën e Internetit për t’u lidhur.

Kjo do të jetë ose adresa IP e serverit (për shembull, 15.109.254.234) ose emri i domain-it (vpn1.example.com).

Mos ngurroni të shtoni një “pseudonim” për këtë lidhje në Emri i destinacionit fushë.


© Cloudward.net

Për shembull, nëse lidheni me një server VPN në zyrë, mund të dëshironi t’i jepni një emër të dukshëm si Office-VPN.

Së fundmi, klikoni në krijoj buton.

Pas përfundimit, shirita anësor i rrjeteve do të hapet nga e djathta, duke shfaqur lidhjen VPN të krijuar rishtazi.

Hapi 3: Përdorimi i Lidhjes së Re VPN

Tani që keni konfiguruar një lidhje të re VPN, është koha për të lidhur serverin dhe për të kriptuar lidhjen tuaj.

Metoda më e lehtë është hyrja në të nga tabaka e sistemit të desktopit.

Sigurohuni që lidhja juaj e Internetit të funksionojë.

Tani që keni konfiguruar një lidhje të re VPN, është koha për të lidhur serverin dhe për të kriptuar lidhjen tuaj.

Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është përmes menusë të trayit të sistemit të desktopit.


© Cloudward.net

Klikoni në lidhjen VPN (ne e kemi quajtur atë Office-VPN në shembullin tonë), dhe pastaj thjesht klikoni në Connect buton

Brenda Autentifikimi i rrjetit fushë, shkruani kredencialet tuaja të hyrjes duke përdorur formatin e mëposhtëm: Domain \ username.

Për shembull, unë do të shkruaja: VPN1.example.com \ user1.

Tjetra, vendosni fjalëkalimin për t’u lidhur.

Shijoni transmetimet e sigurta dhe të koduara në internet.

Caveats, Issues, and troubleshooting

Vendosja e një lidhjeje VPN është mjaft e thjeshtë.

Por ekzistojnë dy probleme me të cilat shpesh hasen përdoruesit jo-teknikë.

Para së gjithash, shumica e përdoruesve nuk e dinë emrin e domain ose adresën e IP të VPN që ata duan të përdorin.

Në shumicën e mjediseve të korporatave, ju mund t’i merrni këto informacione nga I.T. repart.

Unë madje kam parë që bizneset të dërgojnë memorandume me URL-në e serverit VPN (të cilën unë këshilloj shumë kundër bërjes, sepse kjo është një keqpërdorim masiv i sigurisë).


© pixabay

Nga ana tjetër, nëse po krijoni një server personal VPN dhe po e pritni atë në shtëpi, do të duhet të vendosni një emër domain me porosi me DDNS.

Nëse po përdorni adresën IP të serverit për një lidhje, atëherë thjesht Google “cila është adresa ime IP” në serverin e VPN.

Si një kujdes, vini re se shumica e ISP-ve nuk u japin përdoruesve adresat IP statike falas.

Pra, pa DDNS, do të duhet të kontrolloni vazhdimisht dhe të siguroheni që adresa IP e rrjetit tuaj shtëpiak nuk ka ndryshuar.

Issueështja e dytë që njerëzit priren të merren me to është tajpos.

Merrni shënim të posaçëm se përplasja është një prapambetje, në krahasim me një çaj përpara.

Ky detaj i vogël u jep njerëzve dhimbje koke pafund, pasi përpiqen të kuptojnë pse VPN e përgjakshme nuk do të lidhet.

Nëse keni probleme për të ngritur lidhjen dhe drejtimin, filloni duke kontrolluar gabimet dhe gabimet me emrin e domain, ose adresën IP.

Në rast se keni akses në serverin e VPN, kontrolloni nëse mund të pingulojë në pajisje të tjera në Internet dhe kontrolloni dyfish IP dhe domenin e tij.

Nga ana tjetër, nëse nuk keni akses në serverin VPN, do të duhet të telefononi një administrator për të verifikuar cilësimet.

Një mënyrë e dobishme për të provuar nëse domeni i një serveri ka shkruar saktë, është duke hapur një komandë të shpejtë, shtypni një komandë ping, pastaj kopjoni dhe ngjitni emrin e domenit të serverit para se të ekzekutoni sintaksën.

Disa serverë VPN janë konfiguruar për të injoruar kërkesat ping për qëllime të sigurisë, por shanset janë, ju do të mund të merrni një përgjigje, me kusht që domeni të jetë shkruar saktë.

Në përmbledhje…

Përdoruesit mesatarë shpesh diskutohen kur prezantohen me detyrën e konfigurimit të një serveri VPN.

Për fat të mirë, nuk është as një proces i gjatë dhe as i vështirë dhe kërkon vetëm disa minuta për tu realizuar.

Në një shënim përfundimtar, konsideroni se ka shumë lloje të ndryshme të protokolleve VPN, si:

PPTP

L2TP

IPSec

Windows ka një numër relativisht të kufizuar të protokolleve të lidhjes.

Për të krijuar tunele VPN duke përdorur protokolle alternative, do të duhet të regjistroheni në një shërbim si:

ExpressVPN shqyrtim

Rishikimi i PIA VPN 

 OpenVPN

Lloji i protokollit të tunelit të përdorur do të varet nga mënyra se si konfigurohet serveri juaj VPN.

Pa hyrje në server, dikush nga mbështetja e klientit ose një tavolinë ndihmëse do të jetë e nevojshme, për të ofruar udhëzime.

Vlen gjithashtu të përmendet se kur lidheni me një VPN të korporatës, punëdhënësi juaj ka të ngjarë të sigurojë I.T. teknikët për të ndihmuar në zgjidhjen e procesit, nëse lindin probleme.

Tre hapat kryesorë për të konfiguruar një tunel VPN nuk janë shumë të komplikuara, por ato mund të jenë një telash i vërtetë pa parametrat e konfigurimit të saktë.

Ndjehuni të lirë për të shprehur ndonjë:

pyetjet

Comments

shqetësimet

Më poshtë dhe ndajeni artikullin nëse ju pëlqen.

Së fundmi, do të dëshiroja të theksoja se ka shumë shërbime të shkëlqyera VPN që eliminojnë sherrin për ndërtimin e një tuneli të fshehtë DIY. Disa prej tyre janë po aq të lira sa 3.33 dollarë në muaj, dhe ne do t’i vendosim ato përmes ritmeve të tyre, në rishikimet tona, për t’i ndihmuar njerëzit të marrin një vendim të informuar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me