Isfarë është ruajtja në re dhe pse ka rëndësi në 2016-ën

Humbja e të dhënave për shkak të mungesës së hapësirës së mjaftueshme të ruajtjes dixhitale është një dhimbje, sepse detyrohesh të zgjedhësh atë që qëndron dhe çfarë shkon; sakrifikimi i sendeve të preferuara për të kursyer gjëra të rëndësishme është vërtet një përvojë zhgënjyese, për ta thënë butë.


Në të kaluarën, unë kam për të pastruar skedarët për të bërë vend për gjëra të reja, natyrisht, pajisje të tilla si:

 • USB flash drives
 • CD
 • DVD
 • Kartat SD
 • HDD të jashtme

Janë të gjitha opsionet e shkëlqyera të ruajtjes, pasi ato janë të lira dhe të lëvizshme. Por, duke qenë objekt fizik, ata gjithmonë mund të humbasin, dëmtohen ose vidhen, dhe e njëjta gjë do të ndodhë me të dhënat tuaja të ruajtura brenda tyre.

Në vend që të përdorni një hard disk të jashtëm ose media të tjera të largueshme, keni menduar të përdorni vend të ruajtjes së cloud?

Sigurisht, mbetet pyetja, çfarë është ruajtja e cloud dhe çfarë e bën atë një opsion tërheqës në vitin 2016?

Më lejo të shpjegohem; ruajtja e cloud është një mënyrë për të kursyer gjëra dixhitale në internet, duke ju lejuar të mbroni të dhëna të vlefshme nga çështje që ndikojnë gjëra të tilla si disqet flash, disqet, etj..

Sidoqoftë, ashtu si çdo gjë tjetër në jetë, ka të mirat dhe të këqijat për të përdorur këtë lloj teknologjie.

Të mirat dhe të mirat e ruajtjes në cloud

Pro: Cons:
Kudo, hyrje në çdo kohëTë padobishme pa hyrje në internet
Ndarja e skedarëve publikKërkon pagesa mujore
E shkëlqyeshme për rikuperimin e fatkeqësiveKa çështje të sigurisë dhe intimitetit
Punon në të gjithë sistemet multi-OSLehtë për tu ngatërruar me kopje rezervë cloud

Përfitimet e ruajtjes në cloud

Ruajtja e reve është shumë si një hard disk i jashtëm në lidhje me qëllimin dhe funksionalitetin; ju zgjidhni skedarë dhe i transferoni ato në diçka jashtë një HDD të brendshme.

Sidoqoftë, ndryshe nga një pajisje ruajtëse e jashtme, cloud funksionon përmes një lidhje interneti dhe jo me një tel USB.

Më shpesh, shërbimet e ruajtjes së cloud kërkojnë nga konsumatorët të lëvizin skedarët duke përdorur një ndërfaqe të aplikacionit në internet ose softuer të instaluar në një desktop.

Zakonisht, ato ofrojnë një mundësi për t’i përdorur të dy.

Duke kursyer informacione nga një HDD, ju fitoni më shumë hapësirë ​​në të dhe përfitime të tjera që shpesh nuk janë të disponueshme për mjetet e ruajtjes fizike.

Duke marrë gjithçka me ju

Pjesa më e mirë e ruajtjes së cloud është aftësia për të hyrë në skedarë në lëvizje.

Ruajtja e reve në biznes

Nuk ka nevojë të transferoni skedarë të ndryshëm në një flash drive për t’i çuar ato në zyrë, ose të dërgoni pesëmbëdhjetë email me pjesë të ndryshme të një projekti – për veten tuaj.

Magazinimi në cloud siguron mjete në internet, transmetim dhe redaktim në internet.

Shumica e shërbimeve të ruajtjes së cloud lejojnë përdoruesit të hapin dokumente specifike dhe të bëjnë ndryshime në to direkt në një dritare të shfletuesit. Përfitimi këtu nuk ka nevojë për transferimin e të dhënave mbi një sistem, pastaj rivarrosni ato në re.

Përveç hyrjes në dokumentet e nevojshme, ju gjithashtu përfitoni nga hyrja në muzikë dhe skedarë video të ruajtur në cloud.

Më pëlqen të dëgjoj muzikë, por koleksioni im është shumë i madh për t’u ngjitur në një MP3 player. Duke përdorur cloud, unë mund të hyj në skedarë muzikorë dhe të dëgjoj meloditë e preferuara nga çdo:

 • kompjuter
 • smartphone
 • tabletë
 • konsol

Nëse ka një lidhje interneti mjaft të fortë për të transmetuar përmbajtje mediatike.

Ndarja me familjen, miqtë dhe bashkëpuntorët

Përveç hyrjes në të dhëna nga kudo, teknologjia cloud gjithashtu ofron aftësinë unike për të shkëmbyer skedarë me këdo.

Karakteristika e ndarjes ka tendencë të jetë specifike vetëm për shërbimet e ruajtjes së cloud, pasi ofruesit e rezervës cloud nuk lejojnë përdoruesit të ndajnë me të tjerët (ka përjashtime të caktuara nga kjo rregull si IDrive).

Dhjetë rreziqet kryesore
Teknologji e përbashkët

Ndarja është e dobishme si në nivelin personal ashtu edhe në atë profesional.

Familja dhe miqtë mund të shijojnë shikimin e fotove dhe videove; ndërsa bashkëpuntorët mund të bashkëpunojnë në projekte pa pasur nevojë të presin email.

Sigurisht, me ndarjen vijnë shqetësimet e sigurisë.

Lajmi i mirë është, vetëm përdoruesit me një ftesë dhe “kyç” mund të kenë qasje në skedarë të përbashkët, dokumentet nuk janë të disponueshme për publikun që t’i gjejë përmes një kërkimi në internet.

Disavantazhet e ruajtjes në re

Ka shumë mënyra se depozitimi i reve është i dobishëm, por për të qenë i drejtë, disa zona u kanë dhënë konsumatorëve një shkak shqetësimi.

Shqetësimi më i madh i të cilit është privatësia.

Përdoruesit zakonisht shqetësohen për spiunazhin nga pronarët e serverëve, ose më keq, qeveria. Magazinimi në re siguron më pak kontroll mbi sigurinë e të dhënave, krahasuar me një HDD aktual.

Magazinimi në re gjithashtu vjen me probleme të mundshme të lidhjes. Nëse interneti humbet ose bëhet i ngadalshëm, nuk ka asnjë mënyrë për të arritur skedarët e ruajtur në serverët e dikujt tjetër.

Në rrethana tradicionale kjo nuk duhet të jetë problem; megjithatë, gjatë një katastrofe, nuk mund të kishte asnjë mënyrë për të hyrë në të dhëna në re.

Më në fund, pothuajse të gjithë ofruesit e ruajtjes së cloud ju lejojnë të përdorni skedarë nga çdo shfletues në internet; megjithatë, disa kërkojnë aplikacione për smartphone për ata që duan të hyjnë në llogarinë e tyre përmes një tablet ose telefoni.

Konsumatorët që përdorin një pajisje jo smartphone mund të mos jenë në gjendje të instalojnë aplikacionin e kërkuar.

Magazinimi i Cloud Personal

Kompanitë publike cloud janë shërbime të shkëlqyera që i mbajnë të sigurta dokumentet dhe të dhënat e tjera.

Sidoqoftë, gjithmonë ekziston shqetësimi për sigurinë.

Ruani të dhënat në re

Shumë njerëz nuk janë tepër të kënaqur kur korporatat ruajnë informacionin e tyre. Shumë përdorues shqetësohen gjithashtu që partitë që zotërojnë serverët do të shohin skedarët e tyre, ose qeveria mund të ndërhyjë pa lejen e tyre.

Për konsumatorët e ndërgjegjshëm për intimitetin, ruajtja personale e Cloud është mënyra më e mirë.

Serveri i cloud qëndron në shtëpinë tuaj dhe lidhet me një rrjet lokal përmes Ethernet ose Wi-Fi. Ashtu si retë publike, versioni personal mund të transferojë skedarë nga çdo kompjuter i bashkangjitur.

Sidoqoftë, ekziston një kufizim, ndryshe nga retë publike; cloud vetëm në sistemet e hyrjes të lidhura përmes Wi-Fi.

Ka disa opsione personale cloud atje, si Seagate Personal Cloud, që siguron qasje në distancë kur askush nuk është në shtëpi nëse aplikacioni i tij i mediave është i shkarkuar në një telefon ose tabletë.

Ndarja gjithashtu mund të kufizohet në ata që mund të lidhen me rrjetin e shtëpisë së pronarit.

Dallimi midis ruajtjes në cloud dhe kopjes rezervë në internet

Shpesh konsumatorët përdorin termat ruajtjen e cloud dhe rezervimin e reve në mënyrë të ndrrueshme. Ndërsa të dyja ruajtja në cloud dhe rezervimi në internet lejojnë përdoruesit të ruajnë skedarët në vend; ato nuk janë e njëjta gjë.

Qëllimi i kopjimit në internet është të ruani një kopje të të dhënave pasqyrë për ta mbrojtur atë nga humbja. Sipas modelit, ofruesit e shërbimeve përfshijnë automatikisht të gjithë skedarët e rëndësishëm në sistemin tuaj, jo vetëm ato individuale.

Sigurisht, konsumatorët që përdorin një shërbim me kapacitet të kufizuar mund të zgjedhin vetëm skedarët që duan të ruajnë, në vend që të kryejnë një kopje rezervë totale të sistemit.

Një nga gjërat më të mira në lidhje me programin rezervë është që funksionon vazhdimisht dhe automatikisht. Softueri funksionon në sfond, duke lëvizur kopjet e skedarëve të zgjedhur në serverët jashtë vendit.

Programi rezervë gjithashtu ju lejon të zgjidhni kur funksionon, kështu që nuk e harxhon bandën.

Dobësitë e shërbimeve rezervë në internet janë që skedarët shpesh duhet të qëndrojnë në hard diskun e brendshëm. Shumë, jo të gjitha, kompanitë do të fshijnë skedarët nga serverat e tyre nëse origjinalet mungojnë në HDD tuaj.

Pothuajse të gjitha bizneset rezervë do të mbajnë skedarët e fshirë për të paktën 30 ditë – para heqjes së tyre.

Në përmbledhje…

Magazinimi në re nuk është aq i komplikuar sa tingëllon. Nëse jeni si unë dhe keni më shumë të dhëna sesa lejon hapësira aktuale, atëherë mund të jetë një produkt i nevojshëm për t’u përdorur, përveç nëse doni të vazhdoni të grumbullohen në HDD të jashtme.

Ka shumë ofrues, si:

 • Sync.com
 • Google Drive
 • OneDrive
 • Dropbox

Të cilat ofrojnë një sasi të kufizuar të hapësirës së lirë, pasi të gjithë kemi nevojë për hapësirë ​​shtesë ruajtje herë pas here.

Edhe nëse nuk keni besim tek një palë e tretë për të mbajtur informacionin e sigurt, ka shërbime të ruajtjes së cloud që ofrojnë siguri me njohuri zero.

Ashtu si me një hard disk të jashtëm, ruajtja e cloud është një mënyrë tjetër për të mbrojtur informacionin e përdoruesit. Thjesht vjen me shumë shtesa të lezetshme si ndarja, kudo qasje, transmetim, redaktim dhe sende.

Prandaj, ju lutem mos ngurroni të ndani metodën tuaj të preferuar për ruajtjen e të dhënave të sigurt, dhe pse është kështu, në pjesën e komenteve më poshtë.

Burimi1: https://www.techopedia.com/definition/26535/cloud-storage

Source2: http://computer.howstuffworks.com/cloud-computing/cloud-storage.htm

Burimi3: http://www.seagate.com/do-more/what-is-personal-cloud-master-dm/

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me