Si të instaloni DD-WRT në ruterin tuaj në shtëpi ose në zyrë

Mirësevini në udhëzuesin e Cloudwards.net se si të instaloni firmware DD-WRT në ruterin tuaj.


Përdoruesit që duan të përfitojnë sa më shumë nga ruterët pa tel të Office / Small Office, kanë tendencë të gjejnë zgjidhje OEM thjesht nuk ofrojnë shumë vlerë. Firmware i prodhuesit të pajisjeve origjinale (OEM) është kaq i pastër dhe i dobët, nuk mund të përfitojë plotësisht nga pajisja e një ruteri.

Për shembull, softuerit OEM zakonisht i mungojnë:

Aftësitë e përfundimit të VPN

Karakteristikat e serverit të skedarëve

Mundësitë e hyrjes në distancë

Një ruter mund të ketë procesorin më të fundit dhe më të madh, RAM të maksimizuar dhe shumë memorje flash; por ajo ende do të pengohet nga firmware-i i saj dhe mungesa e karakteristikave.

Ky fakt i lë konsumatorët të kërkojnë në Internet një zgjidhje alternative, e cila zvogëlohet për të ndezur ruterin e tyre me firmware-in e personalizuar, të llojit Tomato ose DD-WRT..

Sot, do të bëjmë një vështrim nga afër se si të ndezim një ruter wireless në shtëpi me firmware DD-WRT.

Tabela e përmbajtjes:

 

Para se të filloni, ju lutemi vini re dy gjëra.

Së pari, megjithëse domatja dhe DD-WRT janë thelbësisht lloje të ndryshme të kodit, që ofrojnë veçori të ndryshme, hapat për ndezjen e një ruteri janë pak a shumë të njëjta për të dy.

Sidoqoftë, për shkak të disa hapave të vegjël që ndryshojnë midis dy proceseve të instalimit, ju do të dëshironi të ndiqni një udhëzues specifik për domaten, nëse vendosni për atë aromë të firmware.

Së dyti, thjesht sepse doni firmware me porosi, kjo nuk do të thotë që ju duhet ta instaloni atë personalisht; procesi mund të bëhet për ju, pasi do të diskutojmë tjetër. 

Një alternative e përshtatshme për ndezjen e ruterit tuaj

Nëse nuk jeni i prirur teknikisht, është më mirë të blini një ruter me DD-WRT tashmë të instaluar paraprakisht. Për fat të mirë, përdoruesit që preferojnë të mos rinovojnë pajisjet e tyre personalisht mund të blejnë një ruter që ka të instaluar DD-WRT ose domate tashmë nga FlashRouters.com.

Unë rekomandoj të shfletoni uebfaqen e tyre për të parë se çfarë ofrohen. Përndryshe, shikoni rekomandimet tona për ruterët më të mirë VPN të vitit 2020.

Ju mund të jeni duke menduar që blerja e një ruteri të ndezur është i padobishëm pasi është akoma e nevojshme të konfiguroni ruterin për mjedisin tuaj në shtëpi. Por këtu është lajmi i mirë; jo vetëm që FlashRouters.com do të kryejë azhurnimin për ju, por ata do të vendosin gjithashtu programin DD-WRT për të akomoduar çdo nevojë tuaj.

FlashRouter.com u shërben klientëve duke instaluar para firmware DD-WRT dhe domate. Gjithashtu, shërbimi do të konfigurojë ruterat pa tel, duke i bërë kështu ata gati për përdorim jashtë kutisë.

Parakushtet e Procesit të Azhurnimit

Natyrisht, si për çdo projekt tjetër, njerëzit që duan të ndezin ruterin e tyre do të duhet të mbledhin burimet e nevojshme para se të filloni. Ekzistojnë disa parakushte, e para prej të cilave është një ruter i aftë për të drejtuar firmware DD-WRT.

DD-WRT nuk e mbështet çdo ruter të disponueshëm për blerje nga një shitës me pakicë elektronike, kontrolloni nëse i juaji mbështetet në listën e ruterave DD-WRT.

Nëse nuk është në listë, do të duhet të blini një nga FlashRouters.com ose të blini një model të mbështetur nga një shitës lokal i elektronikës.

Së fundmi, do të duhet të shkarkoni më të fundit .bin Skedarët e instalimit DD-WRT.

Si të flash një ruter duke përdorur DD-WRT

Udhëzimet më poshtë do të shpjegojnë se si të azhurnoni një ruter duke përdorur DD-WRT.

Sidoqoftë, këto janë hapa të përgjithshëm dhe mund të ndryshojnë pak midis modeleve të ndryshme të ruterit. Thënë kështu, pasi që ruterat e Linksys janë më të zakonshmit për përdorim në shtëpi, ne do të përdorim ndërfaqen e tij si shembullin tonë.

Hapi 1: Rivendosni ruterin

Gjëja e parë për të bërë është një i ashtuquajtur 30/30/30 rivendosje. Nëse shikoni pjesën e pasme të ruterit, një buton i vogël rivendosjeje do të jetë i dukshëm.

Ky buton i rivendosur është i vogël, për të parandaluar që ajo të shtypet aksidentalisht, kështu që një kapëse letre ose laps do të jetë e nevojshme për ta shtypur atë poshtë.

Për të kryer një rivendosje 30/30/30 së pari sigurohuni që ruteri të jetë i kyçur dhe të ndizet.

Shtypni dhe mbani butonin e rivendosjes për 30 sekonda (përdorni një kronometër).

Pastaj, duke siguruar butonin e rivendosjes është presion akoma, shkëputni furnizimin me energji të ruterit dhe prisni 30 sekonda.

së fundi, ndërsa ende mbani të shtypur butonin e rivendosjes, futni furnizimin me energji të ruterit edhe një herë dhe prisni 30 sekonda.

Shtë e domosdoshme që butoni i rivendosjes të shtypet poshtë gjatë gjithë kohës ose procedura e rivendosjes do të dështojë.  

Hapi 2: Hyni në Ndërfaqen në internet

Për të hyrë në ndërfaqen në internet të routerit, sigurohuni që Javascript është aktivizuar. Si notë anësore, disa shfletues kanë vështirësi të ngarkojnë ndërfaqet në internet të ruterave të ndryshëm.

Nëse faqja e administratës nuk ngarkon siç duhet, thjesht provoni një shfletues tjetër.

Për më tepër, një përdorues duhet të njohë adresën e paracaktuar të ruterit. Për të hapur ndërfaqen e konfigurimit, futni adresën IP brenda shiritit të URL-së së shfletuesit, paraprihet nga “http: //” (për shembull – http://192.168.1.1).

Në vend që të lidheni pa tel ose përmes një pajisjeje tjetër të rrjetit (siç është një ndërprerës), është shumë e këshillueshme që të lidhni kompjuterin tuaj drejtpërdrejt me ruterin përmes një kabllo Ethernet.

Sigurohuni që kablloja ethernet të jetë e lidhur me portin LAN të routerit tuaj, dhe jo me një portë WAN.

Nëse nuk e dini adresën IP të routerit, thjesht adresa IP e paracaktuar e Google “Model_XYZ”. Modelet e Linksys zakonisht janë paracaktuar në një fushë të emrit të përdoruesit që është bosh dhe një fjalëkalim i “administratorit”.

Përsëri, kredencialet ndryshojnë midis ofruesve të ndryshëm, kështu që thjesht Google letrat kredenciale të paracaktuara për hyrjen nëse i keni harruar ato.

Hapi 3: Ngarko firmën DD-WRT

Para se të ngarkoni firmware-in e DD-WRT, lexoni paralajmërimin e mëposhtëm thelbësor:

Procedureshtë e domosdoshme për procedurën e konfigurimit që të mos ndërpresësh procesin gjatë ndezjes së një ruteri. Duke vepruar kështu mund të “tullave” ruterin tuaj, duke e bërë atë të padobishme. Ndërprerja e procesit të konfigurimit mund të bëjë të pamundur ngarkimin e firmware-it të ri ose rivendosjen e paracaktuar të fabrikës! 

Shkurtimisht, MOS kryeni ndonjë nga sa vijon derisa procesi të ketë përfunduar:

Mbyll kompjuterin

Mbyllni shfletuesin në internet

Shkëputni furnizimin me energji të një ruteri

Shkëputni kabllon ethernet që lidh kompjuterin tuaj në ruter

Procesi zakonisht përfundon brenda dy minutash dhe mund të verifikohet pasi faqja e re e hyrjes DD-WRT të jetë e arritshme nga shfletuesi juaj.

Mbani në mend se çdo ruter ka një ndërfaqe tjetër të konfigurimit. Sidoqoftë, opsionet e konfigurimit për ndezjen e një ruteri pothuajse gjithmonë përmbajnë në pjesën “administrimi”.

Në modelet e Linksys, bëni si më poshtë:

  1. Hyni në ndërfaqen e konfigurimit të ruterit
  2. Klikoni në butonin “Admin”, i cili nganjëherë etiketohet si “Administrim” ose “Administrator”
  3. Zgjidhni “Zgjidhni skedarin” dhe lundroni nëpër drejtoritë tuaja për të gjetur skedarin e instalimit DD-WRT

Nëse një cilësim i azhurnimit të firmware është i vështirë për t’u gjetur, këshillohuni me manualin e routerit, i cili mund të arrihet në internet.

Hapi 4: Hyni në Ndërfaqen DD-WRT

Gjatë procesit të instalimit, dritat zakonisht do të ndezen në ruter (përsëri, ai ndryshon midis modeleve të ndryshme të ruterit).

Mos harroni të mos e shkëputni ruterin aksidentalisht ose të ndërprisni procedurën e instalimit të tij, ose thjesht mund të kafshojë pluhurin.

Pas përfundimit, duhet të ketë një dritare pop-up që tregon suksesin. Para se të vazhdoni, prisni afërsisht 5 minuta.

Pritja është një masë paraprake që ndihmon në parandalimin e situatave jo të rregullta të ndërhyrjes së përdoruesit.

Më në fund, pasi të prisni 5 minuta, është mirë të klikoni në butonin vijues nëse një e shpejtë e hyrjes nuk e ka prezantuar veten. Adresa IP e paracaktuar duhet të jetë 192.168.1.1 për shumicën e modeleve të routerit, por përsëri, ai mund të ndryshojë midis prodhuesve dhe modeleve të ndryshme.

Mendimet përfundimtare

Gjëja më e rëndësishme për tu mbajtur në mend është të mos ndërpresësh procesin e azhurnimit. Duke ndjekur hapat e sipërpërmendur, ndezja e një ruteri në DD-WRT duhet të jetë një detyrë pothuajse e lehtë që zgjat vetëm 15-20 minuta.

Sidoqoftë, ndezja e routerit tuaj është vetëm fillimi. Pas azhurnimit, do të keni mundësi të zgjidhni potencialin e plotë të ruterit dhe të përfitoni më mirë nga pajisja e tij me veçori dhe funksionalitete shtesë.

Një nga gjërat e para që një person ka të ngjarë të dëshirojë të konfigurojë është një tunel VPN site-to-site. Duke vepruar kështu, do të mbrojë secilën pajisje të lidhur me rrjetin pa tel me kriptimin VPN.

Dhe gjithashtu zhbllokoni faqet gjeo-të kufizuara. Akoma më mirë, përdoruesit mund të konfigurojnë ruterin DD-WRT të jetë një:

Server VPN

Serveri i skedarëve

Një pajisje për ndarjen e rrjetit

Përsëri, nëse hapat e mësipërm duken shumë frikësues ose sfidues, mund të jetë më tërheqëse të blini një ruter DD-WRT nga FlashRouters.com.

Faleminderit që lexuat këtë udhëzues se si të instaloni DD-WRT në ruterin tuaj; mos ngurroni të lini çdo pyetje ose shqetësim në komentet më poshtë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me