Farë është interneti i gjërave?

Nëse keni ndjekur lajmet e teknologjisë edhe pak gjatë viteve të fundit, keni dëgjuar për Internetin e Gjërave. IoT, për të cilin kemi thënë, duhet të revolucionarizojë mënyrën se si bashkëveprojmë me teknologjinë dhe do të ndryshojë rrënjësisht mënyrën se si jetojmë jetët tona.


Siç tregojnë shifrat e përpiluara nga Statista, rritja e IoT ka qenë në rritje për vitet e fundit dhe është vendosur të rritet brenda një viti apo dy viti tjetër, me të dy bizneset dhe konsumatorët duke përshtatur teknologjinë inteligjente në një shkallë masive.

Infographic: Internet of Things to Hit Mainstream deri në vitin 2020 | Statista Do të gjeni më shumë statistika në Statista

Kjo tingëllon shumë e lezetshme, apo jo? Por e gjithë kjo na shtron pyetjen se çfarë është në të vërtetë Interneti i Gjërave, përtej marketingut flasin shqiptuar nga CEOs dhe fjalën e ditës në bloget e teknologjisë.

Në këtë artikull, Cloudward.net do të hedhë një vështrim se si funksionon Interneti i Gjërave dhe nëse me të vërtetë do të ndryshojë jetën tonë ashtu siç na tregojnë shumë njerëz. Ne do ta bëjmë këtë duke përdorur gjuhë që shkon në dritë në teknikën e telefonit dhe do të përfshijmë një fotografi këtu dhe atje për t’ju ndihmuar së bashku, gjithashtu. Në rast, ne bëmë edhe një video e cila kalon disa nga çështjet më të rëndësishme që lidhen me Internetin e Gjërave.

Për të filluar si duhet, le të shohim së pari se çfarë është në të vërtetë IoT.

Farë është interneti i gjërave?

Shkurt, “gjërat” në Internet of Things janë objektet e përditshme në shtëpinë tuaj, të lidhura vetëm me internetin. Reallyshtë vërtet kaq e thjeshtë Pra, mendoni një termostat që mund të kontrollohet nga një aplikacion në smartphone tuaj (i dobishëm në ato mëngjeset e ftohta të dimrit) ose nga një prodhues kafeje që ndizet vetvetiu kur mund t’ju tregojë se keni dalë nga shtrati.

Këto të dy janë shembuj mjaft prozaikë, por ne po i përdorim ato sepse këto ekzistojnë tashmë për njerëzit që mund t’i lejojnë ato: një furnizues holandez i energjisë ka lëshuar një aplikacion që të lejon të kontrollosh ngrohjen në shtëpinë tënde nga telefoni juaj, ndërsa ekziston edhe prodhues kafeje që e di kur jeni lart falë aftësisë që ka për të vlerësuar dhe mbajtur mend sjelljen tuaj.

Shembuj më të avancuar që mund të përfundoni duke parë në shtëpinë tuaj brenda viteve të ardhshme janë një frigorifer që ju kujton të merrni qumësht kur jeni jashtë (ose, duke e njohur audiencën tonë, kur ka skaduar) duke skanuar patatet e skuqura RFID në produkte ose një derë garazhi që hapet kur zbulon se keni vozitur në rrugën tuaj.

Ekzistojnë pothuajse shembuj të pafund për të zgjedhur kur filloni të shikoni projektet IoT në zhvillim tani dhe të gjithë kanë një gjë të përbashkët: në të gjitha rastet pajisjet në shtëpinë tuaj, në zyrën tuaj dhe në xhepin tuaj janë në gjendje të “flasin” njëri-tjetrit dhe të marrin vendime të kufizuara bazuar në ato informacione.

Ne themi “të kufizuar” sepse në fund të fundit ato janë akoma thjesht makina. Megjithëse ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga marrja e vendimeve thjesht binare të vitit, kompjuterët janë akoma, në thelb, mjaft budallenj dhe mund të funksionojnë vetëm në mënyrë sekuenciale përmes një seri problemesh; ne do të flasim për këtë në thellësi më vonë.

Me këtë tha, ju duhet të keni një ide të arsyeshme se çfarë është në të vërtetë Interneti i Gjërave. Le të hedhim një vështrim se çfarë mund të bëjë.

Aplikimet e Internetit të Gjërave

Përfitimet e IoT gjenden para së gjithash në industri. Në një farë mënyre, prodhimi i tij që ka çuar akuzën këtu, pasi makinat e lëna të flasin me njëri-tjetrin direkt sesa përmes njerëzve, ka sjellë një ngritje serioze të prodhimit në të gjithë tabelën. Pra, tani disa fabrika në thelb drejtohen vetë, me makina duke i thënë njëri-tjetrit se çfarë duhen dhe kur.

Megjithëse ky spektër mund të bëjë që të dridhura të shkatërrojnë kurrizin e organizatorëve të sindikatës, është pozitivisht e shkëlqyeshme për njerëzit që drejtojnë ato biznese, duke i lejuar ata të dalin më shumë produkte për një kosto më të ulët. Rritja e robotëve që do të ndikojnë në tregun e punës mjaft fuqishëm gjatë disa dekadave të ardhshme është në një pjesë të madhe për shkak të teknologjisë IoT.

Për njerëzit e zakonshëm ndryshimet janë pak më pak të dukshme – përveç papunësisë që rezulton, natyrisht – por mund të presim që gjithnjë e më shumë gjëra të përditshme të jenë të kontrollueshme nga distanca, zakonisht përmes telefonit tuaj. Në fund të fundit, pse të shqetësoni me një TV të largët kur keni një pajisje dixhitale të aftë për të transmetuar me WiFi në xhep (dhe duart) gjatë gjithë kohës?

Meqenëse patate të skuqura kontrolli janë madhësia e kunjve këto ditë, pothuajse çdo objekt i imagjinueshëm mund të bëhet pjesë e Internetit të Gjërave, gjithçka që ju duhet është të mendoni një arsye pse një tryezë apo karrige duhet të ketë një çip dhe gjithçka që duhet të bëni është të ndërtoni ajo. Patate të skuqura gjithashtu po bëhen më të vogla, pasi makinat marrin përsipër në fabrika: tani për tani një faktor forme (mendoni si madhësi) prej 10 nanometri është avantazh, por Samsung është duke punuar në procese 8nm ndërsa lexoni këtë ( shënim: kjo është vërtet e vogël ”.

Kështu që, nëse mendoni se termostati i kontrolluar nga telefoni dhe frigoriferi me memorje janë të freskëta, prisni derisa të shihni pompa vetë-kontrolluese të diabetit që ju ushqejnë insulinë shtesë kur qilarja i thotë asaj se thjesht keni hequr një bar çokollate. Po në lidhje me një dyqan që nuk ka personel njerëzor, megjithatë të gjitha stoqet e tij marrin përsosmërisht? Mundësitë janë, të krijosh një frazë, të pafund.

Meqenëse elementët e domosdoshëm janë kaq të vegjël – dhe falë revolucionit në prodhimin e çipave, për të mos përmendur tabelat e qarkut DIY si Raspberry Pi aq shumë, shumë të lirë – goxha kush mund të marrë disa pjesë së bashku dhe të vendosë një pajisje IoT së bashku në bodrumin e tyre. Shtë një ndryshim i vërtetë i detit në llogaritjen dhe mënyrën se si bashkëveprojmë me botën dixhitale.

Si funksionon Interneti i Gjërave?

Tani që kemi konstatuar se çfarë është IoT dhe llojin e gjërave të ftohta që mund të bëni me të, le të hedhim një vështrim se si funksionon. Në thelb, Interneti i Gjërave është një re e madhe. Megjithëse çipi i vogël në atë arkivol është memec si shkëmb, falë lidhjes së tij WiFi me një kompjuter të duhur – ose një sistem të lidhur të tyre – është aq i zgjuar sa çdo superkompjuter, duke e lejuar atë të bëjë të menduarit e tij përveç se në vetvete tru.

Pra, imagjinoni sikur jeni vetëm ju, por herën tjetër kur jeni përballur me një ekuacion të madh – nuk e dini kurrë – mund të huazoni trurin e Stephen Hawking për disa sekonda. Imagjinoni të gjitha gjërat që mund të bënit nëse e kishit atë aftësi. Bëhuni zili ndaj pajisjeve dixhitale, sepse ata mund ta bëjnë pikërisht këtë.

Nëse i përmbahemi mirëmbajtësit të mençur në këtë skenar, ajo makinë ka gjithçka që do të prisni nga një – një enë qelqi, një mbajtëse filtri, gjithçka – por gjithashtu është e pajisur me disa pajisje kompjuterike, ka shumë të ngjarë një bord qarku të vogël me një procesor i dobët (teknikisht nuk është një procesor, por një SoC), një kartë rrjeti e një lloji dhe, me shumë mundësi, një lloj sensori që e ndihmon atë të tregojë nëse ka tashmë kafe në tenxhere.

Pusi i kafesë në këtë skenar është pjesa fizike e IoT, ajo që keni fizikisht në shtëpinë tuaj. Në krye të tij vjen re, në të cilën të gjitha këto makina bashkëveprojnë me njëra-tjetrën. Ekzistojnë gjithashtu protokolle komunikimi në mënyrë që makina juaj të mos mund të dërgojë mesazhe në aparatin tuaj kafe dhe anasjelltas.

E gjithë kjo kontrollohet përmes një lloj pajisje kontrolli, me shumë mundësi një aplikacion në telefonin ose tabletin tuaj. Në mënyrë ideale ky do të ishte një program që ju jep një përmbledhje të të gjitha pajisjeve IoT që keni, por në praktikë do të keni një aplikacion që funksionon për secilën pajisje që posedoni, të paktën derisa disa figura të whizkid të japin një mënyrë për t’i kombinuar të gjitha.

Këto koncepte pas Internetit të Gjërave nuk janë shumë të vështira për t’u kuptuar, por ato nuk janë ato që e bëjnë IoT aq të fuqishëm dhe mbresëlënës sa është. Për këtë, ne duhet të shikojmë se çfarë bëjnë këto pajisje me informacionin që ata mbledhin.

Interneti i Gjërave, Analitikës dhe Mësimi i Makinerisë

Siç mund ta imagjinoni, duke u bërë tela gjatë gjithë kohës një pajisje IoT rrezikon të provojë një mbingarkesë serioze informative. Duke qenë po aq memec sa është, ai e lë të menduarit deri në një re të një lloji, qoftë një rrjet i pajisjeve të panumërta të panumërta, një super-kompjuter i madh, badass ose një kombinim i këtyre.

Pavarësisht se ku përpunohen të gjitha këto të dhëna, ka aq shumë sa që truri i veshjes duhet të zgjidhë të gjitha dhe të vendosë se çfarë janë të rëndësishme dhe çfarë jo. Prodhuesi juaj i kafesë mund të përdorë informacionin nga ora juaj e alarmit për të ditur se çfarë ore jeni duke u ngritur në mëngjes, por të dini se makina juaj është e ulët në gaz nuk është e dobishme për të.

Përmes një procesi të analizës, të cilin shpesh do ta shihni si “analitikë”, një tru IoT mund të vendosë se çfarë duhet të dijë dhe çfarë nuk bën. Ky proces shpesh udhëhiqet nga programuesit njerëzorë, por gjithnjë e më shumë ai frymëzohet edhe nga vetë pajisjet përmes asaj që tani quhet mësim makinerish, por mund të njihni edhe si mësim të thellë.

Mësimi i makinerisë është një lloj inteligjence artificiale që mund ta kuptoni, të mësoni nga mjedisi i tij dhe të dhënat e ushqyera me të dhe t’i bashkëngjitni pasojat e zgjedhjeve të tij në një mënyrë shumë të kufizuar. Pa të mësuar makinën, do të duhet të programoni secilën pajisje pa IoT me dorë për çdo skenar të mundshëm; kjo është e mundshme për prodhuesit e kafesë, por e pamundur për të, të themi, një makinë.

Nëse mendoni për IoT, provoni dhe mendoni si duke qëndruar në një stol me tri këmbë: nëse njëra këmbë humbet, e gjithë gjëja bie përmbys. Nëse mësimi i makinerisë është një këmbë, atëherë teknologjia e miniaturizimit të cloud dhe çipit janë dy të tjerët.

Siç mund të dini tashmë, ka njerëz – disa prej tyre shumë, shumë të zgjuar – që shqetësohen për përparimet që ne po bëjmë në AI. Duhet të theksohet se mësimi i makinerive është një lloj AI dhe se inteligjenca për të cilën njerëzit shqetësohen është e një renditje shumë të ndryshme të përmasave. Megjithëse nuk duhet të thuash kurrë, shanset që kafeja juaj do të provojë dhe ju vrasë janë minimale.

Rreziqet e Internetit të Gjërave

Kërcënimi i Skynet përveç, ekziston një rrezik i vërtetë i natyrshëm i Internetit të Gjërave. Sidoqoftë, nuk është aq seksi sa makina juaj e drejtuar nga automjeti që po përpiqet t’ju vrasë dhe për këtë arsye është pak e raportuar. Ai përqendrohet në të njëjtën pyetje që gjithmonë shfaqet kur sasi të mëdha të të dhënave janë në diskutim: domethënë, çfarë ndodh me gjithë atë informacion?

Duke lejuar një pajisje IoT në shtëpinë tuaj, në thelb po instaloni një të metë, e cila mund të mbledhë të dhëna nga pajisjet e tjera dixhitale, madje mund të dëgjojë dhe të shohë. Kjo nuk është aq e keqe në vetvete, ajo duhet të përmbushë qëllimin e saj në fund të fundit, por çfarë ndodh me të dhënat që mbledh?

Kjo pyetje ngriti kokën e saj të shëmtuar gjatë debatit të Senatit të Shteteve të Bashkuara për ISP-të që lejohen të spiunojnë klientët e tyre dhe fakti është, të gjitha këto të dhëna janë atje: sa më shumë pajisje IoT të keni në shtëpinë tuaj, aq më të mëdha janë shanset që janë të sigurta të dhënat në lidhje me jetën tuaj janë regjistruar diku. Nëse dikush ka parë është një shqetësim i dytë, por ekziston.

Në fakt, disa gurus të IoT e kanë provuar këtë mbledhje të të dhënave si një plus kryesor në Internetin e Gjërave për tregtarët dhe të ngjashme, pasi duke ditur zakonet tuaja, do të jetë më e lehtë të synoni reklama tek ju. Nëse jeni madje i shqetësuar nga distanca për intimitetin tuaj, ky ka të ngjarë të jetë një mendim i tmerrshëm.

Në fund të fundit, kur i vloni të gjitha poshtë, të gjithë kemi diçka për të fshehur diku dhe do të jetë gjithçka më e lehtë për tu gjetur duke pasur të gjitha ato të dhëna që lundrojnë përreth. Në anën tjetër të kësaj, si do të ndikojë në sjelljen tuaj nëse e dini që jeni spiunuar gjatë gjithë kohës dhe nga pajisjet që keni paguar me paratë tuaja? A do të jeni akoma në gjendje të drejtoni jetën që keni dashur gjithmonë?

Mendimet përfundimtare

Interneti i Gjërave është një zhvillim me të vërtetë i mahnitshëm që ka të ngjarë të ndryshojë jetën tonë për më mirë: ai tashmë po sjell ndryshime masive pozitive në industri, kujdes shëndetësor, logjistikë dhe shtëpitë tona. Sidoqoftë, si me të gjitha zhvillimet e tilla, ekziston një anë më e errët me të cilën duhet të merremi gjithashtu.

Gjë është, kur është fjala për sigurinë dixhitale, kapelet e bardha gjithmonë do të jenë një hap prapa kapelave të zeza: e vetmja dëshmi që ju nevojitet është sulmi i fundit i ransomware WannaCry që vendosi disa korporata, si dhe qeveri jashtë biznesit për disa orë.

Imagjinoni që të ketë ndodhur me çdo pajisje të vetme që posedoni: prodhuesi juaj i kafesë nuk do të derdhë një tenxhere, përveç nëse paguani disa kriminelë në internet disa makina dhe makina juaj nuk do të fillonte derisa të pastroni kujtesën e tij për disa viruse.

Megjithëse Interneti i Gjërave është një zhvillim i mrekullueshëm që do të sjellë shumë përmirësime si në jetën tonë ashtu edhe në mënyrën e kryerjes së biznesit, rreziqet që lidhen me të nuk duhet të injorohen ose minimizohen.

Pavarësisht nëse është papunësia për shkak të automatizmit ose edhe më shumë të dhënave tuaja personale që tregohen në tregun e hapur apo thjesht kriminelët janë në gjendje të rrëmbejnë më shumë aspekte të jetës tuaj, IoT nuk është diçka që konsumatorët duhet të përqafojnë verbërisht pa ditur për të gjitha rreziqet.

Whatfarë mendoni për Internetin e Gjërave? A i ndani si optimizmin ashtu edhe shqetësimet tona? Na tregoni në komentet më poshtë, faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me