Isfarë është Usenet dhe Si funksionon kërkimi NZB?

Nëse jeni duke përhumbur, ueb të thellë dhe me të vërtetë ndonjë gjë nën sipërfaqen e Internetit, shanset janë të keni dëgjuar për Usenet. Në këtë artikull, ne do të shohim se çfarë është saktësisht Usenet, si mund të bëni një kërkim NZB dhe t’ju tregojmë disa këshilla dhe truket.


Usenet ka qenë rreth e rrotull që nga viti 1980 dhe nuk ka ndryshuar aq shumë. Geeks dhe hakerat e shkollës së vjetër u rritën në Usenet, përpara se Interneti të merrte tërheqje. Ka një thënie midis përdoruesve, se “rregulli i parë i Usenet është që nuk flisni për Usenet.”

Do të thyejmë këtë rregull sot dhe do të flasim për Usenet. Rrjeti ka një ndjekje besnike dhe ata nuk duan që përdoruesit e rinj të përmbytin diskutime me pyetje të çmendura ose të tërheqin vëmendjen e padëshiruar për shërbimet që përdorin. Do të shihni pse më tej.

Farë është Usenet?

Usenet është një rrjet kompjuterik i decentralizuar i krijuar fillimisht nga dy studentë të universitetit në 1979. Nuk kishte asnjë “Internet” siç e njohim këto ditë – kishte vetëm ARPANET, një rrjet i krijuar nga DARPA dhe pararendësi i Internetit që kemi sot. Ajo u përdor kryesisht nga studentë dhe staf në universitete të ndryshme në të gjithë Sh.B.A për të komunikuar dhe shkëmbyer mesazhe, lajme dhe azhurnime.

Usenet është përdorur kryesisht për ndarjen e skedarëve këto ditë, megjithëse ka grupe diskutimi që janë akoma aktiv. Qasja në Usenet është mjaft e lirë, zakonisht nga 5 deri në 10 dollarë në muaj, dhe ka një larmi të lajmruesve të lajmeve dhe mjeteve të tjera për t’ju lejuar të keni qasje në postimet me tekst ose të shkarkoni skedarë binar..

Histori e shkurtër e Usenet

Në fillim, Usenet ishte një rrjet i vogël që lidh disa universitete. Një student në Berkeley, Mark Horton, shfrytëzoi lidhjen ARPANET të universitetit për të filluar ushqimin e listave të postimeve nga proto-Interneti në serverat Usenet. Kjo ishte ura e parë e këtij lloji, duke u dhënë përdoruesve të Usenet qasje në atë që më parë ishte një rrjet privat. Ata nuk ishin në gjendje të dërgonin mesazhe në ARPANET, në fillim, por përfundimisht u krijua komunikimi i dyanshëm.

Në ditët e para të Internetit, shumica e ISP-ve u siguruan klientëve qasje në serverat Usenet. Përveç postimeve me tekst dhe lajme, përdoruesit mund të ngarkonin skedarë binarë si filma, fotografi dhe media të tjera. Pirateria u bë një problem gjithnjë e më i madh për ISP-të dhe ofruesit e Usenet, dhe praktikisht çdo ISP ndaloi sigurimin e aksesit në serverat Usenet.

Usenet ndryshon nga forume ose faqet e internetit në atë që nuk ka ndonjë centralizim. Ka shumë ofrues të ndryshëm Usenet dhe kur një përdorues ngarkon një postim ose skedar në Usenet, ai përhapet në të gjithë serverat tek ofruesit e ndryshëm. Do ofrues ofron një sasi të caktuar të “mbajtjes”, e cila është sa kohë ata ruajnë mesazhe dhe skedarë të ngarkuar. Disa kanë ritme më të shkurtër të mbajtjes, të themi 600 ditë, ndërsa ofruesit e tjerë ofrojnë ruajtje që shkon prapa katër ose pesë vjet.

Aktualisht, Usenet ruan rreth 21 petabajt të të dhënave sipas BinSearch. Siç mund ta imagjinoni, drejtimi i një serveri Usenet kërkon një investim të madh në ruajtje për të vazhduar me përmbytjen e përditshme të postimeve të reja.

Skedarët NZB

Kur një skedar ngarkohet në Usenet, ai ndahet në pjesë të shumta ose mesazhe. Secila prej tyre ka një “ID-mesazh” të ndryshëm dhe një skedar NZB përmban informacionin e nevojshëm për të shkarkuar dhe ri-bashkuar çdo mesazh. Ky format u krijua nga faqja e internetit popullore Newzbin e cila u mbyll në vitin 2012 pas disa betejave ligjore. Newzbin ishte faqja e parë e madhe që indeksoi përmbajtjen Usenet dhe e bëri të lehtë shkarkimin e skedarëve, falë krijimit të tyre të NZB.

Shumica e skedarëve në Usenet do të kompresohen në format RAR, duke kërkuar një mjet si WinRar për t’i zhbllokuar ato. Aplikimet moderne të Usenet si SABnzbd ose NZBget kryejnë automatikisht këtë operacion kur një skedar është shkarkuar, duke mos kërkuar asnjë ndërhyrje ose hapa shtesë për përdoruesit. Nëse vendosni të provoni Usenet, do të shihni shpejt se automatizimi si kjo është praktikë e zakonshme midis përdoruesve. Askush nuk dëshiron të merret me skedarët e kërkimit, shkarkimit dhe paketimit me dorë, dhe programi Usenet është ndërtuar në përputhje me rrethanat.

Një veçori tjetër e Usenet janë skedarët “PAR” ose skedarët e barazisë. Nuk është e pazakontë që një postim të korruptohet ose të humbasë disa blloqe, veçanërisht kur merren me skedarë binarë të mëdhenj. Skedarët e barazisë përmbajnë informacionin e nevojshëm për të rindërtuar skedarët e korruptuar në mënyrë që një përdorues të mos ketë nevojë të ri-shkarkojë të gjithë postimin – për aq kohë sa nuk ka shumë pjesë të humbura, skedarët e barazisë përdoren për të rindërtuar skedarin. Ky ishte një përfitim i madh për Usenet kur u shfaq për herë të parë dhe kursen gjerësinë e brezit dhe kohën për përdoruesit dhe ofruesit.

Ofruesit e Usenet

Ka shumë ofrues për të renditur këtu, por shikoni këtë hartë për një përmbledhje të mirë të ofruesve të Usenet. Një “shtyllë kurrizore” është ofruesi kryesor i serverave Usenet, do të thotë se ata zotërojnë dhe administrojnë serverët dhe rrjetat e diskut të ngurtë që përbëjnë infrastrukturën e Usenet. Kur një postim i është bërë Usenet, ai ruhet në një shtyllë kurrizore, e cila më pas e përhap postin tek serverët e tjerë, përfshirë shtyllat kurrizore të tjera në pronësi të ndërmarrjeve të ndryshme.

Shitësit shitës operojnë duke marrë me qira hyrjen nga një ofrues i shtyllës kurrizore, dhe shpesh bashkojnë planet e tyre Usenet me shërbime të tjera të tilla si një VPN ose softuer të personalizuar për shfletim dhe shkarkim nga Usenet. Ofruesit hibride janë duke u bërë më të zakonshëm, dhe janë një zgjedhje e mirë për shkak të larmisë së rrjeteve dhe mbajtjes.

Shitësit hibrid japin me qira hyrjen nga një ose më shumë shtylla kurrizore, por ata gjithashtu drejtojnë fermën e tyre të serverëve – zakonisht shumë më të vogël se një shtyllë kurrizore, dhe me mbajtje më të shkurtër. Kjo do të thotë që ndërsa një skedar mund të merret poshtë në serverin e një shtylle kurrizore, ai mund të ekzistojë akoma në fermën e serverit të shitësit.

Kjo është një pikë e rëndësishme për të kuptuar: nëse një skedar hiqet nga një shtyllë kurrizore, ajo mund të ekzistojë në një tjetër. Ndonjëherë skedarët nuk hiqen plotësisht, vetëm pjesë të tyre, duke rezultuar në një shkarkim jo të plotë. Nëse përdorni shumë ofrues, falë politikave të ndryshme të serverëve dhe kontrolleve të barazisë, është e mundur të plotësoni boshllëqet dhe shkarkimet e plotë edhe nëse pjesët e një skedari janë hequr.

Kur zgjidhni një ofrues të Usenet, duhet t’i referoheni hartës për të parë se cili shtyllë kurrizore përdor një shërbim. Zgjidhni një llogari të pakufizuar nga një ofrues i njohur dhe më pas blini një llogari të lirë blloku nga dy ose më shumë ofrues në shtylla kurrizore të ndryshme. Diversiteti është thelbësor për të hyrë në të gjithë Usenet pa u shqetësuar për skedarët ose postimet që mungojnë.

Indekset e Usenet

Një “indeksues” është një sit që ju lejon të kërkoni Usenet dhe të shkarkoni skedarë. Nëse jeni të interesuar të përdorni vetëm Usenet për të lexuar postimet ose për t’u bashkuar me grupet e diskutimit, nuk do të keni nevojë për një indeksues. Sidoqoftë, shumica e njerëzve që kërkojnë të fillojnë përdorimin e Usenet janë të interesuar në aspektin e ndarjes së skedarëve dhe një indeksues i mirë është një pjesë e rëndësishme e një konfigurimi të Usenet.

Indeksimi i softuerëve vepron si një motor kërkimi për Internet – shkarkon tituj për postimet e Usenet, pastaj i indekson ato dhe siguron skedarë NZB që e bëjnë të lehtë për përdoruesit të kërkojnë dhe shkarkojnë skedarë.

Ka indeksues falas që mund të përdorni, por unë rekomandoj të përdorni të paktën një indeksues me pagesë. Për shumicën e përdoruesve, një ose dy indeksues do të mjaftojnë. Përmbajtja nuk është aq e ndryshme, tipike, por disa indeksues kanë veçori të personalizuara që u japin atyre një avantazh të vogël ndaj të tjerëve.

Ekziston një listë e shkëlqyeshme e indeksuesve në dispozicion në reddit, dhe përmendet zakonisht në diskutimet e indeksuesve. Zgjidhni disa indeksues dhe provoni nivelin e tyre të lirë përpara se të vendoseni në një. Ata janë mjaft të lirë, mesatarisht 10 – 20 $ në vit.

Usenet & Softuer NZB

Nëse dëshironi të lexoni dhe postoni në grupe lajmesh, ka shumë zgjedhje për çdo sistem operativ, përfshirë ndërfaqet grafike ose lexuesit e linjës së komandës të modës së vjetër. Gjithçka që ju nevojitet është një ofrues dhe një lexues për të filluar me grupet e lajmeve.

Kur bëhet fjalë për të shkarkuar nga Usenet, do të doni të automatizoni konfigurimin tuaj. Ju mund të shihni shprehjen “trinia e shenjtë” në diskutimet Usenet, dhe kjo i referohet një përbërje tipike Usenet që përbëhet nga:

  • Softuer NZB për filma
  • Softuer NZB për shfaqje televizive
  • Klient Usenet për skedarët NZB

Ekzistojnë disa ndryshime midis konfigurimeve, pasi disa përdorues preferojnë një aplikacion mbi një tjetër, por ky është konfigurimi thelbësor. Instalimi dhe konfigurimi i softverit është përtej qëllimit të këtij neni, por tashmë ekzistojnë qindra udhëzues atje për t’ju ndihmuar të filloni.

Sapo ta keni rregulluar, ajo do të lundrojë mirë, falë veçorive të integruara të automatizmit.

Përfitimet e Shkarkimit të Usenet

Kur përdorni softuer përrua, ju po ndani adresën tuaj të IP me të gjithë përdoruesit e tjerë, përveç nëse përdorni një nga VPN tonë më të mirë për përrua. Protokolli bittorrent mbështetet në secilin përdorues që ngarkon skedarin te përdoruesit e tjerë.

Usenet nuk kërkon që ju të ngarkoni ose shpërndani të dhëna fare. Ofruesit veprojnë nën atë që quhet ligje “port i sigurt”, që do të thotë se ata nuk mbanin përgjegjësi për atë që është ruajtur në serverat e tyre për sa kohë që ato përputhen me kërkesat e marrjes nga DMCA. Për sa kohë që ata heqin të gjithë ose një pjesë të një skedari të mbrojtur nga të drejtat e autorit, ata nuk duhet të shqetësohen për pasojat ligjore.

Pothuajse çdo ofrues i shërbimit Usenet ofron enkriptim SSL në mënyrë që kur shkarkoni diçka, ISP-ja juaj nuk mund të shohë se çfarë është (e dobishme pasi që ata dëshirojnë të shesin të dhënat tuaja). Lidhjet tuaja me serverin Usenet janë të koduara, dhe zakonisht do të rritni shpejtësinë tuaj të shkarkimit. Serverat Usenet shpesh janë shumë më të shpejtë se torrentët, veçanërisht për përdoruesit e shtëpisë me një bandë të kufizuar.

Meqenëse po shkarkoni vetëm një skedar dhe nuk po e ndani atë me askënd, nuk do të duhet të shqetësoheni për njoftimet DMCA ose letrat nga ISP-ja juaj. Ne nuk e dënojmë ndarjen e paligjshme të skedarëve, por është e rëndësishme të kuptojmë dallimet midis përrallave dhe Usenet: me pak fjalë, Usenet është më i shpejtë dhe më i sigurt sesa përruajtja, megjithëse përplasja në cloud është akoma më e shpejtë.

përfundim

Usenet ka qenë për një kohë të gjatë dhe nuk ka gjasa të zhduket së shpejti. Grupet e lajmeve nuk janë aq aktive sa dikur, por ka akoma grupe aktive nëse merrni kohën për të parë rreth e rrotull.

Usenet gjithashtu siguron një qasje të shpejtë dhe të sigurt për skedarët e shkarkimit, dhe disa geeks të çmendur madje e bëjnë Usenet pjesë të strategjisë së tyre rezervë. Ndërsa kjo funksionon, ne mund të sugjerojmë një strategji më të kthjellët, konvencionale rezervë për t’i mbajtur të dhënat tuaja të sigurta.

Shpresojmë që të keni shijuar këtë artikull; ju lutem mos ngurroni të komentoni më poshtë dhe na tregoni se çfarë mendoni.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me